charivari

Miért éppen Izland?

2014. április 28. - szabo.kata

Unokatesóm éppen Izlandon van pár hónapot és mindig jó ötletnek tartja, hogy helyi zenéket küldözget nekem. Ez egyébként általában tényleg jó ötlet, mert rengeteg szuper dolog van ezen a kis szigeten a legismertebb előadókon kívül is. Izland amilyen apró, annyira termékeny zenei téren és a metáltól kezdve, az elektronikus műfajokon át, a hip-hopig és a tökéletes popzenéig minden műfajban találni finomságokat. Ezekből szemezgetek, a teljesség igénye nélkül, mert izlandi zenét nem csak Izlandon érdemes hallgatni!

sigurros1.jpeg

Björk

Kötelező Björkkel kezdeni, ha szeretitek, ha nem, meghatározó izlani előadó az országon belül és kívül is, akivel egyébként simán össze lehet futni bármelyik reykjavíki buliban. Björknek egy szupermenő és egyben nagyon bizarr teljesen fekete háza van a fővárosban, ami rajongói zarándokhely is. Az énekesnő munkásságáról tényleg csak röviden annyit, hogy gyakorlatilag egész életében zenei körökben mozgott, majd a világhírt 1993-ban szerezte meg a Human Behaviour-rel, amit még számtalan remek album és sláger követett. Elképesztően sokoldalú, különc énekesnő, akit az emberek nagy része vagy imád vagy utál, de mindenképp ismerik.

Sigur Rós

A Sigur Rós legalább annyira jellegzetes izlandi termék, mint Björk, bármikor meghallja az ember az énekes, Jónsi hangját, egyből tudja, miről van szó. Sokaknak megfejthetetlen a leginkább poszt-rock skatulyában belegyömöszölt zenekar, ami hihetetlen módon képes hatni az érzelmekre. Nálam legalábbis nagyon működik az utóbbi, borsódzik tőle a hátam. 1994 óta léteznek, nemzetközi szinten a Ágætis byrjun albummal figyeltek fel rájuk, azóta nagyjából minden albumukat hatalmas áhítat övezi, rengeteget alkalmazzák aláfestésnek zenéiket filmekben, sorozatokban. Klipjeik általában apró remekművek, egyik legnagyobb kedvencem közülük a Floria Sigismondi által rendezett Untitled #1 (Vaka), de a Fjögur Píanó klipje is zseniális.

Gus Gus

A Gus Gus-szal először sok éve, a Szigeten találkoztam. A Wan2 sátorban léptek fel, én pedig tökvéletlen odakeveredtem és annyira jól éreztem magamat, hogy a koncert végére azon vettem észre magamat, hogy az első sorban ugrálok. A Gus Gus elektronikus zenében nyomul, és nagyon évezhető koncerteket adnak. A stílus '95 óta ugyanaz, talán a house-os vonalból kicsit finomítottak és ennyi, a tagok viszont folyamatosan változnak, de kettő mindig marad, Stephan Stephensen és Birgir Þórarinsson. Legutóbb 2011-ben jöttek ki az Arabian Horse-szal, de idén már új albummal készülnek, ami a MEXICO címet kapja. Mivel a korábbit is rongyosra hallgattam, ezt is nagyon várom.

Emiliana Torrini

Emiliana Torrinit mindenki a Jungle Drum miatt ismeri (ezért nyilván én is ezt teszem ide a bejegyzéshez), pedig csomó más nagyon cuki dala is van még azon kívül. Ugyanakkor például az előbb említett Gus Gus-szal is dolgozott együtt sokat, szívesen hívják vendégszerepelni.

Of Monsters and Men

Én annyira nem bírom ezt a stílust, de most láthatóan nagyon megy, mert a folk-rockot játszó Of Monsters and Men manapság eléggé sikeres vele. Kicsit olyan, mint az izlandi Mumford and Sons, amit szintén nem tudok elviselni, csak a gyengébb pillanataimban. Az én béna előítéleteim ellenére egyébként tök jó kis hallgatható izé.

Highlands

Nagyon kedves zene, állítólag koncerten is szuper, nekem kellemes, most éppen tavaszi, mert tavasz van, de egy nyári délutánon is elmegy. Figyelni kell a Highlands-re.

Bloodgroup

A Bloodgroup lo-fi poppal kezdte aztán kicsit elektronikusabb lett és sokkal többen megszerették, így ma már a fesztiválok kötelező kelléke Európában. Fülnek jó, elrévedős elektro-pop. Én szeretem az ilyet, de biztosan van, aki megőrül tőle.

Hjaltaín

A Hjaltaín nagyon izgalmas zenét játszik, amire folyamatosan oda kell figyelni. Nekem kellemes meglepetés volt, mikor először hallottam, változatos, ötletes, egyszóval tényleg király. Az, hogy hippinek néznek ki, ne tévesszen meg senkit, szó nincsen itt Woodstockról.

Ólafur Arnalds

Arnalds producer és zenei multitálentum, sokféle hangszeren játszik, így lemezein a sávokat általában egymaga rögzíti. Nem csak Izlandon, vikágszerte elismerik, igazi csemege, amit csinál és igen széles skálán mozog az ambienttől kezdve az elektro popig. Egyébként egy hardcore bandában kezdte dobosként...

Jóhann Jóhansson

Egy zenei zseniről van szó, aki nem csak producer, hanem zeneszerző is és igazi világsztár. Jóhansson filmekhez is ír dalokat, de az eletronika világában is ismert. Érdemes utánakeresni, ámulni fogtok, bár nem könnyű műfaj.

Retro Stefson

Na ez egy tökjó alterpop zenekar, szórakoztató, könnyed számokkal, melyek a világon bárhonnan szólhatnának, nem csak Izlandról. Tetszik és ezzel egyre többen vannak Izlandon kívül is.

FM Belfast

Ismét egy kis elektro-pop, van ebből bőven Izlandon. Az FM Belfast kiemelkedik a sok hasonló zenekar közül kicsit, mert egyedi, picit erőszakos és nagyon dinamikus. 2005 óta nem unta meg őket a közönség.

Mammút

Lánybandának indult, aztán a Mammút lett belőle. Van benne a punk-rocktól kezdve az indiepop-on át minden, érdekes zene, nekem néhol kicsit túl sok a visítás és túl erős a pszichedelikus vonal, de akit ez izgat, az szeretni fogja.

Sólstafir

A zenekar hosszú utat járt be 1995-től mostanáig, mire végre nemzetközi sikereket értek el. A metált játszó Sólstafirt főként (és nem meglepően) Európai északi országaiban és Németországban kedvelik, de játszanak a kontinens jelentősebb fesztiváljain is folyamatosan. Először 2011-ben kerültek fel a listákra is, Svartir Sandar című albumukkal.

Sóley

Nálam Sóley már kiüti a hipszerbiztosítékot, és a hideg ráz az őzikés pulcsijaitól, de rajtam kívül sokan meg szeretik, úgyhogy szólok róla itt egy rövidet. Ennyit. Hallgassátok meg, és érteni fogjátok, miről beszéltem.

+1 Páll Óskar

Na ez kemény, mármint az, amit Páll Óskar csinál. Olyan mint egy egyszemélyes Scissor Sisters. És az a tánc! Nem kellenek szavak. Ő a pont az i-n.

A bejegyzés trackback címe:

https://charivari.blog.hu/api/trackback/id/tr286094577

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rocko- 2014.04.28. 22:11:32

most megint 3 napig nem tudok kiszedni a lejátszóból az Overt meg a KEXP-et, kösz...

csokidani 2014.12.09. 11:06:40

Kimaradt a MÚM!
Pedig alaaaaaaaaaaaaap!
NAgyon jó albumaik vannak.
www.youtube.com/watch?v=oHTFmJk7fH0

heretique 2015.06.16. 22:19:02

Az Árstíðir is kimaradt, egyébként remek lista. :-)
süti beállítások módosítása