charivari

Így lett Chris Martin öregebb Bonónál - Coldplay evolúció

2014. október 05. - szabo.kata

A napokban hasított belém a felismerés, hogy a Coldplay legutóbbi, Ghost Stories című albumán szereplő Magic bizony egy nagyon-nagyon jó szám. És szerintem nem túlzok azzal, ha azt mondom, hogy az elmúlt 10 évben talán a Coldplay legőszintébb, legértékelhetőbb dala. Megint kicsit olyan, mint a Yellow, pedig azt hittem olyan már soha nem lesz. De hogyan jutottunk idáig, és miért ábrándultam ki a zenekarból valahol a X&Y környékén? Erre az egészre választ ad, ha elmesélem, hogyan lett Chris Martin elképesztően rövid idő alatt öregebb Bonónál.

coldplay-4fc0c69c452a3.jpg

 Parachutes

Amikor 2000-ben kijött a Parachutes, a Coldplay egy elképesztően őszinte, egyszerű és mélabús zenekarnak tűnt, pont ilyen dalokkal, amik azért nagyon jól meg voltak írva. Annyira, hogy bármennyire is bénának tűnt az ázott Chris Martin a tengerparton sétálva a Yellow klipjében, az embereknek csak átjött, hogy ebben van valami. Pont annyival több, hogy nem tűnik el a rengeteg hasonló banda között. A Trouble-ban például egy deka hiba nincsen, megjegyzi az ember és csak így ámul rajta, hogy anyám, hogy lehetett ilyen írni. A Parachutes szépen be is gyűjtött jó sok szakmai elismerést, a Coldplay pillanatok alatt a zenei újságírók kegyeltje lett és lassacskán beérett még Amerikában is.

A Rush of Blood to the Head

Nyilvánvaló volt, hogy ha csinálnak valami picit könnyebben befogadtatót, egy picit úgymond "nagyobbat", hangsúlyosabbat és világmegváltót, akkor a Coldplaynek VIP jegye van a legfontosabb zenei arcok arénájába. Meg is csinálták. Ehhez pedig csak elég George Harrisont kellett hallgatnia az egyre kreatívabb Chris Martinnak, aki szerencsére még fura maradt, de kimászott a nyomi és bezárkózó zenészcsávó imidzsből. Ráadásul mélabús minimalizmusból át tudott váltani lélektépő, hangzatos szónoklásba, ami sokat tett azért, hogy a Coldplay stadionokat megtöltő zenekar lehessen. Mert azt egy újabb Parachutes hangulatú lemezzel nem lehetett volna.

Viszont, ahogy mondtam, az A Rush of Blood to the Head ütött annyira, hogy az egész világon ismertté tegye a zenekart. És nem is csak ismertté, hanem kelendővé, ami azért szintén nagyon fontos dolog. Persze ez olyan közönségbarát és mégis remek számokkal, mint a Scientist vagy a Clocks, esetleg az In My Place, ez nem is olyan nehéz. Én talán nem véletlenül tartom ezt máig a Coldplay legjobb albumának. Nagyok lettek, erősek, de a dalokban és a hozzáállásban ott volt az emberközeliség, mindenféle felesleges nyáladzás nélkül.

X&Y

Persze, ha valaki nagy lesz, akkor kicsit el is száll, ami nem baj, joga van hozzá, hiszen valamit jól csinál, amiért szabad pöffeszkedni. Én Chris Martinon és a zenekaron először az X&Y kapcsán kezdtem el azt érezni, hogy arcuk lett, vagyis inkább pofájuk és ráéreztek, hogy mit kell adni a népnek ahhoz, hogy ámuljon és még csak nem is kell már hozzá annyit tenni, mint korábban. Az album elképesztő példányszámban kelt el, több mint 8 milliót vittek el belőle. Martinnak tehát üzleti szempontból igaza volt akkor, amikor a Fix You vagy a Talk mintájára készülő himnuszokat kezdett el gyártani. Amire már nem csak azok az emberek tudnak együtt bólogatni, akik az elején megkedvelték a Coldplay-t, hanem a világon mindenki. Egyszerű volt ez is, csak sokkal üresebb, mint a korábbi dalaik. 

Viva La Vida or Death and All His Friends

A Coldplay-t ekkoriban kezdték el a U2-hoz hasonlítgatni, amiben persze van is valami. Csak éppen a zenekar a harmadik albumra jutott el odáig, ahová a U2 a Joshua Tree-vel, ami kicsit feszített tempó. Itt azért már gondolni lehetett volna arra, hogy hamarabb ki is fog pukkadni. És, ha maradni akarunk a U2-s párhuzamnál, akkor a kísérletező, art rockos Viva La Vida or Death and All His Friends például sokkal kevésbé volt izgalmas, mint mondjuk az Achtung Baby vagy a Zooropa. A világ viszont a Coldplay lábai előtt hevert már, amire rá is játszottak rendesen. Egyébként pedig nahát, az album producere Brian Eno volt, aki ugye a U2 nagy pajtása is.

Mylo Xyloto

Szóval itt volt két út, hogy a Coldplay visszatér a nyáltengerbe, vagy mer kicsit kreatívkodni még és valami igazán jót összehozni újra. Nem mertek, maradtak a jövedelmező vonalnál a megható, hangzatos slágereknél, amik mindenhol felkúsztak a listákra. A Mylo Xylotót nekem már nagyon nem vette be a gyomrom, Chris Martin ekkorra vált az idősebb és unalmas Bonóvá és lett számomra egyre kellemetlenebb. A Paradise vagy az Every Teardrop is a Waterfall akár egy kései U2 albumon is simán lehetne, annyira nincsen bennük semmi tartalom, csak csilingelés és pillanatnyi öröm. Aztán azt is elfelejted, hogy léteznek.

Ghost Stories

És itt volt az a pont, hogy már tényleg semmit nem vártam a Coldplay-től, csak valami újabb tömegterméket, aztán kaptam egy Magic-et a Ghost Storieson, amit tényleg jó hallgatni, mert annyira nem olyan, mint az utóbbi 10 év Coldplay-e. Szóval ez ad egy kis reményt arra, hogy hátha túllépünk már a termelésen és Chris Martin újra elkezd dalokat írni. Leülve, okosan, nem gyártva. Persze ettől függetlenül ott van a kiborítóan rémes Sky Full of Stars, amit akár Aviici is összepöccinthetett volna, de üsse kavics, meglátjuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://charivari.blog.hu/api/trackback/id/tr856762659

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.10.06. 23:40:38

Ez valóban ennyire eget rengető probléma, hogy cikk legyen belőle? Elég gagyi :-)

agresszív hájfej, legalább mozgott aznap valamit 2014.10.07. 08:54:33

Nekem soha nem tetszett ez a zenekar. Nyávogás nőknek.

2014.10.07. 08:59:20

Számomra megfejthetetlen rejtély, hogy ez az unalmas, semmitmondó, vértelen szar együttes, hogy lett A-kategóriás, elismert zenekar. Rossz nyavajgás az egész, az embernek hányingere lesz tőle. Most meg meghallgattam ezt a Magic címűt, hát ebben konkrétan már nincs zene, csak valami szörnyen elcseszett hangzású puffogás, meg a nyávogó ének, hát tiszta szégyen az egész.

dhrbikes 2014.10.07. 09:25:36

A coldplay mindig is szar volt, nem azzá lett.

nyugatnepe.blogter.hu 2014.10.07. 10:43:23

nem a coldplay jó volt! csak ugye a zeneipar mint minden más tömegcikk kommerszesíti az egészet.. a viva la vidanál már végképp felhagytam a zenekar követésével, hisz szabadkőműves tömegcikk lett.. így maradok a radioheadnél ami azért már több mint 20éve eredeti hangzás

Lauro 2014.10.07. 11:09:03

A U2 1980 és 2000 között kiadott 10 hibátlan albumot, aztán - sokak szerint - kifakult.
A Coldplay 3 album után kifulladt a cikkíró szerint.
Nem értem a párhuzamot.
Én úgy elhallgattam a Coldplayt, de azért még így sem tartom méltónak arra, hogy akár a gyengébb U2-hoz hasonlítsam.

heimdall 2014.10.07. 11:44:07

Az X&Y nekem tetszett. Azóta nem hallgattam meg lemezüket. Megjegyzem, tényleg ócska zenét csinálhattak, ha a Magic már jónak számít. Mert ez sem egy Bohemian Rhapsody...

Shirkan 2014.10.07. 12:59:52

nefrit

sz@r ám a füled, nem a U2

Velato 2014.10.07. 13:51:12

A Coldplay együttesnek nem régen ért véget az egyik legsikeresebb turnéja, zenéjüket egyre többet játszották a rádiók, és a környezetemben egyre több - megelőző munkásságukat semmibe vevő - ember (barát, ismerős, kolléga) dúdolgatja dalaikat. Mi ennek a cikknek álcázott magánvéleménynek az aktualitása? Hogy a pop zene szar? Akkor tessék alternatív rádiót hallgatni, vagy kis jazz, indie, vagy tudom is én milyen koncertekre járni. A POP zene attól, hogy népszerű, még nem szükségszerűen igénytelen, viszont úgy vannak általában elkészítve a dalok (szerkezetileg, dallamvezetésben, hangszerelésben és hangképben), hogy azok a lehető legszélesebb közönség számára befogadhatók legyenek. Ezek receptúrák, és a legsikeresebb producerek ettől a tudástól olyan népszerűek. Miért jó alternatív felfogást és igényességet magatoknak is hazudva fikát dobálni egy szélesebb hallgatói közönségre?

De ha már így írtok, akkor mondjátok el, hogy mi a jó, hadd tudjuk meg, mitől leszünk mi is borzasztóan igényesek és naprakészek; valamint, hogy mit hallgassunk!

A U2 együttes 2009-ben a földkerekség egyik legnagyobb (ha nem a legnagyobb) turnéját csinálta végig, mellékesen ez az esemény a rekordok könyvébe is bekerült. A számok és a tények nem a Ti köpködéseteket igazolják, miszerint ezek borzasztóan rossz és idejétmúlt zenekarok. BTW, a U2 új lemeze szerintem - és a Rolling Stone magazin, valamint SOK rajongó szerint - egy kiváló lemez lett, úgyhogy csatlakozok az előttem szólóhoz: sz@r ám a füled, nem a U2
Viszlát

kverti 2014.10.07. 13:59:28

@Velato: Ez így van. Mostanában divat lett az önjelölt fotelszakértők között a U2-ba törölni a lábat, negatív viszonyítási alapként emlegetni őket pl.ilyen picsafüst blogocskákban. Ne foglalkozz ezzel.

Velato 2014.10.07. 14:12:19

@kverti:
Ha ez egy kis alterközösség fóruma lenne, tennék rá magasról, de azért kicsit unalmas már ez a fikazuhatag egy ilyen népszerű oldalon, mint az Index.
Komolyan azt gondolják ezek a szakértők, hogy kevésbé lesz közvetlen, vagy kevesebb mondanivalóval bír egy dal attól, hogy monumentálisabban szól? Az ilyen megmondóember járt már stúdióban, csinált végig dalfelvételt A-tól Z-ig? Kész kabaré. Szerintem annyi az egész, hogy az illetőnek a soványabb hangszerelés, vagy a bonyolultabb és nehezebben emészthető témák közelebb állnak az ízléséhez... de ne magyarázzuk már bele, hogy közvetlenség, meg ember központúság... Röhejes :)

szabo.kata 2014.10.07. 14:54:18

@Velato: senki nem szidta itt sem a u2-t, sem a popzenét, helló. valamit szerintem nagyon félreértettél. ez amúgy egy zenés blog, amit én írok, nem egy óriás szerkesztőség, és csak megfogalmaztam a véleményemet arról, hogyan alakult át a coldplay. ennyi, nem kötelező egyetértenünk.

szabo.kata 2014.10.07. 14:56:29

@kverti: nekem ugyan semmi bajom a u2-val, sőt. egyszerűen úgy látom, hogy már nincs benne annyi, mint régebben, számomra kifulladt, de ettől még nem szaroztam soha, minek is tenném. Ajánlom a figyelmedbe ezt a korábbi posztot: charivari.blog.hu/2014/09/11/10_dal_ami_miatt_nem_lehet_a_u2-ra_haragudni

Velato 2014.10.07. 14:57:13

@nefrit: Ez így van, és azért van itt a "kommentelés" lehetősége, hogy ennek (azaz a vélemény különbözőségnek) hangot is adjunk.

szabo.kata 2014.10.07. 14:59:17

@Gaspen: ha annyira gagyi, minek kattintottál? ;)

Velato 2014.10.07. 15:01:22

@nefrit: Olvastam ezt a posztot is, de már eleve a címét sem értettem... Mi a bűbánatért (tehát bármi másért az említett 10 dalon kívül) kellene egyébként a U2-ra haragudni??? :D
Egyfajta trend lett a U2 köpködése, olyan, mintha rájuk haragudnánk azért, mert egykor nagyon népszerűvé tettük és szerettük őket (hiszen a hallgatóság dönti el, mit hallgat).

Velato 2014.10.07. 15:21:07

@nefrit: Valószínűleg a címre kattintott... Mi a fenének kell ilyen bicskanyitogató és kinyilatkoztató címeket adni ezeknek a magánvéleményeknek?

szabo.kata 2014.10.07. 15:28:29

@Velato: hát, ha olvastad, akkor azt is olvasnod kellett benne, hogy én aztán pont nagyon utálom, hogy divatból köpik a u2-t. éppen azért készült az a poszt, hogy aki zsigerből így tesz, talán hallgasson bele olyan dalokba, amibe érdemes tőlük. viszont az sajnos tényleg úgy van, hogy az a zenekar (és nem csak szerintem), már nem tud zeneileg izgalmas és érdekes lenni, az utóbbi 3 albuma erre a bizonyíték. egy-egy kivételtől eltekintve a u2 már rég nem éli az aranykorát és rég nem tud olyan hatásos meg korszakalkotó dolgokat letenni az asztalra, mint korábban. ettől viszont nem lesz szar, csak érezni kell a különbséget. van az úgy, hogy elfárad a kreativitás, náluk szerintem ez történt. és ebből a szempontból teljesen mindegy is, mennyien mennek el a koncertjeikre, mert nem a szám határozza meg a minőséget. részemről téma lezárva.

Lauro 2014.10.07. 15:48:06

@nefrit: Azért az feltűnt, hogy a poszt címe az index2-n a következő: "Hogyan lett a Coldplay ugyanolyan szar, mint a U2"?
Számomra ebből egészen egyértelműen az következik, hogy a szerző szerint a U2 'szar'.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2014.10.07. 17:12:50

Magyar ízléshez az egész Britpop túl kifinomult, ugyanakkor szerintem is kicsit túl sok reflektorfényt kapott, ahhoz képest hogy nem sok igazán jó számuk volt elég nagy hype alakult ki körülöttük, miközben olyan kortárs zenekarok maradtak az árnyékban mint a Kasabian vagy a Dandy warhols.

A Coldplay nem egy U2, ők nagy dolgokat tettek le az asztalra a 80as (sőt még a 90es) években.

Velato 2014.10.07. 17:31:38

Na igen, hát ennyi. Azt sem értem, egy veterán együttesnek milyen korszakalkotó dolgokat kéne csinálnia. Azt hiszem, Sting mondta a Sacred Love lemez idején, hogy van úgy, hogy az ember egyszerűen csak zenélget. És kész. Egyébként a Songs of Innocence szerintem egy nagyon élvezhető lemez lett, jócskán van benne ötlet és kreativitás. Jó dalok gyűjteménye, ami jól átfogja a U2 munkásságát. Sokan maradtak a U2-val, és sokan ráuntak, egy közel 40 éves pályafutás esetén ez teljesen normális, mint ahogy az együttes törekvése is dicséretes, miszerint továbbra is szeretnének jó slágereket kiadni a kezükből.
Nekem személy szerint nagy élmény, hogy több mint 20 éve esemény egy új U2 lemez megjelenése, van mit várni, és van mit ronggyá hallgatni. Olyan ez, mint egy szokás, vagy szertartás. És pont ezért pazarlom az időmet az ilyen hangvételű blogok kommentelésére.

profilo 2014.10.07. 18:24:29

Ó igen!
Az X&Y volt az utolsó hallgatható lemezük. Többi picsafüst.

Solar13 2014.10.07. 19:11:21

Érdekes,hogy az egyetlen számomra értékelhető zenéjük nem szerepel az összeállításban..A Speed Of Sound..Zeneileg nagyon ott van,és nem akarok a hallgatása közben öngyilkos lenni..A többi zenéjük egy rakás szar..www.youtube.com/watch?v=0k_1kvDh2UA

szabo.kata 2014.10.07. 19:14:52

@Lauro: azt, hogy milyen címmel kerül ki valami az index2-re nem én döntöm el. kattintékonyabb lehetett az, de nézd meg az eredeti címet és a tartalmat...

Lauro 2014.10.07. 19:55:54

@nefrit: Persze, értem, csak gondoltam, szólok, hogy ezért kérik ki maguknak többen a köpködést a U2-ra. Megtévesztő a két cím.

Túrós (törölt) 2014.10.07. 20:21:52

Én a Coldplay-el mindig úgy voltam hogy jó lenne ha instrumentális maradna

szabo.kata 2014.10.07. 22:14:26

@Lauro: arról már nem tehetek, hogy nem olvassák el :D

2014.10.07. 22:24:32

@nefrit: Azért, mert szabad ember vagyok.

RobertJ 2014.10.12. 12:47:53

Szerintem a jó rock zene receptje nem túl bonyolult. Kell egy egyedi hangú (nem feminin, ha férfi énekesről van szó) énekes, aki minimum tud rímeket alkotni, de az se nagy gond ha van tartalma a szövegnek, kell egy vagány gitáros, aki nem fél kiállni és az egy húron meg az andantén kívül ismer valami pörgősebbet is, és kell egy dobos+basszer duó. Ez megvan minden normális bandában, mint a LZ, ACDC, Aerosmith, a régi Van Halen, stb. A U2-ban legalább az énekes megvan, a Coldplayban pedig egyik sem. A Coldplay sikere számomra kb. annyira felfoghatatlan, mint amikor valaki tartármártást eszik rizzsel...
süti beállítások módosítása