charivari

A Beatles-től az Arctic Monkeys-ig: 14 dolog, amivel a britek hatással voltak és vannak a zenére

2014. június 19. - szabo.kata

Ahhoz, hogy az Egyesült Királyságból induló irányzatok és előadók nagy hatással voltak arra, hogyan alakult a zene az egész világon, ahhoz nem férhet kétség. Kell, hogy legyen ott valami a levegőben, a vízben vagy a drogokban, ami ennyi nagyszerű zenészt, stílust és mozgalmat meg forradalmat termelt ki az országban, de valószínűleg köze van a dologhoz az angolok elképesztő kreativitásának, furcsaságának, utánozhatatlan melankóliájának, de talán még a királynőnek is. Összeszedtem 10 olyan brit zenével kapcsolatos dolgot, melyek szerintem megkerülhetetlenül alakították a popkultúrát meg azt, amit ma zenének nevezünk.

bunion.jpg

1. A The Beatles

beatles2.jpg

Miért? Mert ők voltak az első világkörüli szupersztárok, akik miatt kialakult az a fokozott rajongás, ami a mai előadókat is körülveszi. Persze emellett elképesztően jó popdalokat írtak, melyek mintául szolgálhatnak bárkinek és megalapoztak valami olyat, amiből újra és újra merítenek nem is csak a zenészek, de a divattervezők a filmesek és még a szuvenírárusok is. Ráadásul nem is csak a zenéjükkel, hanem filmjeikkel, koncertjeikkel és személyiségükkel egyenként is formáltak annyit a popkultúrán, hogy kötelezően itt a helyük.

2. A The Rolling Stones

sones.jpg

Miért? Mert a Beatles-höz hasonlóan akkora zenekar a Stones is, hogy csak már mint jelenség is külön fejezetet érdemel a zene nagykönyvében. Keményebb, karcosabb, stadionosabb mint a gombafejek, és nem négy arcra, hanem inkább egy olyan frontemberre épít, mint Mick Jagger, aki annyi szimbólumot, szállóigét, divathóbortot és közhelyet adott a világnak, hogy még 100 év múlva is emlékezni fogunk rá. A Stones sokféle stílust bejárt hosszú története alatt, de végig rockzenekar maradt, a tagokból pedig nem csak Jagger van nagyon benne az emberek fejében, hanem például Keith Richards is.

3. A korai brit rock és brit invázió

ledzepp.jpg

Miért? Mert ugyan a Beatles-t és a Rolling Stones-t külön is ki akartam emelni, mert akkora hatással bírnak máig, de nem szabad megfeledkezni a brit rock irányzat korai fontos képviselőiről sem, akik szintén a hatvanas-hetvenes években lettek naggyá vagy a brit invázió részei voltak. Az utóbbi a Beatles amerikai sikerének volt köszönhető és olyan együttesek lovagolták meg, mint a The Kinks, a The Zombies, a The Hollies vagy a The Animals. Mellettük pedig ott volt a kemény rockot játszó The Who vagy a Led Zeppelin és a pszichedelikus rockban is tevékenykedő Pink Floyd vagy a progresszívban induló Yes, King Crimson, Jethro Tull vagy a Genesis és még sorolhatnám.

4. A brit punk

clash.jpg

Miért? Mert Angliában a punk mozgalom, zenei stílus és divatirányzat is volt egyben, ami a hetvenes évek közepén indult és nagyjából a nyolcvanas évek elejéig-közepéig volt mérvadó eredeti formájában, aztán kifulladt. A punk divatot a fiatal Vivienne Westwood vitte, a mozgalmat olyan arcok, akiknek nem tetszett a rendszer, a zenét meg olyan srácok, akik maguk gyártották hangszereiket és terjesztették lemezeiket és leginkább politikai tartalmú szövegeket énekeltek. Maga a punk rock műfaj rengeteg később zenei stílusnak megadta az alapját és többször is újjáéledt. A brit punk zenekarok közül a legismertebb a Sex Pistols, de meg kell említeni a The Clash-t vagy a The Damned-et is és sorolhatnám, de nem szabad megfeledkezni Malcolm McLarenről sem. A punkból formálódó posztpunkban már kevesebb volt a karc és több a melankólia, a hangzást pedig egy olyan legendás együttes vitte tökéletesre, amit Joy Division-nek hívnak.

5. A glam rock

queen.jpg

Miért? Mert sokan tévesen úgy hiszik, hogy a glam rock az Egyesült Államokból indult, mert az olyan amerikai stílus, pedig! Nos, nekik jusson eszükbe gyorsan a Queen, a T.Rex, David Bowie vagy a Roxy Music, és gondolják át az egészet. A glam rock először igazán Angliában virágzott a hetvenes években és csak utána lettek olyanok, hogy Kiss, meg ebből az egészből az is, hogy cicametál és Bon Jovi. A glam rock meg a punkhoz hasonlóan jól beleitta magát az öltözködésbe is, istenem azok a hajak, ruhák és sminkek a srácokon!

6. A new wave

The_Police.jpg

Miért? Mert igen, a new wave is a britektől jött, a punkból, és egyszerre volt zenei műfajok gyűjtőneve és nagy megmondás is. Az irányzat igazán konkrétan és körvonalazhatóan a hetvenes évek közepétől a nyolcvanas évek közepéig létezett és ugyan tényleg az angolok kezdték, sok más ország, így az Egyesült Államok vagy Németország is kitermelte a maga new wave előadóit. Főleg az elején valóban hasonlított a punk hangzására, aztán sötétebb, változatosabb és elektronikusabb lett. Angliában egyébként azért is fontos ez a korszak, mert nagy nemzetközi áttörést jelentett rengeteg hazai előadónak, akik a new wave világából jöttek, mint Elvis Costello vagy a The Police. Amúgy az ős new wave-ből mászott ki később például a legtöbb gót irányzat vagy a szintipop is a The Cure-ral vagy éppen a Depeche Mode-dal az élen.

7. A britpop

oasis.jpg

Miért? Mert ez egy egyedülálló, ízig-vérig brit irányzat, ami ettől függetlenül odarakta magát az egész világon, a legfontosabb előadói pedig máig szupersztárok. Valahol a nyolcvanas évek végén kezdődött az egész, ám sokak szerint 1993-94-től beszélhetünk ténylegesen a britpopról, aminek a központja Camden Town volt Londonban és ami 1997-ig húzta ki, a végét pedig sokan az Oasis Be Here Now albumánál mondják ki. A britpop mozgolódás alatt egy csomó zenekar került át a föld alól a mainstreambe és lett a slágerlisták ura, valamint a britpop adta a Cool Britannia nevű "életérzés" alapját is, amit például a Spice Girls folytatott. Természetesen ott volt a két óriás, az Oasis és a Blur örök párharca, de nagyon fontos még apéldául a The Stone Roses, a Supergrass, a Pulp vagy a Suede is, később pedig a The Verve vagy a Radiohead

8. A brit heavy metal

motorhead.png

Miért? Mert elég, ha annyit mondok például, hogy Motörhead, Iron Maiden, Judas Priest, Saxon, Def Leppard, Black Sababth. A britekről sokszor elfelejtünk megemlékezni, ha a keményebb műfajokról van szó, láthatóan teljesen hibásan. Pedig a brit metál, és annak is különösen az új hulláma (NWOBHM), ami a hetvenes évek végén és a nyolcvanas évek elején tarolt, meghatározó pont a heavy metal irányzat és műfajainak továbbalakulásában, fejlődésében. A legtöbb zenekar a korszakból (pl.: Motörhead, Judas Priest) ráadásul most is aktív és sikerült jól konzerválniuk magukat. Érdekes egyébként, hogy míg az angoloknál nagyon ment a punk és a mindenféle pop és rock műfajok, addig a metált az újhullámos időszakban sokáig lenézték, nem is tudósítottak róla a lapok, pedig ha most visszanézünk, azért elég fontos dolgok születtek akkoriban.

9. Világhírű DJ-k, elektronika és a klubkultúra

fatboy.jpg

Miért? Mert eddig a gitáros műfajokról volt inkább szó, pedig azért a jó angolok az elektronikus zenében is jól odatették magukat a mainstream műfajoktól kezdve a totál elvont kísérletezésig. Ha világhírű DJ-kről és producerekről van szó, akkor azonnal eszünkbe juthat Fatboy Slim, Paul Oakenfold, William Orbit, Roni Size vagy Pete Tong és ez csak a legteteje. Meg persze van egy csomó együttes és formáció, melyek kihagyhatatlanok, ilyen a korábban említett Depeche Mode, a Prodigy, a Goldfrapp, a Gorillaz, a Faithless az Erasure és a sok sok elektro műfaj millió további brit képviselője, és akkor még a csodálatos trip hopról nem is beszéltem, amiben ott a Massive Attack, csak úgy például. No és az sem utolsó, ahogyan ezek a zenék tálalva vannak a közönségnek, mert az angolok erős klubkultúrát alakítottak ki számos fontos helyszínnel és ezt a klubkultúrát ügyesen transzportálták Ibizára is, ami sok DJ-re olyan hatással volt, hogy új stílusok születtek miatta.

10. Lánybandák és fiúzenekarok

geri.jpg

Miért? Mert nem csak a rock és alternatív műfajokban kell és lehet fontosat létrehozni, hanem a popzenében is, az angolok pedig különösek ügyesen raknak össze sikeres fiú- és lánybandákat. Annyira, hogy a Spice Girls az említett Cool Britannia mozgalom és életérzés központi szereplője lett anno és konkrétan az egész világot sikerült leigázniuk. Bár a régi britpop arcok közül sokan gyűlölik a Spice Girls-t azért, mert szerintük az ő sikerük is közrejátszott az igazi britpop alkonyában, a fontossága elvitathatatlan, ahogyan például a Take That-é is, ami Európa válasza lett a New Kids on the Blockra és szintén világhírű lett. Minden későbbi korszaknak megvoltak a maga fúzenekarai és lánybandái, kezdve a Boyzone-tól egészen a jelen sztárjának számító Little Mix-ig, az brit popipar nem áll le.

11. Karizmatikus angol előadók

elton john.jpg

Miért? Mert, ha egy nemzet jó a popzenében, akkor kell, hogy legyenek karizmatikus popénekesei és a briteknek természetesen vannak is. És ha csak annyi lenne, hogy Elton John és George Michael, azzal is boldogok lehetnének, de szerencséjükre több hatalmassá váló énekes is indult a szigetországból. Például Rod Stewart, Phil Collins, Pete Frampton, Sade,  Kate Bush vagy Tom Jones. Ma pedig olyan énekesnők és énekesek uralják mellettük a listákat, mint Robbie Williams, Adele, Lily Allen és Leona Lewis, a sor tehát folytatódik.

12. Fesztiválok

glastonbury.jpg

Miért? Mert ha "A" fesztiválról beszélünk, akkor az ma a Glastonbury és az aztán britebb mindennél. És akkor ez még csak egyetlen indok, mert Angliában ott van még sok nyári fesztivál, melyek szépen követik egymást városról városra, Leedstől Readingig. Ezeken a fellépők minden évben jól jelzik, ki a legmenőbb éppen, de gyorsan le lehet szűrni azt is, kinek jött ki friss lemeze és remek alkalmat adnak nagy visszatérésekre is. 

13. Zenei újságírás, rádiók, tévé

blurnme.jpg

Miért? Mert amit az angolok művelnek és műveltek bármikor zenekritika és zenei újságírás címén az példamutató mindenkinek, ugyanakkor abban is igen jók, hogyan kell az új zenéket a rádiókban és a tévében tálalni és a tehetségeket felkutatni. Ha az újságírásról beszélünk, akkor alap az NME, meg az egyik legrégebbi is, de van például metálos magazin is, mint a Kerrang! vagy még sok másik, műfajonként. De talán nem is csak a létük fontos, hanem az, hogy ezer éve megy ezekben a lapokban magas szintű és olyan hatásos újságírás, hogy arra a zenészek és a producerek is figyelnek és nem kevésbé az olvasók. Aztán a rádiókban ott az a számos fontos DJ, akik válogatásukkal és kritikájukkal megmutatják a népnek, mit kell hallgatni és mit nem, mert itt ennek hatalmas hagyománya van. A tévében meg úgy csinálnak az angolok zenei showműsort, ahogyan senki más. Ott van a Top of the Pops, ami inkább nyilván popzene, de megemlékezhetünk Jools Holland műsoráról vagy az X-Faktorokról is, ami ugye innen indult, és persze fontos szereplő volt és most is az a brit MTV, amire még mindig figyelni kell, hiába megy rajta igen kevés zene.

14. Mindig újítanak, de nem félnek hozzányúlni a híres gyökerekhez

monkeys.jpg

Miért? Mert tényleg soha nem hagyják abba és sikerül az országból újabb és újabb fantasztikus előadóknak kikerülniük, akik tisztelik a hagyományokat és gyakran merítenek korábbi stílusokból vagy konkrét előadóktól. Már a britpopnak is több újjáéledése volt, de folyton előkerülnek az angol rock műfajok hangzásai, elég csak, ha a most népszerű Kasabianra, az Arctic Monkeys-ra, a Kooks-ra, a Muse-ra, a Florence + The Machine-ra vagy éppen a Kaiser Chiefs-re vagy a Franz Ferdinandra gondolunk és ez még csak egy nagyon kis merítés volt. A brit zene nem áll meg és ugyan ragaszkodik az ősökhöz, megújít, érdekessé tesz és eredeti tud lenni, ez pedig nagyon fontos és nagyon sok helyen hiányzik. És amiért ilyen, mindig példa lesz másoknak, mindig elindít új stílusirányzatokat, mozgalmakat meg divatokat és mindig, mindig hatással lesz a zenei kultúrára.

Hát ennyi lett volna, kicsit hosszúra nyúlt, de még így is csak nagyon belekaptam mindenbe, szóval akit részletesebben érdekel egy-egy téma, az inkább járjon utána, ezek alapján már bőven lehet. Az meg alap, hogy napok óta kizárólag angol zenéket hallgatok, mert nem megy mást. 

A bejegyzés trackback címe:

https://charivari.blog.hu/api/trackback/id/tr816351639

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Orosházi Tamás 2014.06.20. 21:29:24

A 8. ponthoz (brit heavy metal)

Elég nagy hozzá nem értés kell ahhoz, hogy valaki a NWOBHM-hoz sorolja a Black Sabbath-ot.
A klasszikus Black Sabbath már régen leáldozóban volt, amikor a NWOBHM elkezdődött.

Kérem, hogy az ilyen ember ne írjon rockzenei cikket. Épp olyan hiba ez, amikor a buta műsorvezetőnő a Juventus rádión a heavy metal keresztapjának nevezi a Metallica-t.

A tájékozatlan ember fogja be a száját (tollát)

Orosházi Tamás

J.László 2014.06.20. 22:14:38

Elnézve a Magyarországon (leginkább Budapesten) állomásozó angolokat, el sem tusom képzelni, miképpen szorulhatott beléjük bármiféle zenei vagy nem zenei kreativitás.

MiKeyRuLeS 2014.06.20. 22:47:12

@Orosházi Tamás: Elég sok rosszindulat kell, hogy legyen valakiben, hogy olyanba kössön bele, amiről egy kicsit nagyobb odafigyeléssel olvasva kiderül, hogy nem erről szól az a pár sor. És ez nem is lexikon, és nem is tudományos pontossággal és terjedelemben megírt mű.
Amúgy a szerzőhöz semmi közöm sincs, csak irritál, ha valaki okkal, ok nélkül tudálékoskodik. Jelen esetben ok nélkül.

De a brit popzene fantasztikus! Összesen lakja 60 millió ember azt az országot, de a világot zeneileg uralmuk alá hajtották. Fiatalkori zenéim 80%-a brit, 20%-a magyar, mondjuk, a 80-as években más zene nem is nagyon jutott Magyarországra. A "baráti népek" könnyűzenéjét nem követtem, lehet, hogy szuper NDK-s vagy lengyel, szovjet számok is voltak...

Istóczy úr · http://kuruc.info 2014.06.20. 23:05:33

A Norvég Alap nyomatja a lóvét az "X valami, ami" típusú cikkekre, vagy mi a fasz ez a dömping?

Figyel Castro 2014.06.20. 23:05:44

Kimaradt a Pet Shop Boys, mint elso igazi rajongasom targya :)

olias 2014.06.20. 23:41:26

@Orosházi Tamás:
A szerző védelmében mondanám, hogy a 80-as évek elején a Black Sabbath megújulva, keményebb hangzással,Dio-val a mikrofonnál, némi jóindulattal besorolható a 8. pontba.

Orosházi Tamás 2014.06.21. 07:46:29

@olias:

Én nem védeném annyira a szerzőt. A wikipédia kb. 2 másodperc alatt kiadja az alábbiakat:
List of NWOBHM bands
A II Z[15]
Angel Witch[16][17]
Atomkraft[18]
Avenger[19]
Battleaxe[20]
Black Rose[21]
Blitzkrieg[22]
Chateaux[23]
Cloven Hoof[24]
Dedringer[25]
Def Leppard[26]
Demon[27]
Diamond Head[28]
Dumpy's Rusty Nuts[29]
EF Band[30]
Elixir[31]
Ethel the Frog[32]
Fist[17][33]
Girl[34]
Girlschool[35]
Grim Reaper[36]
The Handsome Beasts[37]
Hell[38]
Hollow Ground[39]
Holocaust[40]
Iron Maiden[17][41]
Jaguar[42]
Jameson Raid[43]
Judas Priest[44]
Legend[45]
Mama's Boys[46]
More[47]
Motörhead[17]
Nightwing[48]
Pagan Altar[49]
Persian Risk[50]
Praying Mantis[51]
Quartz[17][52]
Raven[53]
Samson[17][54]
Satan[55]
Savage[17][56]
Saxon[17][57]
Spartan Warrior[58]
Stampede[59]
Sweet Savage[60]
Tank[61]
Tokyo Blade[62]
Trespass[63]
Tygers of Pan Tang[17][64]
Tytan[65]
Vardis[66]
Venom[34]
White Spirit[67]
Witchfinder General[17][68]
Witchfynde[69]

és a többi hivatkozás sem említi.

Maradjunk annyiban, hogy az író egyáltalán nem tájékozott.

Orosházi Tamás

Orosházi Tamás 2014.06.21. 08:00:46

@MiKeyRuLeS:

Ebben semmi rosszindulat nincs. És nem is tudálékoskodás, de a tárgy a zenei alapműveltséghez tartozik. Nem kell lexikonnak lennie az írónak, csak olyanokat kell írni aminek utánanézett.

A többivel meg egyetértek.

Orosházi Tamás

Együtt élés 2014.06.21. 08:26:51

Mondjuk lehet, hogy annak is van némi köze a brit sikerekhez, hogy ugyanaz az anyanyelvük mint az amerikaiknak.

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2014.06.21. 09:59:30

'Mert Angliában a punk mozgalom, zenei stílus és divatirányzat is volt egyben, " hol nem?

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2014.06.21. 10:13:55

később a radiohead :o kicsit korábban álltak össze

lüke 2014.06.21. 12:19:28

@Orosházi Tamás:
a tipikus ,magyar zsurnaliszta=tájekozatlan, tudatlan és nyelvileg magyartalan:-)

szabo.kata 2014.06.21. 13:03:44

@Orosházi Tamás: Kedves Tamás, tisztában vagyok vele, hogy mi volt az NWOBHM része, lehet nem jött le egyértelműen, de bekezdés legelején nagy egymásutánban a brit heavy metal irányzat fontos bandáit soroltam és nem külön és kizárólag a NWOBHM bandákat...

szabo.kata 2014.06.21. 13:04:52

@pingwin: nem az a lényeg, mikor álltak össze, hanem, hogy mikor volt nagy hatásuk, szerintem később, de különbözhetnek a vélemények.

Orosházi Tamás 2014.06.21. 15:00:44

@nefrit:

Rendben, ha így gondoltad, akkor érthető. Azért volt zavaró, mert kis túlzással a BS-tól indult ki az egész - nem csak brit - HM, erre utolsóként meg van említve, holott ők voltak az elsők.

Orosházi Tamás
U.i.: 'Asszem' én is túlreagáltam egy kicsit.

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2014.06.21. 20:15:31

@nefrit: ah értem :) bár emlékeim szerint akkor is előbb jött nekem a radiohead, az oasis/blur viszont populárisabb volt mindig is

már csak a robbanások hiányoznak az égből

gyurma6 2014.06.21. 21:51:38

A metált a Black Sabbath vitte világhirre legelőször. Az első 4 lemezük tökéletes. Ha valaki metált akar hallgatni hallgassa ezeket.Utána el kell felejteni őket, de a metált is ,mert a többi közel sincs ehhez, az hogy hörgök torzitok üvöltök az még nem zene.
Itt is igaz, hogy az elején nagyon magasra teték a mércét, s azt , már ők sem tudták hozni. Igy volt ez a Led zeppelinnél ( csak ök tudták, hogy mikor kell abbahagyni, a Deep Purplénel, ( ők nem tudták, s ma is járatják le magukat, egy megélhetési zenekar lettek).
Ok , ez az én véleményem nem akarok vitát nyitni, de én igy érzem és igy is hallgatom a zenéimet.Sok, nagyon sok olyan zene van a 60-70 es évekből, amit nem ismernek az emberek, az idő meg rövid, sajnálom rá hogy középszerű utánzó zenekarokat hallgassak.

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2014.06.21. 22:56:48

valamint, ha fatboy slim, akkor housemartins is

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2014.07.07. 13:18:02

Le kell szögezni a következőt: ha egy kommentelő a teljes nevét használja a kommentekben, akkor ő egy rettentő nagy faszkalap...

Nem emiatt az, hanem úgy látszik a faszkalapok kényszeresen a teljes nevüket használják...
süti beállítások módosítása