charivari

1998: a Titanic éve az Oscar történetében

2018. március 04. - szabo.kata

Húsz évvel ezelőtt a Titanic tarolt az Oscar-gálán, amin tulajdonképpen senki nem lepődött meg, hiszen a film már a jelölések előtt rekordokat döntögetett. Összegyűjtöttem pár érdekességet erről az estéről, amin Cameron és csapata vitte a főszerepet.

article-1229001-000b172300000258-906_634x485-2.jpg

Egyészen pontosan 1998. március 23-án tartották a 70. Oscar-gálát, amin mindenki a Titanic-ra figyelt. Az 1997-ben bemutatott film bevételeivel minden korábbi rekordot megdöntött (2,2 milliárd dollárral egészen az Avatar-ig tartotta is magát), főszereplői hatalmas sztárok lettek, miközben a csapból is a My Heart Will Go On folyt Celine Diontól. A Titanic iránt akkora volt az érdeklődés, hogy az elképesztő számú jelölés miatt az Oscar történetének legnézettebb estéjét hozta, több mint 87 millióan figyelték, mennyi díjat is zsebel majd be.

Van olyan rekord, amit most is tart

A Titanic jelöléseinek számával a Mindent Éváról rekordját állította be, az elit körhöz harmadikként pedig legutóbb a La La Land csatlakozott. Egészen pontosan 14 jelölésről beszélünk, ám a hármasból a Titanic mégis kitűnik valamivel: a film 14 különböző kategóriában gyűjtötte be ezeket. Ezzel pedig máig tartja ezt az Oscar rekordot. 

Persze az sem semmi, mennyi jelölés váltott a gálán díjra a film: összesen 11-et (A fiatal és az idős Rose-t alakító Kate Winslet és Gloria Stuart például lemaradtak a szobrocskáról, ahogyan a film sminkmesterei is). Ezzel pedig szintén egy elit hármas tagja, hiszen csak az eredeti Ben-Hur film, illetve A Gyűrűk Ura: A király visszatér büszkélkedhet ennyivel.

james-cameron-facts-1.gif

Együtt a két Rose

Ugyan a fiatal és az idős Rose-t játsszó Kate Winslet és Gloria Sturart is lemaradt a díjról, együtt jelentek meg a ceremónián, ahol egymás mellett is izgultak a filmért. Stuart egyébként máig a legidősebb színésznő, aki valaha jelölést kapott az Oscar történetében. A legendás hölgy 2010-ben, 100 évesen hunyt el, elképesztő életpályát tudva maga mögött.

1998-48-gloria-stuart-react.gif

Valaki viszont hiányzott a közönségből

A Titanic csapatából csak Leonardo DiCaprio hiányzott a gálán, aki talán a legnagyobbat kaszálta az egész filmmel. A színészt azonban nem jelölték a legjobb főszerepért, így sokak szerint ezért maradt távol. Legvérmesebb rajongói közül egyébként több mint 200-an tüntettek azért, hogy Leo csak kapjon jelölést - természetesen sikertelenül. Valszínű, hogy szó sem volt a színész részéről bojkottról, ahogyan azt anno a pletykák állították, egyszerűen csak a jelölés hiányában nem jelent meg.

giphy.gif

Senkit nem lepett meg a siker

Az egész Oscar-gála előkészületeit, díszleteit, de még az akkori műsorvezető, Billy Crystal vicceit is a Titanic uralta. A hatalmas hype miatt elképzelhetetlen volt, hogy a film óriásit bukjon, így inkább mindenki inkább arra készült, hogy rekordokat dönt majd Cameron műve ezen az estén. 

Az este igazi sztárja pedig Celine Dion volt

Az rendben, hogy Celine Dion énekelt egy Oscar-díjas dalt, de hogyan! Az előző év abszolút slágerét olyan lenyűgözően adta elő, hogy arra máig emlékeznek a gála történetírói. Nem is véletlenül, érdemes megnézni!

 Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot a Facebookon, így nem maradsz le semmiről!

A bejegyzés trackback címe:

https://charivari.blog.hu/api/trackback/id/tr2113714552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

arabok balrol 2018.03.04. 21:01:26

a titanic rettentő rossz film volt, nagyon sok pénzért

Alick 2018.03.04. 22:20:37

Ha létezne legseggzsibbasztóbb film díj, azt is a Titanic nyerte volna meg.
Három óra felé már kijött belőlem egy "fulladjatokmábele"".
:)

smartdrive 2018.03.04. 22:54:20

hogy melyik volt ez eredeti Ben Hur, azt inkább ne erőltessük

2018.03.05. 05:08:00

A tigris és sárkány semmiről nem szóló film miért kapott díjat anno , teljes rejtély . A film java részében levegőben repkedő emberek , téma , történet nincs. De van még ilyen jó pár.

Duplaxiii 2018.03.05. 10:02:55

A film eredetileg művészeti ág volt, a könyv-fotó-film conal része.
Ma a film nem művészet, hanem 1 bites faék alapú bulvár és fokozottan etnikai, és más aktivista alapú propaganda.
A Titanic valójában arra minta, hogy jellemzően a könnyüket törölgető nők álomvilágát kiszolgáló szerelmeskönyvek verik a tartalmas irodalmi műveket, hiszen nem kell gondolkodni, hanem lehet vágyni a hercegre és elfeledni a rossz házasságot, a horkoló férjet és a napi gondokat.
A Titanic a történelem legrosszabb és legsilányabb produktuma volt - talán a Csatahajó mérhető hozzá alulról -, de a tömeges vágy miatt sikeres lett.
Leonardo DiCaprio akkor még egy kisfiús nulla volt, a nők vágya.
Később olyan zseniális filmekben szerepelt, mint a J. Edgar - Az FBI embere, de lám, csak egyetlen jelölés, semmi más.
Mert már nem a nők vágya volt, nem volt benne ostoba romantikus szirup, nem tettek mellé egy sikerzenét stb.
De a film fényévekkel jobb a Titanicnál.
A "történet" csak arról szól, hogy az Oscar nem a valóságot, hanem a marketinget, propagandát és a trendet tükrözi, abből bármit levonni..?

NagyVonalakban 2018.03.05. 14:27:47

@Duplaxiii: nagyjából húsz évvel ezelőtt Londonban a Leicester square-en söröztem, és ahogy kiléptunk a sörözőből, valami elképesztő tömeg gyűlt össze....előre furakodtunk, ès ott hajtott el előttünk egy sötét lefüggönyözött limuzin....a függöny szétnyílt és di Caprio kiintegetett a tömegnek...azt az őrületet ami ott volt...akkor mutatták be a filmet Londonban.

Szerintem a Titanicban is jó volt, de aztán persze óriási színész lett...óriási...
süti beállítások módosítása