charivari

Így kezdte meg katonai szolgálatát a 23 éves Elvis

2015. október 23. - szabo.kata

Elvis Presley 1958. március 24-én kezdte meg katonai szolgálatát Fort Chaffeeban, ahol, mint mindenki másnak, neki is formára nyírták a haját és megkapta formaruháját a többi általános intézkedés mellett. Persze az egészet hatalmas médiafigyelem kísérte és a lapok ki is kiáltották a napot Black Mondaynek, mert sokan attól tartottak, ezzel esetleg vége szakadhat az addigra már sikeres Presley karrierjének. Persze ez nem így lett, de attól még mindenképp fontos időszak kezdődött meg az énekes életében, aminek első napjáról szerencsére találtam egy szuper fotósorozatot.

elvis-2.jpg

Elvis mindössze 23 éves volt, amikor Chaffeeben szolgálatra jelentkezett, majd onnan a texasi Fort Hoodba vitték, hogy megkezdje kiképzését. Bár egyszerre több katonai szervezet is azon ügyködött, hogyan tegye minél könnyebbé és kellemesebbé Elvis szolgálatát, az énekes nem kért ezekből. Ő pont olyan egyszerű katona akart lenni mint a társai, nem kért a kivételezésből, ezt pedig el is érte. Persze az azért megkülönböztette a többiektől, hogy katonai fizetését jótékony célokra ajánlotta fel (nem  is kellette volna neki az a 78 dollár, hiszen kiadójától kapott mellé ezret havonta), és folyamatosan extra cuccokat vásárolt katonatársainak, akik ezért nyilván imádták.

Elvis egyébként a médiával együtt szintén azt gondolta, hogy zenei karrierjétől elbúcsúzhat, mindenki elfelejti, mire leszerel, azonban még az amerikai kiképzés alatt elugrott kéthetes eltávján Nashville-be, és felvett öt számot, melyekkel kiadója pótolni tudta a hiányát. Ugyanakkor folyamatosan hoztak ki tőle '58 és '60 között, addig ki nem adott anyagokat és válogatásokat is. Így Elvisnek szolgálata közben is sikerült azért összehoznia 10 top 40-es dalt. Szóval nem felejtette el senki, sőt. Sikereinek ellenére azonban szomorú időket is átélt, szolgálata alatt vesztette el édesanyját, aki tragikus hirtelenséggel hunyt el májgyulladásban, mindössze 46 évesen.

A texasi kiképzés után Presley 1958 októberében a németországi Friedbergbe került és itt folytatta a szolgálatot. Itt ismerkedett meg először az amfetaminszármazékokkal és azok kedvező azonnali hatásaival, ugyanakkor itt találkozott az akkor még csak 14 éves Priscilla Beaulieu-val is, akit 7 évvel később el is vett feleségül.

A szolgálat alatt tanúsított szerénysége nagyon jót tett Elvis megítélésének és egyre többen kedvelték meg. Így mikor 1960. március 2-án visszatért az Egyesült Államokba, ünneplő tömeg fogadta. A visszatérése után kiadott első kislemeze, a Stuck On You pedig egyből a listák élén landolt. De térjünk most vissza ahhoz a naphoz, amikor a szolgálat megkezdődött és azokhoz a remek fotókhoz, melyek ezt megörökítették. Mutatom is, mert tökéletesek!

elvis-1.jpg

elvis-10.jpg

elvis-3.jpg

elvis-4.jpg

elvis-5.jpg

elvis-6.jpg

elvis-7.jpg

elvis-8.jpg

elvis-9.jpg

Fotók: Getty Images

A bejegyzés trackback címe:

https://charivari.blog.hu/api/trackback/id/tr758013443

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

efi 2015.10.24. 20:46:30

A mai napig nem értem, hogy miért olyan fontos a hadseregnek, hogy bevonuláskor valaki hány cm magas, meg hány kiló (főleg, hogy utána aztán már leszerelésig lesz.rták), de főleg, hogy a haja nagggyon rövid legyen?

ymel 2015.10.25. 11:41:03

Peldaertekuen kezdte a palyajat. Hulye menedzsere lett meg rossz haverok, azok tettek ot tonkre. Jo kis poszt.

Mercyful Fate 2015.10.25. 11:42:02

a rövid haj könnyen ápolható, kezelhető, kevés időt vesz igénybe ha csak pár perc van pl. készülődésre, nem akad be terepen, bárhol..szóval nem zavaró feladat végrehajtása közben, praktikus. ez azért valahol elég logikus. olyan mint a hosszú köröm..azért azzal is nehéz sok feladatot elvégezni valljuk be. :)

efi 2015.10.25. 14:30:19

@Mercyful Fate:
Azért kíváncsi lennék, mire fordítják azt a plusz 27 mp-et, amennyivel hamarabb el lehet készülni? Szerintem arra, hogy sorakozókor megvárják azt, aki mégsem készült el (akár emiatt, akár más miatt)
Na és a magasság, súly, meg még pár haszontalan adat erőltetett adminisztrálása?

Terézágyú 2015.10.29. 13:59:15

"ezzel esetleg vége szakadhat az addigra már sikeres Presley karrierjének. Persze ez nem így lett"

Pedig de.
A vagány, a lázadó Elvis karrierjének vége lett - utána kezdődött a "derék amcsi gyerek" karrierje. És ez a dalokon is megmutatkozott.
süti beállítások módosítása