charivari

Massive Attack: Mezzanine - Jobb, mint 20 éve

2017. június 18. - szabo.kata

A vasárnap legjobb döntése volt, hogy amikor a Dürer lemezbörzén a kezembe akadt a Massive Attack Mezzanine-ja, nem hagytam ott a kupacban. Bőven elég volt ránézni a borítóra és már ott volt a fejemben az a sok gondolat és érzés, amit ez a lemez valaha is felszabadított. Kevés ilyen van, nagyon kell őket őrizni - olyan meg még kevesebb, ami majd 20 év távlatából talán még jobb, mint amikor kiadták.

mezza.jpg

A Mezzanine fogalom. Nem csak azért, mert amikor a Massive Attack ki akart bújni a trip-hopból, lerakta vele a stílus egyik etalonját. Hanem azért is, mert egyben is elképesztően jó, de a legtöbb dal önmagában is képes volt emberek életébe úgy belemászni, hogy mély és soha nem felejthető nyomot hagyjon. És mivel van ez az utóbbi tulajdonsága, hatással volt egy rakás későbbi előadóra, meg úgy a zenére mind a mai napig.

A trip-hop egy nagyon fontos és kreatív jelenség, aminek egyik zászlóshajója a Massive Attack, ha nem az alapja. Mégis, a stílust nagyon sokan tartották és tartják ma is túlhájpolt liftzenének, aminek adtak azért hátszelet lustább előadók. Viszont pont az előítéleteseknek kötelező a Mezzanine, mert ez az a lemez, amiben a Massive Attack megmutatta, mennyi él és izgalom lehet az irányzatban. Mertek belerakni egy jó adag elektronikát és riffet, meg súlyos, hátat kaparó érzéseket és összeraktak egy olyan albumot, amibe nem lehet belekötni. Egy audiofil álom, amit 3D maximalizmusa követelt ki.

Megszereztem bakeliten is, hallgattam, posztoltam róla Instára, és baromi érdekes volt, hogy azonnal rengeteg pozitív reakció érkezett az említésére. Mintha ebben a '98-ban már zenei tudatánál lévő korosztálynál csak ott lenne a kollektív tudatalattiban. Ott is van. Lehet, hogy a legtöbbeknek a Teardrop finomsága vagy agyonjátszott klipje miatt, másoknak meg a Blöff későbbi, jól ismert jelenete kapcsán. De ott van. Az pedig, hogy most hallgatva még több apróságot kihallok belőle, mint korábban, az fantasztikus. Erre tényleg csak azok a lemezek képesek, melyek teljesen függetlenek a koruktól és bármilyen környezetben tudják érvényesíteni a jelenlétüket. A Mezzanine pedig pont ilyen.

 Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot a Facebookon, így nem maradsz le semmiről!

A bejegyzés trackback címe:

https://charivari.blog.hu/api/trackback/id/tr8212604655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Intimitás Gourmet · http://intimitasgourmet.blog.hu/ 2017.06.19. 19:34:49

Imádom, kortalan dalok vannak rajta, bármelyiket bármikor. Most belehallgattam, vissza repített oda, amikor először beraktam az autó lejátszójába. Uhhhh.

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2017.06.19. 20:51:56

és milyen szuperjó volt a lemezbemutató koncert
süti beállítások módosítása