charivari

Tedd el a mobilod és élvezd inkább a koncerteket!

2016. november 12. - szabo.kata

"Igen, vegyetek fel mindent a telefonjaitokkal, posztoljátok ki a felvételeket mindenhova és maradjatok le az egész kibaszott koncertről' - hagyta el a kedves, de nagyon őszinte mondat a legutóbbi pesti Placebo koncerten Brian Molko száját. És teljesen egyet is tudok vele érteni - minek telefontoztok folyton, hát évezzétek már a zenét!

mobile.jpg

Molko ráadásul egy kicsit tovább is vitte a dolgot és azzal, hogy amikor a zenekar bemutatásakor azon viccelődött, ki, mekkora Insta vagy Facebook sztár közülük, arra is utalt, hogy tulajdonképpen a közösségi média miatt csináljuk az egészet. Amiben van is valami. Mióta léteznek erre alkalmas fényképezőgépek meg kamerás mobilok, az emberek fényképeznek a koncerteken, és pont. Viszont amióta a közösségi oldalak egyre jobban arra buzdítanak minket, hogy osszuk meg rajtuk az életünk minden egyes pillanatát, ez a koncerteken látható állandó fotózás, meg videózás csak fokozódott. És erre a Snapchat vagy az Insta Stories funkciója sem volt túl jó hatással.

Azt hiszem most jutottunk el arra a pontra, amikor ez már egyszerűen túl sok lett. A zenészeknek is, akik tulajdonképpen olyannak érezhetik az egészet, mintha a közönség nem is azért járna koncertre, hogy őket lássa és hallja, hanem azért, hogy dokumentálhassa, hogy ott van és annyi. A zene meg kit érdekel. Mert valóban: mégis hogy tudja élvezni az az ember a koncertet, aki az egészet, gyakorlatilag az elejétől a végéig rögzíti (bármilyen formában). Egyáltalán, képes átélni egyetlen pillanatot is, vagy emlékezni rá? Márpedig láthatóan a legfiatalabb koncertekre járó generációnak más dolga sincsen, mint fotózni, megosztani, cseten átküldeni azt ami történik ahelyett, hogy mondjuk megélné.

tdy-130115-concert-phones.jpg

Nem azt mondom, hogy 'jaj régen minden jobb volt' és nem akarok a fiatalabbakra se károgni, mert hülyeség. Általánosítani felesleges - és fényképezős koncertre járó emberek voltak mindig is, csak nem ilyen szinten tolták. De hiába vagyok az a típus, aki képes mindet kizárni egy koncerten, hogy az előadóra figyeljen, meg elég edzett is koncert-kultúrából ahhoz, hogy nüansznyi kellemetlenségeket felvegyen, ez csak egyre többször zavar. Nyilván azért is, mert kicsi vagyok és amikor próbálok a színpadra nézni, telefonképernyő-erdő van előttem, és baromira világítanak, szóval még figyelmen kívül hagyni is nehéz őket. Az meg már a csúcs az egészben, amikor a fejemtől pár centire a csaj egyszercsak belevakuz az arcomba, hogy a kivetítőt fotózza. Fontos, érted, érték lesz.

Nem azt mondom, hogyne fotózzon senki a koncerteken, mert de, sőt! Tökjó dolog megörökíteni emlékbe pár pillanatot, és azzal sincsen semmi baj, ha az ember megosztja másokkal, akár már a koncert közben is, hogy mit csinál, mit lát, és hogyan érzi magát. Utóbbi jó közösségépítő dolog lehet, valamint azoknak is mond valamit a koncertről, akik éppen nem tudtak ott lenni. Plusz azért szerencsés, hogy mindig van valaki, aki elkapja azt a fontos jelenetet egy koncerten, amiről másnap akár a fél világ beszél. Itt a mértéken van a hangsúly, meg a mikénten. Egy koncerten nagyon is kell azzal foglalkozni, hogy neked jó legyen, hogy jól érezd magad, de azért vannak ott mások is rajtad kívül. Szóval nem csak a saját koncertélményét rontja az, aki végigvideózza a fellépést, hanem azokét is, akik körülötte állnak. Meg lehet azt a nagyon fontos felvételt csinálni egy pillanat alatt is, úgy, hogy azt a közönség észre sem veszi. És főleg: gondolj a zenekarra, aki nem a mobilt akarja látni a kezedben, hanem csak a kezedet a magasban, meg azt, hogy imádod, amit csinálnak.

Ha tetszett a bejegyzés, akkor pedig kövesd a blogot a Facebookon, így nem maradsz le semmiről!

A bejegyzés trackback címe:

https://charivari.blog.hu/api/trackback/id/tr10011956353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rocko- 2016.11.13. 00:09:31

az első gondolatomat nem írom le.

a másik, hogy 200%-ban egyetértek, lesznek professzionális felvételek, nyugodtan lehet azokat használni, és csak a pillanatnak élni (ez az eredeti carpe diem eszme).
tényleg csak akkor érdemes rögzíteni valamit, ha más nem tenné meg (barátokkal közös fotó), az élményt nem adja vissza semmi 100%-ban, és nem is veszi el senki, a hallgatóé lesz.

hozee 2016.11.13. 22:00:34

Nekem könnyű. Olyan rossz képeket csinál a mobilom, hogy ha akarnám se tudnék egy normális felvételt készíteni

teddypicker 2016.11.16. 19:35:06

nem lehet normális képet/videót csinálni, az összes fény szemben van a telefonnal, rossz a hang/kép minősége is, remeg a kép..megannyi más lehetőség. sosem fogom megérteni miért kell akár végig mobilozni egy koncertet. engem rohadtul idegesít, főleg ha előttem csinálja valaki és emiatt semmit sem látok...felháborító
süti beállítások módosítása