charivari

Korábban nem látott képek Bowie első albumának fotózásáról

2017. augusztus 29. - szabo.kata

50 éve, hogy David Bowie első albuma megjelent, ami remek alkalom volt arra, hogy eddig soha nem látott mutassanak be végre a lemez borítójának fotózásáról. Izgalmas fotók ezek, mert Bowie ezelőtt nemsokkal vette csak fel művésznevét, és alakította ki első előadói személyiségét.

7342.jpg

David Bowie, vagyis inkább a fiatal David Jones több zenekarban is megfordul és az sem volt véletlen, ha éppen esküvőkön énekelt, mielőtt 1967-re eldöntötte volna, hogy megpróbálkozik önálló karriert beindítani. Ekkorra találta ki a Bowie művésznevet is, hogy ne keverjék össze az emberek a Monkees énekesével. Első albumához olyan közreműködőt talált, mint Derek 'Dek' Fearnley, akivel a srác házában kezdtek el agyalni számokon, miközben az Observer Book of Music című kiadványát olvasgatták. Tényleg.

Közös munkájuk sajnos sok eredményre nem vezetett, ugyanis hiába hozták össze Bowie első, 'David Bowie' című albumát, az nem kapott túl nagy figyelmet (mondjuk az sem tett neki sok jót, hogy éppen kijött a The Beatles Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band lemeze) és a kiadó is dobta őket. Így a lemez után el is váltak Dek és Bowie útjai, a várva várt siker pedig csak akkor jött el, amikor Bowie Ziggy Stardusttá alakult.

Az albumhoz a fotókat Dek testvére, Gerald készítette, aki igazából addig inkább tárgyakat, csendéleteket fotózott, de csak neki volt Bowie-ék ismerősei közül stúdiója, ahol meg lehetett ejteni a fényképezést. Bevállalta tehát a feladatot, az eredmény pedig egyáltalán nem lett rossz, sőt! Szuper dolog ilyen korai fényképeket látni Bowie-ról, aki a fotós kamerája előtt már akkor is elképesztően profin viselkedett. A képekből egyébként nemrég egy könyvet is kiadtak, amit itt meg is rendelhettek.

1150_2.jpg

1200.jpg

1200_1.jpg

3000.jpg

5130.jpg

7342_1.jpg

854.jpg

874.jpg

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot a Facebookon, így nem maradsz le semmiről!

A bejegyzés trackback címe:

https://charivari.blog.hu/api/trackback/id/tr9212785516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása