charivari

Soha nem látott képek a Nevermind borítójának fotózásáról

2015. május 14. - szabo.kata

Léteznek legendás albumborítók, melyek megragadnak egy egész korszak emlékezetében. Ilyen a Nirvana Nevermind lemezének külseje is. A híres cover a popkultúra része lett, máig gyakran utalnak rá és parodizálják. De tudjátok, milyen volt a fotózása? Kirk Weddle, aki az ikonikus képet készítette, eddig soha nem látott fotókat ásott elő, melyekből az is kiderül, hogy bizony nem csak a baba fürdött abban a medencében, hanem a Nirvana tagjai is.

nevermind-1_1.jpg

1991-ben egy texasi fotóst, Kirk Weddle-t bízták meg azzal, hogy kitalálja, mi is szerepeljen az egyre népszerűbb Nirvana Nevermind című albumának borítóján, és ellőjön egy rakat fotót a zenekarról promóciós célokra. Weddle-t már akkor elismerték nagyszerű víz alatti fotózásai miatt, így egyértelmű volt számára, hogy az együttest is ilyen formában örökítse meg. Ehhez a bandát október 28-án Los Angelesbe rendelte egy számukra lezárt uszodába, hogy elkészülhessenek a képek.

A fotós azt szerette volna, hogy az egész banda, hangszerestül ugorjon bele a vízbe, és ott grimaszoljanak, szórakozzanak...egyszerűen csak adják magukat. A zenekar éppen túl volt egy sor koncerten és rendkívül fáradtak voltak (Kurt még el is aludt a vízparton), de nyűgösen is belementek valamennyire a játékba, aminek eredményeként több, mint 200 fotó született. Weddle később mégis inkább egy barátjának, Rick Eldennek a kisfiát, Spencert tette a borítóra, aki szintén csobbant egyet abban a medencében - amitől tényleg egy emlékezetes kép került, egy rendkívül fontos lemez fedlapjára.

Mindenesetre a Nirvanáról készült képek nem vesztek kárba, csak eltűntek egy időre. Weddle mostanáig egy fiókban tartotta őket, de végre egy részük megtekinthetővé válik az austini Modern Rocks Galleryben május 30. és június 27. között. Akinek pedig van erre elég zsetonja talonban, az vehet is belőlük printeket, egyenként 360 dollárért. 

nevermind-2.jpg

nevermind-3.jpg

nevermind-4-a.jpg

nevermind-4-b.jpg

nevermind-4.jpg

nevermind-5.jpg

nevermind-6.jpg

nevermind-7.jpg

nevermind-8.jpg

nevermind-9-a.jpg

nevermind-9-b.jpg

nevermind-9.jpg

nevermind-10.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://charivari.blog.hu/api/trackback/id/tr307458722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása