charivari

A 20 legjobb Madonna klip

2014. július 09. - szabo.kata

Mivel a legutóbbi képes poszt főszereplője a fiatal és még szinte ismeretlen Madonna volt, ez ötletet adott arra, miért ne válogassam ki a kedvenc és általam a legjobbnak talált klipeket az énekesnő már sokkal-sokkal híresebb korszakaiból. Mert korszaka, átváltozása, arca és videoklipje is volt bőven, szerencsére, ami talán egy kicsit meg is nehezítette a dolgom, hiszen nagyon sok dal és hozzá tartozó videó létezik tőle, amiket kedvelek. Az énekesnő elindult valahol a tipikus 80-as évekre jellemző sztorizós vagy béna stúdióklipeknél és kikötött olyan fontos videóknál, mint a Like a Prayer, a Frozen vagy éppen a Vogue. Minden időszakban alkottak neki nagyszerű klipeket, nézzük melyik az a 20, amelyek szerintem mégis a legjobbak vagy legemlékezetesebbek. A listával pedig tulajdonképpen egy kis életmű áttekintés is következik.

vogue.gif

Material Girl - 1984

Rengeteg ember máig ezzel a klippel azonosítja Madonnát, pedig rengeteg arcát megismerhettük már azóta, de hiába, ez egy eléggé jellegzetes videó lett (pláne hogy a a Like a Virgin klipje azért sokkal sokkal bénább, hiába a ruhák, Velence meg az oroszlán, meg a minden). Az énekesnő A Like a Virgin albummal futott be igazán '84-ben és Madonna szerint akkoriban illet is rá a dalszöveg eléggé. Azóta sokan utánozták is a klipet, pedig már Madonna is utánzott benne, mégpedig Marilyn Monroe híres gyémántos jelenetét.

Papa Don't Preach - 1986

Nagyon szeretem Madonna történetmesélős klipjeit és a rendezők is szerettek ilyeneket kitalálni neki. Az egyik korai legjobb és legkedvesebb szerintem a Papa Don't Preach, de a True Blue-ról ott van még például az Open Your Heart klipje is. És bizony, ahogyan a Material Girl-ben, úgy itt is megjelenik a legtöbb sztoris klipbe kötelező álomférfi (az ilyen főszereplők közül pedig az idők során Madonna sokat meg is hódított...).

La Isla Bonita -1986

Szintén a True Blue-n szerepel ez a dal is, és igazi ikonikus klipje van a flamenco ruhával, a gitárossal és a zárkózott vallásos lánnyal együtt, ami természetesen divatba hozta a spanyol stílust akkoriban. Nagyon emlékszem rá kiskoromból, a képernyőre tapadva bámultam az MTV-n és hiába lett kicsit elcsépelt és minden majálisok Lucky Strike Bonitája, ez egy jó klip.

Like a Prayer - 1989

Az azonos című albumon hallható dal klipjét elítélte a Vatikán, fellázadtak és tüntettek ellene különböző vallási csoportok és még a Pepsi is felbontotta miatta reklámszerződését az énekesnővel. De a botrány bevált, a közönség imádta a dalt és a videót is, a sztorit pedig mindenki ismeri. A klipben szereplő afroamerikai szent pedig az a Leon Robinson akit például a Jég veled! című méltán híres vígjátékban is láthattunk.

Express Yourself - 1989

A klipet David Fincher rendezte, az ihletet pedig a Metropolis című film adta. Fincher 5 millió dollárt kapott a videóra, amivel ez lett akkoriban a legdrágább klip mind közül, de nem is végzett vele rossz munkát, sőt. A szép munkásfiút egy Cameron Alborzian nevű modell játszotta, mondjuk sok színészi tehetségre nem volt szüksége, a show-t elvitte Madonna, a meztelen háta, a tej és a kiscica.

Vogue - 1990

Ezt is Fincher jegyzi, a dal azonban már nem a Like a Prayer-ön szerepelt, hanem a Dick Tracy filmzene albumán. A rendező itt is remekelt, a klip gyakorlatilag tökéletes és elképesztő benne a vogue tánc, amit két koreográfus, Jose és Luis Xtravaganza hozott össze, akik abból a harlemi meleg közösségből jöttek, ahol kitalálták ezt a táncstílust. (Halkan megjegyzem, hogy szerintem ez Madonna legeslegjobb klipje, és ezzel sok-sok szavazás egyetértett már velem, amelyek a világ legjobb klipjei között is előkelő helyre rangsorolták.)

Justify My Love - 1990

A dal Madonna 1990-es első válogatásalbumáról a The Immaculate Collection-ről való, Lenny Kravitz is közreműködött benne és a klipje meg a hangulata is jócskán előrevetíti azt, amit az énekesnőtől várni lehetett a '92-es Erotica lemezzel kapcsolatban. Túlfűtött szexualitása miatt a klipet a legtöbb amerikai tévécsatorna levette műsoráról és csak az éjszakai sávban mehetett vagy akkor sem. A klipben szerepel az a Tony Ward, akivel az énekesnő nagyjából ekkor jött össze és akivel ezután még sokáig együtt is élt.

Bad Girl - 1993

Ez a szám már az előbb említett Erotica album gyümölcse, rendezőként pedig visszatért Fincher és egy egész jó rövidfilmet rittyentett, amiben ráadásul Christopher Walken is szerepel. Nem tartozik ez a legismertebb Madonna dalok közé, de a klipje igazán remek.

Bedtime Story - 1994

Túl az Erotica korszakon, eljutottunk a Bedtime Stories-ig. A majdnem címadó dalt részben Björk írta, a klipet pedig Mark Romanek rendezte, ami ismét egy igen nagy költségvetésű munka lett, de ezt Madonnánál már megszokhattuk. A mutató most is valahol 5 millió dollárnál állt meg, ami egyébként érthető, mert egy nagyon jellegzetes, lüktető, szimbolikus klipről van szó, amiben jócskán alkalmaztak digitális technológiát is. Akkoriban lenyűgözött, a kritikusok is imádták és olyan jól rakták össze, hogy ma sem ciki egyik megoldása sem.

Secret - 1994

A Bedtime Stories egy rendkívül sikeres lemez lett, rengeteg jó klippel így muszáj többet is beillesztenem róla ebbe a bejegyzésbe. A következő a Secret, amiben az egész album hangulata előjön, kicsit r'n'b-s, illenek hozzá ezek a fekete-fehér képek, bemutatkozik a vagány, de már felnőtt Madonna.

Human Nature - 1994

Nekem ez az egyik személyes kedvencem, pedig nem vonzódom kifejezetten a s&m dolgokhoz, sem a szűk bőrruhákhoz, de olyan jól néz ki egyben az egész, és olyan pikírt humora van a jeleneteknek, hogy nagyon tudom kedvelni. Jean-Baptiste Mondino nagyszerű munkát végzett és nem mellesleg a koreográfia is nagyon tökös.

Take a Bow - 1994

A nagy torreádoros románc! Bizony, mekkora sláger volt a zenetévékben, teljesen megérdemelten. Mert ugyan kicsit túl csöpögős, meg túl madonnásan szenvedős, azért ez egy gyönyörű klip, egy rendkívül jó kiállású valódi torreádorral, akit Emilio Munoznak hívnak. A videót Michael Haussman rendezte és van egy folytatása is You'll See címen.

Ray of Light - 1998

Magához képest szokatlanul hosszú szünet után tért vissza Madonna a Ray of Light-tal '98-ban, ami mind a dalok, mind a klipek szempontjából lenyűgözte a közönséget és a szakmát is egyaránt. Szerintem a legjobb lemeze, William Orbit hathatós segítségének eredményeként és azért is, mert sokkal őszintébb a korábbiaknál, no meg eléggé érződik rajta az is, hogy Madonna anya lett. A dalok nem csak mernek kicsit elvontabbak lenni a megszokottnál, de előremutatóak, frissek voltak és szerencsére pont ilyen videók készültek hozzájuk. A címadó számhoz Jonas Akarlund rajta össze a klipet.

Frozen - 1998

A misztikus, sötét és néha már már ijesztő klipet Chris Cunningam rendezte és Madonnát szinte alig lehet felismerni benne. Az énekeső ugyanis egy furcsa boszorkányszerű, nagyhatalmú varázslónő szerepében jelenik meg fekete ruhában, hosszú, fekete hajjal és mindent irányít a természetben maga körül. Mondjuk az utóbbi valószínűleg igaz rá az életben is. (Mondanom sem kell, a Ray of Light album alatt már mindent belengett a kabbala...)

Nothing Really Matters - 1998

A Ray of Light kísérletezésének hála el lehetett menni a videókban is kicsit messzebbre az átlagostól. Az Egy gésa emlékiratai című könyv ihlette a Nothing Really Matters képsorait, csak Madonnából a rendező, Johan Renck egy egészen modern és inkább ufószerű gésát varázsolt, amiben sokat segítettek neki Jean-Paul Gaultier nagyszerű ruhái is.

Substitute for Love - 1998

Ez nem egy igazi klipes dal, de mégis készült hozzá kisfilm, Walter Stern rendezésében, amiben az énekesnő a paparazzók és a kíváncsiskodók elől menekül, míg végre hazaér a kislányához. Nincsen konkrétan kimondva, de a klip nyilvánvalóan Diana hercegnő egy évvel korábbi autóbalesetére reflektál, amiben jócskán benne voltak az őt motoron követő lesifotósok is.

Music - 2000

Éles váltás a Ray of Light után, Madonna visszatért popkirálynői trónjára és 2000-ben elintézte, hogy a Music menjen minden diszkóban, no meg az azonos című album számai, amelyek közül azért már nem volt mindegyik ennyire klubsláger. A Music sikeréhez kellett ez az ütős klip is, amit ismét Jonas Akarlundra bíztak, aki nagyon jól megoldotta a feladatot. A sofőr pedig a hatalmas arany limóban ki más is lehetne, mint Ali G, akivel Madonna nagyon jól vette az ezredfordulót.

What it Feels Like for a Girl - 2000

Madonna egy csodálatos független bűnözőasszony a videóban, aki viccesen, de kellő agresszivitással kirabol mindent, ami az útjába kerül és még a nagymamáját viszi a bulihoz. Szerintem tökjó klip, pláne a zenével párosítva, de sokak szerint túl sok benne az erőszak, ezért ennek is egy finomabb verziója mehetett csak napközben a zenetévéken. A rendező természetesen Guy Ritchie, aki eddigre már Madonna férje volt.

Die Another Day - 2002

Az azonos című Bond film dala volt ez a szám, úgyhogy teljesen érthető a klip koncepciója, amiért Traktort dicsérhetjük. Izgalmas és energikus, és kicsit kinézetben visszaköszön a 80-as évek Madonnája.

Hung Up - 2005

Ismét egy diszkóhimnusz öt évvel a Music után, és nem csak a dal jött be ennyire Madonnának, hanem a Confessions on a Dancefloor című album is. Táncolható, hallgatható popdalok sora, a Hung Up-ban pedig egyszerűen óriási húzás az ABBA-nyúlás. No meg az az apró, de hangsúlyos dressz is, amiben az énekesnő feszít a klipben a szuper táncosaival.

Ugyan a Confessions-ről több jó videó is kijött, a sornak itt egy időre vége szakad, mert a 2008-as Hard Candy kapcsán ugyan ott van például a 4 Minutes vagy a Give it 2 Me, de egyik sem üti meg a mércét, ahogyan annyira a 2012-es MDNA klipjei sem. Nincsen bennük semmi emlékezetes, maximum az énekesnő egyre ijesztőbben domborodó izmai és arcfeltöltése. Madonna annyira fiatalnak akar látszani, hogy közben elveszti azt a valamit, amitől MADONNA lett, így nagybetűvel. Nem a most sikeres, fiatal énekesnőket kellene majmolnia, hanem éppen teljesen új utakat kijárnia magának, de, hát. Szerencsére azonban néha csak felbukkan a megszokott hecc, mint például a Girl Gone Wild videójában, ami idéz valamit a jó kis Vogue-os, Justify My Love-os időkből, ezért a végére idebiggyesztem reményteli plusz egynek. hátha hamarosan magához tér, ideje lenne.

Girl Gone Wild - 2012

Készen is volnék, és el kell mondjam, elképesztően nehéz volt csak 20 videót kiválasztani, de próbáltam úgy összeállítani ezt a listát, hogy tényleg fontos, sokszor korszakalkotó és nagyon jellegzetes klipek kerüljenek ide.

A bejegyzés trackback címe:

https://charivari.blog.hu/api/trackback/id/tr76484943

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Citromos pite 2014.07.10. 22:04:18

Szeretem Madonnát de a klipjei botrányosan rosszak tudnak lenni. Hát ez a lista sem volt valami nagy durranás, igazából a legismertebb klipjei.

Valami? Amerika? Naná! 2014.07.11. 00:00:14

Hiányolom a listáról az Erotica albumról a Deeper and Deeper c. klipet.

Jónéhány ismert arc, és nagyszerű zene:
youtu.be/uyPOaBlrKuM

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2014.07.11. 03:32:23

"Halkan megjegyzem, hogy szerintem ez Madonna legeslegjobb klipje"

És a "minden idők legjobb klipjei" válogatásban is helyet követelhetne magának. Persze ehhez az is kellett, hogy a zene jó legyen, ami sajnos az elmúlt tizenöt évben már nem fordult vele elő.

szabo.kata 2014.07.11. 10:39:40

@Androsz: sajnos igen, és mivel a zene sem volt olyan jó, így jó klipek sem készülhettek hozzá igazán, főleg az elmúlt pár évben, mert szerintem a Music és a Confessions albumok még jók voltak.

szabo.kata 2014.07.11. 10:42:21

@Citromos pite: igen, voltak botrányosan rossz klipjei, azokból is lehetne bőven összeállítani egy listát, de szerintem nagyon sok olyan videó készült a dalaihoz, amelyek máig meghatározóak. egyébként pedig, nem hiszem hogy az itt felsorolt klipek a legismertebbek lennének, pláne nem például a bad girl, de sokan még a justify my love-ot vagy a bedtime story-t sem ismerik.

SarahConnor 2014.07.13. 01:30:39

A legjobb a What it feels like for a girl. Az a klip egy klasszikus.

Rocko- 2014.07.13. 16:17:16

(A toldalékok kapcsolása
215. Az idegen írásmód szerint írt közszavakhoz és tulajdonnevekhez általában ugyanúgy közvetlenül (tehát kötőjel nélkül) tapasztjuk hozzá a toldalékokat, mint a magyar szavakhoz és tulajdonnevekhez: businessből, cowboynak, fairül, schillingért, signorét, Amundsenről, Stockholmnál, Janus Pannoniustól; stewardessek, Habsburgok; barrelnyi, horatiusi, verdis, greenwichi, wrocławi, toulouse-lautreci; stb.

217. Bizonyos esetekben kötőjellel kapcsoljuk a toldalékokat az idegen közszavakhoz és tulajdonnevekhez.

a) Ha az idegen írásmód szerint írt közszó vagy tulajdonnév végén hangérték nélküli (ún. néma) betű van, vagy ha az utolsó kiejtett hangot betűknek bonyolult, írásrendszerünkben szokatlan együttese jelöli, akkor a magyar toldalékokat mindig kötőjellel fűzzük a szó testéhez: guillotine-t, monsieur-nek; Glasgow-ban, Iaşi-nál, Loire-on, Montesquieu-nek, Montreux-ig, Peugeot-t, Rousseau-val, Voltaire-é; stb. – De: Anjouk.)

Rocko- 2014.07.13. 16:26:31

"Nekem ez az egyik személyes kedvencem, pedig vonzódom kifejezetten a s&m dolgokhoz, sem a szűk bőrruhákhoz,"
kimaradt egy 'nem', ugye? :)

Frozen, Semmi Sem Igazán Matrac, What it Feels Like for a Girl rajta van a listán, rendben, megnyugodtam. :)

"egyszerűen óriási húzás az ABBA-nyúlás."
+1

eszembe jutott a Beautiful Stranger, de pár ökörködésen túl nincs semmi említésre méltó abban a klipben.

Madonna egy ikon. hiányozni fog az poptérképről, ha eltűnik.

szabo.kata 2014.07.13. 16:43:07

@Rocko-: hehe, igen, kimaradt, de már oda is írtam :D

Rocko- 2014.07.13. 21:01:53

@nefrit: ugye, hogy mindjárt más. :)
süti beállítások módosítása