Massive Attack: Mezzanine - Jobb, mint 20 éve

2017. június 18. - szabo.kata

A vasárnap legjobb döntése volt, hogy amikor a Dürer lemezbörzén a kezembe akadt a Massive Attack Mezzanine-ja, nem hagytam ott a kupacban. Bőven elég volt ránézni a borítóra és már ott volt a fejemben az a sok gondolat és érzés, amit ez a lemez valaha is felszabadított. Kevés ilyen van, nagyon kell őket őrizni - olyan meg még kevesebb, ami majd 20 év távlatából talán még jobb, mint amikor kiadták.

mezza.jpg

Tovább

5+1 hazai sláger, ami tuti ott szól majd a nyári hajnalokon

Június is van, meg meleg is, szóval épp itt az ideje, hogy jól a fülünkbe kússzanak azok a nyári slágerek, amik szépen végigkísérik majd a srácok és lányok hajnalait az idei forróságban. Szerencsére a hazai felhozatalban is találni bőven ilyet, én pedig megpróbáltam megsaccolni, melyik az az 5+1 dal, ami tuti ott forog majd a nyári hónapokban - mert annyira tipikus nyári sláger!

18920544_1596740427026891_8772280347800431385_n.jpg

Tovább

Amikor egy zenekar 30+ év után is meg tud lepni - A Depeche Mode Budapesten

A legutóbbi pesti Depeche Mode koncert egy nagyon átlagos sztori is lehetne: a zenekar újra fellépett kishazánkban a rajongók nagy örömére, eljátszotta nagy slágereit, majd mindenki elégedetten hazament. De egy frászt! Mondtam már sokszor, hogy öreg Gahan nem vén Gahan, viszont arra mondjuk én sem számítottam, hogy a DM 2017-ben még képes legyen igazán meglepni. A Spirit albummal a háta mögött a zenekar valami olyan energiát kapott, amivel szerintem még a legnagyobb fanatikusainál is kicsapta a biztosítékot - a lehető legjobb értelemben.

depeche-1.jpg

Tovább

Amikor a legnagyobb rocksztárok turisták voltak Japánban

A rockzene és vele együtt a kor legnagyobb zenekarai a '70-es években kezdtek el beszivárogni Japánba. Az ottani fiatalok pillanatok alatt vevők lettek az újdonságra, ezért hamarosan minden fontos turné megállt az ország nagyobb városaiban. Szerencsénkre volt olyan helyi fotós, aki rendre megörökítette, hogyan turistáskodtak a rock ismert arcai Japánban - Kon Hasebe képeiből hoztam egy válogatást, egyenesen a '70-es és '80-as évekből!

rock-stars-as-tourists-in-japan-1970s-80s-3.jpeg

Van Halen, Oszaka, 1979

Tovább

4 énekesnő, akinek nagyon jót tett az idő

Egy énekesnő 18 évesen is lehet lenyűgöző, ám szerencsés esetben képes úgy fejlődni a korával, hogy ne csak egyre jobb legyen, hanem hű is maradjon önmagához. Mutatok 4 olyan énekesnőt több generációból, akiknek elképesztően jót tett az idő és talán jobban érzik magukat a bőrükben most, mint valaha!

alicia.jpg

Tovább

Irving Penn 100 - Utazó kiállítás indul a fotós munkáiból

Irving Penn a 20. század egyik legnagyobb hatású fotósa volt, aki divatfotósként vált leginkább híresé és követendő példává, de nagyszerűt alkotott a csendélet, a portré, de még a virágfotózás terén is. Penn idén lenne 100 éves, ezért a New York-i Metropolitan Museum of Art termeiben kiállítás nyílik a tiszteletére. A Vogue pedig, ahol 66 évet töltött el, számokban gyűjtötte össze a fotós legnagyobb érdemeit és életének érdekességeit. Ezekből és a képeiből szemezgettem egy kicsit.

lisa-fonssagrives-wearing-a-bicorne-skimmer-by-lilly-dachc3a8-photo-by-irving-penn-vogue-feb-15-1950.jpg

Tovább

Tokió rockabilly arcainál kevés menőbb létezik

Hallottatok már a Roller-zokuról? Ha nem, az mondjuk nem véletlen. Online még ma is igen kevés infót lehet fellelni erről a szubkultúráról, vagyis inkább klánról vagy családról (hiszen a zoku inkább ezt jelenti Japánban), pedig a '70-es évek óta meghatározó eleme a tokiói mindennapoknak. Szerencsére egy amerikai fotós vette a fáradságot, utána ment és megmutatta képeken, milyenek is a japán Rollerek. Az már előzetesen biztos: elképesztően menők!

tokyo-roller-zoku-denny-renshaw-11-b.jpg

Tovább

Mixtape tavaszi tüntetésekhez

Akár tetszik, akár nem, ez a tavasz Budapesten a tüntetésekről szól. És most egy picit a miértet félretéve: olyan tüntetésekről, amiken egyre jobb a zene! Persze függ ez a szervező meg érdeklődő közegtől is, de csak kezdjük elhagyni a szokásos "gerapp szterapp" irányt. Elég csak az Oktogonon már rendszeres techno happeningekre, a babakocsiból ghetto blasteren üvöltő Public Enemyre, vagy a Szabadság téren tartott Nem maradunk csendben! megmozdulás kiváló felhozatalára gondolni. Ez a kreatív sokszínűség ihletet adott, ezért összeraktam egy saját mixtape-et tavaszi tüntetésekhez.

iron.jpg

Tovább

5 album, amit most nagyon jó hallgatni

Végre visszaszoktattam magam arra, hogy egyben hallgassak végig albumokat, szakítsak rá rendesen időt és ne csak úgy csapongjak a dalok között. És milyen jól tettem! Mert így sokkal jobb villamosozni, sétálni meg parkban ülni is. Ráadásul az igényem is jócskán megnőtt a friss zenékre. Megosztom veletek, mik azok a lemezek, amiket most nagyon-nagyon szeretek. És a pár új tétel mellé csak becsúszik régi is, mert régi albumért rajongani sem szégyen, sőt!

1-1-1200x1440.jpg

Tovább