charivari

10 izgalmas tény Agatha Christie-ről, aki legalább olyan érdekes volt, mint híres karakterei

2015. szeptember 15. - szabo.kata

Nem túlzok, ha azt mondom, hogy Agatha Christie a kedvenc íróm. Esténként most is az ő könyveit olvasom elalvás előtt, számos regényét végigizgultam már, sokat többször is, egyszerűen nem tudom megunni. Lenyűgöz a humora, a cinizmusa, a logikája és az, ahogyan mindig meglepetést tud okozni. Még akkor is, amikor végre azt hiszem, előbb jöttem rá, ki a gyilkos, mint Poirot. Az írónő szeptember 15-én lett volna 125 éves, a kerek évfordulóról pedig akkor is illene megemlékezném, ha nem bírnám ennyire. Hiszen Christie hatalmas forma volt. Sokan nem is tudják, hogy legalább olyan izgalmas életet élt, mint az általa megteremtet híres karakterek. Ezért összegyűjtöttem róla pár érdekes tényt, melyekből kiderül, milyen is volt valójában a világ legsikeresebb írója.

agatha-christie-original.jpeg

1. Az előbbiekben nem túloztam, tényleg ő minden idők legsikeresebb regényírója. Könyveiből több, mint 2 milliárd példány kelt el világszerte és kutatói azt mondják, a Biblia, valamint Shakespeare művei után az ő könyveit adták ki a legtöbb helyen a Földön. Utóbbiból következik, hogy Christie regényeit fordították le a legtöbb nyelvre a világon, legalább 103-ra. A Tíz kicsi néger a legnépszerűbb könyve, 100 milliós eladott példányszámmal, amivel ez a legkeresettebb krimi és egyike a világ legtöbbször értékesített könyveinek. Christie azonban 66 detektívregénye és 14 novellagyűjteménye mellett színdarabokat is írt, és ezzel is tart rekordot. Az Egérfogó című darabja az a színmű, amit egyhuzamban a leghosszabb ideje játszanak. A londoni Ambassadors Theaterben 1952 óta van műsoron a mai napig töretlen sikerrel. Ő ugyanakkor az egyetlen nő, akinek egyszerre 3 darabja is futott szimultán a West Enden és az egyetlen krimi író, akinek két nagy karaktere is egyformán népszerű tudott lenni.

2. Álnéven megírt 6 romantikus regényt is, és mindezt 20 éven keresztül sikerült titokban tartania. Mary Westmacottként adta ki ezeket a könyveket, de nem ez volt Christie egyetlen alteregója. Előfordult ugyanis, hogy  karrierjének elején Monosyllaba néven küldte el írásait a kiadóknak.

agattha.jpg

3. Amikor már sikeres volt, Agatha Christie-nek nagyon feszített határidőkhöz kellett tartania magát. Mégis képes volt évente két zseniális regényt is összehozni, az elvárásoknak megfelelően. Emiatt néha a tökéletes kolbásztöltőhöz is hasonlította magát. Eléggé képletes, de végül is van benne valami. Második könyvét mindig az ünnepek előtt hozta ki a kiadója, ez volt évente a megbízható Christie for Christmas. Egyébként az írónőt sem kellett félteni, álnevén ugyanis előfordult, hogy egy hétvége alatt megírt egy könyvet. Fáradhatatlan volt, tulajdonképpen a haláláig dolgozott. Legjobb ötletei állítólag akkor jöttek, amikor hatalmas viktoriánus fürdőkádjában hesszelt és almát falatozott.

4. Tulajdonképpen azért kezdett el detektívregényeket írni, mert a testvére azzal ugratta, hogy úgysem menne neki. Túlságosan bonyolultnak tartotta ugyanis Agatha történeteit. Persze aztán kiderült, hogy a bonyolult történetekben rengeteg logika van és éppen ezért lett belőle jó és sikeres író a műfajban. Első krimije, A titokzatos stylesi eset, amiben a kis belga detektívet is megteremtette, azonban évekig nem kellett a kiadóknak.

5. 1922-ben első férjével, Archie Christie-vel körbeutazták a világot, így eljutottak Hawaii-ra is. Itt pedig úgy esett a dolog, hogy ők voltak az egyik első britek, akik elsajátították a szörfözés tudományát. A szörfözés kutatió szerint (mert bizony ilyenek is vannak) egyedül Edward herceg előzte meg őket ebben. Christie önéletrajzában büszkén számol be róla, hogy európai szemmel nézve igazi mestere lett a sportnak, amit imádott művelni kedvenc zöld fürdőruhájában.

agathachristiesurfing2.jpg

6. Christie-nek megvolt a saját titokzatos története. 1926-ban ugyanis, amikor férje előbb megcsalta, majd válni is készült tőle, egyszerűen egyik pillanatról a másikra felszívódott 11 napra. December harmadikán este még jóéjt puszit adott kislányának, majd eltűnt berkshire-i otthonából. Kocsiját Guildford mellett találták meg egy lejárt jogsival és Agatha néhány ruhájával, de az írónőnek nyoma sem maradt. Persze az ügy hatalmas nyilvánosságot kapott, több, mint 15 ezer önkéntes kereste Christie-t, búvárok nézték át az összes környékbeli tavat. Sokan azt gondolták, autóbaleset áldozata lett, mások öngyilkosságra gyanakodtak, és olyanok is voltak, akik azt gondolták, Archie keze van a dologban. Aztán az írónő december 14-én előkerült, álnéven pihengetett az Old Swan Hotelben. Soha nem adott magyarázatot eltűnésére és arra sem, mi történt abban a titokzatos 11 napban. Egyesek szerint anyja nem sokkal korábbi halála és a megcsalás okozta sokk miatt depressziós lett és csak el akart tűnni a világ elől. Mások viszont azt mondják, direkt cseszett ki Archie-val, és akadályozta meg a botránnyal azt, hogy együtt tölthesse a hétvégét új kedvesével. 

7. Az írónő második házassága már sokkal jobban sikerült. 1930-ban ment férjhez Sir Max Mallowanhez, akivel haláláig együtt élt, bár később ő is megcsalta. A férfi elismert régész volt, Agatha pedig vele tartott az ásatásokra asszisztensként, ami könyvei szempontjából is fontos döntés volt. Rengeteg regényének adtak ugyanis helyszínt és ihletet azok a főleg közel-keleti tájak, ahol férjével megfordultak. Tulajdonképpen egy olyan új színt vittek írói világába, amitől máig azonnal felismerni műveit. Az isztambuli Pera Palace Hotelban, ahol a Gyilkosság az Orient expresszen című regényt írta, máig fenntart egy emlékszobát a tiszteletére. Egyébként Mallowan és Christie egyike azoknak a brit házaspároknak, ahol mindkét felet kitüntették egyéni érdemeikért. Mallowant ugyanis régészeti munkájáért ütötték lovaggá, Christie pedig írói munkássága miatt kapta meg ennek a címnek a női megfelelőjét.

agathachristie02_d4ue.jpg

8. 1941 környékén az MI5 nyomozni kezdett utána. Az N vagy M című regényének egyik szereplője, Major Bletchley és a köré fűződő történet ugyanis olyan realisztikusra sikeredett, hogy az ügynökök azt hitték, Christie-nek tuti van egy kéme a Bletchley Parkban lévő kódfejtő központjukban. Különben honnan jutott volna eszébe ez a név? Nos, az írónőnek volt erre egy frappáns válasza: "Éppen Oxfordból zötykölődtem London felé, amikor Bletchleynél lerobbant a vonat. Azzal álltam bosszút a helyen, hogy Bletchleynek neveztem az egyik legkellemetlenebb karakteremet."

9. Agatha Christie a mérgek nagy ismerője volt. A második világháború alatt ugyanis egy gyógyszertárban dolgozott Londonban, a University College Hospitalben, ahol volt ideje és módja megismerni a mérgek minden titkát. Tudását szépen fel is használta háború utáni regényeiben. A kórház vezető gyógyszerésze, Harold Davis ajánlotta neki például azt, hogy a Bűbájos Gyilkosok című könyvében használjon tallium mérgezést. Ezt olyan érzékletesen mutatta be, hogy később egy kisgyerek rejtélyes rosszulléteinek okát ennek segítségével fejtették meg az ápolók.

10. Hercule Poirot karakterét Torqueyban élő belga menekültek ihlették. A kis belga detektív olyan népszerű lett, hogy amikor Christie a Függöny című regénnyel 1975-ben eltemette, a The New York Times olyan nekrológot közölt róla, mintha valós személy lett volna. Másik kedvelt karakterét, Miss Marple-t részben mostoha nagyanyjáról mintázta, részben pedig a mama barátnőiről, akik pontosan olyan minden lében kanál öreg hölgyek voltak, mint Miss Marple. Itt meghallgathatjátok, hogyan beszél róluk az írónő (igen, pont olyan a hangja, ahogy bárki elképzelné).

Források: Marie Claire, AgathaChristie.com, Another Mag, Mentalfloss

A bejegyzés trackback címe:

https://charivari.blog.hu/api/trackback/id/tr777791188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

micsoda? 2015.09.16. 13:15:54

Bizonyára nem vagyok krimi rajongó, de a filmeket is csak akkor nézem, ha nincs más. Agatha Christie könyvet még nem olvastam. Könyveim között nincs is.
Mindez mellet a tanulság számomra, az a sokszínű tevékenység ami által gazdagodott. Drága szüleim is az vallották, hogy minél több dolgot elsajátítasz, annál több ember vagy.

Mighty 2015.09.16. 14:11:05

Sok könyvet olvastam tőle, de bevallom a Tíz kicsi néger eddig kimaradt...
Nekem az N vagy M a kedvencem.

Ha még ma is élne, tuti nyaggatná a kiadó egy Miss Marple-Poirot crossover regénnyel :)

Szputya 2015.09.16. 15:42:48

Nekem a Cipruskoporsó a kedvencem tőle, szinte az összes regénye (novellája, gyűjteménye) ott sorakozik a polcomon... Mary Westmacottként viszont még nem olvastam tőle semmit... de bepótolom. :)

Bobby Newmark 2015.09.16. 15:51:53

#6-ról van egy fasza Doctor Who rész, #8-hoz hasonló meg Sid Meier-rel is történt, amikor írt egy repülőgép-szimulátor játékot, és annyira fasza lett, hogy az amcsi nemzetbiztonság ment ki hozzájuk, hogy árulják el, kitől kapták az infókat a lopakodóról. Pedig csak tippeltek egy hihetőt.

encir 2015.09.16. 17:29:11

Nagyon szeretem a könyveit, többször olvastam őket, nagyon jó a "couleur locale" meg a karakterek. Egyébként az ELSŐ világháborúban dolgozott gyógyszertárban.

szabo.kata 2015.09.16. 22:40:49

@encir: nemnem, a második alatt. az első során nővér volt Torquayben.

encir 2015.11.16. 14:22:32

"...1914 karácsonyán összeházasodtak. Az első világháborúban Archibald vadászrepülőként szolgált, Agatha pedig kórházi ápolónőként dolgozott. Később áthelyezték a gyógyszertári részlegbe, ahol alapos és pontos ismereteket szerzett a különféle gyógyszerekről és mérgekről. Ekkoriban kezdte írni első regényét (A titokzatos styles-i eset), amelyet sajnos csak 1920-ban adtak ki."
süti beállítások módosítása