charivari

Színészek és színésznők, akik zenélnek és néha nem is rosszul

2014. április 14. - szabo.kata

Most volt 62 éves Steven Seagal, aki egyébként nem csak színészkedik, hanem a zenébe is belekóstolt, ráadásul hamarosan Budapesten is koncertezik majd zenekarával, a Steven Seagal's Blues Banddel. Utóbbi tény kicsit elindított a fantáziámat, hiszen nem ő az egyetlen egyébként főállású színész, aki úgy érezte, zenei téren is van több vagy kevesebb keresnivalója. Össze is gyűjtöttem gyorsan pár olyan filmes óriást, a teljesség igénye nélkül, akik a zenéléssel is megpróbálkoztak. Legtöbbjük bár ne tette volna, de akadnak kellemes meglepetések is.

segal.jpg

Ha tudományosak akarunk lenni, akkor le kell szögezni, hogy a színész-kötőjel-zenész kategóráiban három nagy csoport is létezik. Van, aki mindkét műfajban nagyot tudott alkotni, mások aktívan kísérleteznek általában profik segítségével, míg megint mások inkább csak hobbi szinten zenélgetnek, hála a jó Istennek. Az igazi finomságok a kísérletezők csapatában lesznek, elárulom!

Zenészként is szupersztárok

Will Smith

Szorri, ő ugrott be azonnal, de hát egy Jazzy Jeff and the Fresh Prince-es múlttal ki más is lehetett volna az első a sorban. Will Smith szerintem egyszer egyébként is világuralomra tör, de az biztos, hogy zenei téren ugyanúgy ismerik a nevét, mint mozis eredményei miatt. Volt, hogy a filmjeihez gyártott dalt, emlékezzünk csak a méltán híres Wild Wild Westre, vagy a Man In Black betétdalára, máskor meg egyszerűen csak szórakozásból hozott ki slágereket. Smith mostanában inkább a forgatásokra koncentrál, amíg nem lesz újabb listás dala, hallgassuk meg inkább a jó Miamit egyszer a napfény kedvéért. (Smith felesége, Jada Pinkett is zenélget egyébként a Wicked Wisdomban)

Jennifer Lopez

Jennifer Lopez előbb volt színész mint énekesnő, de nagyjából egyszerre lett mindkét kategóriában milliárdos szupersztár. Bár egyikben sem igazán kiemelkedő, a nép imádja és elég üzembiztos mozikat és számokat gyártottak neki ahhoz, hogy dőljön utánuk a pénz. Lopez, miután háttértáncoskén több híresség mögött szerepelt és benne volt például Mc Hammer You Can't Touch This klipjében is, 1999-ben robbant be a listákra az On the 6 című albumával, amit számtalan újabb lemez és sláger követett. A multitálentum folyamatosan tevékeny, vagyona pedig egyre csak növekszik, miközben ezzel arányosan a csávói egyre fiatalabbak.

Jamie Foxx

Foxx ötévesen már zongorázott, és '94-ben is énekelt már fel albumot, azonban zenei téren a Ray című film után futott be, amiért egyébként megkapta az Oscart. Ez annyira jól sikerült neki, hogy szépen felszaladt a listák élére és például a Kanye Westtel felvett Gold Diggerért Grammy is járt neki aztán meg másért is. Foxx jó, kurvajó, elismeri a szakma, és színészként sem nagyon tud melléfogni.

Jared Leto

Letót a húgommal előszeretettel hívjuk a világ legöregebb emójának, ami zenei pályájának elején valóban megállta a helyét. A 30 Seconds to Mars által kislányok millióinak rocksztár bálványává avanzsált színész valóban az említett stílusban kezdte, majd szépen haladt a korral és mára zenekarával együtt tökéletes hipszter lett. Leto tudhat valamit, mert baromira megcsinálta a zenekart és elképesztően összetartó, már-már szektára emlékeztető rajongói tábort épített köré. Zeneileg ugyan kissé idegesítő a 30STM, de az mindenképpen jót tett a klipjeiknek, hogy Leto a filmek világából jött. Én egyébként színészként sokkal többre tartom a Letót, aki idén végre az Oscart is megszerezte.

Boldog kísérletezők

Juliette Lewis

A színésznő, aki egyébként olyan menő filmekben szerepelt mint a Született gyilkosok, egy ugyanilyen menő bandának volt a frontnője is, nevesen a Juliette and the Licks-nek. Sajnos 2009-ben feloszlott a zenekar, de Juliette azóta már kiadott egy szólóalbumot és nem távolodott el teljesen a zenétől, szívesen szerepel jóbarátai lemezein és koncertjein.

Scarlett Johansson

A színésznő leghíresebb zenei próbálkozása mindenképp az Anywhere I Lay My Head című album, ami 10 Tom Waits feldolgozásból és egy saját dalból áll. Nem lett rettentően sikeres, de érdekes anyag, és a kritikusok is szerették, ahogyan a később Pete Yornnal felvett Break Up című lemezt is. Ezek mellett Scarlett sokszor énekelt dalokat filmekhez is, és gyakran előfordul vendégként koncerteken és lemezeken.

Zooey Deschanel

Deschanel a She & Him zenekar egyik fele, amit M. Warddal alkotnak nagyjából 2006 óta, bár most éppen nem tudni lesz-e még albumuk valaha vagy sem. A két színész egy filmforgatáson találkozott, ahol együtt kellett énekelniük, majd szépen lassan rájöttek, hogy egyezik a zenei ízlésük és egészen jól szólalnak meg közösen. A zenéjük olyan mint Zooey, cuki.

Steve Martin

Az megvan, hogy Steve Martin elképesztően jól bendzsózik? Ráadásul annyira, hogy ezért még több Grammyt is kapott! Lehet én vagyok elképesztően tájékozatlan, de erről a tényről fogalmam nem volt. Pedig Martin 17 éves kora óta nyomja és sokszor poénkodott hangszerén még a stand-upos éveiben is. Több albumot is megjelentetett, rengeteget vendégszerepelt olyan híres zenészek, mint Earl Scruggs vagy Bela Fleck lemezein és koncertjein, valamint rendszeresen fellép önállóan is tudományával. Zseniális. Inkább ezt csinálta volna egész életében, mint az Örömapa filmeket...

Jack Black

Jack Black mindig ott forgott a legtutibb zenekarok és zenészek körül, emlékezzünk csak a Foo Fighters zseniális klipjeire, közben pedig rendre köze volt olyan zenés filmekhez, mint a Pop, csajok, satöbbi vagy a Rocksuli. Aztán a haverjával, Kyle Gass-szel csináltak egy saját vicc-metál bandát a Tenacious D-t amivel egész sikeresek lettek. Nagy dózisban kicsit sok, de egy-egy számot meghallgatni/nézni és végigröhögni nagyszerű. Klipjeikben sorra feltűnnek a jóbarátaik, mint Dave Grohl vagy Ben Stiller és szerencsére egy Tenacius D film is készült, Pick of Destiny címmel, amit imádnak azok, akiknek bejön ez a fajta humor. Black egyébként folyamatosan énekelget különféle albumokon, nem kell meglepődni, ha találkoztok a nevével.

Hugh Lauire

Az, hogy Laurie muzikális, nagyon hamar meglátszott, kiskorában ő is zongorázott majd többféle hangszeren megtanult még játszani és főleg a blues és a jazz érdekelte. Mind a Fry & Laurie, mind a Dr. House alatt többször megmutatta tehetségét, aztán végre a Warner rávette egy lemezre 2010-ben, aztán még egyre 2013-ban. Laurie idén nálunk is koncertezik, megnézhetitek, mit tud.

Steven Seagal

Seagalt akciófilmes karrierje miatt ismerjük, de szeret zenélni és gyakran ragad gitárt filmjeiben is. Kicsit nyálas és túláradó amit csinál, amitől olykor marha vicces lesz az egész, hiszen egy nagyon kemény harcművészről beszélünk. Pedig amúgy nem is rossz, ő is blues-ban utazik, mint Laurie és már több albumot kiadott, valamint turnézni is szeret a Steven Seagal's Blues Banddel. Sokoldalúbb ember ő, mint amennyi arckifejezést tud!

Billy Bob Thornton

Thornton a 90-es évek végétől zenélget aktívan, klasszikus rockot nyom, és 2001-ben jelent meg első albuma, Private Radio címmel, amit még három másik követett. Jó kis sztorizgatós zene, mást el sem tudnék képzelni a színészhez. Thorntonnak egyébként egy Tres Hombres nevű blues zenekara is volt, amiből mára egy tetoválás maradt.

David Hasselhoff

David Hasselhoff különös eset, ő ugyanis még a 80-as évek végén és a 90-es években teljesen komolyan gondolta az éneklést és olyan slágereket ontott sorozatai mellé, mint a Looking for Freedoma Du, esetleg a Crazy for You vagy a Do the Limbo Dance. Aztán jött egy éles váltás és Hoff átpozicionálta magát a ciki de ettől vicces sztárrá, aki már annyira nem gondolja komolyan magát. Ettől ugyan még nem énekel jobban és a dalai sem világbajnokok, de legalább már ő is ugyanúgy röhög rajtuk, mint mi. És nem mellesleg a direkt szar dolgokkal jobban is lehet keresni, mint ha valaki csak simán nosztalgiázik.

Don Johnson

Nem biztos, hogy sokan emlékeznek rá, de Don Johnson a nyolcvanas években, meglovagolva a Miami Vice sikerét, két albumot is bemutatott és volt egy toplistás slágere is, a Heartbeat, amit az MTV egyszer a világ legunalmasabb klipjének választott. Azóta sem hallottunk róla ilyen téren.

Ryan Gosling

Gosling 2007-ben vette fel a Put Me in the Car című számot szólóban, majd egy kicsit később már volt egy zenekara Zach Sields-zel, Dead Man's Bones néven. Eddig egy albumuk van, ami a zenekar nevét viseli és amit a Pitchfork Media is méltatott és turnézgattak is vele, a folytatásról nem sokat tudni.

Brigitte Bardot, Charlotte Gainsbourg, Jane Birkin, Catherine Deneuve

Mi a közös a felsoroltakban? Serge Gainsbourg. Mindannyiukat zenei útra vitte a francia énekes, és Charlotte kivételével az ágyba is.

Brigitte Bardot rengeteg zenés műsort és dalt vett fel a 60-as és 70-es években, de leginkább Gainsbourg duettjei miatt emlékszünk zenei tevékenységére, pedig dolgozott Jean-Max Rivière-vel vagy Jeanne Moreau-val is. Érdekesség, hogy Gainsbourg eredetileg Bardo-val adta elő a hírhedt Je t'aime... moi non-plus-t, de a színésznő nem akarta, hogy az nyilvánosan is megjelenjen az ő hangjávalNekem egyébként a Bonnie and Clyde az egyik kedvencem a párostól.

Az említett Je t'aime... moi non-plus később, Jane Birkin és Gainsbourg előadásában jelent meg 1969-ben, és elképesztő sikert no meg botrányt hozott. Birkin brit modell és színésznő, akkoriban mindössze 23 éves volt és a Slogan című francia film forgatásán találkozott az énekessel, akivel 1980-ig voltak együtt, közös gyermekük Charlotte Gainsbourg.

Charlotte Gainsbourg  első, apjával közös albuma, a Lemon Incest 12 éves korában jött ki, majd húsz év szünet következett és Charlotte inkább színésznő lett. A zenéhez a 5:55, az IRM és a Stage Whisper lemezekkel tért vissza később, elég sikeresen.

Catherine Deneuve első és egyetlen önálló albumát, a Souviens-toi de m'oublier-t 1981-ben ki más írhatta volna, mint Serge Gainsbourg. A színésznő azonban később is felénekelt pár számot, közülük talán a leghíresebb a Paris, Paris Malcolm McLarennel.

Melanie Laurent

Kikerülve Gainsbourg bűvköréből, a kategóriában utolsóként következzen ismét egy francia színésznő, Melanie Laurent. A színészet mellett egyébként rendezéssel és forgatókönyvírással is foglalkozó Laurent kiadott 2011-ben egy nagyszerű szólóalbumot, En t'attendant címmel, amin Damien Rice is tevékenyen közreműködött. Érdemes hallgatni!

Szerencsére hobbizenészek

Bruce Willis

Bruce Willis köztudottan szeret énekelni és harmonikázni, amit most is gyakran tesz Bruce Willis & the Accelerators nevű zenekarában, inkább csak ismerősei előtt. Willis a 80-as években még nagyon azt hitte, hogy tud jól énekelni ezért lett egy szólóalbuma The Return of Bruno címmel, amin rajta van a Respect Yourself című sláger is. Bár ne lett volna. Sajnos utána még két másik lemeze is megjelent...

Keanu Reeves

Keanu Reeves a színészkedés mellett a Dogstar nevű rémes zenekarban is játszott sokáig basszusgitáron. A zenekart a színész és Robert Mailhouse alapította a 90-es évek elején, és Reeves valahogy 2000 után hagyta ott az egészet, mert nem volt rá ideje. Annyira nem bánom én ezt és szerintem ő sem. Klipet sem vagyok hajlandó ide tenni, mert tényleg annyira rossz, akinek van mersze, kattintson ide.

Russel Crowe

Russel Crowe régóta tartja magát rocksztárnak is, ráadásul annyira, hogy első dalát Russ le Roq művésznéven rögzítette a Roman Antix zenekarral, I Want To Be Like Marlon Brando címmel. Nem olyan az egész, mint egy vicc? De, elképesztően kellemetlen! Crowe-nak később, a 90-es évek elején lett egy kocsmazenekara, a The Ordinary Fear of God, amivel sokfelé koncerteztek, de ugyanannyira nem lettek sikeresek mint a Dogstar, talán azért, mert legalább annyira rosszak voltak. Crowe átnevezte a bandát 30 Odd Foot of Grunts-nak, de ez sem segített rajta. Crowe egyébként folyamatosan próbálkozik szólóban is, nem hallottatok róla? Nem is túl izgi, de alább tehettek egy próbát.

Dennis Quaid

Quaid-nek van egy Dennis Quaid and the Sharks nevű zenekara, amivel főleg Los Angeles-i klubokban játszanak rock'n'rollt és soul-country-t. Nincs bennük semmi különleges, maximum a színész. Tudjátok, ilyen amerikai szalagavatós zenekar néhány saját számmal és feldolgozásokkal

Kevin Bacon

Baconnek és a tesójának, Michaelnek van egy ötletes nevű zenekara 1995 óta, a The Bacon Brothers. És elképesztő, de kijött már vagy hat albumuk. Country-ban és folk rockban utaznak és egész hallgatható amit csinálnak, mert nem gondolják halálosan komolyan, mint például Crowe. Ráadásul szerintem Kevin Bacon tök szexi amikor énekel. Tényleg.

Eddie Murphy

Nos, ha Crowe a rossz rocksztár, akkor Murphy a rossz r&b sztár. A színésznek volt egy albuma 1985-ben, rajta a Rick James-szel felvett Party All The Time-mal, amit a VH1 megválasztott a világ hetedik legrosszabb dalának. Murphy-nek ez nem volt elég, 92-ben kihozott még egy lemezt, amin ott figyel a Michael Jacksonnal előadott Whatzupwitu is. Azóta visszafogta magát, de 2013-ban előbújt újra Snoop Doggal a Red Light című dalban és állítólag friss albumon is dolgozik...

Sylvester Stallone

Stallonét a végére hagytam bónuszként, hiszen szerencsére annyira nem zenél, viszont a Rhinestone című méltán elfeledett filmben olyan emlékezetesen bénán tolta a country-t Dolly Partonnal, hogy nem maradhat ki.

A bejegyzés trackback címe:

https://charivari.blog.hu/api/trackback/id/tr466010662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

safranek 2014.04.15. 21:57:08

Dan Aykroyd - Blues Brothers

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2014.04.15. 22:05:09

Hogy hagyhattad ki Robert Downey Jr.-t??

Denevér1971 2014.04.15. 22:23:08

Akkor már Woody Allan-t se hagyjuk már ki, vagy ha már Blues Brothers és Dan Aykroyd akkor a zenész - színész társát nem szabad kihagyni Jim Belushi-t, de zenél még Johnny Depp is. Egyszer összeszedhetnél egy olyat is, hogy "zenészek akik színészetre adták a fejüket" listát

VWheelmasters · http://vwheelmasters.com 2014.04.16. 05:34:51

Ezt baki volt kihagyni :) Driven to Tears - Robert Downey Jr Sings With Sting
www.youtube.com/watch?v=1crxmBTxRlM

szabo.kata 2014.04.16. 09:07:10

Köszi a plusz tippeket, teljesen biztos voltam benne, hogy kihagyok egy-két tökegyszerű példát! :)

-=white rabbit=- · http://www.boechat.com/tele/base/foto/The_white_rabbit_by_lainchan.jpg 2014.04.16. 10:49:01

Jim Belushi-t is kár volt kihagyni.
Elég jó kis blues bandája van,és a nagy sikert megélt Jim Szerint a Világ sorozatban is sokat zenéltek,és a banda is szerepelt.
Na meg Dan Akroyd partnere volt a Blues Brothers-ben.

www.jimbelushi.ws/the-sacred-hearts-band/

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.04.16. 13:32:33

És van az a kategória amihez egyikben se kell tehetségesnek lenni, mégis simán megél belőle, mármint mindkettőből.

Mert j.lo énekesnőnek is meg színésznőnek is harmatgyenge, profi táncos ezt mindenki elismeri, de ennyi. Csak puff daddy úgy döntött, hogy az ő csaja bizony énekelni fog, meg színészkedni, és lőn. Volt az a pénz amiért felfuttatta és kész.

Neked ugatok nem a házat őrzöm 2014.04.16. 13:50:30

Jaj, Dolly Partonért külön köszönet, nagyon bírom. Ő is sok filmeben szerepelt és nem csak énekes szerepekben, volt mikor prózai szerepben is: mindig a nagy mellű szőkét játszott.

Bejgli 2014.04.16. 18:23:27

@-=white rabbit=-: A Blues Brothersben Jim testvére, John Belushi játszott. Azt nem tudom, nem találtam nyomát, hogy Jim esetleg a Blues Brothers 2000-ben beugrott-e :)

-=white rabbit=- · http://www.boechat.com/tele/base/foto/The_white_rabbit_by_lainchan.jpg 2014.04.16. 18:33:57

Bakker tényleg !
Ebből látszik milyen régen láttam.
Na meg kell nézni újra :)

Rocko- 2014.04.17. 00:04:18

Scarlett Johansson zenei munkásságáról eddig nem hallottam, mondjuk sok mindenről nem maradtam le.

Zooey Deschanelnek nem Katy Perry néven énekel?

a Steve Martin dolog nekem is új volt.

Hugh Lauire ahogy filmen, úgy zenében is zseniális.
www.youtube.com/watch?v=lyHSjv9gxlE
www.youtube.com/watch?v=JQ_R8QBeYvs

Je t'aime... moi non-plus-t sokan utálják, pedig a világ legerotikusabb dala. (van, volt, lesz.)

"Bruce Willis köztudottan szeret énekelni és harmonikázni"
és jiggelni.

Murhpy Party All The Time-ját elteszem a "napok, ha szarul érzem magam, akkor csak megnézem és röhögök" mappába.
az a bajusz meg arcok, ezt nem lehet komolyan venni.

a listához hozzátenném még: Band from TV, Marky Mark (hahaha!).

szabo.kata 2014.04.17. 15:06:52

@Rocko-: örülök, h tudtam újat mondani!

Rocko- 2014.04.17. 15:52:12

@nefrit: azért járok ide. :D
süti beállítások módosítása