charivari

Jeff Goldblumot a karácsonyfa alá!

2018. december 07. - szabo.kata

Az az igazság, hogy nekem pár hete már karácsonyi hangulatom van, ami egyáltalán nem jellemző. Ennek forrása pedig még meglepőbb: Jeff Goldblum jazz lemezéről van szó. Hogy KICSODA? Igen, jól olvastátok, a színész kiadott egy zenekaros albumot a Deccánál, ami ráadásul egyáltalán nem ciki, sőt!

jeffgoldblum-20180629-losangeles-universalmusic-paridukovic-usage3-shot-07-612_1.jpg

Ha valaki kicsit figyelt az utóbbi hónapokban, akkor észrevette, hogy Jeff Goldblumnak van most egy erős hiptszer reneszánsza, aminek köszönhetően a 66 éves színész új ikonja lett egy generációnak, ami először gyerekként találkozott vele a Jurassic Parkban vagy éppen a Függetlenség Napjában. Mivel ezek a mozik már olyan korba léptek, hogy nosztalgikus érzelmeket ébresztenek első rajongóikban, Goldblum is új megvilágításba került - és láthatóan nagyon élvezi a rivaldafényt, alkalmas is benne maradni. Gondolhatnánk, hogy a managementje ezt a hullámot meglovagolva találta ki, hogy akkor adjon már ki egy lemezt is, had fogyjon, de nem erről van szó. Goldblum hamarabb volt zongorista, mint színész, tehetsége pedig egy véletlen folytán tűnt fel a Decca kiadónak.

Goldblum nem az a színész, aki a pénz, vagy éppen szeretett hobbi miatt próbálkozik most meg a zenéssel is - mint tették már azt annyian mások, sokszor rémísztő eredménnyel. Mielőtt színész lett volna, 10 évesen már zongorázott, 14 évesen pedig kitalálta, hogy ő pittsburghi klubokban akar zenélni, ezért sorra felhívta a helyeket azzal, hogy 'úgy tudom, éppen zongoristát keresnek'. A dolog bejött, kapott is pár melót, ám legtöbbször szülei fuvarozták, vagy énekesnők vitték be, hiszen kiskorúként nem igen volt keresnivalója ilyen helyeken. Később aztán a színészet felé sodorta az élet, de mindig olyan lakásokban élt, ahol volt helye egy zongorának is.

Ugyan filmjeiben is többször ült zongora mögé, gyerekkora után csak 1985-ben lépett fel újra nyilvánosan, amikor Peter Wellerrel elkezdtek hollywoodi hotelekben megcsinálni mások estéjét. 1994-ben még az Aerosmith egyik koncertjén is beállt Tylerék mellé klimpírozni, majd inkább visszatért egy sokkal intimebb műfajhoz, amit a Mildred Snitzer Orchestrának hívnak. Ez Goldblum jazz zenekara, amivel hosszú évek óta lép fel heti rendszerességgel a Los Angeles-i Rockwellben. A közönség ismeri és szereti, sármja és személyisége viszi a show-t a zene mellett. 

priorityjeffgoldblum-20180629-losangeles-universalmusic-paridukovic-usage3-shot-08-2-b_1_jpg_2000x2999.jpg

Szóval zenei alátámasztás és előtörténet már van, de tudom, még mindig kérdés, hogyan került a Mildred Snitzer Orchestra lemezre egy klubból. Úgy, hogy Goldblum Graham Nortonnál vendégeskedett, amikor ne adj' Isten, beállt zongorán kísérni Gregory Portert. Ezt látta a Decca egyik embere, aki pikkpakk LA-be repült, csekkolta őt a Rockwellben, pár pillanattal később pedig már a Capitol Studios-ban rögzítettek egy lemeznyi anyagot. Goldblum soha nem gondolta volna, hogy életében kiad egy jazz albumot, de megtörtént.

És olyan jó, hogy megtörtént. Mert nincsen a Jeff Goldblum and Mildred Snitzer Orchestra: The Capitol Studios Sessions lemezben semmi egetrengetően különleges, de jólesik hallgatni. El tudom képzelni, milyen lehet ott lenni a zenekar estjén Los Felizben. És elhiszem, hogy olyan laza leszek tőle, mint Goldblum maga - még, ha ez lehetetlen is. Elképzelem, ahogy vacsorapartit adok a barátaimnak, koktélozunk, társalgunk, kicsit berúgunk - pedig nem vagyok az a vacsorapartis figura, az 50-es évek Amerikájában sem lettem volna az. Viszont a hangulat kihozza az emberből, hogy vágyjon rá. Nagyszerű! És nagyszerűek a vendégénekesek is, mint Haley Reinhart, vagy Imelda May és a meglepő Sarah Silverman. Goldblum jó zenekarvezető. Pontosan tudja, hogyan kell kicsit háttérben maradnia a zongorájával, miközben mégis ő irányít mindent. És mennyire illik a megjelenése és a személyisége ehhez az egész sztorihoz...kitalálni sem lehetett volna tökéletesebbet!

A klasszikus, mindenki által ismert jazz standardeket fogjuk idén hallgatni a családi karácsonyon, eldöntöttem - bocs, anya! És ezt hallgatom ajándékcsomagoláshoz is. Most is. És a zenekar turnézik! Nagyon remélem, hogy a pár állomásos idei európai kitérő után jövőre újra elnéznek a kontinensre. Ott lennék bárhol.

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot a Facebookon, így nem maradsz le semmiről!

A bejegyzés trackback címe:

https://charivari.blog.hu/api/trackback/id/tr2414455530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása