charivari

33 dal, ami szétvitte 1986-ot

2016. március 08. - szabo.kata

A múltkor azon akadtam fenn, hogy 1996 már 20 éve volt, de mit mondjak akkor arra, hogy 1986 pedig már 30 éve! Persze egy '80-as évekbeli slágerről könnyebben elhiszi az ember, hogy már benne van a korban, mégis vannak dalok, amik máig olyan frissnek hatnak, mintha mondjuk csak nem is olyan régen írták volna őket. Az időtálló számok mellett persze mindig előkerülnek olyanok is, amik ma már inkább viccesnek hatnak, mint menőnek - akkor is, ha egykor imádták őket. A két kategóriából következik most egy vegyesfelvágott 1986 legnagyobb dalaival, melyek között bizony lesz pár óriási találat a Bon Jovitól Madonnáig, ezúttal a hazai slágerekkel együtt.

bonjovi.gif

Berlin - Take My Breath Away 

Girogio Moroder hatalmas dala a csúcsra vitte a Berlint, és ahhoz is rendesen hozzájárult, hogy a Top Gun című filmet olyan kultusz vette körül hamar, ami máig kitartott. Egy olyan dallamra van felfűzve az egész, amit most is bárki felismer, nem is véletlen, hogy Oscart és Golden Globeot is kapott.

Falco - Rock Me Amadeus

'86 elején egy fura osztrák fazon uralta a listákat az egész világon Rock Me Amadeus című dalával. Falco lett az első olyan német anyanyelvű előadó, aki az összes nagy amerikai slágerlistán az élre tudott kerülni. Ez Nenának korábban 99 Luftballons-szal csak majdnem, hogy sikerült. Én kiskoromban imádtam ennek a klipjét , máig fel tudom idézni.

Europe - The Final Countdown

Szintén egy pillanatok alatt felismerhető dal, amit a Europe nevű svéd zenekar követett el, talpig szájfényben. Hozták a kötelező hairmetal elemeket a szűk nadrágoktól kezdve a hangzatos riffeken át a metálterpeszig, aztán jól bele is másztak vele minden rádióba. Ugyan Amerikában ez nem lett sosem első, a világ többi táján tarolt rendesen.

Bon Jovi - Livin' On a Prayer

A Bon Jovinak a magyar származású Desmond Child segített összerakni azt a dal, ami a zenekar legismertebb száma lett. Teljesen mindegy, milyen dalokat adtak ki később, a Livin' On a Prayer az valami, és mindig is az lesz. Még úgy is, ha én talán még ennél is jobban bírom a Slippery When Wetről a You Give Love a Bad Name-et.

Run-D.M.C. - Walk This Way

Az Aerosmith még 1975-ben jelentette meg ezt a dalt, aztán a Run-D.M.C. újra elővette 1986-ban, a zenekar nagy szerencséjére. Ugyanis az emberek imádták, ami tulajdonképpen újjáélesztette az akkoriban éppen döglődő Steven Tyleréket.

Madonna - Papa Don't Preach

1986 is jó év volt Madonnának, aki éppen a srácfrizurás korszakát élte. Gyártotta a tőle elvárt slágereket, mint a Papa Don't Preach a True Blue vagy a csak az 1987-ben kislemezen is megjelenő La Isla Bonita; miközben Sean Penn-nel kötött házasságából inspirálódott. Nagyon szerettem ezeket a dalait, egyik kedvenc korszakom ez az énekesnőtől.

The Bangles - Manic Monday

A lánybanda második, Different Light című albumának egyik legerősebb dala a Walk Like An Egyptian mellett (ami szintén sláger volt ebben az évben). A számot nem más szerezte, min Prince, akitől már megszokhattuk, hogy elszórt pár slágert időnként más zenészeknek is, olyan termékeny alkotó.

The Communards - Don't Leave Me This Way

A The Communardsnek sikerült egy olyan régi dalhoz hozzányúlnia, ami gyakorlatilag bármilyen korszakban képes lehet slágerré válni. Nem is jártak vele rosszul, ráadásul ma már inkább ezt a verziót veszi elő mindenki, nem a Harold Melvin félét.

Pet Shop Boys - West End Girls

Eredetileg 1984-es dal, ami akkor csak klubsláger lett, majd 1986-ban újra felvették, és a klipjével együtt kúszott fel a listák élére. Máig a Pet Shop Boys egyik legjobb számának tartják, amivel teljesen egyet is értek.

Peter Gabriel - Sledgehammer

Gyerekkorom egyik legkedvencebb klipje mind közül - nyilván, hiszen fantasztikus volt az a stop motion technika, amivel az alkotók létrehozták, fáradtságot nem ismerve. Persze mellé a dal is eléggé jó, hiszen csak egy ilyen tökéletes kombinációban működhetett.

Robert Palmer - Addicted to Love

Ez a dal lett Palmer ikonikus száma, amivel máig azonosítjuk, köszönhetően jellegzetes klipjének, melyben modellek játszották a zenészeket...egészen szakszerűtlenül. A klip egyébként később gyakran visszaköszönt a poptörténelemben, elég csak megemlíteni Shania Twain feldolgozását megnézni a Man! I Feel Like a Woman videójánál.

Cameo - Word Up!

Ez az egyik olyan dal, amit szerintem a világon a legtöbbször dolgoztak fel. Azt azonban csak keven tudják, hogy eredetileg a Cameo nevű bandához köthető. Az énekes szuszpenzora a klipben egyszerűen feledhetetlen.

Whitney Houston - How Will I Know

Eredetileg Janet Jacksonnak szánták ezt a számot, ám ő dobta, így lett belőle Whitney második listavezető slágere. Hozzá talán még jobban is passzolt, mint Janethez. A klip nyilván rémes, de ezt totál elnézem az éppen szárnyait bontogató énekesnőnek.

Diana Ross - Chain Reaction

A Bee Gees jegyzi ezt a számot, amit végül Diana Rossnak tettek össze, aki előbb az Egyesült Államokban, majd Európában és a világ többi részén is ismertté tette. Ross karrierjének nagy korszakait ünnepli a klipben, akkori önmagával együtt.

Genesis - Invisible Touch

Amikor kicsi voltam, mindig úgy hallottam a dal címét, hogy "viziló taccs', mert annak legalább volt valamilyen értelme. De persze nagyon szerettem, ahogyan még rajtam kívül sok millió másik ember is. A Genesis azonos című albuma is megér pár hallgatást.

Status Quo - In The Army Now

Nagyon fel tud idegesíteni ez a szám, mer folyamatosan azt várom, hogy ugyan legyen már valami tetőpontja, de nincs. Tipikus rádiósláger, amit azért el lehet lőni egy hosszú autóúton, de másra annyira nem jó. Legalábbis nekem.

Dire Straits - Walk of Life

Olyan jó igazi '80s sláger ez, hogy nem lehetett volna kihagyni a felsorolásból. Persze a Dire Straits sosen hibázott nagyon, mindig hozták a megbízhatóan dúdolható dalokat.

Paul Simon - Call Me Al

Ha az előző szám igazi '80s sláger volt, akkor ez az évtized esszenciája. A ruhák, a klip, a színek, a szám, Chevy Chase, egyszerűen minden. Paul Simon legnagyobb szóló sikere volt, borítékolhatóan.

Billy Ocean - When The Going Gets Tough, The Tough Get Goin

Billy Ocean A Nílus gyöngye című filmhez adta ezt a dalt filmzenének, ami az év egyik legsikeresebb száma lett. A klipben természetesen feltűnnek a mozi főhősei is, mint Kathleen Turner, Michael Douglas és Danny DeVito.

Lionel Richie - Dancing on the Ceiling

Lionel Richie mindig is egy divatikon volt, itt éppen rondabarna buggyos naciban táncikál a plafonon, amiben egy csomóan még követik is. Amúgy az egyik legjobb dalának tartom ezt, kellemes partiindító tinglitangli.

Bananarama - Venus

Eredetileg a Shocking Blue dala, ami már '70-ben is sláger volt, aztán valahogy sokkal jobban állt a Bananarama csajtriónak, és újra megszerette a közönség 1986-ban. Ebben a változatban annyira tökéletes '80-as évek dal', hogy olyan kevés van.

Miami Sound Machine - Conga

A Gloria Estefan vezette Miami Sound Machine az egekbe emelte a latin diszkót Amerikában, ami hamar nagyon menő lett világszerte is. Mondjuk, szerintem már itt nyilvánvaló volt, hogy Estefan a legerősebb az egész együttesben és egyszer szólóban folytatja majd.

Modern Talking - Brother Louie

Ugyan ez nem egy You're My Heart, You're My Soul, azért nagyon csúnyán bele tud kúszni az ember agyába, hogy aztán végtelenül kellemetlen dallamtapadásokat okozzon. Ráadásul nem is csak a német vonzáskörzetben tette ezt, hanem egész Európában. Miért, miért kellett ezt a Földnek elszenvednie?

Depeche Mode - Stripped

ÉS, hogy az előzőnél valami sokkal jobbal folytassuk - A Depeche Mode Black Celebration című albuma szerintem a zenekar egyik legfontosabb lemeze. Abból a szempontból legalábbis mindenképp, hogy igazán ezzel körvonalazódott az, miről akarnak beszélni és hogyan, ugyanakkor hol képzelik el magukat a '80-as évek bandái között. Ezzel lettek igazán egyediek és nem is véletlen, hogy sok régi DM rajongó máig ezt tartja a legjobb lemezüknek. A Stripped jellegzetes dal az albumról, de van még ott pár, amiért kötelezően ajánlott meghallgatni.

Cyndi Lauper - True Colors

Az énekesnő második albumán kapott helyet ez a dal, ami sokkal nyugodtabb oldalát mutatta meg a Girls Just Wanna Have Fun után. Klasszikus szerelmes szám, ami soha nem fog elévülni.

Metallica - Master of Puppets

Emlékszem anno unokatesóm szerette nagyon a Metallica Master of Puppets című albumát, amit konkrétan rongyosra hallgatott, így megmaradt belőle nekem is pár szám, amiket rendre elővettem később is. Ilyen a címadó dal vagy a Welcome Home (Sanitarium). Ez a lemez legalább annyira jelentős a Metallicának, mint a Depeche-nek a Black Celebration. Kiforrott, önkifejező, egyszerűen tökéletesen van összerakva.

 

És mi volt a sláger itthon 1986-ban?

Fura dolog ez, mert persze beszivárogtak a külföldi listavezetők is, ám itthon leginkább kis késéssel lettek ismertek, ugyanakkor a hazai popipar is gyártotta szépen a maga dalait, melyek próbáltak lépést tartani a trendekkel, de inkább magyaros katyvasz lett belőlük, jól felismerhetően. Ez utóbbi persze nem feltétlen negatív, sőt,

Első Emelet - Állj, vagy lövök!

Óriásit ment az Első Emelet, ezt a számot skandálta a fél ország. Hangszerelésében egyébként simán beillett volna a többi nemzetközi dal mellé egy kis jóindulattal.

Demjén Ferenc - Szerelem első vérig

Minden vidéki lagziban eljön az a pont, amikor ezt énekli a násznép. Igen. Ezt és a Szerelemvonatot. Egyébként egy szuper filmzenéről van szó, Dobray György és Horváth Péter azonos című mozijához.

Edda - Éjjel érkezem

Pataky Attist itt még talán nem vitték el az ufók és tudott jó zenéket nyomni is a mulatós helyett, sőt. Elég jókat, hiszen ebből az évből van a Gyere őrült és az Éjjel érkezem is, a hatodik albumról. Bár a szöveg drámaisága azért hagy kívánnivalót maga után és nekem az egésze egy kicsit 'túl sok', de ez még rendben volt.

KFT - Siker, Pénz és Csillogás

A KFT dalai szerintem a szövegeket leszámítva (amik ugye magyarul értek sokat), tökéletesen beillettek a nemzetközi színtérre is. Persze ők is csúszásban voltak egy kicsit, de jók ezek a dalok. Ahogyan jó még a Siker, Pénz, Nők, Csillogás albumról például a Balatoni nyár is.

Napoleon Boulevard - Szállj velem

Vincze Lilla huhogása néhol kicsit az agyamra megy, de végül is ez adott egy adag felismerhetőséget a zenekarnak, ami egyébként egészen jól hozta a '80-as évek szintipop elemeit.

Z'zi Labor & a Veresegyházi Asszonykórus - Honky Tonk Woman

Ezt a dalt nagyon nehéz hova tenni. Mert komolyan venni nem igazán lehet...de röhögni meg a néniken nem illik? Szóval örökös bajban vagyok vele.

Prognózis - Tele van a város szerelemmel

Ez a forrónaci, meg a cicanadrág a 'klipben' - hát istenkém, mi ez?! De mit pofázok itt, a '80-as években mindenki így nézett ki, nem? Szóval ez a dal azt hiszem méltó zárása lesz ennek a listának itt.

 

Természetesen a lista, még így a magyar slágerekkel együtt sem lehet teljes, de remélem, hogy azért vissza tudta adni az évhangulatát ez a rengeteg szám, ami mind meghatározó volt 1986-ban. Persze lehetne még folytatni, de ezt már rátok bízom, jöhetnek kommentben a személyes kedvencek! Alább pedig ott van playlistben az egész minden, egy-két bónusz dallal kiegészítve..

 Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot a Facebookon, így nem maradsz le semmiről!

A bejegyzés trackback címe:

https://charivari.blog.hu/api/trackback/id/tr818452484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ziggy stardust · http://fagyis.blog.hu 2016.03.09. 07:17:29

emlékszem, hogy a Miért éppen Alaszkában Joel is elénekelt vmit Robert Palmer módjára :)

shred 2016.03.09. 15:57:07

Ezer éve Velencén, vagy Agárdon hajnalban vártuk a vonatot az állomás kocsmájában, miközben szólt az Éjjel érkezem - köszönöm a nosztalgiarohamot a szerzőnek:)

Fellegjáró Marci 2016.03.09. 16:30:39

Most évente nincs 1 ilyen sláger mint itt bármelyik!

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2016.03.09. 17:11:01

Jó csaj a Gizi, de a húga is jó,
De az a szerelem a kuka mögött, az volt ám a jó. ...
Fáj a bokája, húúúz a matrózblúz,
Na igyekezz, te lány, mert nem vár meg a busz. ...
Nekem úgyis ez a bugyis lesz a végzetem,
Kár, hogy közben azt kérdezi, mi a szerelem. ...
Na figyelj, *super dj*, ne tépd a szád,
Na milyen az az érzés, mikor szidják az anyád? ...
De az áááágy, az a végveszély,
Már Attila is megmondta, hogy sekély ez a kéj.
...
Éj, áj, dí, esz! Éj, áj, dí, esz!
Gumiban jobb.
Hidd el, gumiban jobb.

Hirtelen kiragadott idézetek a Voga-Turnovszky duó Word Up-feldolgozásából, Schulz Gizi III címmel, tökéletes zenei összehatással. Nem ebben az évben készült, ezért bocsánatot kérek, de ide kellett tennem, annyira jó.

retro-tv-fan 2016.03.09. 18:09:48

A Queen - Kind of Magic vagy a Zenebutikban a Hegylakó című "új mozi filmet" promótáló Princess of the Universe is igen jelentős mérföldköve volt '86-nak.

freestate 2016.03.09. 18:36:32

Sokan nem tudják, de az In the army now is feldolgozás, íme az eredeti:

www.youtube.com/watch?v=KyzgK67qf3I

Az Edda 6. csúcsszáma pedig szerintem a Veled vagyok, ami ha nem is volt akkora gigasláger, de szerintem a korszak egyik legjobb magyar felvétele. És abban az évben jelent meg a Pokolgép első albuma is, a Bon Scott emlékére még a 2-től 5-ig kívánságműsorban is rendszeresen hallható volt.

Haha, és ha már '86, ott volt ugye a Mexikóóóó Mexikóóóóóóó.

GrenAbla 2016.03.09. 18:53:12

Depeche kicsit kilóg a sorból kvázi jövőzenét játszottak a többi előadóhoz képest. :)

nimonic 2016.03.09. 19:19:33

Király,bár a Falco meg a Dire Straits 85-ös.

nimonic 2016.03.09. 19:25:19

Meg a "Conga" is.Persze attól még vihette szét 86-ot is, de ez pl. 85-ben is nagyon ment.

Flankerr 2016.03.09. 19:33:10

Jó ízléssel összeválogatott lista, köszönöm az élményt.
És ha már Voga-Tournovszky, legyen itt ez is, mert a zsenialitásuk megérdemli, már az első pár másodperc:
www.youtube.com/watch?v=RT9i_5cX4uI

Car Mandiner · http://kaszni.blog.hu/ 2016.03.09. 19:40:13

És még volt rengeteg más zene, ami nekem jobban 86', de azok nem mentek a Kettőtől ötig-ben, mint ezek.

2016.03.09. 19:50:19

Hogy a keményebb zene kedvelői is csemegézzenek, néhány 1986-os album:

Virgin Steele - Noble Savage
Metallica _ Master of Puppets
Motörhead - Orgasmatron
Fates Warning - Awaken the Guardian
King Diamond - Fatal Portrait
Accept - Russian Roulette
Iron Maiden - Somewhere in Time
Slayer - Reign the Blood
Tankard - Zombie Attack
Metal Church - The Dark
Kreator - Plesure to Kill
Nuclear Assault - Game Over
Cro-Mags - The Age of Quarrel

És még vagy 100(!) album...

Punxsutawney Mormota 2016.03.09. 20:25:40

Néhány dal kimarardt.

1.) Lional Ritchie - Say you, say me - jóval magasabban volt rangsorolva, mint a Dancing on the ceiling,

2.) Mr Mister - Broken wings

3.) Eddie Murphy - Party all the time

4.) Peter Cetera - Glory of love

5.) Bananaram - Venus

6.) Kenny Logins - Danger Zone

7.) Wham! - I'm your man

8.) James Brown - Living in America

9.) Baltimora - Tarzan Boy

10) Tina Turner - Typical male

11.) Bon Jovi - You give love a bad name

De, ezzel együtt 86 giga nagy év volt! Egy egész éjszakás házibulit meg lehetne tölteni ebből az évből származó dalokkal.

Punxsutawney Mormota 2016.03.09. 20:30:42

@Látens Inszinuáció: A HouseMartins hova számít? Ugye volt az kis kisiklásuk a Caravan of Love 86-ban, de attól még egy punk együttes volt.

legelső MortalWombat 2016.03.09. 20:33:59

Ez a dal lett Palmer ikonikus száma, amivel máig azonosítjuk, köszönhetően jellegzetes klipjének, melyben modellek játszották a zenészeket...egészen szakszerűtlenül.

Hát mi egészen más láttunk ebben a klipben.
A szinte teljes alakos közelképeket, a melltartó hiányát, és a koreográfiából adódó tehetetlenségi erőt.

cso zsi 2016.03.09. 21:50:19

@legelső MortalWombat: Pontosan...
@retro-tv-fan: Cseppet sem mellesleg abban az évben volt egy Népstadionbéli fellépésük is. 86-07-27 200 forintos jegyárral. (2005-ben már 12900-ért)

trollsalab 2016.03.09. 23:02:37

@nimonic: Meg a Billy Ocean szám is, legaláb is az USA-ban.

dreamy3 2016.03.10. 08:28:12

Chris Norman - Midnight lady

zdyzs 2016.03.10. 19:04:50

Quuen tényleg hiányzik és szerintem a Sade-tól a Sweetest Taboo és Chris de Burhg-től a Lady in Red mindenképpen beleférne. Ezt a kettőt még most is rendszeresen hallani a rádiókban (is)

Globetrotter2014 2016.03.11. 14:58:16

Utólag nézve is rendkívül sokszínű és eredeti volt akkoriban a zenevilág. És ez csak a mainstream élmezőnye itt. Volt akkoriban Yello, engedd el a hajam heavy metal, sőt a Master of Puppets és MC hammer első albuma is 86-os (pedig ők évekkel később, a fekete albummal illetve Hammer a gagyaröptetős breakdances mutatványával (zenének nem nevezném) váltak népszerűvé).

Érdekes hogy mennyire egyenes és vegytiszta zenét játszottak 86-ban, mennyire egyszerű volt még a Világ. Apropó világ, én inkább tettem volna be a land of conusfiont a Genesistől....

röf 2016.03.13. 12:42:00

....és a közelmúlt legnagyobb jazz-rock -dobosa Billy Cobham kiadta élete legszarabb lemezét.
www.youtube.com/watch?v=CmOYlUuUljQ&list=PLEvmfBSHY7qmDZ8yePuRRQjWeiWZuBA_P

Allesmor Obranna 2016.03.13. 13:06:48

És a Level 42 Lessons In Love is ebből az évből való.
www.youtube.com/watch?v=gt7mtdLha-c

lionking 2016.03.13. 13:09:29

@röf : szerintem meg az egyik legjobb :)
más stílus de ettől még mért lenne a legszarabb?
nekem pl bejött

röf 2016.03.13. 13:30:44

@lionking:
Ez a szép ebben....
Mikor a Mahavishnu Orchestra-ból kivált, és megjelentette a Spectrum-ot, az csoda volt a maga nemében, és azóta is játssza a Red Baron-t meg a Stratus-t minden koncertjén.
Nekem spec. a Shabazz a plafon .... mikor Breckerékkel játszott.

implode 2016.03.13. 13:33:07

Kraftwerk - Electric Cafe szintén '86-ból!!!!!!!

Köny 2016.03.13. 13:41:57

A Queen nélkül ez a lista nem az igazi és nem is tükrözi teljesen az 1986-os erőviszonyokat.
Falco szerencsére szerepel, a Rock me Amadeus tényleg mindent vitt 1986-ban.

verkli 2016.03.13. 14:10:43

Meat Loaf - Rock & Roll Mercenaries, szintén 86-ból

www.youtube.com/watch?v=O5ixcO-KsAA

Infamous 2016.03.13. 14:19:32

youtu.be/bIMWSpocnrw
Pop Tari Top 86
Nagyon komoly tracklist-tel bír ez is.

Bambano 2016.03.13. 15:16:21

ettől az eddától én már falra másztam...
a top gunt meg nem a berlin vitte az égbe, hanem a General Electric F110 duó... a zene ettől még jó volt, a danger zone is, meg ez is.

arncht 2016.03.13. 15:23:03

Ez meg a 90es evek eleje volt az utolso olyan korszak, ami konnyeden beloheto. Azota sajnos lejtmenet. Remelem a fiamnak is lesz olyan zenei korszaka, amirol evtizedek mulva irnak.

Egyallampolgar 2016.03.13. 15:35:42

Azta... mennyi szemét: Bon Jovi, Modern Talking, Madonna. Hiába messze volt már a 70-es évek és közeledtek a 90-esek. Itrhon is pusztított már az igénytelenség: Edda, Első emelet.

Szívesen segítek a Honky Tonk Women -esetében. A Kádár rendszerben elhülyült tömegek által zabált zenei vattacukor-kőbányai világos ez a szám. Röhögni nincs miért. Csak megállapítani, hogy már ekkor bajban volt a kultúra pedig még ment esténként a Vers mindenkinek és Barátok Közt-nél még a Szomszédok is jobb.

Azért került néhány tényleg fontos szám is a listára (Depeche Mode). Az hogy 1986 popzenei között van a Metallica MoP nagyon vicces. De valóban A néhai Bay Area trasherek egyik legfontosabb lemeze született ekkor és ősszel Cliff halálával le is zárult egy korszak. Köszi hogy említettétek, és a cikkben lévő LiveShit koncert külön piros pont.

gigabursch 2016.03.13. 15:54:02

Korabeli vicc volt:

- Mi az 32 lába van és 2 foga?
- ???
- Veresegyházi asszonykóürus!

gigabursch 2016.03.13. 16:02:39

Ööööööööööö...
A Levelet kaptam Lájf az nem 86-os az Opus nevű egyslágeres csapattól?

Iván Gorcsev 2016.03.13. 16:11:45

@gigabursch:

Nem, 85-ös, volt még pár slágerük, de az Austropop nem nagyon volt népszerű kis hazánkban.:)

dukeekud 2016.03.13. 16:16:21

Ezek tenyleg komoly zenek voltak.
A mai primitiv kinalatbol szerintem semmi nem marad meg 30 ev mulva, senki nem fog rajuk emlekezni, es nem is akarja majd senki sem felidezni.
Persze a modern talking ebben kockas gatyaban azert eleg gaz, nehezen hiszen, hogy ez akkoriban nem volt nevetseges, meg ha a zenejuk rendben is volt.

Po 2016.03.13. 16:18:51

Jó kis múltidéző lista, de tényleg kár volt lehagyni a Kind of Magic-et (legalább 3-4 szám a lemezről még akkor is, ha nem vagy rajongó), ugyanez mehet a Somewhere in Time-ra a Maiden-től, még ha nem is akkora klasszikus mint az korábbi két album.

A magyar szekcióban ez kicsit odavert: "Vincze Lilla huhogása néhol kicsit az agyamra megy, de végül is ez adott egy adag felismerhetőséget a zenekarnak, ami egyébként egészen jól hozta a '80-as évek szintipop elemeit" akkor most menj és hallgass egy kis Solarist, béplusz... szintipop, na ja. (amúgy én se bírtam a Napóleon utcát)

@Androsz: zseniális V-T Schulz Gizi poszt :) sokkal jobb, mint a Word Up. (bár a szöveg nem igazán stimmelt, elég össze-vissza sorrendben idézted. Micsinálsz, micsinálsz, ezt nem így kell... (kár hogy a szerelemhez soha sincs hely :) )

Iván Gorcsev 2016.03.13. 16:23:55

A 80-as években még ZENE volt.
A ma divatos szemétre ki fog emlékezni 30 év múlva?

sunblind 2016.03.13. 16:44:57

Jó év volt. 9 éves voltam. Ültem az egykazettás hitacsi előtt, hallgattam a kívánságműsort és imádkoztam, hogy ne dumáljon bele a zenébe a műsorvezető. Külföldi rokontól videokazin kaptunk zenetévéből felvett videoklippeket. Egy kicsit már bele voltam esve a Bananarama-s csajokba, meg kicsit jobban a Falco - Jeanny klippből a csajba. ... Ja. És Keely Shaye Smith, akkoriban + a Huey Lewis and the news --> www.youtube.com/watch?v=J08ZwySCoJ8
Naszóval, jópofa év volt.

anyahajókabinajtóhajtogató 2016.03.13. 16:50:48

14 voltam, a legjobb évek voltak 86 - 89'

Bambano 2016.03.13. 17:01:19

és akkor ilyenek még mindig kimaradtak, hogy:
- cicikeccs szívtördelő hotele
- vad kim hagyj lógva
- az előző év végén kiadott Sandra in the heat of the night
- ippeg ment a csöcsháború maxi foxi touch me-je és
- sabrina sexy girl-je között
- ment a zztop hálózsákja

sajnos a rendesebb zenekarok nem adtak ki lemezt ebben az évben...

M1nd3gy 2016.03.13. 17:10:10

'86-os magyar válogatás a kisebb zenekarokból (műv.házakban és a csillagfényben játszottak a diszkó előtt :
www.youtube.com/watch?v=Tgz_OjFFaas

anarchoid · http://www.stormriders.hu 2016.03.13. 17:50:40

en nem retrot kommentelnek hanem aktualisat:

peter gabriel klipjei mindig megmozgattak az agyamat de nem voltam oda a zeneert .. most par eve megneztem egy oncertjet, es letettem az agyamat es az alkapcsomat a foldre.. jol megoregedett .. de olyan zsenei istencsaszarra vallt , hogy nem hittem el ez a peter gabriel az a PG .. akire emlekeztem. A regi szamai tovabbra sem kedvenceim de az aota keletkezett szamai valami zsanialisak es a koncert eloadasai meg leirhatatlanul brutalisak

egy paranyi reszlet a Growing up koncertjebol :

www.youtube.com/watch?v=Kh80jJNgRrY

es hogy ne csak offoljak engem az lepett meg, hogy ujranezve a videoklippeket .. mostmar ERTEM a szoveget ;) ami annakidejen nekem halandzsanak tunt valojaban ertelmes szoveg hail yeah! ;)

a felsorolasbol enis hianyoltam a queen -t .. a Kind of Magic akkorat utott akkoriban...

bioLarzen 2016.03.13. 19:38:09

@Fellegjáró Marci: Szüleink is pont ezt mondták 1986-ban :D

Fandor 2016.03.13. 19:52:40

majdnem tökéletes lista, RESPECT! szintén a Queen-t hiányoltam. Különösen úgy, hogy éppen tegnap láttam élőben Brian May-től a Who wants to live forever-t....
És hát ha valami, akkor ez majd visszahozza a nyolcvanas évek fílinget: azok a háttértáncoslányok maguk a 80-as évek!!!!
www.youtube.com/watch?v=GFwnWKT8OPE (Rock me baby - Johnny Nash)

Revizionista 2016.03.13. 20:22:09

@Látens Inszinuáció:
Megadeth - Peace Sells ...But Who's Buying?

bbwd 2016.03.13. 21:35:02

az a-ha-t nem szerettem akkoriban, de a take on me nem maradhat ki

86 a legkirályabb év volt :P

péti 2016.10.27. 11:12:51

És hol van az R-Go? Szeretlek is meg nem is, igaz még a 85-ös albumról, de Szikora saját bevallása szerint is 1986 volt a csúcséve a zenekarnak. Egy két dalcím a 86-os nagylemezükről: Rég várok valakire, Nem igaz, Te csak mindig akkor sírsz...
És Katona Klárit se felejtsük ki. Nagy találkozás, Éjszakai üzenet, Mint a filmeken

Flankerr 2016.10.27. 21:49:54

@péti: Ezek az R-go számok annyira nem derengenek.
viszont Katona Kláritól a Mint a Filmeken az óriási kedvenc. Mondjuk nem meglepő, Presser hangszerelte :)

péti 2016.10.28. 11:47:44

Presser is írta a dalt, ha jól tudom.
A Te csak mindig akkor sírsz pedig szerintem a valaha volt egyik legjobb R-go szám. Érdemes legalább egyszer meghallgatni.

Rocko- 2016.12.25. 18:39:49

király válogatás!
süti beállítások módosítása