charivari

A Bohemian Rhapsody jobb, mint a paracetamol

2014. október 26. - szabo.kata

Ahhoz mondjuk nem kell tudósnak lennem, hogy tisztában legyek vele, hogy bizony a zene néha gyógyító hatású lehet. Nem is feltétlen fizikai értelemben, de tényleg vannak olyan dalok (és szerintem mindenki életében vannak), amik helyre rakják az embert, ha nagyon lent van, befordult valamitől vagy egyszerűen csak szar szakaszt él meg éppen. Egy friss felmérés szerint a Queen Bohemian Rhapsody-je az a dal, ami legkönnyebben jókedvre derít.

queen_1.jpg

A BBC számára a ComRes készített felmérést 1000 brit állampolgár részvételével arról, vajon tulajdonítunk-e gyógyító erőt a zenének. A csatorna helyi rádióin és a Radio 2-n futó idei Faith in the World hét központi témája ugyanis az, hogyan van hatással a zene az emberek életére. A válaszadók 86% azt mondta, hogy előfordult már, hogy a zenétől jobban érezték magukat, amikor rossz passzban voltak, és néha akkor is, ha betegség kínozta őket. A felmérésben 10 különbözően ugyan, de tipikusan boldogító hatású dalt soroltak fel, amik közül a résztvevők megmutathatták, szerintük melyik működik legjobban a rossz pillanatokban. A legnépszerűbb dal a Bohemian Rhapsody lett. A férfiak háromnegyede választotta ezt, a nők körében viszont az ABBA Dancing Queenje lett a nyerő. A 65 év felettiek inkább az általánosságban megadott 'klasszikus zenét' választották, míg a fiatalok között Pharrell Happy-je tarolt. A listában szerepeltek még Jacko, Robbie Williams vagy Bob Marley dalok is.

Persze akár személyenként más lehet az, hogy kit, mi vidít fel, de a Bohemian Rhapsody összetettsége és alapvetően örömteli dallamai nem csak a figyelmünket kötik le 6 percre, de olyan receptorainkra hatnak, hogy erre a rövid időre picit fényesebben látjuk a világot. Pedig a dal témája nem túl fényes, hiszen egy fiatal srácról szól, aki véletlenül megölt valakit. A Happy ennél már lényegesen egyszerűbb, viszont itt pont a szöveg egyértelműsége miatt leszünk boldogabbak, már persze, ha nem unjuk még halálosan a dalt. A Dancing Queen-re pedig az ember egyszerűen táncolni kezdene azonnal, amitől jól elfelejti minden nyűgét.

Persze ezeken kívül is született már sok olyan szám, amitől az ember még akkor is ki tud kapcsolni, amikor a lehető legrosszabb időszakain megy keresztül. Egy következő bejegyzésben ezeket gyűjtöm majd össze.

A bejegyzés trackback címe:

https://charivari.blog.hu/api/trackback/id/tr956835335

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása