charivari

20 hatalmas dal a 80-as évekből, amit azonnal felismersz

2018. november 18. - szabo.kata

Minden évtizednek megvannak azok a húzó slágerei, melyekben olyan elképesztő dallamok vannak, hogy pár másodperc alatt felismeri őket az is, aki mondjuk 20 évvel később született. Mert ott vannak a tévében, a filmekben, a reklámokban, a szüleink lemezjátszóin és a közös kulturális tudatban - vagy minek nevezzem. Imádom a 80-as éveket, ezért most ebből az évtizetből szedtem össze 20 hatalmas tracket. Persze ki vagyok én, hogy azt mondjam rájuk, ezek voltak a legnagyobbak, de szerintem mindenképp helyük van a legfontosabbak között.

80s_1.jpg

Phil Collins - Another Day in Paradise

Épp az előző bejegyzésben foglalkoztam ezzel a számmal, ami tulajdonképpen lezárta a 80-as éveket, és megnyitotta a 90-est. De milyen ünnepélyesen tette ezt! Nem is fecsegek róla többet, minden más itt olvasható róla.

Bon Jovi - Living on a Prayer

Ez a dal máig megszólal (általában rosszul) bármelyik karaoke buliban, mert azt a boldog össznépi együtt éneklés szuper érzését biztosítja. Szerintem ez jelentette már születésekor is a sikerét.

Bruce Springsteen - Born in the U.S.A.

Imádom, ahogy Springsteen ráhúzta a 80-as évek jellegzetes fogásait a saját stílusára, és ilyen számokat hozott ki, mint a Born in the U.S.A. A Főnök minden évtizedben Főnök. Most éppen a Broadwayt alázza le, mert még ez s megy neki.

George Michael - Careless Whisper

Nem mondom, hogy nem kerülhetett volna ide más Wham! vagy George Michael dal, de! Azokban nincs ott ez a szaxofon. Megannyi filmes szexjelenet aláfestőjének ihletője.

David Bowie - Let's Dance

Van egy kedvenc kommentem a YouTube videó alatt, ami mindent el is mond ennek a számnak az erejéről és tökéletességéről: "David Bowie: let's dance; Me: sure"

The Police - Every Breath You Take

Kicsit sajnálom ezt a dalt, mert túl sokan játszották már el és túl sokszor. Így elcsépeltté vált, aztán az igazi értékét már nem is látjuk. Pedig Stingék gyönyörűen megcsinálták. És olyan fontos fájdalmas dala ez az évtizednek, mint a With Or Without You.

Tina Turner - We Don't Need Another Hero

Gondolkoztam a What's Love-on is, de mivel ennek a dalnak még a Mad Maxhez is köze van, nem lehet nála jobban 80-as évek slágere Tinának. Igazi győztes, fölényes dal, csak határozottan tudsz rá sétálni, ha hallgatod.

Bryan Adams - Summer of 69

Vérbeli 'feelgood' szám osztálytalálkozókra, vagy éppen ballagós közös emlékezéshez. Megpendít egy tini szívet az emberben, én meg énekelni is nagyon szeretem, amikor éppen nincsen senki a közelben. 

Cyndi Lauper - Girls Just Want To Have Fun

Ha a Bryan Adams dal 'feelgood' volt, akkor bizony ez is az, csak máshonnan fogja meg ugyanazt az érzést. Nem a nosztalgiára épít, hanem a pillanatra. Szeretem Cyndit, olyan direkt és pofátlan, hogy öröm nézni.

Frankie Goes To Hollywood - Relax

Ez a dal a 80-as években még botrány tudott lenni, ma meg már csa kegy baromi jó szám. De még mindig itt van! Érdemes egyébként megnézni ezt a fantasztikus felvtelt, aminek a végén maga Lemmy is feltűnik, ki tudja, mi okból.

Guns N' Roses - Sweet Child O' Mine

Mindig elfelejtem, hogy ez a dal '87-es, mert gyakorlatilag bármikor felvehették volna. Képtelenség túl sokszor meghallgatni, és a nagy Guns visszatérés sem tudta unalmassá tenni. Nekem ez a kedvencem tőlük, és nagyon boldog vagyok, hogy tavaly hallhattam élőben.

Michael Jackson - Beat It

Jacko is egy olyan ikonja volt ennek az évtzednek (meg még a következőnek is), hogy volt pár olyan slágere, melyek joggal ütnének ki egy ilyen felsorolásból szinte bármit. Viszont a Beat It szerintem erősebb, ráadásul a 80-as évek legelejéről való, mégis elképesztően időtálló darab.

Whitney Houston - I Wanna Dance With Somebody

Te jó ég, mennyire fiatal volt itt Whitney, és mekkora dalt írtak neki. Tökéletesen az ő hangjára. Pedig elsőre csak egy kis vicces apróságnak tűnik az egész, de arra van ám kihegyezve, hogy megmutassa, mit tud ez a lány kiénekelni. Pure awesomeness!

Toto - Africa

A Totónak egybként nagyon nem szeretem a dalait, de az Africa más. Az olyan megnyugtatóan ismerős, mintha mindig itt lett volna. Emlékszem, egyszer Rómában mentünk éppen a reptéri buszon, amikor a hátsó sorokban pár angol srác elkezdte hangosan énekelni, teljesen radom. Fél pillanat se kellett, és már az egész busz ezt nyomta. Nem véletlen léteznek ma is ilyen happeningek, és nem véletlen ez az internet kedvenc dala, ha mémekről van szó.

a-ha - Take on Me

Tiriririririririririririririririririri. Valahogy így. Örökké.

Madonna - Like a Prayer

Ez a dal is éppen az évtized végén jött ki az azonos című albumon, amin találni mellette még jó pár örökérvényű Madonna számot. De, ez valamiért - főleg a klipjével együtt - mindent tartalmaz, ami a 80-as évek volt. Szabad, fura, szertelen és imádnivaló.

Queen and David Bowie - Under Pressure

Szöngdöngdöngdöröröngdöng! Meghallod és tudod. Bowie és a Queen természetesen önmagában is adott két fontos hangot a 80-as éveknek, együtt pedig egyenesen kasszát robbantottak.

Rick Astley - Never Gonna Give You Up

Amit még a Foo Fighters is az öreggel énekel. Ha van 'ultimate boldogság dala' ennek az évtizetnek, akkor talán ez lehet az. Rick Astley slágerének a rickrolling mém hozott újabb sikert a közelmúltban, de valamiért minig újra és újra előkeről. Mondjuk azért, mert egyszerűen kiirthatatlan!

Roxette - Listen To Your Heart

A svédek tudnak valamit, ha popzenéről van szó, mert bármilyen időszakról legyen is szó a modern zenében, ki tudtak jönni valami gigaslágerrel. A Roxette Look Sharp lemezén nem is csak egy ilyen kaliberű dal van, ráadásul a Listen To You Heart már egy It Must Have Been Love után történt. Eléggé megtolta Per és Marie a 80-as évek második felét.

Prince - When Doves Cry

Legszívesebben az egész Purple Rain lemezt ide tenném, de ha már választani kell róla egyet, ami igazi klasszikus, akkor nem is a címdóra gondolnék, hanem inkább erre. Az a zongora! Egészen fantaszikus. Prince nélkül ma nem is lennénk sehol, ha a zenéről van szó.

Ez volt az én listám, és mint minden ilyen után, jön majd az, hogy "de jajj, de hülye vagy, hát ez és ez miért nem került bele?" Írjátok meg kommentben, bővítsük ki, ez egy ilyen blog. Lehet tovább írni! Például én még mindig gondolkozom a Bronski Beaten, amit imádok, hogy miért nem tettem bele. Csinálok majd egy gigantikus 80-as évek playlistet, mert ez így nem állapot!

 Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot a Facebookon, így nem maradsz le semmiről! 

A bejegyzés trackback címe:

https://charivari.blog.hu/api/trackback/id/tr3713978266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnightcoder2 2018.11.18. 15:48:46

Mondjuk ha már Madonna, akkor inkább Material Girl vagy Papa Don't Preach. És mondjuk Alphawile. A Forever Young és a Big In Japan picit elcsépelt, de ott van Pl. a Victory Of Love, vagy a Jet Set.

Kopter69 2018.11.18. 16:26:01

Eléggé angolszász válogatás. Midnightcoder2 bejegyzésére is reagálva nálunk a 80-as években nagyon népszerű volt az italo disco irányzat, ami tágabban értelmezve nem csak olasz szerzők vagy előadók zenéje volt, hanem rengeteg német és egyéb nemzetiségű előadóé. Csak példaképp: Baltimora-Tarzan boy, Fancy-Flames of lOve, Joy-Touch by touch, Silent Circle-Touch in the night, Bad Boys Blue-You're a woman. Ezeket mindenki ismeri aki a 80-as években zenét hallgatott. Persze a Modern Talking, C.C.Catch stb. stb.is ide tartoznak. Kommersz zenék? Hát ja, de attól még mindenki ezeket dúdolta:)))

arncht 2018.11.18. 17:05:40

a 80as evek is baromi szines volt, a lendulet tartott a 90es evek elso feleig. aztan? mit fognak jatszani/masolni 20 ev mulva?

Before · http://azbeszt.blog.hu 2018.11.18. 17:14:55

Jó kis válogatás, mindegyik azonnal megszólalt a fejelmben, ahogy olvastam a címüket.
És az a legszebb, hogy különösebb megerőltetés nélkül lehetne még pár ilyen huszas listát összeállítani.

szabo.kata 2018.11.18. 17:15:01

@arncht: szerintem azért lesz mit :)

szabo.kata 2018.11.18. 17:15:31

@Before: százas listát is! :) alapvetően 10-ről indultam :D

szabo.kata 2018.11.18. 17:17:54

@midnightcoder2: Az Alphaville-en erősen gondolkoztam, de aztán kimaradt. Tényleg kellene egy százas lista :)

szabo.kata 2018.11.18. 17:18:57

@Kopter69: No, nekem ezek a kollektív zeneemlékezetbe nem fértek bele. Éppen azért, mert nem voltak jelen mindenhol, csak fel-feltűntek. Attól még, ha megszólal a Modern Talking, azonnal felismerem :D

aranyláz 2018.11.18. 17:23:26

@midnightcoder2: tényleg, az Alphaville is alap! @Kopter69: hát igen, egyszer karácsonyra Modern Talking kazettát kaptam :D

Nekem még nagy kedvencem volt Tanita Tikaram: Twist in my sobriety, meg nagy sláger volt a Fine Young Cannibals: She drives me crazy,

aranyláz 2018.11.18. 17:38:39

ja és Europe - The Final Countdown! ha ezerszer nem hallottam, egyszer sem :D aztán Status Quo: In The Army Now, Eurythmics - Sweet Dreams, Culture Club. Karma Chameleon, Dire Straits: Money For Nothing, Billy Idol: Sweet Sixteen, Falco: Amadeus, meg még van egy csomó bizonyára

G.Tibor 2018.11.18. 17:47:52

Living On A Prayer esetén Desmond Child neve megemlíthető lett volna, de megbocsátható bűn. :-)

A listából nekem a Tears For Fears a nagy hiányzó. Esetleg még Depeche Mode. És ha már Cyndi Lauper, akkor inkább a Time After Time.

]{udarauszkasz 2018.11.18. 17:48:23

Tina Turner az akkori Mad Max dalaval futott be nagyon, az tetszett is (voltam vagy 15-16 eves talan akkor) Phil Collins-tol jobb szamok is futottak, mint az itt bejatszott (Groovy Kind of Love - minden karacsony elott ez ment) Gunners-ek a You could be mine-al jottek foleg.
Queen-nek egy csomo jo szama volt, az Under Pressure szerintem nem volt koztuk. Az Innuendo, vagy a Hegylako betetdalai, vagy a karacsonyi albumuk (talan A Winter's Tale)
Sting-tol (noverem nagy rajongoja volt pubertalo leanyzo koraban...:)) az Every Breath you take a Macskaszem c. 3 novellabol allo horror betetdala volt. (Egy ugyanolyan macskosz szerepelt benne, mint a mienk:))

inebhedj - szerintem 2018.11.18. 17:48:56

Ezen zenék (valamint a frizura és öltözködés) miatt nem tudok eléggé hálát adni a sorsnak, hogy a vége a 80-as éveknek - bár bízhatnék (bízhattam volna) benne, hogy soha nem jön újra el...

Egyúttal ezek a zenék mindenképpen hozzájárultak ahhoz, hogy messzire kerüljem a rádiókat, illetve, hogy az első adandó alkalommal vásároljak anno walkmant, majd mp3 lejátszót, hogy még a külvilágból (taxi, busz, étterem, kocsma, stb) is minél kevesebb szűrődjön be ezekből, illetve társaik közül, szóval valahol mégiscsak hálával tartozok azért nekik, hogy segítettek megoldani azt a problémát, amely nélkülük nem is létezett volna.

Billy Hill 2018.11.18. 18:10:24

Paul Simon - You Can Call Me Al. Meg még tényleg 100 másik... :-)

ubermeister 2018.11.18. 18:50:29

@inebhedj - szerintem

Nos a műfaj nálam sem volt a No1, ennek ellenére nem egy (itt fel nem sorolt) remekmű született, amit a mai napig meghallgatok. Már csak azért sem tiltottam ki hogy minél több impulzus érjen és szélesedjen a látóköröm.
Képzeld van ismerősöm aki munka közben fehér zajt hallgat, illetve kortárs zenét, ami nekem zörej (valóban az, de komponált, azaz bármikor meg tudják ismételni) mégse fikáztam le. Tudod ízlés meg a pofon.

artifex · http://www.amywinehouse.co.uk/ 2018.11.18. 20:43:56

ha madonna akkor inkább open your heart vagy papa don't preach, bronski somervillelel alap, eurythmics love is a stranger vagy this is the house, men without hats the safety dance, a flock of seagulls wishing vagy i ran, the cars drive, depeche mode, kraftwerk musique non stop, erasure sometimes vagy who needs love like that, yazoo don't go, the cure a forest, the assembly never never, pet shop boys rent, david bowie inkább china girl, alphaville sounds like a melody, falco der kommissar, tears for fears shout, men at work down under vagy overkill, midnight oil beds are burning, duran duran, the human league don't you want me, nik kershaw the riddle, kim wilde kids in america és you keep me hangin' on peters pop show videóval, black wonderful life. ami eszembe jutott.

arncht 2018.11.18. 21:00:22

@szabo.kata: jah, a feldolgozas feldolgozasat :)

Bobby Newmark 2018.11.19. 00:06:46

@arncht: Hál' istennek elmúlt az az időszak, amikor csak annak volt lehetősége zenét gyártania, aki eléggé jól bepucsított a kiadóknak.
A '90es évek volt az utolsó ilyen évtized, azóta viszont jó világ van.

Ha te csak feldolgozás feldolgozását találod mostanában, az kizárólag a te hibád. Soha ilyen széles és sokszínű nem volt a zenei felhozatal. Persze dolgozni kell érte, nem teszik eléd ezüsttálcán, illetve eléd teszik a szart. De aki a rádiókra erőltetett kritikán aluli popot hallgat, az meg is érdemli.

Kopi3.14 2018.11.19. 01:03:54

Kraftwerk nélkül nem létezhet ilyen lista.

Kopi3.14 2018.11.19. 01:06:27

@artifex: Falcotól lehetne a Jeanny. UB40? Simply red?

petgab69 2018.11.19. 05:29:37

Ebony and Ivory, Say Say Say, Got My Mind Set On You...

midnightcoder2 2018.11.19. 06:48:21

@inebhedj - szerintem: Én pedig hálás vagyok a sorsnak, hogy abban az időben voltam fiatal, és nem 100 évvel előtte amikor az átlagpolgárnak max. a népzene néven futó dajdajolás vagy a cigányzene nevű borzalom jutott, és nem 10 évvel később a tüc-tüc techno, acid house, rap és más zeneipari hulladékok idejébe.

midnightcoder2 2018.11.19. 06:54:10

@Kopi3.14: És persze Jean-Michel Jarre, Mike Oldfield (ki ne emlékezne a Moonlight Shadow-ra). Falcotól jöhet még a Wienna Calling is, és persze az Amadeus.

midnightcoder2 2018.11.19. 06:58:33

@Bobby Newmark: "A '90es évek volt az utolsó ilyen évtized, azóta viszont jó világ van."
Ja. Mert azóta 10000000 youtube-os számból lesz egy Gangnam Style, egyébként pedig ugyanúgy az fut be aki bepucsít a kiadóknak. Csak a 90-es években a kiadók felfedezték, hogy igazából ezt a zeneipar dolgot lehet zenészek helyett valóságshow figurák és gettókból előrángatott kábítószerkereskedők segítségével is csinálni, és így ez sokkal olcsóbb.

Bobby Newmark 2018.11.19. 07:35:37

@midnightcoder2: Ismétlem, ha szart hallgatsz, az kizárólag a te hibád. Pont nem érdekel, hogy mit hallgat a plebs, ahogy az sem, hogy ki fut be.

Engem addig érdekel a történet, hogy a zenész megcsinálja a zenét, én meg letöltöm.

Fülig José 2018.11.19. 08:12:06

úgy nézem a Duranok rendesen kimaradtak, pedig... kicsit sem vagyok vevő a popmuzikra, de még mindig százszor jobb, mint a mai 12 éves p.csák és 14 éves kitudjamik... mondjuk ha a 2010 es évekből kéne 20 "feledhetetlen" számot felsoroljak, itt ülnék karácsonyig... úgy értem 2022 karácsonyáig..

arncht 2018.11.19. 09:53:54

@Bobby Newmark: nem tudom te melyik parhuzamos univerzumban elsz. javaslom ennek attanulmanyozasat... a zenei diverzitas toredeke a korabbi evtizedeknek, mert egyszeruen olyan eszkozok allnak rendelkezesre, amivel sokkal egyszerubb az ujrafeldolgozas, mint az uj zenek letrehozasa. igy nem csoda, hogy sokan a konnyebbik felet fogjak meg.

secondhandsongs.com/statistics?sort=year&list=stats_covers_per_year

midnightcoder2 2018.11.19. 10:11:41

@Bobby Newmark: Ja. Arról pedig hogy mi a "jó" és mi a "szar" zene a saját kis agyacskád után jöttél rá, és véletlenül sem a környezeted (és az azt befolyásoló kiadók) mosták azt bele. És persze a "jó" zenéket is a saját kis agyacskád után találod meg, fõállásban böngészed a netet és a naponta keletkezõ sok ezer szám közül te magad találod meg a "jót".

Makacs Folt 2018.11.19. 10:22:40

Duran Durantól a The Reflex vagy a Hungry Like The Wolf, Depeche Mode-tól a Master and Servant mindenképp kéne egy 80-as válogatásba.

Bobby Newmark 2018.11.19. 10:24:29

@arncht: Aha, a feldolgozások abszolút értékben vett darabszáma éppen semmit nem mond a diverzitásról. MINDEN zenét könnyebb és olcsóbb lett csinálni, nem csak feldolgozást. Ma otthon összerakható olyan eszköztár amitől a '80as években még egy stúdió is lefosta volna a bokáját.

Nekem konkrétan kapacitás problémáim vannak, hogy az egyetlen niche kis műfajt amit hallgatok átfésüljek olyan albumokért, ami tetszik. És ez hangszeres zene, nem elektronikus, ott el sem tudom képzelni mekkora dömping lehet, hogy nem kell megtanulni, begyakorolni, eljátszani a számot, csak megírni, és elég hozzá egy ember is, nem kell egy banda.

Szóval ismét bizonyulni látszik az a szólás, hogy csak annak a statisztikának hiszek, amit én hamisítottam saját kezűleg. Pont nem érdekel a statisztika, ha a gyakorlatban dömpinget tapasztalok.

Bobby Newmark 2018.11.19. 10:44:29

@midnightcoder2: Teljesen mindegy, hogy mi alapján jutok el a minősítésig, hogy mi a jó és mi a szar zene nekem. Tök szubjektív, nyilvánvalóan.
Viszont picsára nem is erről beszélek, hanem arról, hogy ha _SZÁMODRA_ szar zenét hallgatsz, az a te hibád. Érted, szubjektíve neked szar egy zene, akkor ne hallgasd, keress magadnak olyat, amit szeretsz! Az faszság, hogy nincs ma jó zene. Én is hánytam a Gangham Style-tól, egészen pontosan 2-t növeltem a youtube videó nézettségén, egyszer hogy megnézzem magamnak mi ez az őrület körülötte, egyszer meg átküldték linkben és ott ugye nem látom mi az, amíg rá nem klikkelek. Soha többet nem hallgattam meg. Így nem is nagyon zavart, hogy létezik.

A második fele meg így van ahogy mondod, magamnak keresem a zenéket, bár nem főállásban, csak a főállás közben.

midnightcoder2 2018.11.19. 10:58:02

@Bobby Newmark: Itt a kérdés az volt, hogy továbbra is az csinál-e zenét aki bepucsít a kiadóknak. Na most, zenét a 80-as években is csinálhattál magadnak, és elõadhattad a haverjaidnak. De pénzt a kiadókkal csinálhattál belõle. És ez ma is így van. A kiadó emeli ki a patkányt a gettóból és csinál belõle rapsztárt. Ha nem tenné, te a büdös életben nem találnád meg, azt sem tudnád hogy létezik.

Lex D'Arquebus · http://ugrassvajcba.blog.hu/ 2018.11.19. 11:05:54

Lehetne a bejegyzések végén egy spotify lista, hogy ne nekem kelljen összeszedni a számokat. :D

Bobby Newmark 2018.11.19. 11:18:15

@midnightcoder2: Na pontosan ez az, hogy a '80as években _eljátszhattad_ a zenét a haveroknak, meg felvehetted egy fos magnóval kazettára a garázsban. De normális minőségben csak akkor tudtad rögzíteni, ha egy kiadó megfinanszírozta a felvételt és masterelést, mert annyira drága volt a stúdió bérlet. Ma meg összevásárolgatsz némi felszerelést, dobot felveszed stúdióban arányaiban sokkal elérhetőbb költségen, mint 30 éve, a többit meg otthon feljátszod magad.
Ha elektronikus zene, akkor meg letöltesz egy programot, és addig klikkelsz, míg zene nem lesz belőle.

Az engem továbbra sem érdekel, hogy emellett vannak még kiadók, amik tolják a mindenféle szemetet, meg kiemelik a patkányt a gettóból, stb. Nekem az a "szar" kategória, nem hallgatom, nem találkozom vele, így nem is érdekel, hogy létezik. Az érdekel, hogy amit szeretek, az is meg tud keletkezni.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.11.19. 11:41:14

Peter Gabriel: Sledgehammer?
Állat volt a klipje, nem lehetett nem nézni, szádaszorra sem...
Pet Shop Boys: Go West.
Igen, kicsit ratyihimnusz, de attól még ott volt a szeren.

arncht 2018.11.19. 12:04:17

@Bobby Newmark: ez tudod kb ahhoz hasonlit, amikor a mobilkameraval ellodozott szelfiket hasonlitod az igenyesen kivitelezett fotokhoz. elerhetobbe valt az elkeszitese, de ez nem hozta magaval azt, hogy az atlagos minoseg hasonlo szinten maradjon, csak a szemet resze nott meg jelentosen. termeszetesen most is szuletnek igenyes zenek, csak egyreszt nem latszik a szemettol, a masik reszet meg mar emlitettem - konnyebb masolni.

a 90es evek masodik feletol szinte nincs is a korabbi evtizedeket meghatarozo vonulat, es ez sajnos nem azert, mert annyira egyediek lennenek a produktumok.

Bobby Newmark 2018.11.19. 12:16:07

@arncht: Továbbra sem értem, hogy miben hátráltat téged a rengeteg szemét. Én speciel a zenék saccra 99+%-át ignorálom. Az egy kis szűk kedvenc műfajomon belül még a zenék további kétharmadát szintén. És még így is százas nagyságrendről beszélünk bandák tekintetében.

Igen, dolgozni kell érte. De nem egy kiadó ízlése meg üzleti megfontolásai döntenek már helyettem, mint ahogy az a '90-es évekig történt, hanem én döntök.

És a "nem látszik a szeméttől" kizárólag a te hibád, ezzel kezdtem a mondókámat. Nézzél jobban!

gigabursch 2018.11.19. 14:04:14

Ekkor még tudtak a zenészek zenélni és a producerek zenéltetni a pop zenében.

Mára maradt a feka nigger ugatás. Borzalom. Tehát van lejjeb a hepirévtehnobumubum partinál.

encir 2018.11.19. 14:04:38

Asia: Heat of the moment, Supertramp: Logical song, Ultravox: Dancing with tears , Sandra: Secret land ,Talk Talk: Shame , Electric Light Orchestra

Void Bunkoid 2018.11.19. 14:50:17

@]{udarauszkasz: AZAAAAAAZ!

Az 1985-ös Macskaszem zseniális amúgy, nagyon jó szereplőkkel, és ráadásul még a 70-es években újságokban megjelenő King-novellákból lett összeírva (akárcsak a pár évvel korábbi Creepshow).

A legnagyobb poén, hogy alacsony költségvetésű B-katos horror, ahhoz illő szintis filmzenével, ám azt Alan Silvestri szerezte (a nyolcvanasokban ő igen sok szintis soundtracket jegyzett ám), és röhejes módon a film zenéje mintegy főpróbája, "szintis demóverziója" a pár hónappal később kijött blockbuster Vissza a jövőbe zenéjének (ami ugye szintén Silvestri, csak már sokpízből, óriási szimfonikus zenekarral).

youtu.be/BXNT7Vere80?t=765

Ugye ismerős? :))))

Dworkyll · http://ekonyvolvaso.blog.hu/ 2018.11.19. 23:29:43

www.youtube.com/watch?v=gb1wYslTBk8

+1 a százas listára. És - a szubjektivitása ellenére - az is kicsi lesz ;-)

kiskutyauto 2018.11.20. 14:51:04

Nem rosszak, de SZVSZ ezek közt zömmel nem is az adott előadó (megismétlem szerintem) legjobb dala van... én a 80-asban nőttem fel, lettem csemetéből nagyfiú.... valamit talán sejtek a dologról. Pl Queen legjobb nótája az It's a Kind of Magic (és lemeze) szerintem, vagy Madonnának a Like Prayer mellett a La is la Bonita legalább olyan jó, ha nem jobb (bár nem tudom az nem-e már 90 utáni), aztán pl Prince inkább a Purple Rain; Guns and Roses inkább a Paradise City, George Michael, egyértelműen a Faith; Bon Jovi pedig a Love a Bad Name még jobb dalok...de mégegyszer megismétlem saját szubj. vélemény... nyilván ízlés dolgán buták vitáznak, jók ezek is nagyon természetesen... tudnám még sorolni, de minek... ;)

Void Bunkoid 2018.11.20. 18:50:14

@Dworkyll: hú de eltaláltad. A poén, hogy ezt a szólódalt rendszeresen előveszi és eljátssza az anyazenekarával, az Eaglessel is, pedig a zenekar profilja nem annyira ilyen zenebona :)

artifex · http://www.amywinehouse.co.uk/ 2018.11.21. 18:52:09

@encir: ultravox, talk talk és elo. jogos. szégyenlem magam, hogy kihagytam.

artifex · http://www.amywinehouse.co.uk/ 2018.11.21. 18:55:33

@Kopi3.14: jeanny is lehet, bár nekem soha nem jött be. tudom, botrány meg ilyenek, de zeneileg nem egy nagy truváj. szerintem. :)

Attila Láng 2018.11.22. 16:24:21

Yazoo, Eurythmics, Enya, Talk talk, Culture Club, Falco, John Lenon, Pink Floyd, Rolling Stones, Dead Can Dance. Most hirtelen enyi jut az eszembe, amik akkor meghatározták a zenei izlésemet.

esoember 2019.01.15. 18:17:02

Ez az összes dal fucking awsome! Minth én állítottam volna össze! A saját listámon is ezek a dalok szerepelnének!
süti beállítások módosítása