charivari

Ilyen volt az igazi Alice Csodaországból

2015. november 22. - szabo.kata

Tudtátok, hogy az Alice Csodaországban című könyv főszereplőjét egy nagyon is valóságos kislányról mintázták? Lewis Carroll barátainak egyik gyermeke volt, aki ráadásul testvéreivel együtt, először hallhatta a ma már klasszikusnak számító történet első változatát. Carroll amatőr fotósként sok családi képet is készített Alice-ról és családjáról, ezekből mutatok most párat, és kicsit az igazi Alice életébe is betekintést nyerhettek.

alice-5-p.jpg

Alice Pleasance Liddell 1852. májusában született a család negyedik gyermekeként, akit később még 6 újabb testvér követett. Szülei, Henry és Lorina Liddell, miután Oxfordba költöztek, jó barátságba kerültek Charles Lutwidge Dodgsonnal, aki később Lewis Carroll néven vált híres íróvá.

Dodgson és a család sok közös programot szervezett, és az író tulajdonképpen házi fotósukká is avanzsált, ráadásul nem is készített róluk rossz képeket. 1862 július 4-én Dodgson és Robinson Duckworth, valamint a Liddell lányok, nevezetesen Edith, Alice és Lorina hajókirándulásra mentek Oxfordból Godsowba. Ezalatt az író azzal szórakoztatta a kislányokat, hogy kitalált nekik egy fantasztikus történetet, aminek Alice volt a főszereplője. A lányok odáig voltak a meséért, Alice pedig esedezett Dodgsonnak, hogy írja le neki a történetet. Így született meg a híres sztori első verziója, még aznap este.

Ez a mese ugyan később elveszett, de egy újabb hajókirándulás után, még '62 novemberében belevágott Dodgson a teljes történetbe. Az első, általa illusztrált változatot Alice's Adventures Under Ground címmel adta Alice-nek karácsonyra 1864-ben, majd egy kibővített verziót jelentettek meg belőle 1865-ben. Itt íróként már a Lewis Carroll név szerepelt, John Tenniel készítette hozzá a rajzokat és az Alice Csodaországban (Alice's Adventures in Wonderland) címet viselte.

A kis Alice, miközben az általa ihletett könyv világsiker lett, 28 évesen ment csak hozzá egy Reginald Hargreaves nevű menő krikettjátékoshoz. A lány 3 fiút szült neki, és mivel anyagi gondjaik soha nem voltak, alkalma nyílt arra, hogy a társasági élet egyik központi személyisége legyen. Fiai közül kettőt elvesztett az első világháborúban, ő maga pedig 1932-ben, 80 éves korában hunyt el. Kislányként máig él Csodaországban, még ha a későbbi kiadások illusztrációiban már inkább egy szőke hajú Alice jelenik is meg. Most pedig nézzétek meg, milyen lány volt az igazi Alice!

alice-10.jpg

Alice - Charles Lutwidge Dogson, 1860

alice-5.jpg

Alice - Charles Lutwidge Dogson, 1858

alice-6.jpg

Edith, Ina és Alice - Charles Lutwidge Dogson, 1860

alice-8.jpg

Lorina, Edith és Alice - Charles Lutwidge Dogson, 1860

alice-9.jpg

Alice, Ina, Harry és Edith - Charles Lutwidge Dogson, 1860 

alice-3.jpg

A 20 éves Alice Julia Margaret Cameron képén, 1872-ben

alice-4.jpg

Szintén az előbbi sorozatból, 1872-ben

A bejegyzés trackback címe:

https://charivari.blog.hu/api/trackback/id/tr308098698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rébusz 2015.11.23. 11:18:59

Nagyszerű cikk! Én gyerekként sem kedveltem ezt a mesét, de ennek ellenére különlegesnek és ezért értékesnek tartom. Az egész történetet végigkíséri valamilyen visszatérő vészjósló hangulat, a Pöttöm Pannához nagyon hasonlít. Azt a mesét is éppen ezért nem szerettem, mert még az egyébként gyerekként szeretett állatok is a rájuk aggatott rossz belső tulajdonságuk miatt megcsúnyultak fizikai valóságukban is.

s 2015.11.23. 11:46:24

Érdekes írás.
"Az első, általa illusztrált változatot Alice's Adventures Under Ground címmel adta Alice-nek karácsonyra 1964-ben, majd egy kibővített verziót jelentettek meg belőle 1965-ben."
Szerintem ezek az évszámok 1864 és 1865 lesznek helyesen.

Charles Lutwidge Dodgson (itt is sajnos kimaradt egy "d") egyébként matematikus is volt, ami magyarázat az absztrakt mesére.

szabo.kata 2015.11.23. 16:23:59

@s: köszi, hogy szóltál, jól elírtam, de már javítottam is :)
süti beállítások módosítása