charivari

A természetfilm, amit látnod kell - Itt a Bolygónk, a Föld folytatása

2016. november 08. - szabo.kata

Pontosan 10 évet kellett várni arra, hogy vasárnap elstartoljon a legendás Bolygónk, a Föld sorozat második évada. És már az első rész után azt tudom mondani, hogy megérte várni Attenborough szériájának újabb részeire, mert ez az, ahogyan a természetfilmezést csinálni kell - fantasztikusan!

planet-earth-2-full-trailer-01.jpg

Nagyon nehéz nem szuperlatívuszokban végigbeszélni ezt a posztot, de David Attenborough személye és munkája már egy olyan ok, ami miatt alig tudom visszafogni magam. A britek kedvenc tévése ugyanis gyerekkoromban oltott be a természetfilmek szeretetével, ami máig nem változott. És miatta máig azok a kedvenceim a műfajból, amik történeteket mesélnek el élőlényekről, miközben bemutatnak egyedi világokat a Föld legkülönbözőbb tájain. Sajnos engem nem fogtak meg soha a ma annyira menő "vad és eseménydús" természet-akció-filmek, amik gyilkos kígyókat, nagy állati csatákat, rémes halakat vagy a világ legfélelmetesebb állatait rangsorolják. És az sem nyűgöz le igazán, amikor csak mutatnak pár szép képet, miközben egy hang unalmasan közli, merre is járunk éppen. Engem az Attenborough-iskola filmjei kötnek le, mert érdekesek, van bennük személyesség és olyan dolgokat mutatnak meg, amiket még sosem láttam. És talán még senki nem látott.

Szóval már csak az előzőek miatt is vártam a Bolygónk a Föld második évadát. Ugyan Attenborough már nem tartott a forgatócsoportokkal szerte a világon az elmúlt években, de a hangját és sajátos narrációját kölcsönözte neki és a bevezetőben is megjelenik az Alpok felett. Ugyanakkor az első előzetesek gyorsan meg is győztek arról, hogy lesz itt mit nézni. 

Elképesztő technika

A sorozatot úgy harangozták be a természettudós szavaival, hogy valami elképesztőt fogunk látni, amit 10 évvel ezelőtt még így fel sem lehetett volna venni. És ugyan már az első széria is korszakalkotó volt a természetfilmezésben, ez az évad az első résszel túlnőtt rajta. A Bolygónk, a Föld óta hatalmasat fejlődött a drón technológia és más távirányítású felvételi lehetőségek, valamint a kamerastabilizátori megoldások is, ami jól látható a sorozatban. A készítők mindent bevetettek, a legfrissebb fejlesztéseket használták, és ez lett a BBC első olyan műsora, ami 4K-ban készült

Ahogy Attenborough a sorozat bevezetőjében mondja: valóban közelebb kerülünk az állatokhoz, mint valaha és az élővilág olyan drámáit ismerhetjük meg, amiket eddig még soha. Utóbbihoz is kellettek az újszerű megoldások - még a hangok is olyanok, mintha mellettünk történnének az események. Az biztos, hogy a sorozat már technikai szempontból is új mérföldkövet rakott le a természetfilmezés fejlődésében.

Megrázó és csodálatos történetek

És ahogy Attenborough jelezte, valóban olyan állati drámáknak lehetünk szemtanúi, melyeknek eddig sosem. Tudtatok például arról, hogyan él több, mint másfél millió pingvin a pokoli Zavodovsi szigeten, vagy miként keresi párját a törpelajhár és miért harcolnak egymással a komódói varánuszok...és hogy az milyen durva? Többek között ezekre derült fény az első, Szigetek című részből, amiben máris volt egy klasszikus jelenetsor: ahogyan a tojásból éppen kikelt leguánnak menekülnie kell a kígyók elől. Ez pont olyan rész, amin az ember jobban izgul, mint bármilyen sorozaton (és imádom, hogy ezt osztja körbe mindenki a közösségi oldalakon és nem valami ugyanolyan hülyeséget, mint mindig). Fantasztikus, hogy ezt megörökítették.

És ugyanígy fantasztikus az, hogy a készítők 40 országon és 117 filmes túra során, összesen több, mint 5 évnyi forgatómunkával összehozták ezeket a felvételeket. A részek végén látható werkekben kicsit bele is pillanthatunk abba, hogyan dolgoztak rajtuk és néha ez milyen nehéz volt. Rengeteget tesz még az élményhez Hanz Zimmer zenéje és persze Attenborough jelenléte is. Ugyan picit hiányzik, hogy már nem nyomul ott a lajhárok mellett, és nem mászik bele a pingvinek fészkébe, de ezt 90 évesen már nem is várhatjuk el tőle.

Én már nagyon várom a sorozat további öt részét, melyek a Hegyek, Dzsungelek, Sivatagok, Füves puszták és Városok címet kapták - vasárnaponként nézhetitek a BBC One-on, utána pedig hétfőnként szinkronnal a BBC Earth-ön. Nyilvánvaló, hogy Attenborough, aki 1979-ben egyszer már létrehozott csapatával egy kultikus természetfilmet, Élet a Földön címmel (és azután még többet is), most egy másik csapattal, máshogy mozgatja meg a természetfilmezés világát.

Attenborough szerint nagyon fontos szerepe van ennek a műfajnak a világ jövőjét illetően. Mert a természetfilmeken keresztül tanulhatják meg az emberek a természet működését és ismerhetik fel időben azt, amikor pusztítani kezdik.

Amiben pedig ismét megbizonyosodtam: az állatoknak sokkal nehezebb életük van, mint nekünk, és sokkal keményebbek is nálunk. Főleg a pingvinek, náluk senki nem keményebb a Földön. Szóval abbahagyni a sírást bármilyen apróság miatt és inkább nézzétek meg ezt!

Ha tetszett a bejegyzés, akkor pedig kövesd a blogot a Facebookon, így nem maradsz le semmiről!

attenborough-balloon-large_trans_vrupgshtimsorgre1uxhxwvm66vpbzpv7lqvy_jwgvi.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://charivari.blog.hu/api/trackback/id/tr7411943807

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2016.11.09. 11:28:46

Érték a sok mai szenny között

>Oaszt6atlan 2016.11.09. 16:15:51

Valóban penguins rulez.. Úgy is mondhatnám Király Pingvin (bocs)
süti beállítások módosítása