charivari

8 igazi 'feelgood' film finom ételekkel és italokkal a hűvös estékre

2016. december 02. - szabo.kata

Biztos nektek is vannak olyan kedvenc filmjeitek, melyekből árad az instant jókedv és bármilyen pillanatban nézzétek is meg őket, tuti nagyszerűen érzitek majd magatokat utána. Olyan filmekről beszélek, melyek egyszerűek, szépek, kedves a történetük és teli vannak pozitív dolgokkal, ugyanakkor nem kell rajtuk sokat gondolkodni. Mutatom, számomra melyik az a 8 ilyen film, amit mindig elő tudok venni, és újra és újra képes vagyok nagyon szeretni őket. Figyelem: leginkább ételekről, főzésről szólnak, finom italok társaságában, úgyhogy csak vacsi után érdemes ezt a posztot átpörgetni!

2006_a_good_year_008.png

Bor, mámor, Provence

Ridley Scott olyan imádnivaló hangulatot rakott össze ebben a filmben, hogy egyáltalán nem csodálkozom azon, hogy még a történet főszerepében virító tőzsdemágus is beleszeret benne Provence-ba, és annak zseniális lassúságába. Alapvetően nem kedvelem annyira Russell Crowe-t, de ebben a moziban még őt is bírom, ahogyan a csodás mellékszereplőket és Marillon Cotillard játékát. Nem csak a borról, meg a szerelemről szól, de van benne ezekből is bőven!

Keleti nyugalom - Marigold Hotel

Imádom, amikor a britek összeverbuválják a kedvenc sztárjaikat, hogy csináljanak velük egy vígjátékot - itt sincs ez másként, csak a senior korosztályból válogattak a készítők. És ezt nem is tették rosszul! A pikírt humorú, de mégis nagyon kedves történet főhősei brit nyugdíjasok, akik Indiába érkeznek, a csodás Marigold Hotelbe...ami azért annyira nem is álomszerű, mint elsőnek hitték. Röviden ennyit a sztoriról, ami ugyan nem kifejezetten az ételekről szól, de annyira átjárja az indiai gasztronómia is, hogy nem lehet nem észrevenni. Második része is létezik egyébként, az is elég jó.

A séf

Hasonló című filmből van több, de Jon Favreau saját szórakoztatására összerakott filmje mind közül a legjobb. Ő a rendező, a forgatókönyvíró és a főhős is, aki újraértelmezi magát, mint séfet és sokkal-sokkal boldogabb lesz az élete. Néha ilyen egyszerű minden. Nem nagyon láttam még ennél közvetlenebb és szerethetőbb gasztrofilmet, öröm nézni.

Én, a séf

Mondtam, hogy több hasonló film van, csak ez éppen francia-spanyol produkció és Jean Reno a főszereplője. Más is a története, mint az előbbinek: nem feltétlen örömjáték, inkább klasszikus sztori a kiöregedő sztárséfről, aki új kihívások előtt találja magát. Viszont végül csak olyan jókedvű lesz a történet, hogy ugyanúgy bármikor megnézem hangosan nevetve, mint az előbbit.

Az élet ízei

Megint egy kis India, ami most a francia magas-gasztróval találkozik, ráadásul egy olyan ember személyében, mint Helen Mirren. A filmben egy indiai család küzd azért, hogy sikerre vigye saját éttermét egy olyan környéken, ahol erre nem csak, hogy nem számít senki, de nem is igazán vágyott rá. Eddig!

Julie & Julia - Két nő, egy recept

Imádom a hangos, mégis esendő és nagyon, nagyon furcsa Julia Childot, akit Meryl Streep alakít és imádom a kicsit béna, mégis nagyon kitartó Julie-t, akit pedig Amy Adams játszik. Nagyszerű karakterek egy izgalmas, két szálon futó filmben, amit az ételek és az akarat hoz valahol össze. Aki bírja az életrajzi történeteket, az is szeretni fogja nagyon!

Ízek, imák, szerelmek

Az olasz rész miatt! Julia Roberts olyan csodás ételeket eszik ott, hogy azonnal megéhezek tőle. Oké, ez a film, ahogyan a könyv is, néha túl sok és túl hosszú, meg túlmagyarázós, de az olasz rész miatt érdemes. Meg azért is, mert a végén Bali is csodálatos!

L'ecsó

És a végére érkezik a legcukibb mind közül: a L'ecsó! A Pixar 8. animációs filmje apró kincs, amiben (ha valaki ne tudná) egy patkány a legnagyobb szakács. Ott vannak az illatok az ember orrában végig, kell mellé a nasi.

Ha tetszett a bejegyzés, akkor pedig kövesd a blogot a Facebookon, így nem maradsz le semmiről!

A bejegyzés trackback címe:

https://charivari.blog.hu/api/trackback/id/tr8312017491

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ensorcelant 2016.12.04. 01:04:31

Napsütötte Toscana. A film ugyan nem annyira gasztrós, és kicsit szirupos a könyvhöz képest, de azért egyszer nézhető. Szintén az olasz vonatkozás miatt.

kerekes pereces 2016.12.04. 01:46:53

Az utóbbi idők legjobb feelgood filmje az Életrevalók, Omar Sy szinkronja zseniális.

aaeronika 2016.12.04. 03:37:05

Az ilyen kajás filmeknél engem még a Shoah is jobban feldob.

gaszton42 2016.12.04. 09:08:01

Az élet ízei-ben a család pakisztáni nem indiai, gondolom a posztírónak mindegy de a pakisztániaknak és indiaiaknak nem.

fénycsepp 2016.12.04. 09:28:51

Kerekes: Omar Sy szinkronja volt az egyetlen fekete pont a filmben.
Miért szinte csak kajàs filmek vannak a listán?

victor vacendak 2016.12.04. 09:32:14

Ez jobb ezeknél: www.imdb.com/title/tt0129854/
Szakácspárbaj, magyarul. És leheteőleg eredeti nyelven.

fillérbaszó vadász 2016.12.04. 10:17:50

Ételművész sem rossz, Bradley Cooperrel és Sienna Millerrel!

Tycho.Brache 2016.12.04. 10:37:05

Van még egy-két ideillő: Fűszerek hercegnője, Levelek Júliának, vagy hogy ne csak az amerikaiakat nézzük mindig: Sörgyári capriccio.

szabo.kata 2016.12.04. 15:02:51

@kerekes pereces: A az nagyon jó! Lenne még pár ötletem nekem is, csak itt maradni akartam a kaja-pia témánál valamennyire :)

szabo.kata 2016.12.04. 15:03:19

@fénycsepp: Mert ezek jutottak eszembe :)

szabo.kata 2016.12.04. 15:05:50

@fénycsepp: Mert ezek jutottak eszembe :)

szabo.kata 2016.12.04. 16:17:06

@gaszton42: Nekem sem mindegy, elhiheted, de ez maradt meg, köszi a pontos infót!

Dorsz 2016.12.04. 19:45:33

Bridget Jones naplója, és a kék leves, pont. :)
süti beállítások módosítása