charivari

Sinatra a színfalak mögött - Így ünnepelte az 50-et

2015. december 12. - szabo.kata

Frank Sinatra ma lenne 100 éves, én pedig éppen találtam egy olyan zseniális fotósorozatot, ami akkor készült, amikor az 50. szülinapját ünnepelte. Imádom böngészni a LIFE csodálatos képgyűjteményét a fotókhoz tartozó sztorikkal együtt, ez a mostani pedig különösen  izgalmas. 1965-ben John Dominis a magazin fotósa és Thomas Thompson szerkesztő lehetőséget kapott arra, hogy egy ünnepi anyaghoz kicsit Sinatrával és csapatával tarthasson a színfalak mögé. Ennek eredményeképpen született egy 16 oldalas cikk és hozzá olyan egyedi képek, melyeken A Hang féltve őrzött magánéletéből is láthatunk fotókat. Ezekből hoztam egy válogatást, plusz természetesen egy kis sztorizgatást is a megkerülhetetlen énekesről.

sinatra-01.jpg

A nagyfülű srác Jerseyből hosszú évtizedeken át volt a popkultúra központi figurája, aki zenészek ezreit inspirálta és inspirálja mostanáig. Sinatra az ötvenedik szülinapja mellett 1965-ben azt is ünnepelte, hogy már 25 éves karriert tudhatott maga mögött és még mindig megállíthatatlan volt. A LIFE The Private World and Thoughts of Frank Sinatra című cikkében megpróbálta bemutatni igencsak kettős személyiségét és azt is, mennyire más tud lenni magánemberként, mint ahogyan a színpadon és a médiából megismerhette a közönség. 

Sinatra simán hozzávágta asszisztenséhez a hamburgert, ha az olyat intézett neki, amit túlsütöttek, miközben sosem rúgott ki ok nélkül senkit az őt körülvevő hatalmas segédcsapatból. Képes volt nyilvánosan a porig alázni egy női újságírót a nightclubja kelős közepén, másnap pedig 100 ezer dollárt adományozott egy Los Angeles-i főiskolának azzal a feltétellel, hogy titokban tartják, kitől van a pénz (persze a sajtó mindig résen volt). Nem volt egyszerű ember, maffia kapcsolatairól is gyakran olvasni, és sok olyan dolgot tett, amivel kivívhatta az emberek, gyakran pályatársai haragját. Persze az utóbbi is abból adódik, hogy hatalmas személyiség volt, ennek teljes tudatában, mégis minden egyes autogramot kérő rajongónak köszönetet mondott. Imádták a nők és a közönség is, ő pedig imádott szórakoztatni - ilyen volt Sinatra, egészen 1998-as haláláig, amire többen, talán kicsit túlozva, azt mondják, ezzel lett vége a 20. századnak.

A LIFE anyagának központi része egy olyan cikk, amit Sinatra írt arról, hogyan használja hangját, hiszen tulajdonképpen ez tette felejthetetlenné. A Me and My Music című írásban elmeséli, hogy a húszas évei közepén kezdett el úgy foglalkozni a hangjával, mintha egy hangszer lenne és különösen nagy hangsúlyt fektetett a megfelelő légzéstechnika kialakítására. Ugyanakkor fontosnak tartotta, hogy megtanulja a mikrofont is úgy használni, mint egy hangszert, amit rengeteg énekes sosem tett meg. Sinatra nem tudott kottát olvasni, de még így is sikerült művészi szintre emelnie azt, amit csinált. Zsenialitása és profizmusa precízséggel kapcsolóik össze és egy olyan kivételes előadói tehetséggel, ami nem sokaknak adatik meg. Az új dalokat úgy tanulta meg, hogy többször előadták neki és gyorsan megjegyezte a dallamot, a szöveget pedig úgy rögzítette magának, hogy leírta. Azokat a dalokat tartotta jónak, melyek a szöveg nélkül, dallamukkal is elmesélnek valamit, eljutnak valahová a végére. Csak ilyenekkel foglalkozott.

Most pedig jöhetnek is a történetekkel megalapozott képek Sinatra sajátos világáról, ahogyan addig a közönség nem láthatta. Boldog születésnapot, Frank!

sinatra-02.jpg

sinatra-03.jpg

sinatra-04.jpg

sinatra-05.jpg

sinatra-06.jpg

sinatra-07.jpg

sinatra-08.jpg

sinatra-09.jpg

sinatra-10.jpg

sinatra-11.jpg

sinatra-12.jpg

sinatra-13.jpg

sinatra-14.jpg

sinatra-15.jpg

sinatra-16.jpg

sinatra-17.jpg

sinatra-18.jpg

sinatra-19.jpg

sinatra-20.jpg

sinatra-21.jpg

sinatra-22.jpg

sinatra-23.jpg

sinatra-24.jpg

sinatra-25.jpg

Fotók: John Dominis

Forrás: LIFE

Ha még több szuper képet látnátok Sinatráról, érdemes megnézni ezt a Nagyképet.

Ha pedig a swingről olvasnátok, itt egy korábbi bejegyzés róla.

A bejegyzés trackback címe:

https://charivari.blog.hu/api/trackback/id/tr308159710

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Sinatra 100 2015.12.12. 18:13:00

A fenti felvételen Cole Porter At Long Last Love című remek szerzeményét énekli a Mester. Valamikor a hetvenes és a nyolcvanas évek fordulóján járhatunk; Sinatra ekkor már több mint négy évtizede dolgozott a szórakoztatóiparban, sikeresen átvészelve ...

Trackback: Sinatra 100 2015.12.12. 18:04:46

A fenti felvételen Cole Porter At Long Last Love című remek szerzeményét énekli a Mester. Valamikor a hetvenes és a nyolcvanas évek fordulóján járhatunk; Sinatra ekkor már több mint négy évtizede dolgozott a szórakoztatóiparban, sikeresen átvészelve ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása