charivari

Hallgass a szívedre, szavazz a ... - Kampányslágerek az internet bugyraiból

2014. március 24. - szabo.kata

A választási kampányok kötelező kelléke a kampánydal, Magyarországon sincsen ez másként. Ugyan egy megzenésített üzenettel vagy himnusznak választott klasszikussal önmagában nem lehet választásokat nyerni, de kegyetlen dallamtapadást okozni sikerülhet. Vagy azért, mert annyira hatásos vagy azért, mert annyira rossz. Kicsit leástam az internet és a közeli történelem bugyrainak mélyére, hogy megnézzem, milyen csodákat produkált mostanáig a magyar kampánydal és zene ipar. A sorrend időrendi, a vélemény pedig a dalokat élteti vagy ekézi.

Listen To Your Heart

A Fidesz erősen indított 1990-ben, amikor a Roxette, Listen To Your Heart című slágeréhez nyúlt, ami azonnal belemászott az emberek fülébe. Per Gessle és Marie Fredriksson semmit nem tudott arról, hogy 88-as daluk mellett ők is szerepeltek a párt kampányfilmjében, ahogyan arról sem, hogy a Fidesz azóta is előszeretettel diszkózik a számra, ami időközben kampánydalból pártadal lett. Azt pedig nem tudni, vajon azért lett-e anno a kampány szlogenje "Hallgass a szívedre, szavazz a Fideszre!", mert Orbán Viktor roxette-es volt, vagy csak simán rájöttek, hogy a dal passzol a mondandójukhoz.

Szabad élet, szabad madár

Az SZDSZ korabeli magyar celebekkel vagy éppen Tommal, Jerryvel és bébi koalával is virított 1990-es kampányfilmjeiben, amelyek felvezető dallamait Koncz Zsuzsa énekelte. Ők egy magyar népdal, a Hidegen fújnak a szelek sorait választották ismétlődő formulának, ami jó kontraszt volt az egészen szokatlan képsorokhoz. Popkult at its best.

Igazi dal

A Fidesz 1994-es, "Ha unod a banánt, válaszd a narancsot!" kampánya éppen annyira volt frappáns, mint semmitmondó, ehhez pedig igazodott az akkori fantasztikus kampánydal is. Az Igazi dal című műremeket nem véletlenül tudják csak kevesen felidézni. A szöveget YouTube-os kommentelők szerint bizonyos Pataki Antal azaz Toncsi Cox nyomja, és nem kicsit hasonlít az akkor még éppen nagyon futó Rapülőkre. Kellemetlen és hallgathatatlan, nem éppen az igazi.

Budapestnek Demszky kell!

A Budapestnek Demszky kell! egy egészen fasza és fülbemászó nóta, amit cédén osztogattak a pestieknek a 2002-es kampány idején. Talán azért nem lőttek vele nagyon mellé, mert Hajós Andráshoz köthető, aki akkoriban a Főpolgármesteri Hivatal sajtóosztályán dolgozott és gyakran fogalmazta Demszky beszédeit is. Nekem egyébként a Budapest nyáron jut róla eszembe, csak abban már egyáltalán nincsen Demszky.

Igen, igen

Az MSZP nem igazán villogott kampánydalok terén egészen 2006-ig, amikor sikerült egy olyannal előállniuk, amiből talán több paródia készült, mint az összes kampánydalból együttvéve. Pedig azzal nincsen baj, hogy az Igen, igen című dal megjegyezhető, és könnyen együtténeklős, csak valamiért bárgyú annyira, hogy akaratlanul is kiröhögje az ember. Az MSZP megpróbált biztosra menni, amikor Geszti Pétert és Berkes Gábort kérte fel szerzőnek, de ők is mellényúltak. Mindenesetre a pártnak tetszett annyira a dal, hogy még 2010-ben is használta...

A föld könnyei

2006-ban a Fidesz is mellényúlt, Demjén Ferenc kampánydala ugyanis minden volt csak éppen kampánydal nem. A Föld könnyei című szerzemény igazán rémes, olyan mintha egy musical drámai részénél tartanánk, miközben a főhős énekelve szenved. Nem is lett belőle emlékezetes négy perc, inkább sirató.

Igen Szombathely!

A szombathelyi Fidesz 2010-es hivatalos kampánydala tipikus magyar, rádióbarát popsláger volt (az a műfaj, amitől leginkább hányok), a "frappáns" Igen Szombathely címmel. Tábortűz körüli énekléseket vizionálok, amint meghallom a gitárt, aztán meg azon gondolkozom, milyen jól utánozza az énekes lány Odettet, ha csak nem ő az, bár erről semmi infót nem találtam.

Ez a mi városunk

2010 kampányidőszakának a zenei csúcspontja mindenképp Schmuck Andor dala volt, amit a "művész" saját maga énekelt fel, de minek. Az Ez a mi városunk borzasztóan negédes, és klippel együtt gyakorlatilag kibírhatatlan. A kedvenc jelentem az, amikor Schmuck a szelektív kukákkal pózol. Nincs ennél sem fentebb, sem lentebb.

Hazám

A Kormányváltók Szövetsége vagyis az ex-Összefogás úgy gondolta, 2014-ben is lehet aktuális Máté Péter, Hazám című dala. Lehet, csak éppen nem így. A kampánydalnak felújított verzió annyira semmilyen, hogy nem hogy buzdítani nem fog senkit, de bőven lesz olyan, aki elalszik a hallgatása közben. Olyan mint Norah Jones és társai, háttérben elmegy.

Tudd meg, hogy mi vagyunk a Fidesz

Ha ez a szám hivatalos kampánydal lenne, akkor azt kellene mondanom, hogy ez a világ legjobb kampánydala, de nem az. Így pedig csak a valószínűleg kissé fideszes Zenész Csabi mulatóstechnója, ami tavaly bukkant fel először az interneteken. Valószínűleg régebbi, 2010-es lehet, de pontos eredetére nem derült fény. Én a Fidesz helyében nyomnám zenegépből, faludiszkós kampányrendezvényeken. Meghallgatod és soha többé nem akarsz mást hallgatni.

„Tudd meg, hogy mi vagyunk a Fidesz

Hallgasd, hogy dobognak a szívek

Tudd meg, hogy mi leszünk a kormány

Ezt majd kimondja az ország”

Sziasztok, Palika vagyok és a Cigány Pártra szavazok!

Míg a Fidesznek csak egy kamu mulatós kampánydalra futotta idén, a Magyar Cigány Párt nem aprózza el a dolgot és egy sor klipet készített, amiben mulatós sztárokkal és más cigányzenészekkel énekelteti el, miért is kéne a pártra szavazni. A koncepció nagyszerű, a két favoritomat alább láthatjátok, itt pedig megnézhetitek az összeset. Ráadásul annyira hirdetnek, hogy a YouTube-on, minden második videó előtt Palika dalol.

A teljesség igénye nélkül ennyi is lenne a szerintem említésre méltó magyar kampánydalok listája. Tanulságos, több szempontból is, ugyanakkor nagyon szórakoztató. Bónuszként pedig még jöjjön egy kedvesnek, viccesnek vagy cukinak vagy nem tudom minek szánt klip az SZDSZ kampányából 2006-ban megismert Pistikével, aki didzsé, mert itthon úgyis minden második ember az. A Comedy Central vonatkozó videóját pedig, ami az egész poszt ihletét adta, itt lehet megtekinteni.

A bejegyzés trackback címe:

https://charivari.blog.hu/api/trackback/id/tr95866392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2014.03.26. 06:55:18

azért az igazi dal felejthetetlen élmény

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.26. 07:36:18

Legjobb slágerként a Fidesz jelenlegi dala és az MSZP-s Igen, igen.

Rocko- 2014.03.27. 21:26:32

Listen To Your Heart tetszik, de megnéztem a reklámot és csak nézek ki a fejemből hogy mi a szart akartak a dominokkal. a narancsot még megértem. (és vajh ki a tetves és ki a dugó?)

SZDSZ: ahh, 90-es évek, szerzői jog, mint ismeretlen fogalom.

ha már Máté Péter, akkor aktuális az elmegyek. :D

bár nem kampánydal, de a Nem tetszik a rendszer is belefér a témakörbe.

és kezded megdönteni azt a koncepciómat, hogy nincs szerkesztett, jó, de (anyalaptól) független tartalom.
süti beállítások módosítása