charivari

'Az a buta kis ruhácska' - Marilyn Monroe leghíresebb jelenetének története

2014. szeptember 15. - szabo.kata

Marilyn Monroe éppen 60 éve állt rá abban a bizonyos ruhában a metró szellőzőrácsára a Hétévi vágyakozás forgatásán, amiből a filmtörténet egyik legismertebb pillanata született. A klasszikus jelent összeforrt a ruhával és a színésznővel, de van pár dolog, amit talán nem tudtatok a rövid, ám annál jelentősebb beállítás születéséről és utóéletéről.

seven-year-itch2.jpg

Tizennégyszer kellett felvenni a jelenetet

Lehet, hogy nagyon egyszerűnek és spontánnak tűnik a filmben, a jelenetet tökéletesíteni egyáltalán nem volt olyan egyszerű. A felvételeket hajnali egykor kezdték el 1954. szeptember 15-én New Yorkban, a Lexington Ave és az 52. utca sarkán és összesen 3 órát és 14 próbálkozást igényelt  a befejezésük. Ugyan a fura időponttal a kellemetlen bámészkodókat is szerették volna elkerülni, ez egyáltalán nem sikerült. Monroe-nak több mint 100 fotós és állandóan 2000-6000 rajongó előtt kellett újra és újra megmutatnia a fenekét.

seven-year-itch4.jpg

Az eredeti verzió nem is New Yorkból van

Bár New Yorkban álmodták meg, a filmben látható végleges verziót végül Kaliforniában rögzítették. Ugyan rengeteg időt vett el, a filmesek nem tudták hasznosítani az eredeti képanyagot, mert túl zajosak lettek a rajongók miatt. Így aztán a Fox egyik stúdiójában fel kellett venni újra. Ettől függetlenül a filmhez készült promóciós anyagokban a New York-i képeket használták.

Monroe nagyon vigyázott, hogy az a "buta kis ruhácska" eleget takarjon

Ugyan a feláramló levegőt annyira nem lehet szabályozni, Monroe gondosan ügyelt arra, hogy azért túl sokat ne mutasson. Éppen ezért duplán viselt fehérneműt. A kor divatjának tökéletesen megfelelő fehér ruhát egyébként William Travilla tervezte, aki a Szőkék előnyben rózsaszín-arany estélyi ruháját is megálmodta. Ugyan a tervező sosem tartotta túl nagyra az általa csak "buta kis ruhácskának" nevezett ikonikus darabot, mások vagyonokat adtak volna érte. 2011-ben 4,6 millió dollárért kelt el egy aukción. Az akkori tulajdonos, Debbie Reynolds anno állítólag 200 dollárért jutott hozzá.

Monroe válásában nagy szerepe volt a fenékvillantásnak

A közönség egyszerre pirult bele és imádta a pillanatot, amikor a felszálló forró levegő fellibbentette Monroe ruhájának könnyed anyagát és elég sokat engedett látni a színésznő idomaiból. A korszakalkotó mozzanat azonban már nem volt ennyire Marilyn akkori férjének, Joe DiMaggiónak az ínyére, aki már a felvételek alatt fogta magát, átviharzott a forgatáson és dühösen elhagyta a díszletet. Miután Monroe később visszatért Kaliforniába, be is adta a válókeresetet, amiben mentális bántalmazásra hivatkozott. Olyan durván veszekedtek ugyanis a hotelben a forgatást követően, hogy betelt nála a pohár.

seven-year-itch.jpg

Bár nem zenei téma, azért remélem ti is olyan érdekesnek találtátok ezeket az információkat, mint én. A Charivari természetesen marad zenés blog, de elképzelhető, hogy a későbbiekben is becsúsznak más hasonló posztok is.

Ötlet és további forrás: The Guardian

A bejegyzés trackback címe:

https://charivari.blog.hu/api/trackback/id/tr456701345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

waldorfbalcon 2014.09.16. 12:46:59

Nem kegyetlenség a sorstól, hogy a no.1 szexikon Monroe, egyáltalán nem élvezte a szexet?

Piszkos Freud 2014.09.16. 14:39:08

Őt azért élvezték páran.
Legalábbis ezt mondják (pl. Tony Curtis)

Rocko- 2014.09.16. 20:11:28

szerintem érdekes poszt volt, jöhet még ilyen!

Helyszíni zsemle 2014.09.16. 22:00:51

Kar, hogy a csaj total elmebeteg volt, ez azert eleg illuzio rombolo.
süti beállítások módosítása