charivari

Így készült a 25 éves Marlon Brando első szerepére

2015. december 10. - szabo.kata

Marlon Brando 1949-ben érkezett Hollywoodba, hogy első filmszerepére készüljön, miután a kritikusok elájultak tőle A vágy villamosában. New Yorkban már sztár volt a Broadwayen, a filmvilág azonban még ismeretlen volt számára. Ettől függetlenül elképesztő felkészüléssel vágott bele a forgatásba, aminek a LIFE magazin fotósa, Ed Clark is a tanúja volt. Konkrétan megörökítette, ahogy Brando filmsztárrá válik, ugyanakkor abba az életbe is bepillantást engedett, ami a kamerák mögött zajlott. Tacskó, nagyi, tolószék - szuper képeken nézhetitek meg, hogyan készült a 25 éves színész a nagy áttörésre.

brando-1.jpg

Brando a Férfiak című filmmel kóstolt bele a filmezésbe, ami egyáltalán nem volt  könnyű meló. Egy veteránt kellett alakítania, aki deréktől lefelé bénultan tért haza a háborúból. Hogy minél hitelesebb lehessen, Brando nem volt hajlandó hotelban megszállni a forgatás előtt, hanem a Van Nuys-i veteránkórházban élt 4 hétig az ottani betegekkel. Egy 32 ágyas kórteremben lakott és ugyanazt az ellátást kapta, amit a fizikoterápiás kezelésekre szoruló betegek. Mivel nem kivételeztek vele és Brando minden mókában benne volt, a párnacsatától kezdve a vízipisztoly bajnokságig, hamar kivívta a veteránok tiszteletét és szeretetét.

Már ebből is látszik, hogy bár híre megelőzte, Brando a munkájában egyáltalán nem volt megbízhatatlan, link alak. Véresen komolyan vette azt, amit csinált, és mindent megtett azért, hogy a legjobb legyen benne. A LIFE riportere, Theodore Strauss (aki 1950-ben a Férfiak kapcsán írt a képekhez portrét a színészről) beszámolói szerint soha nem késett a forgatásokról, precíz volt, és csak kevés jelenetet kellett újravenni vele. Rendkívül megnyerő és energikus játéka és megjelenése ellenére inkább introvertált személyiségnek ismerték meg a kollégái, aki sokat olvasott, és nem igazán volt tisztában a világ működésével (ezért kellett például a fizetését édesapjának küldeni, mert már a heti járadékait is eltapsolta puszta nemtörődömségből). Vagyis inkább nem érdekelte, ahogyan az sem, amit gondolnak róla. Soha nem pózolt és ezért vette körül tisztelet egyébként elég gyorsan Hollywoodban. Amikor megérkezett, mindössze egy apó műbőr bőrönd volt nála és szakadt zakót és nadrágot viselt.

Brando a veteránkórház után sem vágyott hatalmas luxusra: a nénikéje közeli viskójába költözött, ahol nagymamája, Elizabeth Myers gondoskodott róla. A mami teljesen kivolt tőle, hogy a LIFE fotósa róla is készített képeket, ahogyan attól is, hogy Brando szerinte nagyon gusztustalanul evett. Ezek fényében következzenek most a fotók arról a kivételes pillanatról, amikor egy színészből megkerülhetetlen sztár lett. Tudjátok, hogy imádom az ilyen fotósorozatokat, ez is gyorsan a szívem csücske lett.

brando-11.jpg

brando-12.jpg

brando-13.jpg

brando-14.jpg

brando-15.jpg

brando-16.jpg

brando-17.jpg

brando-18.jpg

brando-19.jpg

brando-2.jpg

brando-3.jpg

brando-10.jpg

brando-8.jpg

brando-9.jpg

brando-4.jpg

brando-5.jpg

brando-6.jpg

brando-7.jpg

Fotók: Ed Clark

A bejegyzés trackback címe:

https://charivari.blog.hu/api/trackback/id/tr188155314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása