charivari

12 klisé a fiúbandák klipjeiből, ami soha nem fog kihalni

2015. január 18. - szabo.kata

A fiúzenekarok klipjeiben a leggyakrabban (pláne, ha nem túl nagy költségvetésűek) nincs sok fantázia. A videók sokszor egy kaptafára készülnek, és ugyanazokat a jól bejáratott kliséket alkalmazzák, amik miatt a srácok jól néznek ki, szexik, viccesek, ellenállhatatlanok, és hihetetlenül romantikusak. Persze előfordulnak üdítő kivételek is, sőt, de engem most inkább a legtöbbet látott klisék érdekelnek, amik úgy tűnik, nem halnak már ki soha. Így olyan elemeket gyűjtöttem, amiket azonnal fel tudtok majd idézni, egyszerre több klipből is, azt garantálom!

nsyncgif.gif

 

1. Nedvesség: eső, vízesés, vizes póló

A szexiség fokozására bevett gyakorlata van a mű eső használatának, de az is sokszor előfordul, hogy a srácok csak úgy beállnak énekelni egy vízesés alá, hiszen az tök természetes. Persze extrán nedvesek lehetnek zúduló víztömeg nélkül, akár tánc közben is, a lényeg az, hogy vagy a vizes póló/ing/atléta tapadjon rájuk, vagy meztelen felsőtestükön peregjenek lefelé azok a vízcseppek. Aw.

 

 

2. Félmeztelenkedés

Nem csak vizesen lehet megmutatni a szexiséget, hanem úgy is, ha a fiúk egyszerűen ledobják a textilt. Persze nem mindent, de mondjuk a pólót minimum, van kigombolják az inget, amit lágyan fúj a szélgép. A Take That az elején például abszolút az ilyen jelenetekre alapozott.

 

3. Menő koreográfia, egyen öltözékben

Szinte kihagyhatatlan, nagyjából minden fiúbanda klipjében látni ilyet, csak éppen ki jobban, ki rosszabbul nyomja. A Backstreet Boysnak például soha nem ez volt az erőssége, így ők egyszerűbb mozdulatokkal dolgoztak, míg az 'N Sync-nek ez volt talán ezzel emelkedett kia többi fiúzenekar közül, no meg Justin Timberlake-kell. Egyébként a táncbetétekre jellemző, hogy teljesen indokolatlan helyszíneken zajlanak, mindenkin egyen cucc van, és a fiúk elképesztően beleélik magukat a dologba.

 

4. Nagyon dizájnos helyszínek, sztori nélküli lötyögéshez

Amikor nincsen alap sztroija a klipnek, csak az a lényeg, hogy mindenki jól nézzen ki és a helyszín is eléggé fasza legyen, akkor a dizájnerek mindenféle lehetetlen helyszíneket álmodnak a klipekhez. Az, hogy ezek éppen hogy néznek ki, mindig az adott korszak divatján múlik.

 

5. "Őrült" bulizás

Persze a fiúknak is kell a bulizás, így sokszor készülnek olyan videók, amik a féktelen partizásról szólnak. Nyilván nem olyan féktelenről, hogy a klip ne férjen bele a délutáni műsorsávba is, de legalább a csajok elalélhatnak, hogy úristen, mennyre lazák ezek a srácok. Medencés buli, diszkó, házibuli, mind játszik.

 

 

6. Látványos kültéri helyszínek: tengerpart, repülőtér, hegyvidék

Egy jól megválasztott kültéri helyszín aranyat ér, ráadásul jól kilehet vele emelni egy-egy hatásos, romantikus nóta mély mondanivalóját. Éppen ezért sokszor dalolnak a fiúk szívhez szólóan szirteken, tengerpartokon, reptereken és más látványos helyeken.

 

7. Sétálva éneklés egyen cuccban

Nem mindig kell koreográfia, a határozott lépkedés is elég lehet egy egyszerű utcai helyszínen. Persze ezt a fogást inkább azoknál a fiúbandáknál láthatjuk ahol soha nem a táncon volt a hangsúly.

 

8. "Meghódítani a lányt" téma

Ha van sztorija is egy boyband klipnek, akkora az általában az, hogy a srácoknak meg kell hódítaniuk a kiszemelt lányokat, és egyenként mutatják, ez kinek, hogyan megy. Nem kell túlgondolni, a csajok úgyis imádják ezeket a videókat, bár a One Direction nem rég egészen szórakoztatóan alakította át egy ilyen történetet.

 

9. Béna vicceskedés

Hogy a fiúk humoros oldalát is megmutassák, a rendezők kitalálnak olyan klipeket is, amikben "színészkedniük" kell, hogy egy humoros történetet adhassanak elő a zenére. Nos, ez általában maximum azért vicces, mert annyira bénák és a klip annyira erőltetett.

 

10. Mindenki külön helyszínen/szerepben nyomja, a saját karakterének megfelelően

Ha egy olyan fiúbandáról van, ahol nem az egységesség, hanem az egyes karakterek dominálnak, nyilván fontos, hogy a különböző személyiségek megjelenjenek néha a klipekben. Erre tökéletes megoldás egy többszereplős történet, amiben mindenki megmutathatja az egyéniségét. tudjátok, a gyúrós Kevin, a táncoslábú Brian meg a szép szemű Nick Carter.

 

11. Koncertvideó

Ha már vannak turnéfelvételek, akkor az egyik aktuális klipet gazdaságos megoldani ebből az anyagból. Legalább demonstrálja a videó, mennyire kurvajók is élőben a srácok, és könnyen át lehet velük adni a rajongók iránt érzett szeretetet. 

 

12. Átélős éneklés közelről mutatva

És, ha van, ami talán alapabb a táncbetéteknél, akkor ez az. A rajongók láthatják, hogy a szívszerelmeik véresen komolyan gondolják, amit énekelnek és még az a helyes pofijuk is közelről látható. Tökéletes húzás.

 

Ez a klisés téma szinte kimeríthetetlen és imádom, úgyhogy terveim szerint sorozat lesz belőle, stay tuned!

A bejegyzés trackback címe:

https://charivari.blog.hu/api/trackback/id/tr327085275

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rocko- 2015.01.18. 18:15:35

mivel Peter Andre beleillik a korszakba, kis túlzással egyszemélyes fiúbanda. :D, ezért hármat simán kipipált.
www.youtube.com/watch?v=uZvKGXNEI0Y

egy igazi barom vagy mária 2015.01.19. 20:30:39

Azért a posztoló mondhatna egy-két tippet, hogy ezeken a kliséken kívül mégis mit kéne csinálniuk ezeknek a szerencsétlen fiúbandáknak.
Mondjuk ne lányhoz énekeljenek, hanem egy borzhoz, ne ingbe hanem kötött pulcsiban, ne tengerparton hanem sertéshízlalóban, és ne come back legyen a szöveg hanem go away..

SarahConnor 2015.01.19. 22:40:24

@egy igazi barom vagy mária: poszter egyáltalán nem mondta, hogy ez nem jól van így.
Én nagyon jót röhögtem :) Különdíjas kedvencként megemlíthetem a "menőzést"? Anno így hívtam magamban, mikor a srácok random módon produkálják magukat minden összehajigált, oda nem illő és nem egyszer nevetséges dologgal. Hátraszaltó, cigánykerék, spárga, vagy szimpla bicepszfeszítés, és egyéb ciki dolgok. Szinte hallani a rendezőt, hogy "ééés Janikám, hallom tudsz spárgázni, ha azt így spontán be tudod valahol dobni a közös éneklés közben, az még jó lenne. "
:D

brian halála 2015.01.19. 23:06:47

Valszeg a turné témakörbe tartozik, de én kicsit mégis kiemelném a backstage felvételeket. Nem csak a fiúbandák használják, de igazi klisé: koncertre készülés az öltözőben (daltól függően lazázós vagy elmélyült koncentrálós), közös ima vagy beszéd egy körben középre tartott kezekkel, stbstb.
Nagyon lehet libabőrözni az "igazi" kulisszatitkoktól és az "akár én is ott lehetnék" érzéstől. ;-)
(Nem tudtam megnézni a belinkelt turnés klipeket, bocs, ha pont a fentiek vannak bennük :-))

szabo.kata 2015.01.19. 23:26:47

@Lenina Huxley: ó igen ez annyira tipikus jelenség :D

szabo.kata 2015.01.19. 23:30:14

@brian halála: igenigen, tudom, miről beszélsz, az egyik linkelt klipben, a never forgetben van is ilyen.

pepperonka 2015.01.19. 23:46:29

Hat ez zsenialis! :DD
szerintem meg mindig sokkal menobbek ezek a bandak mint a mostani justin bieberek es tarsai... :P

Első mohikán 2015.01.20. 02:48:12

Sosem értettem mi a francot esznek ezeken a ratyi fost "előadó" buzikákon. Gagyi zene, értelmetlen szöveg, szánalmas ficsúrok erőlködnek. Borzalom, na. Már nézni is kínos. És még mindig vannak rá vevők, a Kozsó féle futószalag bandákra. Agyrém. De hát míg légy van, szar is lesz.

Spidermike 2015.01.20. 10:11:16

Kedves Poszter! Annyira felesleges volt belinkelni ennyi videot, mert a Blink 182 All the small things klipjeben ez mind-mind benne van, parodiakent :)

Mivel most azt hirtelen nem tudom megnezni, nem vagom, hogy az a klise benne van-e, amikor egy zongora kore gyulnek (lehetoleg egy repteren, az eso bonusz) es az egyik himet zongoraltatjak, a tobbi pedig mulyan nez. Ez altalaban szerelmes szam szokott lenni, ami lassabb, mint a tobbi ugralos szamuk, ergo lehet mutogatni a muternak, hogy itt mekkora szivu csavok vannak, akiknek a kepevel siman ki lehet (kell) tapetazni az egesz lanyszobat. Ha nem rossz idoben es repteren zajlik a klipforgatas, lehet mecsest tenni a zongorara.

Azt mar meg sem emlitem, hogy zongora kb olyan surun fordul elo a "zenekben", mint a harfa vagy a didzseridu :) Ez akkor is igy van, ha az egyik mulyahimre gitart akasztanak...

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.01.20. 14:35:40

és mindez már a korában is vér ciki volt...
süti beállítások módosítása