charivari

Reykjavík, a bakelit Mekkája

2016. június 11. - szabo.kata

Izlandról általában a lenyűgöző tájak, a cuki lundák, no meg az északi fény jut eszünkbe, de a zeneőrültek más okból is imádják ezt az országot. A szigetnek ugyanis nagyon izgalmas zenei kultúrája van egyedi előadókkal, fesztiválokkal, kiadókkal...és nagyon menő lemezboltokkal! Mert a fővárosként is funkcionáló Reykjavík egy ma már nem is annyira titkos bakelit Mekka, ahol mindenki megtalálhatja a számítását. Mutatom, hova érdemes betérni, ha arra jártok, és miért.

izland-lemez.jpg

A nagy zene-sztorihoz Izlandon azért az hozzátartozik, hogy az ország zenei kultúrája egyáltalán nem fejlődött párhuzamosan Európáéval az elmúlt évszázadok során, sőt. Itt konkrétan megragadtak középkori szinten egészen a 19. század közepéig, amikor végre bejött hozzájuk a többszólamú ének, amit addig egyáltalán nem ismertek. Persze Izland elszigeteltsége megmagyarázza ezt a helyzetet, ahogyan azt is, hogy miért voltak az emberek fokozottan éhesek a kulturális újdonságokra. Így miután az 1850-es évektől elkezdtek beszivárogni a világ többi részén már bevett zenei stílusok és megoldások, az ország durván rákapott a jóra és a tehetségek is elkezdtek kivirágzani, nagyobb ütemben és számban, mint a világon bárhol. Talán ez az oka annak, hogy egy ilyen pici nemzet kifejezetten sok nemzetközi sztárt és zenekart tudott kitermelni a legkülönfélébb stílusokban. És ez az oka annak is, hogy a zene köré izgalmas fesztivál, kiadói és lemezbolt kultúra épült.

Reykjavíkban mindig feltűnnek újabb és újabb lemezboltok, miközben mások megszűnnek, de jelenleg 5 meghatározó üzlet van, melyek profilja ugyan tartalmaz átfedéseket, viszont hangulatukban különböznek. Van, amelyik új eresztés, és olyat is találni, ami hosszú kiadói hagyományokkal bír és sok-sok évre nyúlik vissza a története. Nyilván a mostanában újjáéledt bakelit-lázban ezek a boltok is fürdőznek, de sokkal több szívvel viszik őket a tulajdonosaik, mint a világ sok részén a vinyl-reneszánszra építő neohipszter kisboltosok. Itt egy üzletben sem fogtok sznob-szagot érezni, mindenki kedves és segítőkész lesz veletek, és annyit kérdeztek, amennyit csak akartok, van segítség bőven. Probléma inkább csak azzal lesz, mégis hogyan tudjátok majd hazaszállítani a kollekció új darabjainak súlyos pakkját. 

Smekkleysa - Bad Taste Record Store

A Laugavegur közepén könnyű megtalálni azt a csúnya zöld épületet és a ronda narancs névtáblát, ami a Bad Taste üzletet jelzi (mondjuk ez a megjelenés tökéletesen illik is ironikus nevéhez). A bolt tulajdonképpen egy intézmény, amihez kiadó is tartozik. Ezt a Sugarcubes tagjai indították még a '80-as években, és olyan előadókat vitt sikerre, min Björk, a Sigur Rós vagy a múm. Az üzlet maga egy igazi zsúfolt, böngészős lemezbolt, ahol nagyon sok ritkaságot, limitált példányt fellelni, ha bakelitről van szó. Nagy a választék helyi előadókból és a klasszikus rock nagyjainak kiadványaiból is - én például egy Bruce Sprigsteen High Hopes extrával lettem itt gazdagabb.

badtaste.jpg

Lucky Records

A város legnagyobb lemezboltja, ami nem is bolt, inkább egy hely, ahol nagyon jól és nagyon sokáig el tud lenni a zenerajongó. Hatalmas fotelekben ejtőzhet, miközben a tulajdonos, Ingvar Geirsson kávéval, no meg egy kupacnyi hallgatásra váró kiadvánnyal kínálja. A kellemesen kialakított belső térben és a milliónyi lemez között sokáig el lehet időzni, így érdemes.többször visszatérni, hiszen az izlandi reggae-től a svéd popzenéig tartó kollekciót nem lehet egyszerre átböngészni. 2009 óta üzemel rendületlenül, graffitis falairól könnyű felismerni a főutcától nem messze.

lucky.jpg

Reykjavík Record Shop

Ez az egyik legújabb üzlet, és sokak szerint a legjobb is jelenleg, már ami a választékot illeti. Nem csak Izlandon, de nemzetközileg is elismert bolt, pedig csak 2014-ben nyitott, ám hamar népszerű lett. Ugyan itt nem fogadnak kávéval, a lemezek tömkelege szép, rendezett sorokban várja, hogy átkutassuk őket, elképesztően széles stílusválasztékban. A tulajdonosa egy olyan arc, aki korábban a Lucky Recordsnál dolgozott, Reynir Berg Þorvaldssonnak hívják, és a használt lemezek nagy része korábban az ő tulajdonában volt. Igazi fanatikus.

reykjavikrecordshop_7.jpg

12 Tónar

Ha izlandi különlegességekre vágytok, ide kell elzarándokolni, ez ugyanis a helyi zenék központja. Lényegében egy izlandi legendáról van szó, ami ahogy a Bad Taste, szintén működik kiadóként is. Rengeteg kiadványba bele is lehet helyben hallgatni egy kávé mellett, amivel elég jó dolog eltölteni egy rendesen esős reykjavíki délutánt például. 1998 óta üzemel, művészeti központ az izlandi zenészeknek, de nyilván szívesen látják a turistákat is, akik szívesen böngésznek a pincében található bakelit-gyűjtemény darabjai között.

12-tonar-2.jpg

Geisladiskabúð Valda

Aki különleges rockzenei kiadványokra vadászik a grindcore-tól a doomig, az itt megtalálja amit keres. Ez az apró bolt tehát rockra specializálódott, de azért fellelhető a kínálatban funk, vagy disco is (hátha valakinek éppen az kell). Meg videojátékok, tömkelegével. A Laugaveguron található üzlet elképesztően kicsit és minden lehetséges helyet kihasznál, így ha ketten vannak bent, az egyiknek sorban kell állnia. Mindenesetre a kínálat és a hangulat miatt megéri azt a pár percet.

valda.jpg

Ha izlandi zenékre vagytok kíváncsiak, itt találtok róla egy korábbi bejegyzést.

Aki pedig Izlandra utazna, tegye az Erlendis Travel segítségével, mert akkor simán segítenek neki megtalálni ezeket a helyi érdekességeket is!

Ha tetszett a bejegyzés, akkor pedig kövesd a blogot a Facebookon, így nem maradsz le semmiről!

A bejegyzés trackback címe:

https://charivari.blog.hu/api/trackback/id/tr528798688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.06.11. 16:00:05

Bizony igy van! Tok jok. Egy megjegyzes:

"és a tehetségek is elkezdtek kivirágzani, nagyobb ütemben és számban, mint a világon bárhol. Talán ez az oka annak, hogy egy ilyen pici nemzet kifejezetten sok nemzetközi sztárt és zenekart tudott kitermelni a legkülönfélébb stílusokban. És ez az oka annak is, hogy a zene köré izgalmas fesztivál, kiadói és lemezbolt kultúra épült."

Ez annak koszonheto, hogy Izlandon *mindenki* zenel. Alap, hogy ugy mutatkoznak be az emberek, hogy "fogorvos es DJ", "tanar es dobos", "halasz es basszusgitaros", stb. Egyszeruen kicsi az orszag ahhoz, hogy professzionalis szorakoztatoipar legyen, illetve unatkoznak is egy kicsit az ev sotetebbik feleben, es akkor igy magukat meg egymast szorakoztatjak, es akkor nyilvan ebbol mar nem nehez kinoniuk a tehetsegesebbnek.

Rocko- 2017.01.04. 22:25:51

'"Probléma inkább csak azzal lesz, mégis hogyan tudjátok majd hazaszállítani a kollekció új darabjainak súlyos pakkját. "
hazapostázza. :)))
süti beállítások módosítása