charivari

Klasszikus hírességek, máshogy - Bill Ray fotói

2014. október 19. - szabo.kata

A minap teljesen véletlenül futottam bele Bill Ray egészen különleges fotóiba, amiket hírességekről készített az '50-es, '60-as és '70-es években. Az fogott meg a képekben, hogy legtöbbször úgy jelennek meg rajtuk a korszak kultikus figurái, hogy abban semmi természetellenes nincsen. Sőt, Ray olyan pillanatokat kap el, amiket csak nagyon kevés ember láthatott. Persze nincs is ebben semmi meglepő, hiszen Ray a Life magazin fotósa volt '57-től '72-ig, ahol az volt a dolga, hogy ahová kiküldték fotózni, onnan olyan képekkel térjen vissza, amik akár szavak nélkül is mesélnek és többek puszta illusztrációknál.

raycharles.jpg

A fotós soha egy megbízást nem utasított vissza, minden melóba teljes erőbedobással vetette bele magát és tudósított háborús térségekből, politikai eseményekről is amellett, hogy a legnagyobb sztárokkal is foglalkoznia kellett. Hivatásból. Képei nem csak a Life-ban jelentek meg, hanem szabadúszóként dolgozott többek között a Smithsonian, a Fortune vagy a Newsweek magazinokban is. Utóbbi rengeteg címlapot is köszönhet neki. Híres fotósorozatát a Hells Angels motorosairól talán sokan ismeritek, nem félt kicsit együtt élni velük, aminek meg is lett az eredménye. De most vissza a hírességekhez. A Life készített egy válogatást portréiból és életképeiből, néhány mellé pedig a fotós is felidézte történeteit. Van köztük pár, amivel már biztosan találkoztatok, de a többire is érdemes egy pillantást vetni és megértitek, miről beszéltem a legelején.

 

Elvis Presley - Ez a fotó 1958-ban készült Brooklyn-ban, mielőtt az énekes elutazott volna katonai szolgálatra Németországba. Ray szerint Elvis egy borzasztóan udvarias és intelligens fiatalember volt, aki elképesztő profizmussal alakította azt, amit az ember a színpadon várt tőle.

elvis.jpg

 

Sharon Tate és Roman Polanski 1968-ban, Londonban.

sharon tate.jpg

 

Frank Sinatra 1959-ben a Can-Can felvételén.

sinatra.jpg

 

 Woody Allen 1966-ban Las Vegasban.

woody.jpg

 

Ray Charles 1966-ban a Carnegie Hallban. Charles mindig nagyon kedves és közvetlen volt Ray -jel szemben, aki szerint az emberek azért gondolhatták számítónak és gorombának, mert mindig arra ügyelt, nehogy átverjék.

raycharles.jpg

 

Senta Berger osztrák színésznő 1964-ben.

sentaberger.jpg

 

 Natalie Wood 1963-ban.

nataliewood.jpg

 

Jackie Kennedy 1960-ban, Hyannisportban. A Firs Lady Ray szerint mindig tökéletesen jelent meg a nyilvánosság előtt, igazi klasszikus szépségnek tartotta.

jackie.jpg

 

John Wayne (balra) és a legendás New York-i csapos, Toots Shor.

johnwayne.jpg

 

Elizabeth Taylor 1959-ben, Hollywoodban, amikor Hruscsov Amerikába érkezett.

liztaylor.jpg

 

 George Harrison és Bob Dylan Bangladesért koncertezik New Yorkban 1971-ben.

harrison_1.jpg

 

 Jill St. John 1963-ban.

jill.jpg

 

Gina Lollobrigida autogramot oszt New Yorkban, 1958-ban.

ginalolo.jpg

 

A nagyszerű Ella Fitzgerald New Yorkban a Madison Square Gardenben, azon az estén, amikor Monroe JFK-nek énekelt 1962-ben.

ella.jpg

 

És Marilyn Monroe ugyanott, amikor énekli a Happy Birthday-t.

monroe.jpg

 

Nancy Sinatra 1966-ban.

nancy.jpg

 

Jane Fonda és lánya, Vanessa 1971-ben. Ray rengeteget utazott vele és fényképezte, miközben a vietnámi háború ellen szólalt fel különböző városokban.

jane fonda.jpg

 

 David Frost és Diahann Carroll saját magukat nézik a tévében 1972-ben.

david frost.jpg

 

 Marlon Brando és Paul Newman éppen egy tüntetést mellett állnak ki Sacramentóban, 1963-ban.

brandonewman.jpg

 

 Ann-Margaret 1971-ben.

annmargaret.jpg

 

Brigitte Bardot 1968-ban Spanyolországban, a Shalako forgatásán.

brigitte.jpg

 

1964-ben a The Beatles megérkezik Amerikába.

beatles.jpg

 

Michael Caine 1966-ban. Ray Azt mondta róla, hogy a világ leglazább embere, akivel valaha találkozott, az a típus, akinek nem kell kaparnia a legszebb nők után, mert azok egyszerűen imádnak a társaságában lenni.

caine.jpg

 

Faye Dunaway és Steve McQueen a Thomas Crown ügy forgatásán 1967-ben. Ray elmondta, hogy McQueen egyszer elárulta neki, hogy egy nap legalább négyszer kell szexelnie. Azóta is bánja, hogy nem kérdezte meg tőle, hogyan szakít erre időt és mi van akkor, ha nem jön össze a dolog.

faye.jpg

 

Minden fotó: Bill Ray

A bejegyzés trackback címe:

https://charivari.blog.hu/api/trackback/id/tr176802821

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása