charivari

Amikor Bowie Iggy Pop billentyűse volt

2016. május 24. - szabo.kata

David Bowie és Iggy Pop barátsága legendás, és egészen messzire nyúlik vissza az időben. A két zenész hamar megtalálta a közös hangot, miután 1971-ben találkoztak New Yorkban, aztán sokszor és sokféleképpen dolgoztak együtt. Például úgy is, hogy Bowie beállt háttérzenésznek Iggy Pop turnéja során. A szokatlan felállásról természetesen ráakadtam néhány fotóra.

bowiepop-4.jpg

Bowie éppen a The Man Who Sold The World című lemezzel turnézott '71-ben, amikor a New York-i Max's Kansas Cityben találkozott Iggyvel. Az akkoriban még kevésbé ismert punkrocker mély benyomást keltett az énekesben, aki Londonba hívta és tulajdonképpen később róla mintázta Ziggy Stardust alakját. Pop akkoriban már nagy erőkkel dolgozott heroinfüggőségén, és Bowie segített neki és bandájának, a The Stoogesnek összerakni a Raw Power lemezt. Pop szerint barátja egyike volt azon kevés embereknek, akik felismerték a Stooges dalszövegeinek zsenialitását. Ugyan az album igazi klasszikus lett, a zenekar szétment, Pop pedig tovább merült a heroin bugyraiba.

Hogy valahogy túléljen, Pop Kaliforniában bevonult egy elmegyógyintézetbe és megpróbált megbirkózni függőségével. Néhány látogatója közül az egyik Bowie volt, aki kitartott mellette, és éppen a kokainnal próbált zöld ágra vergődni. Amikor '76-ban belevágott a Station to Station turnéba, Iggyt is magával vitte.

Berlinben egy albérletbe költöztek, ahol Bowie elkezdett a "Berlin Trilógia" első lemezén dolgozni, miközben azon volt, hogy Pop összerakja első szólólemezét. Ki is jött a The Idiot és Pop életében először szólóban indult turnézni 1977-ben, a harminc állomásos sorozatba pedig Bowie is beszállt. Ő lett pop billentyűse a koncerteken. Igen, ilyen is volt, és mekkora alázat és milyen barátság kellett ehhez! Később Bowie-val együtt dolgoztak A Lust For Life-on is.

Pop később azt mondta, hogy Bowie-val való barátsága fényt vitt az életébe, tulajdonképpen ezzel megmentette őt a teljes fizikai és szakmai megsemmisüléstől. Soha nem találkozott azelőtt ilyen nagyszerű személyiséggel. 

bowiepop-1.jpg

bowiepop-10.jpg

bowiepop-2.jpg

bowiepop-3.jpg

bowiepop-4.jpg

bowiepop-5.jpg

bowiepop-6.jpg

bowiepop-7.jpg

bowiepop-8.jpg

bowiepop-9.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot a Facebookon, így nem maradsz le semmiről!

A bejegyzés trackback címe:

https://charivari.blog.hu/api/trackback/id/tr878741074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása