charivari

Ha a 2000-es évek elején kezdtél el Szigetre járni, ezeket mind ismered

2017. augusztus 12. - szabo.kata

Jómagam sajnos a Sziget fesztivál hőskorában még olyan kicsi voltam, hogy maximum valami gyerekmegőrzőbe mehettem volna a ki a Hajógyárira, nem azért, hogy mondjuk lássam Bowie-t, esetleg a klasszik Faith No More-t. Nekem a Sziget a gimiben kezdődött a 2000-es évek legelején, és azóta tart évről évre. Így, hogy épp negyedszázados a fesztivál, visszapörgettem, mikre is emlékszem az én kezdeteimből - és tuti lesz olyan, amire a kis sziget-generációm velem együtt emlékszik!

fullview_020198.jpg

Mokka cuka! kifelé-befelé

Ez az ami mostanára a legjobban hiányzik talán, a kifelé-befelé Mokka cukák. De leginkább a kifelé. Mert milyen jó volt tökismeretlenekkel akármilyen technóra dudorogni itt, vagy éppen kifeküdni a fapallóra. Örök after helyszín, ahol a legtovább, vagyis állandóan tartott a buli. Vagyis egészen 2012-ig.

Metál színpad, metálváros

A metál színpad a hozzá tartozó metálvilággal (főleg amíg a Sziget külső peremén létezett), mindig egy külön szelete volt az egésznek. Mint egy saját falu, saját zenekarokkal. A varázsa akkor szökött kicsit, amikor bentebb hozták a Hammert, és nyilván azóta veszett ki, hogy már nem is létezik.

Durex minden mennyiségben

Az megvan, amikor még elég jelentős támogató volt a Durex? És nem csak spermaemberkék szaladgáltak mindenfelé óvszerrel, de elég sok embert húzott be a Durex Táncdalfesztivál sátor is. Itt volt először sztár kint Korda Gyuri és neje, csak mondom.

Bahia és Pesti Est színpad, istenkém

Színpadok a múltból, de olyan színpadok amiket azért megjegyeztél. Előbbit a rettentően fura fellépők miatt (itt futottam bele egyszer űrruhás cseszlovák technóba), utóbbit pedig a legjobb hazai bulik miatt.

Lovarda, HVG sátor és a többiek

És amikor már a színpadoknál vége lett a koncerteknek, akkor jöttek a bulik a HVG-nél vagy éppen a Lovardában, ahol addig táncoltunk a padokon állva, míg bele nem seggeltünk a sárba.

SMS kínok

Mobilnet? Ugyan! Mindenki sms-ezett, ait ugyanannyira nem lehetett kézbesíteni csúcsidőben, mint ma egy Messenger üzenetet. A kevés karakterbe leginkább annyi fért, hogy "jobb elöl, fa", vagy "Kiscsillagon keverőnél hajlok". Valahogy az egymás megtalálásának esélye mégis meglepően magas volt.

Vödrös koktéltól a Hilltopig

Először a nagy vödrös koktél bizniszt is a Szigeten láttam és ugyan egy kirgli Sex on the Beach elsőre jó ötletnek tűnt, sosem volt gazdaságos (de az emberek mégis tolják azóta is). Aztán valahogy jött a Hilltop fröccs slágernek, amire az Indexesek szoktattak rá, fene az ízlésüket...majd 10 éve azt iszom ott.

Cigi mellé csodás ajándékok

Cigarettát ugyan helyes kis standokon már nem kapni kint, korábban nagy divatja volt annak, hogy az ember ezeknél szerzett például promó öngyújtót, párnát, pólót, hasitasit és minden felesleges dolgot azzal, hogy megvett X dobozzal. 

Kifogyhatatlan Faithless és Prodigy

Bizony ám, a Faithless vagy a Prodigy meghívása korábban nem volt ám olyan ciki, mint manapság, sőt. A legnagyobb tömegeket vitték ki a Nagyszínpad elé és jöhettek bármennyiszer. Azt hiszitek a Rihannán volt tumultus? Ugyan. Mondjuk az is igaz, hogy a kétezres években még bőven volt minden nap magyar előadó is a Nagyszínpadon és egyáltalán nem görcsöltek azon az emberek, hogy milyen is a line up az adott évben.

Kistehén és plészbu

Igen-igen, azok a jó kis Sziget reklámok. Volt, amikor a Kistehén folyt a csapból is, de olyan is, amikor később már mindenki rosszul ejtette ki azt, hogy Placebo vagy Prodigy. Nekem utóbbi volt nagy kedvencem, ami annyira meg is ragadt, hogy néha még mindig így mondom ki szegény prodidzsájt.

Ezek voltak az én emlékeim és nagyon kíváncsi vagyok a tietekre is! Szeretem ezeket felidézni, de még jobban szeretek újabbakat gyűjteni, szóval ezért is megyek ki még mindig, minden évben, idén 16. alkalommal. Mert hiányozna nagyon, az van!

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot a Facebookon, így nem maradsz le semmiről!

A bejegyzés trackback címe:

https://charivari.blog.hu/api/trackback/id/tr7112733396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szaktanár 2017.08.13. 12:43:12

a Faithless és a Prodigy ma már cikinek számítana? oké, ma is tanultam vmit. bár egész eddig azt hittem, azért nem gyakori vendégek, mert nem tudják őket megfizetni.

Flasztimill 2017.08.13. 15:58:34

A Mokka-cukka nem csak a Szigetről hiányzik, hanem (nekem mint óbudainak) a szimpla nyári hétvégékről... fájóan :/
Füvesek a csúzsdáknál, kalinka vedelők a padoknál, hugymeleg soproni a csapból, az emberekkel együtt hullámző padló, Drum'n'Base napfelkeltéig amikor egy részeg elüvölti magát h hajnalodik és másik 120 ember üvölti tovább hogy "kiugrok az ágyból a barátom már vár reám" :3

sdani 2017.08.13. 17:37:08

Volt olyan év, mikor mindenki lépten-nyomon azt üvöltötte, hogy GERAPPA. De akkor még a kistehén a kanyarban sem volt... lehetett vagy 2000? Amikor először jártam a szigeten (97?), meghallgattunk egy Mérő László előadást a szabadegyetem sátorban, utána valami rejtélyes okból kifolyólag futottunk egy Cooper tesztet (volt rendes kijelölt pálya meg tabella a legjobb távokkal), mivel Kispál a sziget végén volt, kb. minden 3. ember vonatjegyre tarhált. Éjjel meg metál hare krisnára zúztunk a krisnásokkal, majd a szabadtéri moziban néztük meg a szegény peti nagymamája című mesét, végül egy égő versenyzongora lángjai mellett melegedtünk és vártuk a hajnalt. Fiatalság, bolondság. :D
süti beállítások módosítása