charivari

Ez a bakelit kell! - Jack White: Lazaretto Ultra LP

2014. május 07. - szabo.kata

Miután múlt hónapban rekordot döntve, a világon a leggyorsabban, mindössze 4 óra alatt vett fel és adott ki egy kislemezt, Jack White most újabb különlegességre készül. Annyira bízik a bakelitlemezek létjogosultságában (amiben egyébként tökéletesen egyet is értünk), hogy olyan formában is kiadja friss, Lazaretto című albumát (amit ő egyenesen Ultra LP-nek nevez), ami olyan extra élményt nyújt bakeliten, amilyen még semmi, soha.

jackwhite.jpg

Az albumot úgy rögzíttették, hogy az mindenképpen kiemelkedjen a többi lemez közül és szinte minden lehetőséget kiaknázzon, amit a bakelit formátum adhat. A számokat többféle sebességen is le lehet játszani, amitől teljesen új verziókat kap a hallgató, az A oldal utolsó dala végeláthatatlan loopba olvad, de vannak rejtett dalok és egy különleges kézzel vésett hologram is a korongon. De ezekről beszéljen inkább maga White:

A zenész régóta tisztelője a bakelitlemezeknek, erre alapította Third Man Records nevű kiadóját is. Szerinte amíg az ember nem vesz meg egy albumot bakeliten, addig nincs is tulajdonában a zene. Ezzel persze lehet vitatkozni, de mániájával nincsen egyedül, hiszen a formátum az utóbbi években egyre népszerűbb, hiába áraszt el mindent a digitális zene. 

Egy ilyen kiadvány egyébként nem is csak a bakelitek nagyságának áldoz, hanem remek marketinges fogás is, hiszen könnyebben felfigyelnek rá az emberek és pénzt is szívesen adnak érte. Mostanában egyre többen alkalmazzák ezt a módszert, azaz próbálnak valami nagyon exkluzívval kitűnni a tömegből, gondoljunk csak Beyoncé szuperitikos videoklipes lemezére vagy a Wu Tang Clan egyetlen példányban megjelenő albumára. Az új környezet újfajta megoldásokat követel, amihez úgy tűnik a kiadók és az előadók is egyre jobban alkalmazkodnak.

A Lazaretto június 10-én jelenik meg, természetesen digitálisan is elérhető lesz, de ez a bakelit annyira csábító, hogy meg kell szerezni!

A bejegyzés trackback címe:

https://charivari.blog.hu/api/trackback/id/tr66131508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása