charivari

Marilyn Manson 5 legjobb feldolgozása

2020. január 25. - szabo.kata

Jó feldolgozást készíteni egyáltalán nem könnyű. Sajátos műfaj ez, amiben lehet nagyot alkotni, csak kevesen tudják összehozni. Pedig egy tényleg jó feldolgozás saját jogon is sláger lehet, sokszor feledtetve az eredetit, ami talán nem is szólt akkorát soha. Marilyn Manson szerencsénkre zseniálisan nyúl hozzá a kedvenceihez, melyekből így konkrétan új 'Manson dalok' születnek. Nem is véletlen, hogy egy-egy ilyen számot generációk ismernek már inkább tőle, mint az eredeti előadótól. És szintén nem véletlen, ha senkinek nincsen azzal baja, ha egy unásig átdolgozott dalhoz még ne adj' Isten neki is van pár szava.

1189107.jpg

Cry Little Sister

Tulajdonképpen ez a dal ihlette a bejegyzést, mert az utóbbi időben nagyon sokat hallgattam, az viszont egyáltalán nem volt meg, hogy ez is feldolgozás. Eddig ugyanis kimaradt nálam a The Lost Boys című (egyébként 80s rajongóknak kötelező!) 87-es film, aminek a Cry Little Sister a betétdala volt. Bár ennyire kultikus darabokhoz veszélyes hozzányúlni, mindenhol csak pozitívan nyilatkoztak a klasszikus felvétel szerelmesei a Manson verzióról, hiszen úgy lett frissebb és erőteljesebb, hogy nem bántotta az eredeti hangulatát. Ráadásul olyan, mintha eleve Manson hangjára írták volna, nagyon jól áll neki.

God's Gonna Cut You Down

A God's Gonna Cut You Down népdal, aminek sok formája és szövegváltozata ismert, és népszerű előadók is gyakran elővették, Elvistől Tom Jonesig. A legismertebb verziója talán Johnny Cash-hez kötődik, Manson is ezt vette alapul. Húzós dark country-t csinált belőle, és már 2017-ben felvette, később koncerteken játszotta is, ám csak 2019-ben adta ki. (Mondjuk az is biztos, hogy ha korábban valaki azt mondja nekem, hogy Manson egyszer country-t énekel, akkor egyszerűen csak kinevetem)

Tainted Love

A Soft Cell vonatkozó számának feldolgozása 2001-ben, a Már megint egy dilis amcsi film soundtrackjén jött ki, egy kapcsolódó klippel. Manson óriásit ment akkoriban, így a Holy Wood és a The Golden Age of Grotesque között adott még egy slágert a népnek. A Tainted Love-ot egyébként már a Soft Cell is csak átvette Gloria Jones-tól, ám Manson egyértelműen a 80-as években készült verzió hangzására épített.

Personal Jesus

A Personal Jesus-ra Sammy Hagar is azt mondta, hogy "I was never a huge fan of synth music in the Eighties, but that song has a badass groove and a cool lyric." Valóban nem tipikus szintipop dal, és a Depeche Mode-tól is egészen különleges - valószínűleg ezért is dolgozták fel annyian Johnny Cash-től, az említett Hagar-on át Mansonig. Manson egyébként nagy DM rajongó, így nála várható volt egy ilyen megmozdulás. A választás pedig tökéletes.

Sweet Dreams

Ha eddig nem lett volna világos, akkor ez a dal végleg megerősít abban, hogy Manson elégé odáig van a 80-as évekért. Hiszen a legtöbb feldolgozása is onnan ered, a Sweet Dreams című Eurythmics szám pedig igazi megkoronázása ennek a történetnek, no meg az évtizednek is.

Ha még nem volt elég Manson feldolgozásaiból, akkor itt egy remek playlist!

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot a Facebookon, így nem maradsz le semmiről! 

A bejegyzés trackback címe:

https://charivari.blog.hu/api/trackback/id/tr4615403028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Buncog 2020.01.26. 12:53:00

Ennek bohócnak indokolatlan a létezése. Sem a feldolgozásai, sem a saját számai nem tettek semmit hozzá a zenetörténethez.

Bellagio 2020.01.26. 13:36:48

@Tom Sinner: Hagyd, biztosan U2-t, Sting-et es Colplay-t hallgat LOL :)

Szzzz 2020.01.26. 13:41:56

Rock N Roll Nigger

fq 2020.01.26. 14:05:33

@Bellagio: én is hallgatok, stinget leszámítva, és imádom mansont. Zseniálisak a saját zenéi, és feldolgozásai is. Pedig utóbbiak gyakran gagyik szoktak lenni másoknál.

efmint · unalomfilozofiak.blog.hu 2020.01.26. 19:07:27

Most, hogy láttam playlistbe összeszedve a feldolgozásait, ráébredtem, hogy Mansonnak feldolgozás fétise lehet X D

Maxim Isayev 2020.01.26. 20:23:12

I put a spell on you kimaradt? Ugye most nagyon szégyenled magad?! :D

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2020.01.27. 09:54:59

némelyik jobb, mint az eredeti számomra.

Mariya 2021.12.25. 12:47:25

Hello! Nice to meet you, I say. The name of the community I run is windows 7 not genuine fix, and the community I run contains articles similar to your blog. If you have time, I would be very grateful if you visit my site: www.mygeekshelp.com

www.mygeekshelp.com/how-to-fix-windows-7-not-genuine-error/
windows 7 not genuine fix
süti beállítások módosítása