charivari

Három videó, amiből megérted, milyen volt Prince

2016. április 21. - szabo.kata

Vagy, ha nem is érted meg, legalább elkezd érdekelni és még többet akarsz hallani tőle és tudni róla. Legalábbis ez a célom ezzel a poszttal, amiben három olyan videót gyűjtöttem össze, melyekből Prince különböző oldalait lehet megismerni. Mindegyik hozzátartozik a lényéhez, zeneiségéhez, személyéhez - mondjuk ezt bárhogy. Az ok pedig sajnos nagyon egyszerű: az énekes ma, azaz április 21-én, 57 évesen elhunyt.

princee.jpg

A poszt írásának pillanatában még mindig nem tudni azt, pontosan mi okozta Prince halálát, de ez most nem is lényeges. Ami történt, már megtörtént és engem nagyjából úgy érint, mint amikor januárban elment Bowie. Prince egy olyan előadó, akit jogosan lehet vele egy lapon emlegetni, nagyon hasonlóak is egymáshoz. Olyan óriások, akik megjelenésükkel és zenéjükkel évtizedeken át hatással voltak és még lesznek is a kultúránkra. Lehet, hogy ez most nagyon fellengzősen hangzik de így van és ezt nem is lehet vitatni.

Prince egy zenei zseni volt, és egy marketing-zseni is egyben, aki kitalált magának egy, vagy inkább több figurát, újabb és újabb világokat, melyekkel nagyon könnyen megjegyezhetővé, különlegessé vált. Ha a zenéje ehhez önmagában nem lett volna elég. Szerintem szinte mindenkinek van egy-egy emléke róla, mert annyira meghatározó volt konkrétan a haláláig. Az a típusú előadó, aki soha nem tudott megállni, és mindig képes volt megújulni anélkül, hogy ciki lett volna. Állandóan formálódó, mégis felismerhető zenéjével a jövőbe mutatott, miközben tisztelte a hagyományokat és becsülte a klasszikus hangszereket és a klasszikus zenei albumokat. Mert a zene, az előadóművészet volt az élete.

A fentiekről magyarázhatnék itt még itt hosszú sorokon keresztül, de inkább hoztam három videót, melyekből szerintem sokkal könnyebb megérteni azt, amiről beszélek. Mert Prince-t látni és hallani kell.

Az első egy videó arról, amikor Prince 2007-ben fellépett a Super Bowl szünetében. És szakadt az eső, rendíthetetlenül. Ám őt ez egyáltalán nem riasztotta el, sőt, konkrétan hozzáadott a show-hoz, amitől minden idők egyik legemlékezetesebb félidős koncertje lett. Főleg a záró Purple Rain miatt, mert az hátborzongató, főleg most. Van még erről egy doku is, aminek a beágyazása le van tiltva, ezért ide kell érte kattintani, Érdemes megnézni azt is, mert nagyon sok minden átjön belőle Prince profizmusáról és hozzáállásáról.

Aztán itt ez a kis gyöngyszem, amiben Prince többek között Tom Pettyvel, Jeff Lynne-nel és Steve Windwooddal adja elő a While My Guitar Gently Weeps című számot a Rock And Roll Hall Of Fame 2004-es avatási ceremóniáján. Nos, Prince gitárszólója 3:30-tól olyan menő, hogy attól fokozatosan minden zenésztársa eldobja az agyát. Ahogy én is. Nagyon nagy mestere volt ennek.

Végül pedig itt egy egész '82-es Prince koncert, amit nem sokkal azután rögzítettek, hogy kijött a Controversy album. Nagyon ajánlott végignézni, mert úgy sem lehet abbahagyni, ha az ember már egyszer elkezdte. Ebben is Prince van ott, a zenész, aki nagyon ügyes abban, amit csinál, no meg Prince, az előadó, aki eladja mindezt. Hatalmas!

Remélem ezek tényleg azoknak is felkeltették az érdeklődését, akik nem voltak eddig Prince rajongók, mint én, konkrétan gyerekkorom óta. Apám hatása, ez van, de nagyon jó dolog. Viszont, ha egyből a YouTube-on vagy a Spotin és más streaming oldalakon keresnétek azonnal a Prince dalokat, akkor jól pofára fogtok esni, az énekes ugyanis nagyon nem szerette megosztani ilyen formában a zenéjét. És azt sem szerette, hogy a kiadók ilyen meghallgatások után nagy pénzeket kaszálnak rajta. Ezért szépen eltüntette a klipjeit és dalait például a YouTube-ról, és a streaming szolgáltatókon sem lelni semmit. Ettől Prince nem valami buta, beképzelt és maradi kis pöcs, hanem csak egy előadó, aki azt szeretné, hogy vegyék meg a lemezeit és menjenek el a koncertjeire, ha hallani akarják. Ez is hozzátartozott az imidzséhez. Egyébként az egész dolog nála egy történelmi tradíciót folytat, ami a klasszikus afroamerikai előadók sajátja, miszerint nem akarták soha hasonlóan leértékelni, kiárusítani magukat.

Bónuszként itt van még egy teljes dokumentumfilm arról, hogyan volt Prince a '80-as évek egyik nagy megreformálója. Nyilván ez csak egy kis szelete a munkásságának, de nagyon sokan ebben az évtizedben találkoztak vele először, így mindenképpen nagyon érdekes.

 Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot a Facebookon, így nem maradsz le semmiről!

A bejegyzés trackback címe:

https://charivari.blog.hu/api/trackback/id/tr128652356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rocko- 2017.01.01. 23:26:44

valahogy nekem ez a Prince láz elmaradt.
süti beállítások módosítása