charivari

10 dal, amit titokban te is szeretsz Will Smith-től

2018. január 28. - szabo.kata

Tegnap volt éppen 20 éve, hogy kijött a Gettin' Jiggy With It, és valamiért egy házibuliban is éppen erre sikerült ropnom az éjjel, szóval úgy gondoltam, megemlékezem a drága Will Smith-ről, meg a 10 legjobb daláról egy vasárnapi posztban. Mert Smith az a hiphop előadó, akitől tuti mindenki szeret legalább egy számot, még, ha titkolja is - pedig nem kéne ezt szégyellni!

fresh-prince-bel-air.jpeg

Will Smith-t sokan sokféleképpen ismerik, ám az gyakran elfelejtjük, hogy előbb volt ő hiphop előadó, mint színész. Oké hogy már akkor is a könnyed, vicceskedő stílust vitte, de a '80-as években kezdett el rappelni gimis haverja, DJ Jazzy Jeff mellett. Vele alapították meg a DJ Jazzy Jeff and The Fresh Prince nevű duót, amivel egészen hamar értek elismerésre méltó sikereket. A Summertime-mal például elvitték a Grammy-t is abban az évben, amikor a díjátadó először méltatta szobrocskával a hiphop és rap kategóriát. A duó sikerei miatt is kapott Smith saját sitcomot Kaliforniába jöttem címmel, amivel aztán véglel beírta magát a popkultúra nagykönyvébe.

A sorozat segítette abban, hogy később önállóan vihessen főszerepeket, és önállóan is elkezdjen zenélni. 1993-ban Jazzy-vel kiadták utlsó albumukat, majd 4 év (zenei)csönd után Smith szólóban tért vissza. Első önálló albumát pedig okosan egy igazi kasszasikerhez, a Men In Black-hez igazította. A Big Willie Style, de az utána következő Willennium is teli volt slágerekkel, rendre platinalemez is lett mind. Majd, ahogyan alakult át a popzene, a Smith által képviselt stílus egyre kevesebbre vitte. Persze a Born to Reign, vagy a Lost and Found is ment valamennyire, de már nem úgy, mint a Miami idején. Smith pedig ismét inkább színész lett.

Az járja, hogy a nagybetűs hiphop mindig is utálta Smith-t. És valahogy elfeljtik, hogy a műfaj egyik legsikeresebb előadója. De miért is? Mert soha nem volt kemény előadó, mint mondjuk Dr. Dre, az N.W.A. vagy éppen a Wu Tang Clan. Nem. Ettől függetlenül viszont Smith mindig őszinte volt (akkor is, ha ehhez egy rakat dalból nyúlt mintákat). Arról beszélt és rappelt, amit tényleg megélt. És, ha ez éppen nem rablásokról, meg egyéb gengszterkedésekről szólt, hanem arról, hogyan lazultunk a haverokkal tegnap, akkor ez van. Éppen ezért is ragasztották rá a "korhatáros besorolás nélküli rapper' címet. Pedig azzal, hogy ilyen, egy csomó emberhez elvitte a hiphopot, akik lehet, hogy soha nem kóstoltak volna bele. Smith a maga módján egyedi, és baromi szórakoztató minden, amit csinál. Most például vlogot indított, és eddig egészen vicces, érdemes belenézni.

Na, de vissza is ahhoz, ahonnan indultunk. Vagyis a szerintem 10 legjobbnak számító Will Smith számhoz. Amiket titokban mindenki szeret - pedig full nyilvánosan is lehet őket szeretni!

10. Just The Two Of Us

Wll Smith első gyerekével, Trey-jel játszik a klipben, mellettük pedig feltűnnek még más híres apukák is a gyermekeikkel, mint Babyface, Montell Jordan, Muhammad Ali, vagy éppen Magic Johnson. Igazy cheesy klasszikus, régi alapokkal.

9. Wild Wild West

Az azonos című filmes bukás sikerdala Arany Málnát is kapott a legroszabb filmzenéért, mégis tartolt a slágerlistákon. Egy régi Stevie Wonder szám, az I Wish adja az alapot, amire a Dru Hill és Kool Moe Dee énekel rá - egyébként egyáltalán nem rosszul. A klip sok csillióba kerülhetett - ahogyan azt a Will Smith videóknál megszokhattuk.

8. Will 2K

Gondoltátok volna, hogy Will Smith képes egy The Clash szám alapját igazi party starter dallá varázsolni? Nos, képes volt, és a Will 2K húzó dala is lett a Willennium lemeznek.

7. I Think I Can Beat Mike Tyson

Ez a dal, meg a klip, meg a Rocky életérzés, meg Mike Tyson! Annyira csodálatos az egész, hogy ha még nem láttátok, szánjatok rá 5 percet, mert tényleg megéri!

6. Freakin' It

És Willie ismét Phillyben! Istenkém, az a sárga pufi legókabát, hát annyira szeretnék egy olyat!

5. Girls Ain't Nothin' But Trouble 

És egyenesen a DJ Jazzy Jeff and The Fresh Prince első lemezéről 87-ből jön a következő dal, egy szép átvtellel a Jeannie a háziszellem zenéjéből. Igen, ez volt az a sorozat Larry Hagmannel, meg a nővel a lámpásból.

4. Men in Black

A Men in Black zenéje szerintem zseniális. Talán csak még menőbbé tette a filmet és a karaktereket. Ez dőlt a csapból is 97-ben, ami nyilvánvalóvá tette Smith számra, hogy megéri aktuális filmekhez kapcsolni a lemezmegjelenéseket. Természetesen sampling itt is van, a dal ugyanis egy korábbira, a Forget Me Nots című számra épül.

3. Miami

Smith-nek és a haverjainak befagy épp a segge Phillyben, szóval átrepülnek Miamiba összehozni egy dalt. Nagy megfejtés nincs, csak forróság, cicik és szép autók. A klipben a latin rész nem tudom miért volt fontos a padlizsánszínű szaténinggel, de elnézhető. Ahogyan az is, hogy természetesen ez sem teljesen daját szerzemény, az alapot ugyanis az And the Beat Goes On című dal biztosította. Megsúgom, hogy én imádok erre a dalra sétálgatni, állandó helye van az általános playlistemben.

2. Summertime

A Kool and the Gang sample-re felhúzott Summertime a duó legtutibb dala volt, talán azért is, mert ahogyan a Miami-ban, itt sincs nagy megfejtés. Csak lazulunk, mert nyár van, és semi dolgunk...ez pedig úgy jó, ahogy van! 

1. Gettin' Jiggy With It

Ennél Will Smith-ebb dal a világon nem lesz, szóval egyértelmű, hogy az én listámon ez az első. A táncok, a ruhák, a költsgvetés, annyira Big Willie, hogy ezzel egy életre megfogalmazta magát. Egyébként brékó! - itt két máshonnan merített elem is van! Az ihlet egyik felét a He's The Greates Dancer, a másikat a Sang and Dance című dal adta.

 

És egy kis bónuszként hoztam még egy szuper videót, amiben nagyon jól elmagyarázza a forma azt, miért is a hiphop zabigyereke Will Smith, levezetve egy igen találó Darth Vader teóriával. Közben persze Smith teljes karrierjét is végigveszik, úgyhogy rendesen meg lehet ismerni belőle az embert. Csak ajánlani tudom!

 Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot a Facebookon, így nem maradsz le semmiről!

A bejegyzés trackback címe:

https://charivari.blog.hu/api/trackback/id/tr7013611491

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ramil Safarov. 2018.01.30. 08:48:20

Nem tudtam hogy szokott enekelni. Azt hittem a Menin blekk az csak egy egyedi dolog volt a fimhez.

Raven1975 2018.01.30. 18:23:17

Lebuktam, mert időközönként hallgatom a zenéit :)

theprézli 2018.02.03. 18:05:27

A Switch a kedvencem kislemezem tőle, kár, hogy nincs a listán. :(
süti beállítások módosítása