charivari

Tiszteletbeli és végzett doktorok - Zenészek a diplomaosztón

2014. november 30. - szabo.kata

Hajlamosak vagyunk úgy gondolni, hogy a legnagyobb zenészeknek biztosan nem volt sem ideje, sem szüksége arra, hogy egyetemi végzettséget szerezzenek. Pedig ez nem így van, ráadásul többen is a művészetektől egészen távol álló szakokra jártak. Persze nem a tanulás az egyetlen út, amivel diplomázhat például egy híres énekes, hiszen az egyetemek előszeretettel osztogatnak tiszteletbeli címeket is. Az NME szuper gyűjtése nyomán összeszedtem mindkét kategória legjobbjait, jöjjenek tehát a tiszteletbeli és végzett diplomások és doktorok a zene világából, a teljesség igénye nélkül. Lesz pár meglepetés!

jackodegree.jpg

 

Tiszteletbeli doktorok

PJ Harveynak a londoni Goldsmith University adott diplomát most szeptemberben, mert olyan sokat tett már kultúráért. Harvey szépen magára is öltötte az ilyenkor kötelező hacukát.

PJHarvey2.jpg

 

Bob Dylan már annyira nem volt boldog attól, hogy ki kell öltöznie a diplomaosztóra, de végül mégis megtette, amikor 1970-ben a Princeton adott neki egy doktorit, mert olyan sokkal járult hozzá a művészetekhez. Később, 2004-ben, ahogyan az az alábbi képen is látható, még mindig nem volt túl boldog a béna stólától. Ekkor a University of St. Andrews tüntette ki.

bobdylan.jpg

 

Jimmy Page is friss diplomás, ő idén májusban vehette át tiszteletbeli címét a bostoni Berklee College of Musictól

jimmypagedegree.jpg

 

Patti Smith 2010-ben vehette át doktoriját a New York-i Pratt intézettől, Steven Soderbergh mellett. Szívbemarkoló beszédét itt meg is nézhetitek.

pattismithdegree.jpg

 

Bob Geldof ezen a fotón az UEA-től kaptt művészettörténeti diplomájának örül nagyon, amit 2004-ben vehetett át. 2010-ben pedig a Canterbury Egyetem is kitüntette humanitárius tevékenységéért.

geldofdegree.jpg

 

Michael Jackson a Fisk Universitytől kapott doktori címet 1988-ban. De miért ijedt meg ettől ennyire?

jackodegree.jpg

 

Dolly Partont a University of Tennessee nevezte ki tiszteletbeli doktornak 2009-ben. Dolly ekkor azt mondta, hogy: "Csak képzeljétek el, Dr. Dolly! Az embereknek innentől egészen más jut majd eszébe a dupla D-ről" Aha, hát, szerintem nem így lett, de azért Dollyt imádni kell.

dollydegree.jpg

 

1999-ben David Bowie is kapott diplomát a Berklee-től, beszédében arról beszélt, milyen barátságban volt anno John Lennonnal.

bowiedegree.jpg

 

Diddy a washingtoni Howard University doktora lett, pedig évekkel korábban pont onnan bukott ki, hogy inkább a karrierjére koncentráljon.

diddydegree.jpg

 

Kylie Minogue az Anglia Ruskin Universitytől kapott diplomát egészségtudományokból, mert munkájával segített felhívni a figyelmet a mellrák elleni küzdelemre.

kyliedegree.jpg

 

Nat King Cole 1963-ban kapott diplomát művészettudományból a Morgan State College-től.

natkingdegree.jpg

 

Steven Tyler ugyan soha nem tanult többé a gimi után, azért a Berklee College of Music kitüntette egy doktorival. 

steventylerdegree.jpg

 

Whitney Houston ilyen boldogan vette át doktoriját a Grambling Stete Universitytől.

whitneydegree.jpg

 

Yoko Onónak több tiszteletbeli doktorija is van, köztük a Liverpool Universitytől vagy a Bard College-től is. Riszpekt.

yokoonodegree.jpg

 

Bono sem egyszeri doktor, elismerte munkáját például a japán Keio egyetem is, de a University of Pennsylvania is. Mindig hosszú beszédeket mond, amikor ilyen alkalomra kerül sor (meglepő).

bonodegree.jpg

 

Sinatra '85-ben a Stevens Institute of Technologytól kapott diplomát, ám ennek a tanulók annyira nem örültek. Még petíciót is írtak, hogy meghiúsítsák az átadót, mert szerintük Sinatrának inkább a szórakoztatóiparhoz van köze, nem hozzájuk. Mondjuk, igazuk is volt.

sinatradegree.jpg

 

Aretha Franklint szintén idén tüntette ki a Harvard egy tiszteletbeli doktorival. Ellene a világon senki nem tiltakozott.

arethadegree.jpg

 

Elton John 2002-ben kapott diplomát a Royal Academy of Musictól, pont onnan, ahonnan sok-sok évvel ezelőtt diploma nélkül távozott, pedig csak pár vizsgája volt hátra.

eltondegree.jpg

 

Barbra Streisandot a jeruzsálemi Hebrew University ismerte el doktorival 2013-ban.

barbradegree.jpg

 

Annie Lennox a University of Essextől kapott kitüntetést mindazért, amit a zenében elért.

lennoxdegree.jpg

 

És akik a zenélés előtt vagy közben szerezték meg végzettségüket

Tom Morello, mielőtt a Rage Against The Machineben vagy az Audioslave-ben zenélt volna, a Harvardon szerzett politikatudományból bachelor végzettséget. Most, hogy már nem zenél annyit, történelmet tanít.

tommorellodegree.jpg

 

A Bad Religion Greg Graffinje igazi tudós rocksztár. A UCLA-n antropológiából és geológiából végzett, aztán szerzett ugyanitt egy mastert is geológiából. PhD-t a Cornell Universityn szerzett állattanból, amikor már bőven baromi nagy zenész volt. Itt nem állt meg, visszament tanítani a UCLA-re, de a Cornellen is adott órákat evolúcióelméletből. És, ha ez még nem lenne elég, létezik egy Anarchy Evolution című könyv is, amiben társszerző.

Greg-Graffin-degree.jpg

 

Brian May fizikából és matematikából szerzett BSc diplomát az Imperial College Londonban. Aztán elkezdte jól a PhD-t is asztrofizikából, de közben annyira menő lett a Queen, hogy '74-ben ezt fel kellett függesztenie. Végül 2006-ban újra regisztrálta magát PhD-re, hogy a következő évben megcsinálja azt is, és azóta vendégkutatói státuszban van jelen az intézményben. Mayt még mindig nagyon érdekli az asztrofizika, több könyv szerkesztésében is részt vett, a Liverpooli Egyetem pedig tiszteletbeli doktorrá is avatta.

maydegree.jpg

 

Jim Morrison a UCLA-n szerzett BSc-t filmszakon. Aztán megtalálta az igazi hivatását a The Doorsban.

morrisondegree.jpeg

 

Dexter Holland, az Offspring énekese már a gimiben is eminens tanuló volt, imádta a matekot, aztán a USC-n végzett BSc-n biológiából és szerzett egy mastert is molekuláris biológiából. A PhD-t is elkezdte, csak aztán a zenekar sikere miatt ez abbamaradt. De ahogy azt Brian Maynél láthattuk, egyszer még akár lehet doktor is belőle, ugyanis 2013 óta a Keck School of Medicine-en tanul és nagyon beleásta magát a HIV kutatásába.

dexterhollandegree.jpg

 

Ludacris a Georgia State University-n végzett, ahol üzleti tanulmányokat folytatott. Ráadásul kiemelkedő tanuló volt végig.

ludacrisdegree.jpg

 

Paul Simon irodalom szakon szerzett diplomát a Queens College-ben, miközben Art Garfunkel a Columbia Universityn tanult matematikát. Ráadásul miközben már nagyon sikeresek voltak, elkezdte a doktoriját is ugyanebből.

SimonandGarfunkeldegree.jpg

 

A Ladytronos Mira Aroyo az Oxfordi Egyetemen kezdett bele a PhD-be genetikából és baromi tehetségesnek bizonyult, aztán jött itt is a siker.

miraaroyodegree.jpg

 

Dan Snaith azaz Caribou is reál irányba ment, matematikatudományból doktorált az Imperial College Londonban.

dansnaith.jpg

 

Chris Martin a University College Londonon ókori történelmet hallgatott, aztán latinból és görögből diplomázott. Itt találkozott a Coldplay három másik tagjával, Jonny Bucklanddel, Will Championnel és Guy Barrymannel, akik más szakokon tanultak.

coldplaydegree.jpg

 

Alex Kapranos, a Franz Ferdinand frontembere teológiát tanult először az Aberdeeni Egyetemen, aztán amikor onnan eltanácsolták, Strathclyde-ban fejezte be a szakot. A brit indie bandák körében egyébként nagyon sok a diplomás arc, mert sokszor éppen az egyetemek hozták össze őket. 

alexkapranos.jpg

 

Persze lehetne még folytatni a sort, de a merítés remélem már így is elég érdekes volt. Ha tudtok még izgalmas találatokról, osszátok meg kommentben!

 

Ha egyik szuperfantasztikus bejegyzésről sem akarsz lemaradni a blogon, lájkold a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://charivari.blog.hu/api/trackback/id/tr636943583

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rocko- 2014.11.30. 18:58:16

a Jacksonos képre előszört azt hittem, hogy Photoshopolva van. :D

Dan Snaith-re azt hittem, hogy William herceg, nem is értettem, hogy mit keres itt. :D

de Diddy-t se. de most komolyan!
mondom komolyan!

A nép fia 2014.11.30. 21:04:40

A felsoroltak nagy részét nem ismerem. Mindegy, a lényeg, hogy elég ismertnek és gazdagnak lenni, tanulni nem kell. :-)

Én megmaradok okosnak a feledés homályában. :-D

venszivar 2014.11.30. 21:45:12

ENNEK mi értelme ??? Hiszen a nagy-nagy többségük olyan hüjjje volt, van s még lesz, hogy csak azért kaptak "elismerést", hogy az iratot adó intézménynek reklámja legyen....

NEVETSÉGES! de nevetni nem lehet rajta! inkább siralmas!

¿Qué tapas hay? 2014.11.30. 21:57:20

@ursus artos: Mondjuk Yoko Ono szerepeltetését én sem értem, a hölgy egyetlen komoly eredménye, hogy sikerült úgy behálóznia John Lennont, hogy az ő hátán - minden művészi tehetség nélkül - felmászhatott az uborkafára. Bár, ha aranyásásból kapta a doktorit, akkor nem szóltam.

larry 2014.11.30. 22:06:37

A Queen másik három tagja is diplomás, Roger Taylor biológus (London Hospital Medical College), John Deacon villamosmérnök (Chelsea College, ő tanított is, a Queen második albuma után hagyta abba, egyébként ő csinálta Brian May egyik máig használt erősítőjét), Freddie Mercury pedig grafikus - elvileg van egy-két kiadónál fekvő könyvillusztrációja, illetve ő tervezte a Queen logóját(Ealing College of Art - ide járt pl Pete Townshend is).

pushup 2014.11.30. 22:17:33

ha már Brian May ...
Roger Taylor - a Queen dobosa - fogorvosnak tanult (erről nincs információm, hogy elvégezte volna), majd később biológiából szerzett Bsc diplomát.
Freddie Mercury művészeti (art and graphic design) diplomát szerzett az Ealing Art College-ben
John Deaconról csak azt tudom, hogy járt főiskolára és ő is elektronikai dolgokat hallgatott, de hogy végzett-e?

C4rmin3 2014.11.30. 23:30:29

Szégyen hogy egyesek vért izzadva szerzik ugyanezt meg sok-sok év és egyéb szopások (gyakorlatok, beadandók, publikációk stb) után, ők meg "jótettek" miatt kapják meg ugyanezt...
Én is szívesen leszek mellrák-harcos vagy HIV-nagykövet egy díszdoktori címért cserébe! Van valakinek esetleg ajánlata?? :D

Vili Doli 2014.11.30. 23:32:25

Az a gyanúm, hogy ezeknek a zenészeknek a "diplomája" és a "doktorátusa" egész mást jelent, mint nálunk.
Talán valamiféle elismerő oklevelet kaptak. Többeknél ott is a kiegészítés, hogy 'tiszteletbeli'.

Talán Brian May és Paul Simon címe mögött lehet valódi tudás és teljesítmény, de még ez se biztos.

fkorbi 2014.12.01. 06:26:04

Duff McKagan, a guns egykori prosztó alkesz, beszélni alig tudó basszgitárosa a hasnyálmirigy katasztrófája után egyrészt tiszta lett, másrészt gyakorlatilag elvégezte a közgázt (kis szünettel, mert a velvet revolver bekavart).

szabo.kata 2014.12.01. 10:54:44

@Vili Doli: ha figyeltél, akkor a posztban szépen szét van választva, ki kapott tiszteletbeli címet és ki szerezte meg maga a végzettségét.

Bonaparte 2014.12.01. 11:55:39

A listát lehetne folytatni:
Dr. Benkó Sándor villamosmérnök, egyetemi tanár, a Benkó Dixieland Band vezetője,
Bródi János énekes-szerző, villamosmérnök
Vadász Ferenc (Old Boys) mérnök
Szidor László (Old Boys) mérnök-közgazdász, egyetemi tanár

Hirtelen ők jutottak eszembe, biztosan vannak még többen is.

gallileo 2014.12.01. 12:26:20

@pushup: Sőt, Rogert idén tiszteletbeli doktorrá is avatták! Szóval ő duplán ide tartozik.
www.queenonline.com/en/news-archive/roger-to-receive-honorary-doctorate-from-plymouth-university/

sanyix 2014.12.01. 18:32:21

ezt a yoko ono-t soha sem értem. Valószínüleg lennon "sztár"-ként válogathatott a nők között, még is kiválasztotta a világ egyik legrondább nőjét, yoko ono-t :D

sztogramm 2014.12.01. 19:16:12

azért szúrtad volna a fiatal jókót, bár az ő gauss görbéje kurva vékony

gigabursch 2014.12.01. 22:46:18

Grandperre Attila meg akadémikus, csillagász.
Amúgy ha a kedves cikkíró nekiment volna a hazai pályának talált volna néhány meglepetést.
pl. Nagy Feró is építőmérnök.
S még...

szabo.kata 2014.12.02. 22:39:56

@gigabursch: nyilván ez már egy külön bejegyzést érdemelne, nem akartam keverni épp ezért. de köszi az érdekességeket!

wakondok 2014.12.03. 12:15:18

Kóbor János építészmérnök, Vörös András (ex-Feeshfabrik, ex-Superbutt) jogász.

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2014.12.07. 09:54:10

@Bonaparte: grandpierre attila

Az ELTE TTK fizikus-csillagász szakán diplomázott 1974-ben, majd ugyanott doktorált 1977-ben.[3] Kandidátusi fokozatot szerzett 1984-ben, a MTA Fizikai Osztályának Csillagászati ágán.

John Smitis 2014.12.07. 17:29:47

A Tiszteletbeli doktori cím nem jár tudással. Kár keverni az igazi végzettséggel.
Régen Johannes Brahms kapta, mos Yoko Ono és Minchael Jackson és Bono. Most már annyit is ér.

Velemenyem szerint.... 2014.12.07. 22:26:47

Önmagában meredek hogy egyes kommentelők nincsenek tisztában a díszdoktori cím és az egyetemi diploma közötti különbségnek (és akkor még nem beszéltünk a PhD-ről). De ahogy elnézem még a szerző is keveri ezek funkcióit.

Mondjuk eleve aki nem hallott arról hogy Bono vagy Geldof milyen tevékenységeket végzett "másodállásban" (amivel a díszdoktori címet bőven kiérdemelték,nem a zenéjükkel), az maradjon meg Scooter és Deadmaus munkásságánál. Ott talán nem kell ezekkel az egyetemi izékkel szöszölni...
süti beállítások módosítása