charivari

Dalok egy Las Vegas-i hotel bárjából - Arctic Monkeys a Szigeten

2018. augusztus 15. - szabo.kata

Az Arctic Monkeys egy olyan zenekar, ami képes felejhetetlen bulival zárni egy Sziget fesztivált. Ha akarja. Vagy képes édesbús vegasi hotelbárrá változtatni a nagyszínpad eőtti teret. És ez ugyan szép, de már egyáltalán nem olyan nagy buli. Alex Turner szomorú levágott haja vagyok.

dsc_6085-web.jpg

Az, hogy az Arctic Monkeys koncertjét rengetegen várják, már a zenekaros pólók számából is látszott kedden a Szigeten. Ez egy olyan zenekar, ami már több generációt mozgat, és sokaknak jelent bakancslistás bulit. Olyan bulit, amit cakkra oda van téve, ami energikus, és akár örökre emlékezetes. "El ne áruld valakinek, de ásítottam" - hangzott el mellettem nagyjából a koncert felénél, sokat látott barátom szájából. És igen, mit szépítsünk, ez bizony nem az a buli volt, amit soha nem felejtünk el. Lehetett volna, csak a zenekar, de legalábbis Alex Turner mást akart.

Persze érthető, hogy minden zenekar változik, ez rendben is van így. És, ha valaki figyel, meg utánajár annak, mit is játszanak ők mostanában a koncertjeiken, nem lepődik meg azon, amit a Szigeten látott. A zenekar már rég nem az a bakfis banda, Alex Turner már nem pattanásos tini, és éppen ezért egy koncertjük sem olyan már, mint 2006-ban.

dsc_6143-web.jpg

A mostani Arctic Monkeys lassabb, kimértebb, elképesztően profi. Bár lenne minden nagyszínpados fellépő csak negyed ilyen felkészült és pontos. A fülem és a szemem odáig is volt a hangokért és a látványért. De ez nem elég. A szomorú, másnapos vegasi hotel nem működik egy olyan közönségnél, ami még egy hatalmasat akar bulizni utoljára. Csodálom őket, hogy hozták azt a koncepciót, amit felépítettek és nagyon szeretnék erőltetni az új stílust, de van az a helyzet, amikor ebből egy kicsit engedni kell. Reméltem, hogy fognak, de amikor a ráadásnál is csak a Star Treatment indult el bármi más helyett, már elkezdtem kiabálni Alex Turnerrel, hogy miért is kel ezt. Ha lehet úgy, mint a Teddy Picker-t, ha lehet úgy, mint az I Bet You Look Good On The Dancefloor-t vagy az R U Mine?-t, akkor miért nem lehet ezekből többet?

Ha feltolják Wayne Newtont a színpadra és lenyomja háromszor a Viva Las Vegas-t, esküszöm mindenki boldogan ment volna haza. Az is Vegas lett volna, csak a jobbik részéből.

dsc_6075-web.jpg

"A Laci hazament" - mondtam a többieknek a koncert után. Elunta, leült tőle a buli, elfáradt, pedig ő egy olyan haverom, aki _bármin_ képes jól érezni magát. És voltak még ezzel sokan, elszivárogtak az emberek a nagyszínpad elől. De a Szigetet azért nem kell félteni, rendesen lezárta magát - Arctic Monkeys ide vagy oda. Megindult a fergeteg party az Arénában, a Magicben Madonnára ment a buli, a kedvenc "erdő" helyszínen, a kocsmaligetben pedig jött a szokásos őrület. Mondom, a Szigetet sosem kell félteni.

A vasárnapi Szigetnapról itt találjátok beszámolómat, holnap pedig hozok egy összegzést is az idei fesztiválról.

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot a Facebookon, így nem maradsz le semmiről!

Fotók: Horpáczi Dávid

A bejegyzés trackback címe:

https://charivari.blog.hu/api/trackback/id/tr314183305

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása