charivari

Lindától a Barátok köztig - Híres magyar sorozat főcímek

2014. május 27. - szabo.kata

Múlt héten a kedvenc modern sorozat főcímeket gyűjtöttem össze és már akkor többen jelezték, hogy szép, szép, de mi van a híres magyar főcímekkel, mint a Moho Sapiens Angyalbőrben slágere vagy éppen a Szomszédok klasszikus befutója. Megvannak, és most itt is sorakoznak azonnal, pláne, hogy múlt héten még a szülinapomra is megkaptam az említett Angyalbőrben zenét bakeliten, párban a vonatkozó R-Go lemezzel. Olyan messzire nem akartam visszamenni, mint a Tenkes kapitánya, és rajzfilmes zenéket sem válogattam, Lindával kezdem a sort, mert az már tényleg igazi sorozat, igazi és felejthetetlen főcímmel. Jöjjenek akkor a magyarok, elképesztő időutazás lesz, készüljetek!

szimsz.gif

Linda

Az első évad 1983-ban indult, a sorozat pedig összesen 22 epizódig jutott, míg '91-ben befejezték. A főcím zenéjét az a Vukán György szerezte, aki később a Szomszédok jellegzetes dallamait is összehozta zongorán.

Szomszédok

A Szomszédok főcímzenéjét az is felismeri, aki még csak kósza gondolat sem volt akkor, amikor a sorozat a hőskorát élte. A széria a magyar sorozatgyártás leghosszabb terméke volt egészen addig, amíg a Barátok Közt le nem hagyta, 1987-től ment egészen 1999-ig. A sorozat ismerős zongoradallamát, ahogy már említettem, Vukán György játszotta fel, a zenét pedig Hidas Frigyes szerezte. Egyébként a sorozatban elhangzó dalok és mindenféle zenei utalások akár egy egész bejegyzést megtölthetnének, lehet egyszer rászánom magam, hogy megcsináljam.

Angyalbőrben

A 13 részes sorozat '90-ben és '91-ben ment a Magyar Televízióban, és a vasbogdányi laktanya egyik szakaszának mindennapjait láthattuk benne. Nagyon szerethető sorozat volt, aminek a zenéje is hasonlóan sikeres lett. A dalokat egyébként Szikora Róbert és a Moho Sapiens jegyzi, utóbbi egyébként időszakos népszerűségét is a sorozatnak köszönheti, hiszen nagyjából csak az Angyalok bőr nélkül című album miatt emlékszünk rájuk.

Família Kft.

Az első magyar sitcom, annak minden gyerekbetegségével, de ettől függetlenül még mindenki nézte, minden egyes hétvégén. Egyébként valami elképesztően sok reklám volt benne, de egészen sokáig bírta, 385 rész készült belőle Szurdi Miklós és Gát György égisze alatt. A főcím egy erős Yellow lopás, a szerzőt nem tudtam kideríteni.

Kisváros

Akciós, határőrös, kisvárosos, amit nagyon szerettem kiskoromban, csak nem tudom miért. A sorozat egy fiktív határvárosban, Végváron játszódott, de mindenki tudta, hogy Szigetváron forgatták nagyrészt, vagy egy Százhalombatta melletti OMV kúton...Elképesztő amúgy, de egészen 2001-ig ment, a zenét pedig a KGB együttes követte el.

Patika

14 részes vígjátéksorozat, amit Koltai Róbert rendezett és 95-94-ben ment le a tévében. Szerintem nagyon kedves része a hazai sorozatgyártásnak, pláne, hogy a zenéjét Dés László szerezte. Így, ha a főcím nem is annyira hangsúlyos, akkor ott a filmzene-album, ami nagyon jó. Énekel rajta többek között Kaszás Attila, Somló Tamás és maga Koltai is.

Éretlenek

Igazi tinisorozat a kilencvenes évekből, szuper szereplőkkel és sajnos mindössze két évaddal. De legalább ahhoz a két évadhoz két főcím is tartozott. Az egyik a fenti Kiki dal, a másik pedig a Happy Gang Fiatal Szerelem című slágere. Egyébként ez is a Szurdi-gang terméke.

Űrgammák

"Mi ez a téboly, mi ez a frász? Ma este ránk tör a Xénia láz. Irány a semmi, a fekete ég, Aki begyullad, mind odaég." Értem. Az megvan egyébként, hogy az Űrgammákat oktató célzattal indították? Aztán lett miatta Xénia Láz Egyesület is Schmuck Andorral és minden más finomság, például Eördögh Alexától a Helló Mr. Szerelem, vagy a Tiltott Szerelem is. Szerencsére a sorozat '98-ban végleg véget ért, de a főcím máig fülünkben ég, Szulák Andrea hangjával együtt. 

Barátok közt

'98-ban vége lett az Űrgammáknak, de indult is valami sokkal fontosabb, mégpedig a Barátok közt, ami az első kertévés napi sorozat lett itthon. Máig megy és hihetetlenül sikeres, bár a zenéje, amit Som Krisztián írt, mit sem változott az indulás óta, csak egy picit mindig felturbózták.

Első generáció

Sok kínos pillanata volt Magyarországon a sorozatok gyártásának, de talán ez a legkínosabb és bár a főcím nincs meg, muszáj itt szerepelnie. Az Első generációt az RTL rendelte meg és az összesen 10 részét 2000-ben becsülettel le is adták. A fenti angol trailer egészen elképesztő, szerintem a Speak nevű rapper narrál, a színészek pedig magukat szinkronizálják. HIHETETLEN! Egyébként a sorozat kuriózuma az volt, hogy a benne játszó modelleket másoknak kellett szinkronizálni, mert nem tudtak beszélni jól....

Pasik

Újabb sitcom próbálkozás, ezúttal az RTL-től és Árpa Attilától 2002-ben, ami szintén nem jött be, ahogyan a főcímdal sem, amit a méltán híres RT együttes írt, Hadd Legyen címmel. Hasonló sorozat volt egyébként a Limonádé is, amit Kapitány Iván jegyez, de rajta kívül nem sokan emlékezhetnek rá, valamint akkoriban ment a TV2-n is a szintén fantáziadús címmel rendelkező Tea.

Szeress most!

2003-ban indult az RTL-en és 2005-ig tartott, hétvégi romantikus sorozat volt, aminek Zséda zengte a főcímdalát. Egyébként szerintem rémesen bugyuta egy sztorija volt, de csak volt, aki nézze...

Jóban Rosszban

A Jóban Rosszban a kórházas Barátok közt, ami a TV2-n megy 2005 óta. Az elején Tóth Vera énekelte a főcímet, de azóta már több verzió is készült belőle, például Bebe is énekelt fel ilyet Bencsik Tamarával. Semmi különös egyébként, tudjátok, ebben van például Tamás atya.

Tűzvonalban

Sose tudtam, mit kezdjek ezzel a sorozattal, hogy röhögjek, vagy sem, vagy mi legyen. Azért a főcímben áramvonalasan beálló rendőrautó meg az, hogy Stohl Buci zsarut játszik, már inkább több, mint vicces. Amúgy befutóból évadonként van másik, bár óriási eltérésre ne számítsatok.

Haction

Na ezzel pont az a bajom, mint az előzővel, hogy bármennyire is próbálkoznak, nem tudom komolyan venni. Egyáltalán nézte/nézi ezt valaki? És mennyire béna már a főcím, össze van lopva mindenhonnan és baromi hosszú és vontatott is mellé. Nem, még mindig nem így kell ezt csinálni, go home MTV, you're drunk.

Társas játék

Szerencsére az HBO itthon is figyelt arra, hogy saját gyártású sorozatainak normális, sőt, kifejezetten jó zenéje legyen. A Társas játék első évadának főcímét Odett énekli, a második évadét pedig Knoll Gabi és Pásztor Anna. Egyébként az egyes epizódok alatt is igen jók a muzsikák, érdemes csak ránézni a második évad dupla filmzene lemezének számaira.

Terápia

Mivel HBO, a Terápiának is nagyon jól sikerült a főcíme, egyszerű, lényegre törő, olyan, mint amiket a külföldi sorozatoknál megszokhattunk. Olyan jó lenne, ha ez a vonal folytatódna itthon később is.

Éjjel-Nappal Budapest

Újabb napi sikersorozat az RTL-től, német mintára, ami úgy nézki Magyarországon nagyon bejött. A sorozat főcímdalát Tóth Gabi énekli és rettenetesen fülbemászó. A szériából ugyanakkor egy másik nóta is elhíresült, talán jobban is, mint a főcím, mégpedig Csóró Lalitól a Lalipop...

A bejegyzés trackback címe:

https://charivari.blog.hu/api/trackback/id/tr806217896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rocko- 2014.05.28. 21:28:51

szomszédok:
www.youtube.com/watch?v=5tDgPqFSVnc

família kft:
www.youtube.com/watch?v=C-OAwX1AEXU

fú, az Űrgatyák 160 részt megélt? kemény.

Tűzvonalban: hah, erre nem számítottam. magyar TV-hez képest egész jó műsor volt szerintem. kár hogy nem tudott rendesen kitelejesedni.

Hegyirablo 2014.05.28. 23:29:08

Bekerült ez a sok hulladék, mint Barátok közt, meg mittudomén mi, még a címüket sem tudom, annyira lényegtelenek, de nem került be a Kémeri, ami egészen kiváló krimisorozat, ráadásul remek a főcíme is.

doktorur 2014.05.28. 23:44:40

Bocsi az apróságért, de az a "Yellow" az "Yello"...
www.youtube.com/watch?v=vY5bWOQzko0

OkoskaTo:rp 2014.05.29. 00:09:53

A Xénia zeneszerzője ki más is lenne, mint a Kisberkes, az Első Emeletből / Rapülőkből?

Gyűrött Papír 2014.05.29. 00:10:32

A Patikáig megvagyok, után filmszakadás. :)
A többiről néma csönd.

newnt55 2014.05.29. 00:13:12

Linda főcím zseniális, meg a vége főcím is ahogy a háztetőn edz.

ergerberger 2014.05.29. 00:40:32

Angyalbőrben - "Nagyon szerethető sorozat volt"

Nem.

Família kft. - "de ettől függetlenül még mindenki nézte"

Kvára nem, mert kibaszott szar volt, irritáló "színészekkel". Főleg a főszereplő nyanya, minden vén ripacs öreganyja. Nem jut eszembe a neve, az a vén szatyor, aki olyan, mintha Medveczky Ilonát beetették volna speeddel.
Meg az a két kiskancsó ikerpár, azokra is kihívtam volna a rovarirtókat simán.

Bérgyilkos Bohóc 2014.05.29. 06:03:19

@ergerberger: A Famíliát mi sem néztük soha, pedig anno választék híján minden szart bekajáltunk. Már gyerekfejjel is rossznak, kínosnak és erőltetettnek láttuk. És igen, Esztergályos és a Spáh ikrek tettek a legtöbbet azért, hogy hétről hétre egy élvezhetetlen és gyalázatos alkotás szülessen.

silverwol 2014.05.29. 07:27:50

A Linda főcímét érdemes összehasonlítani az X-Men rajzfilmsorozat főcímével (mmint a zenét). Az alap motivum uaz.
(X-Men pl.: www.youtube.com/watch?v=ND1UL863-98)

Phteven 2014.05.29. 07:31:57

A Linda zenéje nálam toronymagasan vezet mind előtt. Egyszerűen zseniális. Remekül hozza a kor hangulatát.

agtalpai · http://talpai.net 2014.05.29. 07:32:27

Hihetetlen: az első generáció főcíme alatti zenében egy Rob Zombie-hangminta (a Dragula című számból) szól.
El akarták vajon adni külföldre ezt a szemetet? mert emlékeim szerint ilyen ugandai- meg nigériai akciófilmekkel volt egy súlycsoportban...

Miazmás · http://miazmas.blog.hu 2014.05.29. 07:39:55

Hát, ezek közül a Linda az egyetlen értékelhető sorozat, a maga esetlenségeivel és bénaságaival együtt. A főcím meg zseniális, mind zeneileg, mind képileg. Az Angyalbőrben-t meg nagyon szerettem, de mentségemre szolgál, hogy kiforratlan volt még az ízlésem. Pár éve adták újra, kár volt megnézni.
A Szomszédok főcímzenéjének pedig Vukán György az előadója és nem a szerzője. A szerző Hidas Frigyes. Vukán persze akkor is zseniális, csak a teljesség kedvéért mondom.

BGy · http://babosi.blog.hu 2014.05.29. 08:06:42

A Linda zenéje mindent visz! A végén felhangzó zene is. Mostanában a DunaTV adja, mindig megnézem.

Sunsetjoy · http://retemu.blog.hu 2014.05.29. 08:08:35

Ha koprodukciós sorozatok is belekerülhettek volna, akkor az olasz-magyar 12 részes T.I.R. főcímzenéje ütött-vágott volna szinte(!) mindent :D

Phteven 2014.05.29. 08:11:59

@Miazmás: Itt névtelenül bevallhatom, hogy az Angyalbőrben-t én is néztem. :-D

Megjegyzem, a mostani szarok mellett még a Familia kft is a megnézhető kategóriába került, pedig az aztán tényleg fosch volt.

Fikk a Nick 2014.05.29. 08:25:04

@Sunsetjoy:
Bizony, az elmúlt 30 éve messze legjobb magyar sorozata és főcíme volt a Linda mellett.

Daemonette 2014.05.29. 08:36:21

És hol maradt a Szimat Szörény a szupereb c. eposz zenéje?:DD

Flankerr 2014.05.29. 08:46:15

Linda tényleg nagyon jó főcím, Az Angyalbőrben-é is, utóbbit én a mai napig jónak tartom, voltak benne hatalmas poénok ,beszólások, a katonák egy komoly része lett befutott színész, Mamuttól Éderig.
Amit hiányolok, ha már itt van a Hacktion, az a Munkaügyek főcím:
www.youtube.com/watch?v=CjexXAnj6dU

Lille havfrue 2014.05.29. 09:04:14

A Munkaügyek a legjobb főcímzene manapság.

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2014.05.29. 09:23:38

Az Éjjel-Nappal Ordibálás című műsor azért kicsit félre lett értve. Betették egy olyan sávba, olyan programok közé, ahonnan az ember ha egy lusta disznó, vagy háttérzaj-fan, akkor nem kapcsol el. Szerintem nyugodtan mondható, hogy azoknak az emberknek kb. a 20%-a nézi, akit regisztrál a masina, a többi csak otthagyta, mert lusta átkapcsolni a Barátokig máshova. Én nagyon szeretem a Barátok Köztöt, de ezt az üvöltözős szart ki nem állhatom, úgyhogy áttértem arra, hogy megnézem a híradót, aztán TV kikapcs és valamikor este amikor kedvem szottyan, leszedem az interwebről az előző napi részt és megnézem a gépemen. Régen bírtam az RTL-t, de ezzel a okádék "reality"-vel nagyon elvették a kedvem a tévézéstől.

Bori Wó 2014.05.29. 09:26:33

Te idióta barom, legalább tanuld meg a filmek és zenék címeit helyesen leírni:
A Tenkes kapitánya
Barátok közt
Fiatal szerelem (ja, ha már: Happy Gang)
Xénia-láz
Tiltott szerelem
Hadd legyen!
Jóban-rosszban
Éjjel-nappal Budapest

Ja, és a Lindával kezdem a sort, mert nem személynév, hanem filmcím.

Ennyire múveletlen fasz miért akar blogot írni, pláne miért kultúráról, amiről még nem is hallott?

Sir David Bówli 2014.05.29. 09:30:00

A Linda istencsászárság volt, és a mai napig is simán megállja a helyét minden szempontból. Az egyetlen gyenge láncszem szerencsétlen idegesítő Görbe Nóra. Egyébként nem véletlenül voltak kurva jók az epizódok, mert a forgatókönyvüket Réz András írta. :-)

szabo.kata 2014.05.29. 09:53:26

@ergerberger: hát nálam az ismeretségi körben mindenki nézte :( és azért szerintem elég sokan voltak íg ezzel, még akkor is, ha csak utálatból tették.

szabo.kata 2014.05.29. 09:54:26

@agtalpai: attól tartok tényleg bíztak abban, hogy el tudják adni :D

szabo.kata 2014.05.29. 09:55:18

@Miazmás: bizony, a szomszédok főcímének Hidas a szerzője, de ez így is van a posztban ;), figyelek!

szabo.kata 2014.05.29. 10:03:34

@Bori Wó: édes vagy, és köszi a sok "javítást", de például a dalcímeket következetesen nagy kezdőbetűkkel írom a blogon, hogy elváljanak a többi szövegtől, egy-egy elírástól meg nem leszek barom se, a többire pedig csak annyit mondok, hogy sikerült megfognod a poszt lényegét :(.

szebeee 2014.05.29. 10:25:47

@Tomi from Space:
Ebben amúgy az a leggyönyörűbb, hogy a TV2-nek még ezt is sikerült alulmúlnia az Édes élettel.

A témához: bár nem napi, vagy heti szintű sorozat, de az ÖtvösKardos-féle filmek is jók voltak szerintem zeneileg. Meg mindenhogyan. Kivéve persze az utolsó hármat, azzal sikerült porig rombolni mindent.

szebeee 2014.05.29. 10:28:41

Ja, még annyi az Éjjel-nappal Budapest főcímről, hogy aki esetleg nem tudná, nézzem utána ki is ez a Myon & Shane54, meg fog lepődni...

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.05.29. 10:54:09

az angyalbőrben tényleg jó, meg a linda is ötletes, és ennyi. a többi leves.

bé.miki (törölt) 2014.05.29. 11:03:57

@szebeee:
A Sájn54 az a rendőrgyilkos csákó, nem?

mrbloodbunny · http://mrbloodbunny.blog.hu/ 2014.05.29. 11:08:55

már el is felejtettem mennyire menő a Linda főcím! azt pedig nagy örömmel látom, hogy a cinikus seggfejkedés kórban szenvedők itt sem bírják ki, hogy a "minden szar volt, minden szar lesz, mert minden szar" elképesztően érdekes és értékes véleményüket ne kössék orrunkra.

@Rocko-: 160 rész? vagyis százhatvan epizódot forgattak űrgammákbó? az agyam elszáll

Rocko- 2014.05.29. 11:49:04

@nefrit: csak fröcsögni jöttt.

@bé.miki: csak eddig terjed a látóköröd?

@mrbloodbunny: ezt írja a' internet.
Az Űrgammák egy, a Magyar Televízión vetített, 160 részes magyar ifjúsági sci-fi sorozat volt 1995 és 1998 között.

szabo.kata 2014.05.29. 12:12:39

@Rocko-: tuudom, tuudom, csak ilyenkor szeretem kicsit bevédeni magam :)

bé.miki (törölt) 2014.05.29. 12:19:59

@Rocko-:
"csak eddig terjed a látóköröd?"

Parancsolsz?

Rocko- 2014.05.29. 13:00:08

@nefrit: érthető.

@bé.miki: nem parancsolok, kérdezek. volt egy balesete, emellett itthon keresett popsztár volt, jelenleg pedig eléggé ismert elektronikus táncezenei producer. azért illene ezeket is figyelembevenni, nem pedig egy 16 évvel ezelőtti eseményre koncentrálni.

lojzi1 2014.05.29. 13:01:40

@Daemonette: bizony, én is a Szimat Szörényt hiányolom, annak egészen pszichedelikus izé a zenéje. A dalbetétek még durvábbak, a youtube-on föllelhető egyetlen teljes részben (A fejedelmi sonkacsont) pl. Dobermann kapitány önvallomása, az székbe szögez, nem ereszt, a valóság szövete meghasad és meg kell kapaszkodni, hogy ki ne zuhanjon rajta az ember.

bé.miki (törölt) 2014.05.29. 13:23:04

@Rocko-:
/offtopic
Nézd, valószínű eltérés közöttünk, hogy te szereted azt a stílust/zenét/akármit amit csinál, nekem meg kimaradt az egész műfaj. (És akkor ne menjünk bele ebbe az "elektronikus tánczenei producer" mibenlétébe. Aki szereti a trance-t (vagy ami aktuális most) annak ez biztos sokat jelent, felnéz rá, másnak meg nem.)
Ilyen formán nem izgat, hogy mennyire keresett/sikeres/akármi, mert ezt sokan el tudják mondani magukról, kedves Elődről viszont nekem mindig is az fog eszembe jutni, hogy drog, karambol, rendőrhalál. Ez van, ilyen az emberi természet.

És ha úgy gondolod, hogy szűk a látóköröm, akkor ezt nem tudom megcáfolni. Van pár más, fontosabb dolgom az életben, mint hogy számomra ismeretlen területen működő magyar sztárocskák pályafutását figyeljem.

Rocko- 2014.05.29. 13:27:12

@bé.miki: "Nézd, valószínű eltérés közöttünk, hogy te szereted azt a stílust/zenét/akármit amit csinál"
irreleváns.
"kedves Elődről viszont nekem mindig is az fog eszembe jutni, hogy drog, karambol, rendőrhalál."
ezt hívják szűklátókörűségnek.
"És ha úgy gondolod, hogy szűk a látóköröm, akkor ezt nem tudom megcáfolni."
nem tudod, vagy nem akarod?

Crystah Mastah (törölt) 2014.05.29. 13:43:27

@Rocko-:
"ezt hívják szűklátókörűségnek."
Akkor ez van. Szűklátókörű vagyok. (lol)

"nem tudod, vagy nem akarod?"
Nézd, egy random ismeretlennek nyilvánvalóan nem is igazán akarom.
Próbáltam udvariasan lerendezni, erre belekötsz, így meg főleg nem. Nem egyezik a véleményünk, tessék uriasan elfogadni.

Rocko- 2014.05.29. 14:25:38

@Crystah Mastah: engem nem ez zavar, hogy nekem nem akarod elmagyarázni, a probléma, hogy másnak se fogod.
a véleménykülönbséggel nem lenne gond. de itt nem erről van szó.
na, aviszonlátásra.

Ossianapa 2016.05.30. 22:16:40

Linda visz mindent, annyira hogy mikor kiadták dvdn az egész sorozatot megvettem... :-)
süti beállítások módosítása