charivari

Bob Dylan és a legendás Rolling Thunder Revue ritkán látott fotókon

2016. október 13. - szabo.kata

A friss Nobel-díjas Bob Dylan életművében rengeteg olyan pont van, amit most ki lehetne emelni és beszélni róla. Vagy ugye áttekinthetném a teljes életművét, de ezt annyian megteszik, hogy voltaképp minek még egy belőle. Ezek helyett inkább úgy voltam vele, hogy a különleges elismerés (marhajó, hogy egy zenész kapta az irodalmi Nobelt, és milyen megérdemelten!), nagyon jó alkalom arra, hogy megmutassam nektek az egyik kedvenc fotósorozatomat Dylanről. Vagyis inkább Dylanről és az ő legendás Rolling Thunder Revue turnéjáról.

7087.jpg

A képek előtt elöljáróban pár szót a turnéról, mert azért megérdemli, hogy elmondja néhány érdekes részletet róla. A Rolling Thunder Revue 1975 őszén indult és '76 tavaszán fejeződött be. Két nagy része volt az Egyesült Államokban és Kanadában, összesen 57 állomással. Dylannel volt végig vándorzenekara, benne olyan nagyszerű zenészekkel, mint Ramblin' Jack Elliott. Bob Neuwirth, Joan Baez és Roger McGuinn, akiket remek háttérzenészek segítettek. A turné közepén jelent meg 1976-ban Dylan Desire című lemeze.

A koncertsorozat nevéről ma is több legenda kering: egyesek szerint egy indián sámán ihlette, akit Rolling Thundernek hívtak, mások arra tippelnek, egy Vietnamban lezajlott hadművelettől kölcsönözte Dlyan. Ő egyébként azt mondja, borzasztó egyszerű az egész: egyszer kint ült a verandán és épp a turné nevén gondolkozott, nézte az eget és jött a hatalmas mennydörgés, ami el is döntötte az egészet. Valószínűleg ennyi is a történet.

A turné rendkívül jól dokumentált filmen és fotón is, engem viszont inkább az utóbbi érdekelt. Már az előkészületektől fogva jelen volt ugyanis minden pillanatban Ken Regan fotós, aki végigkísérte a zenekart a koncertek során. Regan fotóiból nem is régen kiadtak egy gyönyörű albumot, benne rengeteg olyan képpel, melyek korábban soha nem jelentek meg. Ezekből hoztam alább egy válogatást, rajta Dylanék mellet például Muhammad Alival. Ha visszamehetnék az időben, tuti elmennék a koncertek valamelyikére, olyan álom ez, mint például egy The Clash klubkoncerten lenni a kezdetekkor Londonban.

7062.jpg

Gordon Lightfoot, Dylan és Roger McGuinn

1123.jpg

1150.jpg

A Niagara-vízesésnél

1150_1.jpg

Joan Baez és Dylan a turné előkészületein New Yorkban

1153.jpg

Kezdés előtt Waterburyben

1199.jpg

Dylan és a beagelje North Falmouthban

1772.jpg

Indulás a Niagarához

1772_1.jpg

1772_2.jpg

Egy plymouthi bárban

1772_3.jpg

A plymouthi koncert előtt

1772_4.jpg

2953.jpg

Newport, a Lenardo és Clara című film felvételei

4502.jpg

4544.jpg

4569.jpg

Előkészületek New Yorkban

4582.jpg

New Havenben - Dylan szerint ez a legjobb fotó, ami valaha készült róla

4657.jpg

Scarlet Riverával

6867.jpg

Patti és Dylan

6991.jpg

6996.jpg

7062_1.jpg

Alival

Ha tetszett a bejegyzés, akkor pedig kövesd a blogot a Facebookon, így nem maradsz le semmiről!

A bejegyzés trackback címe:

https://charivari.blog.hu/api/trackback/id/tr1611802711

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása