charivari

Egy műfaj születése - Nagyszerű fotók a hiphop aranykorából

2015. április 04. - szabo.kata

Amikor Kanye West, Nicki Minaj vagy éppen Kendrick Lamar a fasorban sem volt, egészen más idők uralkodtak a hiphop kultúrában. Sokkal igazibb idők, amikor máshogy lettek nagyok a legnagyobbak. Nem voltak mögöttük hatalmas kiadó birodalmak és óriási pénzek, egyszerűen csak kísérleteztek az alapokkal és lökték a szöveget arról, hogy kik is ők, mi van körülöttük, és mit akarnak elérni. És aki igazán jó és eredeti volt, az el is érte. Ez a '80-as évek és a '90-es évek első felének a hiphopja, az aranykor, amit szerencsére nagyszerű fotósok képei is konzerváltak a legendás dalok mellett. Ilyen fotókból hoztam most egy válogatást, amik a Hip-Hop Revolution: Photographs by Janette Beckman, Joe Conzo and Martha Cooper című kiállításon is láthatóak most New Yorkban. Jöjjenek tehát a legnagyobb arcok LL Cool Jaytől a Public Enemyig.

hiphop-11.jpg

Az előbb említett kiállítás három fotósa közül talán Janette Beckman neve lehet a legismerősebb, aki pont ebben a remek időszakban csöppent Londonból New Yorkba, hogy aztán olyan brit magazinoknak fotózzon, mint a The Face vagy a Melody Maker. Beckman szerint a hiphop akkoriban hihetetlenül friss volt, és a műfaj előadói nem feltétlen a pénzért csinálták, hanem azért, hogy elmondhassák a történeteiket, vagy egyszerűen csak zenéljenek. Persze a vagyon és a hírnév teljesen érthető vágy már akkoriban is megvolt, de nem csak ezek mozgatták őket. A fotós beleszeretett a '82-es New York graffiti-királyainak, boomboxot cipelő menőinek és hiphop előadóinak világába, így ez lett a fő témája. 

Az olyan legendás arcok, mint a De La Soul DJ Maseója úgy emlékeznek Beckmanre, mint a fotósra, aki igazán láttatni tudta azt, kik is ők. Nem kérte őket erőltetett pózokra, inkább megkereste magának a tökéletes beállítást. A fotós rengeteget dolgozott az utcán, a feltörekvő művészek körében, így sok olyan előadó első lépéseit megörökítette a siker felé, akikből később lett valaki. Hasonlóan tett a kiállításon szereplő másik két fényképész, Joe Conzo és Martha Cooper is. Ők hárman tulajdonképpen megörökítették azt, amikor a hiphop nagyon új volt és radikális. Alább látható a végeredmény!

hiphop-1.jpg

Busta Rhymes 1990, Janette Beckman

hiphop-2.jpg

Big Daddy Kane 1988, Janette Beckman

hiphop-3.jpg

Salt N Pepa 1987, Janette Beckman

hiphop-4.jpg

Chuck D. 1987, Janette Beckman

hiphop-5.jpg

 Rammellzee és Fab 5 Freddy, 1982, Janette Beckman

hiphop-6.jpg

Afrika Bambaataa, 1983, Janette Beckman

hiphop-7.jpg

KRS-One és Scott La Rock, 1987, Janette Beckman

hiphop-8.jpg

EPMD, 1989, Janette Beckman

hiphop-10.jpg

Queen Latifah, 1990, Janette Beckman

hiphop-11.jpg

LL Cool J, Cut Creator, E-Love és B-Rock, 1986, Janette Beckman

hiphop-12.jpg

Flava Flav, 1987, Janette Beckman

hiphop-13.jpg

DL és Grandmaster Caz a Club Negrilben, 1981, Joe Conzo

hiphop-14.jpg

Tony Tone és Kool Herc, 1979, Joe Conzo

hiphop-15.jpg

Charlie Ahearn, 1982, Joe Conzo

hiphop-16.jpg

Almighty KG, 1981, Joe Conzo

hiphop-9.jpg

Eric B és Rakim, 1987, Janette Beckman

hiphop-17.jpg

Charlie Chase, 1981, Joe Conzo

hiphop-18.jpg

Little Crazy Legs, 1983, Martha Cooper

hiphop-19.jpg

High Times Crew, 1980, Martha Cooper

hiphop-20.jpg

Run-D.M.C,, 1984, Janette Beckman

 

A bejegyzés trackback címe:

https://charivari.blog.hu/api/trackback/id/tr217328102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kicsigee 2015.04.05. 17:50:21

Mi történt? Flavor Flav csak egy kis stopper órával :)
süti beállítások módosítása