charivari

Az Instagram előtt: Warhol polaroidjai

2019. május 12. - szabo.kata

Manapság az Instagramon meséljük el képekben, mi történt velünk, kikkel találkoztunk, merre jártunk. Hasonlóan sztorizott fotókkal Andy Warhol is, mielőtt még ez az egész közösségi média menő lett volna: polaroidokon örökítette meg korát. Úttörő volt? Persze, ebben is. A képek pedig ma is mesélnek - például arról, hogy nem is nagyon különbözik 2019 a 70-es évektől.

collage.jpg

A Polaroid 1971-ben dobta piacra a Big Shot fényképezőgépet, felszerelve beépített vakuval, keresővel, fix fókuszú lencsével. A kamara tökéletes volt portrék készítéséhez, imádta is nagyon Andy Warhol, aki azonnal beszerezte, majd haláláig használta - bár a gépet csak '73-ig gyártották. Warhol majd két évtizedet dokumentált végig kedvencével, amivel tulajdonképpen megörökítette, kik is számítottak igazán akkoriban, kik jártak az 54-be, kik voltak körülötte a Factoryben. Sok fotó akkor készült, amikor Warhol egy-egy híresség selyemszita portréján dolgozott (ezek könnyen felismerhetőek az alábbi sorozatban), más képeket spontán kattintott el eseményeken, vagy akár hétköznapokon. Mindig nála volt a gép. Tulajdonképpen Instagramozott, kézzelfoghatóan, before it was cool.

Warhol szerint a 70-es és 80-as években mindenki elkezdett ugyanúgy viselkedni és kinézni, eltűnt a hév, az egyediség. Túlságosan függeni kezdtek az emberek a külső elvárásoktól, a divattól. Ezt művészetében is megmutatta, de polaroidjaival is csak ráerősített. A hírességek, divattervezők, politikusok, vagy éppen művészek persze mind felismerhetők, de a kamera egyformává teszi őket. Sokan ezt is párhuzamba állítják az Instagrammal, hiszen ott is megfigyelhető jelenség, hogy mindenki nagyon menő akar lenni a felületen, és éppen ezért lesznek teljesen egyformák. Ugye, hogy nincs is olyan nagy különbség 2019 és a 70-es évek között?

De vissza a képekhez: hoztam belőlük egy szép gyűjtést, a képeken Jaggerrel, Minellivel, vagy éppen Schwarzeneggerrel...és magával, Andyvel, parókában.

 

andy-warhols-polaroids-1.jpg

Warhol

andy-warhols-polaroids-10.jpg

Tatum O’Neal & John McEnroe

andy-warhols-polaroids-11.jpg

Dennis Hopper

andy-warhols-polaroids-12.jpg

Joan Collins

andy-warhols-polaroids-16.jpg

Gianni Versace

andy-warhols-polaroids-18.jpg

Jerry Hall

andy-warhols-polaroids-2.jpg

Debbie Harry

andy-warhols-polaroids-20.jpg

Jack Nicholson

andy-warhols-polaroids-3.jpg

Diana Ross

andy-warhols-polaroids-4.jpg

Dolly Parton

andy-warhols-polaroids-5.jpg

Farrah Fawcett

andy-warhols-polaroids-6.jpg

Diane von Furstenberg

andy-warhols-polaroids-7.jpg

Liza Minelli

andy-warhols-polaroids-8.jpg

Giorgio Armani

andy-warhols-polaroids-9.jpg

Jane Fonda

andy-warhols-polaroids-28.jpg

Valentino

andy-warhols-polaroids-29.jpg

Yves Saint-Laurent

andy-warhols-polaroids-30.jpg

Bianca Jagger

andy-warhols-polaroids-31.jpg

Carolina Herrera

andy-warhols-polaroids-32.jpg

John Lennon

andy-warhols-polaroids-33.jpg

Yoko Ono

andy-warhols-polaroids-34.jpg

Arnold Schwarzenegger

andy-warhols-polaroids-35.jpg

Mick Jagger

andy-warhols-polaroids-36.jpg

Truman Capote

andy-warhols-polaroids-39.jpg

OJ

andy-warhols-polaroids-40.jpg

Muhammad Ali

andy-warhols-polaroids-22.jpg

Divine

andy-warhols-polaroids-23.jpg

Jean-Michel Basquiat

andy-warhols-polaroids-24.jpg

Audrey Hepburn

andy-warhol-david-hockney-ca_-1972-polaroid-10_7-x-8_5-cm_-2018-the-andy-warhol-foundation-for-the-visual-arts-inc_-licensed-by-dacs-london_-courtesy-bastian-london.jpg

David Hockney

andy-warhol-jean-michel-basquiat-1982-polacolor-er-10_8-x-8_5-cm_-2018-the-andy-warhol-foundation-for-the-visual-arts-inc_-licensed-by-dacs-london_-courtesy-bastian-london.jpg

Jean-Michel Basquiat

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot a Facebookon, így nem maradsz le semmiről!

A bejegyzés trackback címe:

https://charivari.blog.hu/api/trackback/id/tr5214821052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tompahawk · https://rohadtkunyho.blog.hu 2019.05.13. 12:18:50

Gondolom, mivel Ő készítette őket, zseniálisak. Meg forradalmiak. Valamilyen konzumforradalom fontos izéi. Kár, hogy analfabéta vagyok a pop-arthoz. Hiába világítanak meg egy darab alufóliát spotlámpával, nem billen be nálam a művészet bit. Ezek is csak gyenge, homályos fotóknak tünnek...mármint a kevésbé pop portrékhoz képest.

2019.05.13. 12:28:40

Meglepő, de ezek közül a sztárok közül páran még embernek néztek ki.
süti beállítások módosítása