charivari

Elindult a 2018-as Sziget, és nagyobb lesz, mint valaha

2018. augusztus 08. - szabo.kata

Persze nem a Hajógyári mérete nő (bár annyira lent van a Duna, hogy pár méterrel tovább ki lehet menni a széléig), hanem a szervezők raktak össze olyan programot, szolgáltatáscsomagot és minden egyebet, amilyen hihetetlennek hangzik, de: még nem volt. A sok újdonság és a sziget története éppen ezért a várakozások szerint idén akár több, mint félmillió látogatót is vonzhat, így még az is elképzelhető, hogy most köszönthetik majd a bejáratnál a 9 milliomodik szitizent. 

dsc_3459.jpg

„Januárban a „Legjobb Zenei Felhozatal” elismeréssel jöttünk haza a European Festival Awards díjátadó gálájáról, ami arra ösztönzött minket, hogy idén még erősebb programmal rukkoljunk elő– mondta Kádár Tamás, Sziget főszervezője a Színház- és Táncsátorban a nagy hacacáré előtti utolsó beköltözőnapon. "Kidolgoztunk egy hároméves növekedési tervet, amelyre azért is szükség volt, mert a külföldi headlinerek egyre drágábbak és a fellépti díjak kifizetéséhez a korábbinál is komolyabb financiális háttér kellett”. Ennek jegyében idén 1 milliárd forinttal nagyobb lett a sztárelőadókra szánt büdzsé, és „már a jövő évvel kapcsolatban is gigasztárokkal tárgyalunk” – tette hozzá a főszervező, aki elmondta, hogy az idei év erejét mutatja, hogy a hétfő már szinte teltházas, és ezen kívül is gyakorlatilag péntektől az utolsó napig egyformán erős napokra számíthatunk.

dsc_3358.jpg

Elképesztő számok

Hetvenhat hektáron nyolcezer ember szorgoskodott hetek óta azon, hogy felépüljön az idén 25 éves Sziget, ami 26. alkalommal fogadja az immár több mint 100 országból érkező látogatókat. A Sziget legnagyobb építménye a Nagyszínpad, a maga 3000 m2-es területével, 500 m2-es játékterével. A legnagyobb sztárokat – Kendrick Lamar, a Gorillaz, Lana Del Rey, a Mumford and Sons, Dua Lipa, Kygo, Arctic Monkeys, Liam Gallagher vagy Shawn Mendes – felvonultató helyszínen egy 400 m2-es ledfal teszi teljesebbé a képi világot és mintegy 200 db intelligens, nagyteljesítményű ultramodern lámpa biztosítja a tökéletes látványt.

dsc_3366.jpg

A Nagyszínpad programjai (és minden szabadtéri helyszíné) este 11-kor befejeződnek, a buli azonban nem áll meg, ezután csak zajcsillapított sátrakban lesznek programok. Köztük a két legnagyobb az Bacardí Aréna és a MasterCard Színpad by A38. A két nagysátor összesen 25.000 látogatót tud befogadni, az Aréna 11.000 m2, az A38 13.500 m2 területű. A Sziget építése során felállítottak 27 km kerítést, lefektettek 21.000 m2 méhsejt járólapot és 8.000 m2 alumínium járófelületet a talajterhelés enyhítésére és a sátrakban további 23.000 m2 dobogót fektettek le. A Szigeten van 250 konténer, kiszállítottak 40 kamionnyi építési állványt, és több mint 1000 kamion hozta ki csak a technikát.

Nem kell aggódni, a fesztiválon lesz 1200 db mobil wc, 600 db angol wc, és 2 kamionnyi wc papírral is készülnek a szervezők, valamint több mint 500 zuhanyzó áll majd a fesztiválozók rendelkezésére. Fontos: a méltán ismert TOITOI vécék helyett idén már yoo budikat kell keresni - a cég ugyanaz, csak nevet váltottak. Arról egyelőre nem tudni, lesz-e ismét titkos budi-buli, vagy más izgiség jön idén helyette.

dsc_3439.jpg

A Sziget elhíresült arról is, hogy látványvilágában az egyik legizgalmasabb szerte Európában. Több mint 100 különböző művészeti alkotás, egyedi szobor és funkcionális térinstalláció díszíti a területet 40 km-nyi fényfüzér ad egyedi világtást a fesztiválnak 19.000 izzóval, és feltűnik majd 1000 lampion is. A Sziget biztonságát 1200 őr védi, s további 100 rendvédelmi személy. Felépült egy 600 fős egészségügyi bázis (ami menőbb mint sok kórház, és ez nem vicc), valamint dolgozik a Szigeten 300 tűzoltó és egy 20 fős vezetési törzs, meteorológussal, tűzoltóval, fegyveres erők képviselőivel, operátorokkal. A kommunikációt 500 db RH rádió biztosítja.

dsc_3455.jpg

Minden a helyén

Remélem a statisztika szerelmeseinek jó volt olvasni ez a rengeteg adatot (ami egyébként szerintem is izgi), de ami még ezek mellett fontos így a legelején:

  • A térkép nagy mértékben idén sem változik, ott vannak a főbb helyszínek, ahol megszokhattuk - persze így is eltévedünk majd, de ez már csak természetes.
  • A csodás strand most még nagyobb, szebb és a használható vízfelület is több - tuti mellette sátraznék valahol, ha úgy hozná az élet.
  • Rengeteg párakapu és kút segít felfrissülni, mert most kifejezetten forrónak ígérkezik a fesztivál klímája.
  • Idén már nincs például Blues Kocsma, de a Magic Mirror most is üzembiztosan szolgáltatja a bulit, nyitva a Csónakház, és megvan a Borfalu, úgyhogy nagy baj már nem érhet senkit.
  • És nagyszerű hír: megszűnik a sok tumultust és a koncertekről való lemaradásokat okozó beléptetés az A38 sátorban és az Arénában. Szabadon lehet közlekedni ki és be, minden koncert/buli alatt.

dsc_3400.jpg

A Szigethez idei ajánlókat tőlem itt és itt találhattok, a blogot pedig innentől lehet figyelni friss beszámolókért!

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot a Facebookon, így nem maradsz le semmiről!

Fotók: Horpáczi Dávid

A bejegyzés trackback címe:

https://charivari.blog.hu/api/trackback/id/tr5814168249

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása