charivari

Ezeket a karácsonyi dalokat gyűlölik és szeretik a magyar zenészek

2014. december 23. - szabo.kata

Az utóbbi bejegyzésekben a karácsonyi daloké, albumoké volt a főszerep, nem véletlenül. Az ünnep közeledtével ugyanis természetes, hogy ezek ömlenek a rádiókból, halljuk őket a boltokban, miközben ajándékok után rohanunk, és olykor még a kedvenc kocsmánkban is felcsendülnek, sőt. Az is előfordul, hogy önszántunkból indítjuk el őket, hogy csak körülvegyen már minket a karácsony. Mindenkinek van pár olyan dal ezek közül, amiket nagyon gyűlöl és olyan is, amiket nagyon szeret. Kíváncsi voltam, hogy vannak ezzel a hazai zenészek, ezért rendesen utánajártam a dolognak. Olyan előadókat kerestem meg, akik a legkülönfélébb stílusokban tevékenykednek így nagy a merítés, és volt pár vicces, érdekes és furcsa találat is. Egy viszont biztos, tuti találtok a zenék között olyat, ami eddig még nem ismertetek, és szerencsétlen Last Christmas ebben a körben is megkapta a leggyűlöltebb dal címét. Bár nem mindenkitől!

wham-last-christmas.jpg

 

Csemer Boglárka, azaz Boggie

Boggie számára nincs olyan karácsonyi dal, ami bökné a csőrét, mert ilyenkor szerinte minden jöhet, így könnyen talált kedvencet, ami a The Drifterstől a White Christmas. "Nagyon szeretem benne a vokális megoldásokat, nagyon ötletes, számomra megunhatatlan. Olyannyira, hogy ezt a dalt feldolgoztam a karácsonyi koncertemen is a MOM Kupolában. Azért is szeretem, mert eszembe juttatja a Reszkessetek Betörők című filmet."

 

Ligeti György (We Are Rockstars, Zagar, The End)

Nem kellett sokat várni, meg is érkezett az eső Last Christmas, Ligeti ugyanis kifejezetten utálja, de nem csak ezt. "Általában gyűlölöm a karácsonyi popdalokat. Ha jól emlékszem, kivetél nélkül. Van pár, amitől kiver a víz, ha meghallom. Ilyen például az I Wish You A Merry Christmas, vagy a Wham Last Christmas-e, amitől konkrétan hánynom kell." Ennek ellenére több olyan dal is van, amit nagyon szeret. "A legkedvesebb talán a Mennyből az angyal, aztán jön a Csendes éj, és rögtön utána Corelli Karácsonyi koncertje. Mindegyik csodalatos, mennyei zene."

 

Likó Marcell (Vad Fruttik)

"Van egy lemezünk, a Csendes éj - szerintem minden második családban ez megy karácsonykor. Imádom hallgatni. Már azt is tudom,hogy hol üt félre az orgonista az In dulci jubilo-ban. Nagy kedvencem erről a Kicsi gyermek című opusz, mert ugyan magyar a szövege, de még sohasem sikerült megértenem, hogy mit is énekelnek - "adjunk néki ááááá" meg ilyenek hallhatóak benne." Nos, találjátok ki, csak a megfelelő részhez kell pörgetni.

Nem ez azonban Marcell egyetlen kedvence. "Jó még a Dicsőség mennyben az Istennek. Azt szeretem benne, amikor az alap dallama alatt megváltoznak az akkordok. Már jön is a templomszag (és ebben a változatban még az ének alatt is forognak az akkordok - biztos a kántornak is bejön)"

 

Urbán Dániel (Bermuda)

Dani szerint nem nagyon van menőbb karácsonyi dal Paul McCartney Wonderful Christmastime című szerzeményénél, amiben egyet is értünk. "McCartney egymaga rögzítette az egészet, 1979-ben egy ilyen szintis újhullámos pop dallal előjönni karácsonyra már alapból tuti meglepő lehetett, de egy biztos: nem rossz befektetés. Azóta ugyanis McCartney évente 400.000 dollárt keres ennek a dalnak a jogdíjaiból."

Viszont amit nagyon nem bír elviselni, az szerintem sokaknál nagy favorit, az ugyanis a a kitalált rocksztár, Billy Mack által előadott Christmas Is All Around. "OK, hogy a filmet minden karácsonykor le kell vetíteni. Tök jó, cuki, meg minden. De a film legbénább karakterének kicsit sem vicces karácsonyi coverjét minden évben hallgatni? Kinek az érdeke ezt erőltetni? Elszámoltatást de azonnal. Rettenet."

 

Jakab Péter (Jazzékiel)

Ha, már a Christmas Is All Aroundnál tartottunk, akkor jöjjön még egyszer, hiszen Jakab Péter listáján is elöl szerepel, ha a nem éppen szimpatikus dalokról van szó. Mondjuk ő egyébként sincsen annyira kibékülve ezzel a műfajjal, ezt pedig kellemetlenül jófejnek tartja. "Igazából minden klasszikus karácsonyi slágert legalább annyira rühellek, mint amennyire hidegen hagy, szóval inkább a negatív irányban billen el a mérleg, ha odafigyelek rá, mi szól. Nem is igazán hiszem, hogy ha valami nem negédes, mesterkélt és bugyuta, azt lehet igazi karácsonyi sláger. Valószínűleg ez műfaji sajátosság. Karácsonykor ezért inkább kikapcsolom a fülem, ami a könnyűzenét illeti." Van azért olyan, amit nagyon szeret, mert ugyan nem ünnepi dal, de a kedvenc _karácsonyi_ filmjének a betétdala, ez pedig Patti Page-től az Old Cape Cod. A Gramofoneonline karácsonyi szekcióját pedig azért kedveli, mert rettenetesen nyomasztó. 

 

Bihari Balázs (Hippikiller)

A leggyűlöltebb karácsonyi dalnak Adré Rieu White Christmas-ét jelölte meg, ami nem elég hogy borzalmas, de 200 százalék, hogy idén is hallgatnia kell majd. Annyira rossz ez, hogy álljon itt elrettentő példaként arra, hogy mit nem szabat feltenni karácsonykor (karácsonykor amúgy is a töltöttkáposztát kell feltenni).

A legkedveltebb viszont egy igazi frissítő lehet a sok unásig hallgatott dallam között. A jó öreg Biran Setzer és a Christmas Extravaganza!

 

Csoma Viki (Alvin és a Mókusok)

Viki kedvenc ünnepi dala egy NOFX szám, az Xmas Has Been X'ed, amin egyáltalán nem lepődtem meg. Egyébként most, hogy elgondolkozott ezen a kérdésen az történt, hogy: "Rá kellett jönnöm, hogy utált karácsonyi dalom nincs...Az nagyon gáz? Biztos, szentimentális lettem!"

 

Boros Gábor, azaz DJ Venom

Venom legkedveltebb karácsonyi dala a Sharon Jones & The Dap-Kingstől az Ain't No Chimneys In The Projects. "Bármelyik Sharon Jones lemezről legyen is szó, vétek kihagyni! Ha az aranytorkú Ms Jones párkapcsolatokról énekel (100 Days 100 Nights), ha az USA államairól (This Land Is Your Land), vagy épp arról milyen a karácsony a telepen." És nála befutott a második Last Christmas is, ezért: "Vannak azok a dalok, amikből elég fél percet hallani, hogy aztán órákig ne tudd kiverni a fejedből, és valaki tíz percenként rákezdjen a társaságból, hogy: „Laaast Christmaaas…” A Wham! dalát, pedig decemberben még senkinek sem sikerült megúsznia, ha hallgat rádiót, ha nem."

 

Németh Juci (jelenleg Hey Honey, Budapest Bár)

Neki nem létezik olyan, hogy "gyűlölt karácsonyi dal", aminek egészen prózai oka van. "Én minden karácsonyi dalt nagyon szeretek, és szerintem mindegyiket ismerem, énekeltem is már. Kapuváron, ahol éltem, gyerek és tinikent hatalmas karácsonyi koncertek voltak kórusokkal, komoly és könnyűzenei résszel, minden évben. Itt kezdtem el szólókat énekelni és egyáltalán felfedezni a hangom, szóval érzelmileg is kötődök ezekhez a számokhoz. Imádom a Mariah Careytől All I Want For Christmast, jólesik John Lennontól a So This Is Christmas és imádom a Last Christmast is. Magamtól is beteszem meghallgatni, csak le ne fordítsa senki, olyan zagyvaság a szöveg." Mondtam én, hogy nem mindenki kívánja a háta közepére a Wham! slágerét!

 

Mavrák Kata, azaz Hugee (URD ONE, Words Are Melodies)

Hugee már nem viszonyul ilyen pozitív érzelmekkel a Last Christmashöz. "Nekem nehezen mennek agyamra a karácsonyi dalok, még a Reszkessetek betörők teljes soundtrackje is oké, de ez a dal… Karácsonykor a legkevésbé akarok a régi szerelemre gondolva szenvedni. Minden évben azt kívánom, legyen ez az utolsó karácsony, amikor hallanom kell." Viszont egy másik igen megosztó számmal a világon semmi baja. "Alapvetően nem bírom, mikor Mariah Carey túl sokat sikít, de az All I Want For Christmast egyszerűen nem tudom megunni. Lehet azért sem, mert karácsonykor kötelező jelleggel megnézem az Igazából szerelem c. filmet, aminek ez az egyik betétdala. Tudom, tiszta gáz vagyok, de vállalom!" Tipikus ciki-kedvenc kategória ez a szám, szerintem sokan nem vallanák be, hogy amúgy nem is utálják annyira.

 

Szabados Norbert, azaz Fu-Rakk (URD ONE)

Fu-Rakk teljesen egyetért Hugeeval a Last Christmas-szel kapcsolatban: "ennél a dalnál szörnyűbbet ebben a témában nem sokat alkottak. Valószínű van rosszabb is, de szerencsére azok nem bukkantak a pöcegödör tetejére ezzel ellentétben." Ő inkább a swinges vonalra esküszik az ünnepek alatt és Frank Sinatra előadásában a Let It Snow az a szám, ami nélkül szerinte nincsen karácsony, igazi klasszik.

 

Czutor Zoltán (Belmondo)

"Igazából nem utálok különösebben karácsonyi dalokat, csak bizonyos feldolgozásokat. A hagyományos dalok vendéglátós-szintis verzióival ki lehet zavarni a világból, de a Fenyő Nélkül Nincs Karácsony vagy a TNT-től a Fehér karácsony sem _masni_."

A tradicionális dalokat kedveli inkább és azok jó átdolgozásait, mint például a Brostól a Silent Nightot vagy Lennontól a Happy Xmast.

 

Géczi Richárd (Plastic Bitch)

Szegény Last Christmasnek sanyarú a sorsa. "A leggyűlöltebb karácsonyi dalom szerintem valamilyen minőségben sok listán fel fog tűnni. Természetesen ez nem lehet más, mint a bevásárlóközpontok és rádiók egyik kedvence, a Wham! Last Christmas című dala. Alapvetően semmi baj nincs vele, a giccs a maga nemében szép dolog, de ebben az esetben a körülmények csúcsra járatták a necc faktort 30 év alatt." Kedvencként viszont Ricsi a Pogues és Kirsty MacColl slágerét ajánlja mindenkinek, a Fairytale Of New Yorkot, amitől szerinte Shane tolmácsolásában még az utca nyelvén is el lehet hinni a szeretetet.

 

Takács Vilmos (Action, Ganxsta Zolee és a Kartel)

Vilkó azért utálja a Last Christmast, amiért talán a legtöbben: "bár csak az év végén csendül fel, akkor viszont orrba-szájba ezt hallani." Nem tartja magát nagy karácsony rajongónak, éppen ezért egy "depisebb" számot hallgat ilyenkor szívesen, a Type O Negative-től a Red Watert. Semmi angyalkák és pásztorok. Karácsony estéjén egyébként kijön egy ünnepi daluk a Kartellel, a Tapló Télapó, ami szerinte "kiváló summázata" az ünnepnek, Ganxsta módra. 

 

Egyedi Péter (Óriás)

Előfordul, hogy a kedvenc karácsonyi dal egy egész lemez. "Ez a lemez pedig Ella Fitzgeraldtól az Ella Wishes You a Swinging Christmas. A háttértörténet közel sem drámai: ez volt az első családi cd-nk, amikor bejöttek a cd lejátszók a 90-es évek elején. Apám vehette, és nagyon belenyúlt: nem giccses, hanem sokszor nagyon pörgős, vagy kedvesen melegséges, de mindvégig szvinges átiratok ezek. A leggyűlöltebb karácsonyi dal nem egy fair kategória, mert a rengeteg játszás minden dalt megreccsent kissé, most meg csak ezek szólnak mindenhol. Ha egyet kell választani, akkor az az All I Want For Christmas is You."  

 

Érsek Gábor (Insane)

Számára nincsen olyan karácsonyi dal, amit nagyon utálna, mert azt mondja, a karácsony mindig egy nagyon jó dolog az életében. "Ez az egy alkalom az évben amikor együtt lehetek a családommal és ilyenkor nem is számít semmi, éppen ezért igazi kedvenc sincsen. Mondjuk, ha Coldplay szólna, akkor lehet tényleg sírógörcsöt kapnék!" Teljesen egyetértek, ráadásul a Coldplaynek még van is igazi karácsonyi dala, amit én sem szívesen hallgatnék. Ez az, itt alább, tényleg ne indítsátok el.

 

Vörös András (jelenleg Ørdøg)

Vörös András szavaival zárnám a posztot,  akinél a gyerekei hoztak pálfordulást a karácsonyi dalokkal kapcsolatban (amivel szerintem egyébként nincsen egyedül):"Amíg nem voltak gyerekeim, mindet gyűlöltem, mióta vannak, azóta meg mindet szeretem, legalábbis az ő előadásukban." Tökéletes.

 

Ha egyik szuperfantasztikus bejegyzésről sem akarsz lemaradni a blogon, lájkold a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://charivari.blog.hu/api/trackback/id/tr447004635

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rocko- 2014.12.23. 17:23:35

ahha, újságírás! <3

szombi 2014.12.24. 10:01:13

Már csak a leggyűlöltebb zenéket kéne belinkelni, attól lesz teljes a kép.

Még egy apróság:
Ülsz az ablak előtt, esik a hó, világít a karácsonyfa, az ajándékok kibontva, és akkor elkiáltod magad:
Jaaaaaaaaaaaj, feehééér kaaarááácsooony vaaaaan! Buuuuuuzi vagyooook!

midnight coder 2014.12.24. 11:53:37

Ezekből egyedül a Ganxsta Zolee és az Alvinék akiknek valaha hallottam a nevét.

LoveKills 2014.12.24. 12:08:08

A legjobb, legszebb karácsonyi dal persze most is kimaradt a repertoárból; jellemző, hogy egyetlen hazai zenészeknek sem jutott eszébe.

Paul McCartney: Once Upon a Long Ago:
www.youtube.com/watch?v=yBsSUptatMw

De ezt a szörnyűséget sem említette senki Cliff Richardtól:
www.youtube.com/watch?v=BjmGbI-Mnys

A nép fia 2014.12.24. 12:11:21

Ezekből a nagy magyar sztárokból talán kettőt, ha ismerek. Akkor ők most valami véleményformáló valakik?

Had legyen nekem is véleményem: Boggie egy tünemény. :)

rossz yolora tettél 2014.12.24. 15:16:44

www.youtube.com/watch?v=gVwlLu5bR_A
Én ilyenkor csak karácsonyi reggeat és calypsot hallgatok. Szerintem zseniális az összes, a mostani időjáráshoz meg kiválóan passzol :D
süti beállítások módosítása