charivari

Ki ez a lány a 20. század egyik legmeghatározóbb fotóján?

2017. augusztus 21. - szabo.kata

A Candy Cigarette című fénykép olyan darab, amit megjegyzel és miután egyszer találkoztál vele, újra és újra eszedbe jut, mert foglalkoztatni kezd, amit láttál rajta és benne. Az amerikai Sally Mann 1989-ben kattintotta el a fotót, amin lánya, Jessie tart a kezében egy cigicukorkát, miközben az Immediate Family sorozaton dolgozott. A fotó olyan erős és ambivalens érzéseket vált ki azóta is az emberekből, hogy nem véletlenül tartják a 20. század egyik leghatásosabb és legmeghatározóbb darabjának. 

sallymann001.jpg

Sally Mann - Candy Cigarette, 1989

A fotót felesleges magyarázni, mert az olyan lenne, mint amikor a gimiben a magyartanár megpróbálta beadni, miről is szól egy-egy vers. Szerinte. Hiszen egy jó képben az a legjobb, hogy mindenkit más irányban késztet gondolkodásra. Az viszont egyértelmű, hogy a kép egy olyan érzékeny és egyszeri pillanatot érzékeltet, amikor egy gyermek a felnőtté válás útjára lép. A cigaretta ugyan még édesség, amit a cím is megerősít, de a tinédzserkor előtt álló Jessie megjelenése, testtartása és arckifejezése már inkább egy huszonéves hanyag lazasága. Ezt pedig Mann az ügyes kompozícióval ki is emeli: világos ruhájával előtérbe hozza nagyobb lányát, míg annak testvérei gyermekiségükkel inkább beleolvadnak a sötét, vidéki háttérbe.

És így zseniális az egész, hiszen miatta egy feszültséget és rájössz, hogy sokkal több van a képen annál, mint egy "cigiző" kislány. Vannak, akik szerint a kép egyenesen a 80-as évek generációjának a szimbóluma, egy olyan generációé, ami elképesztően sietett felnőni. És éppen ezért sorolják a 20. század legmeghatározóbb fotói közé.

sallymann003.jpg

sallymann010.jpg

Sally Mannt egyébként ez az egyedi látásmód és kompozíciós képesség tette kiemelkedővé. Amit csinál, annak dokumentarista jellege van, de amit látunk, soha nem teljesen valódi, inkább a fotós víziója, amit nagyon szigorúan összeállított képeken mutat meg. A családjáról szóló Immediate Family nagyjából 10 éven át készült egészen 1992-ig és arról szól, hogyan élik meg Mann lurkói a gyerekkort. A fotók mind beállítottak, de Mann hagyta, hogy a srácok saját személyiségüket is belevigyék a fotókba és úgy pózoljanak, ahogy kedvük tartja. A képekből nagyszerű és nagyon egyedi anyag lett, ami elismerést és hírnevet ugyanúgy hozott a fotósnak mint kedvezőtlen megítélést és botrányokat. A képek olyan 20%-án ugyanis a gyerekek meztelenül vagy félmeztelenül láthatóak, melyekhez egyből szexuális felhangot társított a közvélemény és sokkot kapott tőlük. Mann csak azt akarta megmutatni a gyerekek életéből, amit más anyák inkább elrejtenek - és ez váltott ki ellenérzést sokakból. Pedig védői szerint a baj inkább azzal van, amit az ártatlan pózokba a felnőttek esetleg belelátnak.

Ha az Immediate Familyből több képre is kíváncsiak vagytok, nézzetek szét Mann honlapján itt. Vagy szerezzétek be a sorozatot album formájában!

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot a Facebookon, így nem maradsz le semmiről!

A bejegyzés trackback címe:

https://charivari.blog.hu/api/trackback/id/tr5112764970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rozsomák 2017.08.21. 19:16:50

Ez egy 8 éves kislány ??

Santer 2017.08.21. 19:25:38

igen, pont ez benne a megdöbbentő

Duplaxiii 2017.08.21. 20:22:10

1) Zseniális fotó!
2) érzelmeket vált ki a nézőből. (ezért is zseniális)
3) érdekvdő genderalapú aktiviták filozófiát adnak rá és ennek megfelelően indulatokat generálnak, aminek semmi köze a fotóhoz.
Lolita effektus...

Duplaxiii 2017.08.21. 20:24:54

Azért nem tudok egyetérteni a genderalapú indulatokkal, mert ha egy ugyanilyen korú gyerek szépségversenyen indul, ha a facebookon éli az életét, ha okostelefonon él és reklámalaú mesecsatornákat bámul, akkor egyetlen indulat, felháborodás nem észlelhető.

Leone_510 2017.08.21. 22:40:55

szerintem semmi extra, túlértékelt izé, miért is kellene ilyen képeket nézegetnem és miért kell hatni rám? , mit adott annak aki így áradozik róla? mert nekem semmit nem adott,
szerintem csak annak van értéke ami lélekemelő, ez nem az tehát ócska szemét
" amikor egy gyermek a felnőtté válás útjára lép" ez hazugság, nem egy gyermek, hanem ez a gyermek , manipulatív módon
nálunk miért nem? talán mert nem hatásvadász módon akarjuk élni az életünket?
az az érzésem hogy aki ilyen semmikben leli örömét az a magánéletében kapcsolataiban a munkahelyén sem sikeres , mert akkor szeretne sokkal jobb értékesebb ingereket és ezeket kb. annak tartaná és oda tenné ahova való

rozsomák 2017.08.22. 04:17:19

@Leone_510:
Javaslom Tom Wolfe-tól a Festett malaszt című esszét. :)

Zseniális írás, ahogy lerántja a leplet a művészetnek nevezett "izé"-ről, hogy hogy alakult ki ez.

Ő ugyan a korabeli - 50-60-70-es évekbeli amerikai festészetről ír, de a "fotoművészet"-re is illenek a megállapításai.
Blöff..
De el lehet adni..
És van, aki be is veszi.

rozsomák 2017.08.22. 04:19:08

@rozsomák:
.
elírtam... természetesen Tom Wolffe
elnézést

Lobo Marunga 2017.08.22. 09:16:12

A kép nagyon jó, ezen nem is érdemes vitatkozni. Hogy mennyire rendkívüli, az pedig attól függ, ki mennyit mozog gyerekek között. Én elég sokat. Jelzem: Hahó, emberek! A gyerekek ilyenek! Szóval számomra pont azért jó a kép, mert nem úgy ábrázolja a gyereket, ahogy a felnőttek elképzelik, hanem pontosan olyannak, amilyen, csak ritkán vesszük észre.

szabo.kata 2017.08.22. 10:57:16

@Leone_510: az okfejtésed ott bukik meg, hogy mindenkinek más lélekemelő ;)

Jager_ 2017.08.23. 07:33:25

Azért az évszázad fotójának nevezni nagy túlzás szerintem.

Fellegjáró Marci 2017.08.23. 13:10:12

Aztán átlagban mennyi kokain fogy egy ilyen képelemző bulin?

ColT · http://kilatas.great-site.net 2017.08.23. 20:48:55

A legdurvább amúgy a szeme, belefúr az emberbe.

@rozsomák: Amit nem ért, az hülyeség? :D

ColT · http://kilatas.great-site.net 2017.08.23. 20:51:33

Illetve : Persze, képnek elég kzepes, sok hiba van rajta (vágás, belógó dolgok, a háttérben a fehér ruhás másik gyerek elrángatja a tekintetet), de ez az a fajta kép, aminek nem is kell tökéletesnek lennie, ezt a kiscsaj és a cigi elviszi a hátán.
A 3. kép kompozíció és egyéb technikai szempontokból sokkal jobb, és valószínűleg pont ettől kicsit kevésbé erős is.

rozsomák 2017.08.23. 21:06:47

@ColT:
Én ugyan nem írtam, hogy hülyeség, de hát olvasni kéne megtanulni előbb.. Én azt írtam, hogy a modern művészet nagy része blöff.

Amúgy a képen a kislány feltűnően unott arca amiatt van, hogy "anya már megint félórát piszmog a beállításokkal, ez annyira uncsi"
:)
(Szerencsétlen kislányok, akiket ilyen "művészi" anyával vert meg a sors, hogy kétnaponta pózolhattak hosszasan beállított képekhez. De hát ebből vette anyu az édességet, ki kell bírni..:) )
süti beállítások módosítása