charivari

Hangos ősz a Madáchban: Rockfesztivált szervez a színház

2018. június 11. - szabo.kata

A Rocksuli premierjéhez kapcsolódóan 2018 őszén Rockfesztivált szervez a Madách Színház. A legnépszerűbb zenekarok, fiatal zenészek és ma már legendás előadók vesznek részt a sokszínű programsorozatban. Szeptemberben egymást váltják a nagyszínpados előadások, klubkoncertek és beszélgetések - melyeket most egy sajtótájékoztatón mutattak be a szervezők.

dsc_4274.jpg

Előadások a Nagyszínpadon

szeptember 27. AWS & USEME

Különleges estének ígérkezik szeptember 27. a Madách Színházban, hiszen eddig sosem hallott műsorral áll színpadra az AWS és a USEME. A zenekarok ezúttal akusztikus verzióban adják elő már jól ismert dalaikat, melyek amellett, hogy vonósokkal és zongorával is kiegészülnek, egészen új arcát fogják mutatni mindkét bandának. Egyik csapat sem adott korábban komplett akusztikus műsort, így teljesen egyedülálló élményben lesz része aznap este a közönségnek, hiszen a már jól megszokott zúzás helyett most ülős estére kerül sor, amellyel jóval líraibb és intimebb hangulatot varázsolnak majd a Madách Színház Nagyszínpadára.

szeptember 28. – Müller Péter Sziámi AndFriends és a Pintér Béla Társulat közös estje

A Müller Péter Sziámi AndFriends zenekar derűsen és merészen termékeny, innovatív, ugyanakkor szigorúan és lazán hagyományőrző alkotócsoport. Mint a neve is mutatja, kipróbált baráti társaság, amely egyenként és együtt is megjárta a szocializmus és a posztkapitalizmus legjobb tűrt és tiltott formációit. Ebből következően ők azok, akik folyamatosan karbantartják az URH, a Kontroll-Csoport, a Sziámi, a korai Európa Kiadó és néhány más fontos, megszűnt vagy ritkán létező formáció kiemelkedő dalait. Ezek a számok meghökkentő/természetes módon ma újra ugyanúgy - ha nem erősebben - hatnak, mint megszületésük pillanatában. Az egykori rajongótábor még (koncert)járóképes reprezentánsait a gyerekek és unokák generációja egyre bővülő számban egészíti ki a koncerteken, a fiatalok is kívülről fújják, amit belülről a magukénak éreznek. Ennek is köszönhető, hogy az öt éve aktívan együtt zenélő AndFriends Budapesten mostanában számos zsúfolt, gyakran dupla koncertet adott a főváros nagyobb, mértékadó helyszínein és kihagyhatatlan fesztiválzenekarként is számon tartják.        

dsc_4185.jpg

október 1. – Lovasi András és a Kiscsillag: Idáig tudom a történetet, popszappanopera 1. rész

Kornél szereti Zsuzsát, Zsuzsa szereti Pétert, Péter szereti Zsuzsát, de legfőképp magát,  Zsuzsa Kornélt is szereti, Kornél meg utálja Pétert, Péter nem ismeri Kornélt. Jó, de ki lehet Márta? Az előadás 3 szereplőjének monológjaiból mozaikszerűen épülő történet egy átlagosan bonyolult szerelmi háromszög története, a monológokat körbefonó dalok pedig értelmezik, központozzák azokat. A prózai szövegeket Papp Sándor Zsigmond és Lovasi András írta, a dalok az első 4 Kiscsillag albumról valók, de zenei gerincét elsősorban a 2014-es Szeles című album adja. A darab előtörténete a Semmi konferencia című előadásnak, hiszen Zsuzsa, Kornél és Péter sztorija ott folytatódik tovább, mert…

“…egy történetet bármikor abbahagyhatunk, valakinek mindenképp jó lesz. Például  Leonardo di Caprio beesik a Titanic mellé és lassan elalszik a 4 fokos vízben. Kate Winslet szemszögéből ez tragédia, ha meg a halak szempontjából nézzük, akkor egy szerencsés véletlen.

Mikor elköltöztem otthonról, kicsit fényesebbnek tűnt a jövő. A gyerek azt mondta, úgyis kínos volt már az osztályban, hogy már mindenkinek elváltak a szülei, csak neki nem. Az egyetemen a kötelező sajnálkozások után pár sör mellett biztosítottak róla, hogy irigyelnek, Zsuzsa csak csendben örült, gondolom nem akart a mohóságával elrémiszteni, de azért mondta, hogy milyen jó lesz, most mindig együtt alhatunk.”

október 10. – Anna & The Barbies

A 2004-ben alakult rockzenekar a kis klubokból a legnagyobb fesztiválok és sportcsarnokok színpadaira érett. Rajongóikat a családjuknak tartják, az egyik legtöbbet koncertező hazai zenekarként meg is tesznek mindent a szeretetükért. Pozitív életszemléletük szövegvilágukban érződik igazán. A tőlük megszokott pörgős rock’n’roll ritkán hallható akusztikus formában, a Madách Színházban azonban így kérik majd, hogy „Kezdjetek el élni!”

október 11. – Somló Cirqsz

Életművének legmarkánsabb darabjait csokorba kötve, nagyszabású koncerttel emlékeznek meg barátok, kollégák, pályatársak az elhunyt legendáról, Somló Tamásról. Az örökzöld slágerek a Modern Art Orchestra hangszerelésében hallhatóak majd. Fellépők: Horváth Charlie, Frenreisz Károly, Tóth Gabi, Tóth Vera, Bornai Tibor, Blahalouisiana, Vitáris Iván, Udvaros Dorottya, Gerendás Péter, Lovasi András, Papp Szabi, Kama és az LGT tagjai.

dsc_4279.jpg

dsc_4163.jpg

Klub-koncertek a Madách Stúdión

szeptember 25. – Hangácsi Márton

Az énekes-dalszerző Hangácsi Márton néhány zenekaros és utcazenészként eltöltött év után, 2012-ben jelentette meg első kislemezét Front címmel. Ma már csak szólóban játszik, a koncertek viszont túlmutatnak a megszokott egyszemélyes, akusztikus előadásokon.  A dalok modern átgondolásban, gazdagabb hangszerelésben (elektromos gitár, loop pedál, sample pad) kerülnek színpadra. Marci első nagylemeze májusban jelent meg, My True Fairy Tale címmel.

szeptember 26. – Run Over Dogs Akusztik

A Run Over Dogs egy négytagú, kecskeméti, desert rock stílusban játszó zenekar, mely 2012-ben jött létre. Az elmúlt 6 évben több tehetségkutatón is magukra vonták a figyelmet itthon, mint egyike azon magyar zenekaroknak, akiknek valós esélyük van egy európai áttörésre. Azóta Budapest és a hazai fesztiváloknak elengedhetetlen fellépőjévé vált a zenekar. A Madách Stúdión akusztikus koncertre készülnek, amely előtt Pócsi István beszélget is a zenekar tagjaival. 

október 4. – Sonya

A SONYA zenekar egy budapesti  post-rock formáció. 2015 októberében adták ki első Celine Gibassier című nagylemezüket, amelyen debütált a karrierjüket elindító, Viva Comet-díjas  daluk, a Kitchen Floor. Majd 2016 januárban jelent meg a zenekar hangzását meghatározó dal és videoklip, a Krypta (Tales Of Youth), ami pedig a II. Magyar Klipszemle különdíját nyerte el. Kis szünet és tagcserék után folytatták a koncertezést. A nyári fesztivál koncertjeik mellett, jelenleg a Hangfoglaló program támogatásával a következő lemezük és a harmadik videóklipjük megjelenésére készülnek.

október 5. – Richie and the Mops

Borbély Richárdot a Madách Színház nézői jól ismerhetik, főként A nyomorultak, vagy sokkal korábban a Jézus Krisztus Szupersztár című előadásokból, legújabb főszerepe pedig a Rocksuli című musicalben Dewey Finn lesz. 

október 13. – MÖRK

Extrém  Pop vagy  Stand Up Jazz,  de többnyire soul-funk  alapokra épülő szabad szellemű zene.  Ez jellemzi a Mörk zenekart. Zentai Márk  (ének), Novai Gábor (billentyű), Szeifer  Bálint Jason (basszusgitár) és Szabó Dániel  Ferenc (dob) gyorsan megtalálta útját a budapesti  underground zenei szcéna szívéhez, azzal, hogy emberek nappalijában,  szokatlan helyszíneken (pl.: mászófal terem) vagy épp a híresebb klubokban  (A38 hajó) bűvölték el koncertjeikkel a nézőket. Az újabb, rockzenekarok számára szokatlan helyszín a Madách Színház lesz, a buli előtt bemelegítésként beszélgetnek majd a közönséggel!

dsc_4137.jpg

Beszélgetések, előadások

október 2. – Ez mind én vagyok – Beszélgetés Lukács Lászlóval

Érettségi után lemezbolti eladó lett, közben pedig hobbizenész, de csak mert az első magyar űrhajós már nem lehetett. Jól skandálható nevet akart a zenekarnak, mert akkor is hitt benne, amikor még senki sem. Indulót írtak a debreceni focicsapatnak, és ma is játszanak vidéki kisvárosban és a legnagyobb fesztiválokon is. A jövőre 30 éves Tankcsapda alapítójával, az idén 50 éves Lukács Lászlóval Pócsi István beszélget.

október 3. – Ez mind én vagyok – Beszélgetés Müller Péter Sziámival

Rádiós szerkesztő-riporter, cirkusz- és varietérendező, magyar-francia szakos tanár és filmrendező. Alapítója a Sziget fesztiválnak és a Miskolci Nemzetközi Operafesztiválnak is, több musicalben pedig szerzőtársa nevelő apjának, Müller Péter írónak. Leginkább a magyar alternatív kultúra meghatározó egyéniségeként tartják számon, ma már leginkább a Müller Péter Sziámi AndFriends formációval lép fel. Müller Péter Sziámit Jávorszky Béla Szilárd kérdezi.

október 8. – Ez mind én vagyok – Beszélgetés Nagy Feróval

Az 1960-as évektől énekel rock és punk zenekarokban, alapítója volt a Beatrice-nek és a Bikininek is, játszott főszerepet a Rock Színház Hair-előadásában, és megrendezte a saját Hamletjét az Egyetemi színpadon. Volt Ford Farlaine szinkronhangja, vagy az X-Faktor mentora is, és legendás rádióműsora volt a Garázs, amelyben fiatal tehetségeket próbált segíteni. Vajon ki adta neki a „Nemzet Csótánya” nevet? Nagy Feróval Csatári Bence beszélget.

október 9. – Ez mind én vagyok – Beszélgetés Pásztor Annával

New Yorkban, Londonban és Madridban is járt művészeti iskolába, színész, táncművész, koreográfus és angol szakos bölcsész, aki nagyon megkönnyebbült, mikor a DNS-teszt kiderítette, hogy mégsem Bereményi Géza az apja, mint ahogy évtizedekig hitte. 14 éve a testvérével alapított rockzenekart, kezdetben klubokban, jó ideje már a legnagyobb fesztiválokon, sportcsarnokokban és televíziós showműsorokban lépnek fel. Magyarul, angolul és spanyolul is ír dalszövegeket. Két gyermek édesanyja, és az egyik legkeményebb magyar rocksztár. Ki is valójában Pásztor Anna? Pócsi István kérdezi majd.

október 15. – Ez mind én vagyok… Beszélgetés Kóbor Jánossal

Volt atléta, lett diplomás építészmérnök, de valójában gyerekkorától csak zenész. Első zenekarában, még a gimnáziumban ritmusgitáron játszott, a sorsoláson ez jutott neki. Társaival becsatlakozott a Próféta együttesben, amiből 1962-ben megalakult az Omega. Írt dalszöveget, szimfóniát és oratóriumot, jelent meg lemezük Angliában is, és fellépett a Scorpions-szal a Hősök terén. Kimaradt-e valami, vagy elégedett? Kóbor Jánossal Csatári Bence beszélget majd.

október 16. – Ez mind én vagyok… Beszélgetés Bródy Jánossal

1964-ben, az érettségi után került az Illés együttesbe, amelyben Szörényi Leventével írt dalai a magyar rockzene kiinduló pontját, viszonyítási alapját jelentik ma is. Modern szövegei nem nélkülözték a társadalomkritikát, az emberi jogokat bátran védelmezte. A rendszer figyelmét sem kerülték el, a feszültségek pedig a zenekar feloszlásához vezettek. 1974-ben megalakították a Fonográfot, amely Koncz Zsuzsa és Halász Judit zenei központja is volt. Szörényi Leventével színpadi műveket is alkottak, mint az István a király, vagy a Kőműves Kelemen. Írt dalokat Zoránnak, Somló Tamásnak, Gerendás Péternek, Komár Lászlónak, és az Omegának is. Bródy Jánossal Csatári Bence beszélget.

Tolnay Szalon:

Rocktörténeti előadás Jávorszky Béla Szilárddal és filmvetítés

Fotók: Horpáczi Dávid

A bejegyzés trackback címe:

https://charivari.blog.hu/api/trackback/id/tr4814041228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása