charivari

Szuper old school portrék mai sztárokról, egyenesen a Sundance-ről

2015. április 14. - szabo.kata

Kíváncsiak vagytok, milyen képek készültek volna a mai sztárokról mondjuk az 1800-as évek végén? Egy fotós, Victoria Will megvalósította a lehetetlent, hiszen régi technológiával készített portrékat a Sundance fesztiválon olyan arcokról, mint Kevin Bacon, James Franco vagy éppen Slash. A sorozat természetesen egészen szokatlan és különleges lett, sosem láttuk még így a hírességeket.

duplex-header.jpg

Will felállított egy fotóstúdiót és egy fotólabort is az idei fesztiválon, ahol egy Graflex Super D kamerát használt a fényképezéshez, ami csodás ferrotípíát képes előállítani. Persze a fotósnak ezt a régi gépet és a technológiát is alkalmaznia kellett a mai elvárásokhoz, így csapatával kicsit felturbózta a dolgokat, például elképesztő mennyiségű fényt használtak. Egyáltalán nem könnyű dolog alumínium lemezre fényképezni, amivel a ferrotípia készül. Hosszú idő egyetlen képet elkészíteni ilyen formában, amihez mindenféle vegyszert is használni kell, és egyetlen óvatlan mozdulat teljesen átalakíthatja a végeredményt. 

A legnagyobb kihívás a bonyolult munkafolyamat mellett azonban Will szerint talán az volt, hogy ezeket a képeket nem lehet retusálni, itt tökéleteset kell alkotni az adott pillanatban. Nem az volt a cél, hogy sok próbálkozásból majd kiválasztják azt az egyet, hanem, hogy csak egy-két kép között már ott legyen a legjobb. Így a fesztivál alatt mindössze 175 ferrotípiát készítettek (ami azért egy átlagos digitális fotózás során elkattintott képekhez képest semmiség). Persze a fotósnak nem volt újdonság ez a technológia, korábban is dolgozott már vele, és olyan szakértőket gyűjtött maga köré, akikkel többek között az alábbi zseniális képek születtek a sztárokról. Egészen nyersek, ezért imádom őket.

duplex-1.jpg

Kevin Bacon

duplex-2.jpg

Slash

duplex-3.jpg

Kristen Wiig

duplex-4.jpg

Spike Lee

duplex-5.jpg

James Franco

duplex-6.jpg

Ewan Mcgregor

duplex-7.jpg

Alexander Skarsgard

duplex-10.jpg

Hugo Weaving

duplex-11.jpg

Vincent Cassel

duplex-12.jpg

Nick Nolte

duplex-13.jpg

Julianne Nicholson 

duplex-15.jpg

Jason Momoa

duplex-8.jpg

Olivia Thirlby

duplex-9.jpg

Robert Redford

duplex-16.jpg

Lisa Kudrow

duplex-18.jpg

Lena Dunham

duplex-19.jpg

 Kevin Smith

Will egyébként 2014-ben is fotózott már így a Sundance-en, azok a képek még kicsit kezdetlegesebbek, és egészen más hangulatuk van (picit talán kísérteties, és nem is csak az utolsó portré miatt...), ezekből is idegyűjtöttek a kedvenceimet:

duplex-17.jpg

Maggie Gyllenhaal

duplex-20.jpg

Anne Hathaway

duplex-21.jpg

Elle Fanning és Glenn Close

duplex-22.jpg

William H. Macy

duplex-23.jpg

Elijah Wood

duplex-24.jpg

Jesse Eisenberg

duplex-25.jpg

Anna Kendrick

duplex-26.jpg

Elizabeth Banks

duplex-27.jpg

 Philip Seymour Hoffman

 

A teljes sorozatokat a fotós hivatalos oldalán tudjátok megnézni, a technológiáról pedig itt olvashattok részletes infókat, alább pedig videókat is nézhettek az idei fotózásról. Remélem Victoria jövőre is ott lesz csapatával a Sundance-en!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://charivari.blog.hu/api/trackback/id/tr227367038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2015.04.15. 01:56:47

A ferrotípia eredetileg bádog-, azaz vaslemezre készült, de az alumínium is jó persze. Feketére festik, erre készül el a negatív, a fekete alap "fordítja" át a képet pozitívra. Innen az egyedi hangulat, képjellemzők, hatás (hasonló még az ambrotípia). A régi idők (1800-as évek második fele, 1900-as évek eleje) gyorsfotó eljárása volt, tulajdonképpen a Polaroid elődje.

Ügyes volt a nő, látszik, hogy ő is fejlődött sokat (a régi fotói mind előhívási, fotózási hibásak: fátyolos képek, életlen, bemozdult modellek).
Érdemes megpróbálkozni ilyen és hasonló régi technikákkal is, tényleg egyedi fényképek készíthetők, akár a festmények. Semmi közük a mai, digitális, szoftverekkel előállított, agyonmódosítgatott fotókhoz.

mel gibson 2015.04.15. 06:30:42

Kevin Smith neve lemaradt.
Elijah Wood olyan gülüszemű azon a képen, mintha a fiatal Rodney Dangerfield lenne.

seahawks 2015.04.15. 07:16:45

ez mind mind mind fotoshop, nem kéne kamuzni.

eßemfaßom meg áll 2015.04.15. 08:36:47

Elavult technikával rosszminőségű képet készíteni menő.

rajzolhatta volna a képeket barlang falára szénnel meg vasoxiddal, az még régebbi technika.

eßemfaßom meg áll 2015.04.15. 08:47:56

"Rendkívül nyers az egész – mondja Victoria. „Olyan korban élünk, amikor végletekig retusált bőrt látunk bárhová is nézünk. Magazinok, óriásplakátok, valószerűtlen csillogás. S íme, itt van egy technika, ami úgy mutatja meg a dolgokat, ahogy vannak. Itt nem lehet megszabadulni a szarkalábaktól, itt nincs Photoshop."”

A, senkinek nem kötelező szétfotosopolni a képet. Ő is megteheti, hogy el se indítja a ps-t.
B, ezek szerint ezek az emberek a valóságban szürke színűek és az összes többi képen és filmen utólag lettek színek rájuk retusálva.

protézisesh 2015.04.15. 09:16:28

@eßemfaßom meg áll: szerintem tök jó hangulata van ezeknek a képeknek. Egy ilyen képre pillantva gondolatokat, életeket látsz (én legalábbis), míg a PS-címlapfotókon műanyagbábuk vicsorognak műanyagmosollyal az arcukon.

protézisesh 2015.04.15. 09:20:30

ja, és a MEGÁLL az egy szó, nem kettő.

Neonknight 2015.04.15. 09:54:47

"Kíváncsiak vagytok, milyen képek készültek volna a mai sztárokról mondjuk az 1800-as évek végén? "
Hát szerintem pont nem ilyenek.
A technológiát hiába veszi át (ezt a látványt összehozhatta volna Photoshoppal is). Amiben az 1800-as évek fotói másak mint a maiak az az alanyok beállítása.
Ahogy mindenki felvette a legszebb ruháját a fotózáshoz, és úgy hozzákészült, mintha valami nem mindennapi, ünnepi alkalom alkalom volna, hiszen akkoriban valahogy az is volt. Pl. egy 1800-as évekbeli képen senki sem pózolt volna grimaszokkal, meg orrában túrkálva...

TBal 2015.04.15. 11:04:40

Én Ewan McGregorról azt hittem elöször, hogy a Svarci, Lisa Kudrowról meg, hogy a Selmeczi Gabriella...

szabo.kata 2015.04.16. 16:20:24

@mel gibson: köszi, hogy szóltál, pótoltam!

szabo.kata 2015.04.16. 16:21:22

@Neonknight: ebben azért nem lennék biztos. attól, hogy általában nagyon decens, szépen megkomponált portrékat látni azokból az időkből, azért lehetett akkoriban is mókázás, sőt.

eßemfaßom meg áll 2015.04.16. 19:39:30

@nefrit: mókázni úgy, hogy percekig állsz abban a mókás pózban, nem annyira mókás

bádoglemezre lőni a képet nem az a tipikus partyfotózás
süti beállítások módosítása