charivari

20 nagyszerű dal New Yorkról

2014. november 06. - szabo.kata

New York, akár csak Párizs, számtalan dalt ihletett. Mindegy, hogy róla szól, neki szól, miatta szól vagy éppen csak helyszínéül szolgál a mondanivalónak, ez a város vitathatatlanul az egyik olyan hely a világon, aminek nagyon fontos szerepe van a zenében. És nem is csak úgy, hogy miatta írtak meg dalokat az előadók, hanem úgy is, hogy rengeteg zenész itt kezdte pályafutását, és a város számos irányzatnak táptalajt nyújtott már a történelem során, hogy a buzgó kulturális életről és a nagyszerű klubokról most ne is beszéljek. Szóval New York már régóta kiabál itt egy bejegyzésért és most, hogy szeptemberben elmúlt 350 éves is és az unokatesóm épp oda tart, végre én is is ihletet kaptam hozzá, hogy összeszedjem a kedvenc New Yorkról szóló számokat. Pláne, hogy így télen mindig kicsit oda vágyom, de ez biztosan azért is van, mert sok itt játszódó filmben van éppen karácsony.

new-york.jpg

 

Frank Sinatra - New York, New York

A Sinatra által előadott dal, ami Scorsese azonos című filmjének témája, talán a leismertebb szám, amit a városhoz kapcsolnak szerte a világon. elképesztően nagyvonalú, elegáns és lenyűgöző. Látja az ember maga előtt a fényeket, amikor meghallja, még akkor is, ha sosem járt New Yorkban.

Jay-Z & Alicia Keys - Empire State of Mind

Ha a klasszikus New York dal az előző volt, akkor ez a modern változata és ugyanannyira tartom tökéletesnek. Pont úgy változott az előzőhöz képest, ahogyan a slágerek is változtak, de a város ebben is ott van szervesen. Jay-Z Biggie-vel közösen is készített egyébként egy remek dalt, ami ide kapcsolódik, Brooklyn's Finest címmel.

The Pogues and Kirsty McColl - Fairytale of New York

Ez a szám New York ír hagyományait eleveníti fel, noha csak stílusában van köze az ír kocsmazenéhez. A '87-es dal máig a britek kedvenc karácsonyi száma (pedig annyi mást is választhattak volna), amivel én egyet is értek, hiszen nekem is az egyik olyan, amit mindig hallgatok az ünnepek alatt.

Sting - Englishman in New York

Az elcsépelten sokszor átdolgozott dalt Sting egyik barátjáról, Quentin Crispről írta. Az író és New York meleg közösségének egyik központi alakja állítólag pont olyan volt, ahogyan azt Sting elénekelte. Itt persze nem a város van a középpontban, de hangzatos díszlet.

LCD Soundsystem - New York I Love You but You're Bringing Me Down

Az LCD Soundsystem melankolikus dala azt adja át, amit a New York-i emberek éreznek, amikor már szinte nem tudják elképzelni az életüket a város nélkül, pedig néha kiszakadnának belőle. Bonyolult dolgok ezek, de vágom miről beszélnek.

Billie Holiday - Autunm in New York

Már a címéből is lejön, hogy ez a tökéletes őszi dal New Yorkhoz. Itt az ember rengeteget sétál és utazik, közben pedig szuper dolog ilyen számokat hallgatni. Pláne ősszel...ÉS simán úgy érzed, egy romantikus filmben vagy.

Lou Reed - Walk on the Wild Side

Reed dala olyan emberekről szól, akik valahonnan és valamiért New Yorkba érkeztek. És ugyan nem nevezi meg szereplőit, tudni lehet, hogy mindegyik Andy Warhol egyik helyi szupersztárjának alteregója. A szám összerakásában David Bowie segédkezett, igazi New York-i ikon az egész.

Leonard Cohen - Chelsea Hotel No. 2

Ha nagyon egyszerűen akarom mondani, akkor: Cohen egy ordas szopásra emlékezik vissza költőien, amit Janis Joplin követett el rajta a Chelsea Hotelben. Ha kicsit szebben, akkor mondhatom úgy is, hogy Cohen hatásosan megjeleníti New York egyik kultikus helyét, a Chelsea Hotelt, a beat korszak bohém életstílusát, miközben korábbi szerelmeire emlékezik. Aww.

Bruce Springsteen - The Rising

Springsteen nem sok dalt írt New Yorkról, de szeptember 11. után úgy érezte, fontos megszólalnia és egy olyan számot rakott össze, ami elképesztően amerikai és amire az amerikaiaknak szüksége is van néha. ebben, mint tudjuk az öreg zseniális, így ez egy jó kis hazafias nóta a városhoz.

Tom Waits - Downtown Train

Ezt a számot Rod Stewart is sikerre vitte, de Tom Waits eredetije az igazi, minden szempontból. A szövegét sokféleképpen lehet értelmezni, de egy szép tipikus New York-i dolgot is kiemel: az elképesztő tömegközlekedést.

The Ramones - Rockaway Beach

Persze, hogy a queensi zenekarnak van dala New Yorkról, vagy annak bármelyik részéről. A Rockaway Beach is pont ilyen, ráadásul sokkal menőbb helynek mutatja az 'Irish Rivierát", mint amilyen valójában. Fasza kis szörfpunk.

Suzanne Vega - Tom's Diner

Személyes élményekből táplálkozó dal, ahogyan azt az énekesnőtől megszokhattuk. Tök jól ír le egy tipikus New York-i utcaképet és az általános hangulatot, miközben sztorizik. Az alábbi videó elején Vega mesél is kicsit róla.

Beastie Boys - No Sleep Till Brooklyn

Nagyon menő, nagyon tökös ez a dal, mint maga a Beastie Boys. Egyszerűen imádom. És az megvan, hogy Kerry King gitározik? Csodálatos.

Wu-Tang Clan - C.R.E.A.M.

Nyilván! Enélkül nem is lenne teljes a kép. A Wu-Tang dala is New Yorkot festi le, csak egy egészen másik oldalárol. Olyanról, ahol "Cash Rules Everything Around Me". Igazi helyi hiphop.

Grandmaster Flash and the Furious Five - The Message

És, ha az előző dal tök jól éreztette a '90-es évek helyi hiphop kultúráját, akkor a The Message-től szinte ott vagyunk a '80-as évek New Yorkjában. Klasszik.

Jennifer Lopez - Jenny From the Block

Jennifer Lopez jól az arcunkba mondja, hogy ő bizony nem felejtette el, honnan jött: Bronxból. "Dzsenni vagyok a telepről, yo".

George Benson - On Broadway

Egy újabb nagyon hangulatos New York-i dal, amit eredetileg a The Driftersnek írtak, de valahogy Benson verziója sokkal jobban passzol a simulós ütemeihez.

Billy Joel - New York State of Mind

Billy Joel arról énekel, h a fene akar nyaralni menni, ha New Yorkban is lehet lenni. Még akkor is, ha éppen szar kedve van. Városszerelem ez.

George Gershwin - Rhapsody in Blue

Talán ez az a zene, ami leginkább együtt él New Yorkkal. Gershwin mindössze 25 éves volt, amikor megírta, és a dzsessz korszak helyi szimbóluma lett, később pedig a városé is. Zsenialitása abban rejlik, hogy ötvözi a klasszikus zenét és a dzsesszt. Nagyszerű, tényleg, nem hiába volt óriási siker, amikor Gershwin 1924-ben előadta. Azóta sokan és sokszor eljátszották már, és nem véletlen használta például Woody Allen is a Mahattan kezdő képsorai alatt.

Tátrai Band - New York, New York

Zárásként ezt szerettem volna, nagyon kedvelem és legalább olyan elegáns, mint Sinatra verziója.

 

Köszi New York ezt a sok szuper dalt és azt a még többet, ami nem fért már el ide. Írjátok meg a ti kedvenceiteket, kíváncsi vagyok rájuk!

A bejegyzés trackback címe:

https://charivari.blog.hu/api/trackback/id/tr276868329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ziggy stardust · http://fagyis.blog.hu 2014.11.06. 08:18:30

jó válogatás, köszi, egy hiba akadt: a beastie boys klipje nem stimmel, a grandmaster viszont kétszer is szerepel :)

Rocko- 2014.11.06. 08:52:08

múltkor akadtam rá Leonard Cohenre, szegényt nagyon bánthatták. :(

Beastie Boys - No Sleep Till Brooklyn
véletlenül a Grandmaster Flash & The Furious Five - The Message van berakva. :D (ide is. de mán írták felettem.)

és akkor az én "ha én ismerem, akkor hogyhogy nem ismered te idióta" linkem. :D
www.youtube.com/watch?v=-7M1tA_qxoY

szabo.kata 2014.11.06. 10:55:11

@Rocko-: ezt tényleg nem ismerem!!!

Rocko- 2014.11.06. 11:46:29

@nefrit: nehogymá ne! összezárlak bonival két napra, hogy meséljen a 2000-es évekről. :D

De82 2014.11.07. 13:33:35

Kétszer is végig néztem a listát de Ja Rule -New York című száma hiányzik pedig jó kis szám, régen mennyit hallgattam... :)
Viszont jó a lista sok olyan van amit én nem ismerek úgyhogy majd meghallgatom őket :) Itt a számomra hiányzó dal:

www.youtube.com/watch?v=EO9sVamL85w

szabo.kata 2014.11.08. 14:15:04

@SpiderJerusalem: ó és ezt ráadásul a híres Chelsea Hotelben írta!

szabo.kata 2014.11.08. 14:15:58

@De82: Ez például egyáltalán nem jutott eszembe, köszi!
Próbáltam úgy összerakni a listát, hogy a város mindenféle része és hangulata benne legyen, örülök, hogy találtál benne új dolgokat.

szabo.kata 2014.11.08. 14:17:10

@papo77: és tényleg, szuper dal!

De82 2014.11.08. 15:20:47

@nefrit: Nekem is nagyon kedvelt városom New York,mondjuk nemcsak télen :)viszont nekem nem jutott volna eszembe összeválogatni hozzá illő dalokat de jó volt így meghallgatni őket és tudni hogy mennyiféle zenei stílust képviselő előadót inspirált ez a csodás város.Jó ötlet volt,gratulálok! ;)
süti beállítások módosítása