charivari

Kaland, rajzok, bullterrier

2014. szeptember 17. - szabo.kata

A minap futottam bele Rafael Mantesso fotóiba, rajzaiba és a kutyájába Instagramon, és egyből megkedveltem sajátos kis művészetét. Olyan kreatívan egészíti ki rajzaival a valóságot és viszi mindenféle kalandokba ezzel bullterrierjét, Jimmy Choo-t, hogy öröm nézni. Éppen ezért megkerestem és megkértem, hogy meséljen erről a kreatív projektről.

rafa5.jpg

A pitbull az egyik pillanatban Disney filmhősökkel szórakozik, aztán bűnöző lesz vagy éppen fake Nirvana pólóban feszít. Rafael mindenféle popkulturális utalással, valamint újabb és újabb kalandokkal rajzolja teli kutyája körül a falat vagy állítja össze úgy a fotók tartalmát, hogy az több legyen egy egyszerű portrénál. Mantessónak ez zsigerből jön, hiszen egyrészt ez a foglalkozása, illusztrál, fest és grafikákat készít, másrészt asperger-szindrómás és ezzel foglalja le hiperaktív elméjét. Egyébként is állandóan vicces dolgokat firkál a valóság köré, de mégis honnan jött az ötlet, hogy a kutyáját is bevegye a játékba?

Így jött az ötlet

"Elváltunk a feleségemmel, elvitte a bútorait és én ott álltam az üres lakásban, amiben konkrétan nem volt más a fehér falakon és a kutyámon Jimmy Choo-n kívül. Egyik nap éppen játszottam vele, amikor elkészítettem ezt a fotót, amin a mancsa a kezemben van, hogy ezzel mutassam meg a barátságunkat másoknak. A beállítás mellett ott volt a fehér fal és akkor jött az ötlet, hogy Jimmy-t azelőtt is fotózzam és rajzoljak köré egy világot. Rajzolni tudok, az ötleteknek meg sose lesz vége..."

rafaaa.jpg

Játék a valósággal

Az egyik legjobb dolog az egészben, hogy Mantesso ezekkel a képekkel baromi jól érzékelteti a bulltrerrierek természetét. Ezektől a kutyáktól sokszor eleve félnek, viszolyognak az emberek és igazi vérebeknek tartják őket. Pedig a felpöccent izomagy felépítés mögött játékos és kedves személyiség rejlik. Rafael azt mondja, hogy Jimmy imádja, ha fotózza és nagyon türelmes, mert kapott nevelést, ismeri a vezényszavakat és tartja is magát hozzájuk. Ugyanakkor tudja, hogy ez az a pillanat minden nap, ami csak az övé.

Talán egyszer még könyv is lesz a képekből, amik egyelőre az Instagramon válnak egyre népszerűbbé. Mantesso profilját már majd 50 ezren követik, az utóbbi pár napban ugyanis nagyon felkapta az online média.

rafa8.jpg

Egyébként, ahogy az elején szó is volt róla, nem csak a kutyával alkot, hanem hétköznapi tárgyakkal is, érdemes megnézni a profilját, mert van ott fakanálból készült Beatles-ön át a Pink Floyd borítón heverésző chipsig minden. Szóval tudom, hogy ez megint nem egy kifejezetten zenés bejegyzés, de valahol kapcsolódik hozzá és napjaink kultúrájához is. Egyébként Mantesso azt is elmondta, hogy tervez most zenés illusztrációkat is, szóval témánál vagyunk. Rajzolás közben pedig leginkább Bob Dylant és a Heartless Bastards-ot hallgatja. Na, de helyettem most már beszéljenek inkább a képek, Jimmy-vel.

rafa2.jpg

rafa1.jpg

rafa4.jpg

rafa6.jpg

rafa3.jpg

rafa10.jpg

rafa11.jpg

rafa7.jpg

rafa9.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://charivari.blog.hu/api/trackback/id/tr186707163

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása