charivari

15 klasszikus tinifilm, amit titokban mindenki szeret

2015. augusztus 19. - szabo.kata

A napokban belefutottam a Spinédzserekbe, nem sokkal korábban pedig az Amerikai pitébe és rá kellett jönnöm, hogy bizony még mindig nagyon bírom ezeket a filmeket, pedig azért közben felnőttem. De miért is szeretjük évekkel később is a '90-es évek és a 2000-es évek elejének, ma már klasszikus gimis mozijait? Nyilván azért, mert a saját középsulis emlékeinket hozzák elő (bár ugye nem igazán voltunk Amerikában gimisek, tisztelet a kivételnek), és szívesen röhögünk az ezeréves poénokon akkor is, ha már nem is tartjuk annyira jónak őket. Egyszerűek, viccesek, ugyanarra a kaptafára készülnek, és minden színész idősebb bennük a gimnazista korosztálynál, de mégis újra meg újra megfognak. Összegyűjtöttem 15 olyan oldschool tinifilmet az említett időszakból, amikkel nem csak nosztalgiázni lehet, hanem újra szórakozni is. Jól.

spine.jpg

Spinédzserek (1995)

Nekem ez "A" tinifilm. Bár a Spinédzserek szerintem inkább egy óriási fricska, ami a '90-es évek fiataljainak túlzásait figurázza ki nagyszerű érzékkel, miközben Jane Austen klasszikus Emmáját pörgeti fel. Annyi volt benne a ma már mémnek illő jelenet vagy csak mozdulat, hogy meghatározó darabja lett a korszak, bénán szólva, 'ifjúsági' filmjeinek és máig idézünk belőle. Sőt, mostanában újra nagyon 'menő' dolog elővenni, hiszen kezdünk nagyon rászabadulni a '90-es évek retróra.

 

Rómeó + Júlia (1996)

Baz Luhrmann szintén egy régi sztorit szedett elő, hogy igazi jó kis tinifilmet csináljon belőle a világ minden giccsével. Venice Beach, mi? Itt is elő lehet adni Shakespeare sztoriját két szemtelenül fiatal színésszel, akiket Claire Danesnek és Leonardo DiCaprionak hívnak. A filmnek a zenéjét is rongyosra hallgatták a srácok és DiCaprióba még az is belezúgott, aki nem akart.

 

Kegyetlen játékok (1999)

Igen ebben az időszakban nagyon szerettek a producerek és a forgatókönyvírók régi bevált történeteket előásni, hogy aztán jól modern  környezetbe helyezzék őket. New York szupergazdag és szupergyönyörű fiataljai verik át egymást gátlástalanul, miközben egy nagy szerelem is kialakul természetesen, hogy aztán bekövetkezhessen a dráma. Ryan Phillippe törte a női szíveket, Reese Witherspoont észrevettük, Sarah Michelle Gellar pedig kegyetlenebb volt, mint Buffy. Ez a '90-es évek legtökösebb tinifilmje egy olyan tuti soundtrack albummal, hogy azt még mindig gyakran előveszem.

 

10 dolog, amit utálok benned (1999)

Ismét egy kis Shakespeare, no meg a süldő Heath Ledger és egy vagány tinimozi. Mert a 10 dolog, amit utálok benned tényleg az. Megvannak a maga kliséi, de egészen feszes és üt most is. És ki ne imádná a szexi lázadók szerelmesfilmjét bármikor, nem igaz?

 

A csaj nem jár egyedül (1999)

1999 egészen jó év volt a tinifilm-bizniszben, egy rakás kasszasiker jött ki akkor a témában. És mégis mindegyik különböző volt egy kicsit. Persze a gimis bál, és a béna meg a menő lányok viszálya mindig visszaköszönt, de azért az igazán jó darabokat meg lehetett különböztetni a többitől. Ilyen volt A csaj nem jár egyedül is, amiben a csúf kis béka lett végül a bál szépe. Nahát. Freddie Prinze Jr. meg azóta pankrátorok ügynöke.

 

Amerikai pite (1999)

Naná, hogy ez is 1999-es. A klasszik tinifilm, amit utána rengetegen leutánoztak. Pár béna srác elvesztené a szüzességét még a gimi vége előtt, aztán persze egy rakás bonyodalomba keverednek. Imádnivalóak a karaktere és a poénok is, Stifler mamája pedig máig a milfek milfje.

 

Sikoly (1996)

Ugyan nem tinivígjáték, hanem horror, azért ikonikus lett a maga nemében. Már ami a maszkot illeti, biztosan. Persze ki ne emlékezne Neve Campbell esetlen karakterére és Drew Barrymore máig emlegetett halálára telefonálás közben. Annyira működött, hogy franchise lett belőle.

 

Tudom, mit tettél tavaly nyáron (1997)

És egy újabb sokszereplős tinihorror a javából, kellemetlen fordulatokkal és rengeteg vérrel. No meg a korszak legnagyobb tinibálványaival, akiknek nagy része csúfos véget ér a film során. Szomorú.

 

A bambanő (1999)

A nagyon nyomi újságíró, aki még a gimiben is nyomi volt, visszatér a középsuliba egy cikk kedvéért. Pár pillanat alatt már a menő csajok között találja magát és talán végre valaki le is smárolja végre. Kedves film, ami alatt mindenki csak arra várt, mikor csókolják már meg végre ezt a csajt.

 

Cool túra (2000)

Oké, itt már egyetemistákról van szó, de attól nekem ez még tinifilm. Haverok útra kelnek egy nagyon fontos ügy érdekében, de persze semmi nem megy olyan simán, mint azt gondolták. Rohadt fingós poénok, de csak visítok rajtuk a röhögéstől.

 

Hé haver, hol a kocsim? (2000)

Az a kategória, mint az előbbi, nem tipikus tinifilm, inkább beteg stoner vígjáték, de úgy éreztem, itt a helye. A főszerepben Ashton Kutcher és Seann Wiliam Scott, a sztorit pedig mind tudjuk kívülről.

 

Hajrá csajok! (2000)

Na kik a gimi szupersztárjai? Naná, hogy a pompomlányok! Szóval alap, hogy kellett nekik egy saját film, Kirsten Dunsttal a főszerepben. Seggrázás, dögös zenék, minden van, nos és persze rengeteg tánc.

 

Szívem érted rapes (2001)

Ha már a táncnál tartottunk, akkor itt a helye egy romantikus táncolós filmnek is, bár a stílus nem éppen a gyengém. Szupercuki lovestory, ami még társadalmi problémákat is feszeget, ám annyira azért nem bonyolultan, hogy kellemetlen legyen.

 

Szüzet szüntess! (2004)

Ezt nagyon kedvelem, mert nagyon jók benne a szereplők és pont annyira ízléstelenek a poénjai, amennyire kell. A dögös ex-pornósztár éppen egy olyan stréber srác közelébe költözik, akinek problémái vannak a szüzessége elvesztésével. Nahát. És, hogy mi lesz? Ha nem láttátok, akkor meg kell nézni.

 

Bajos csajok (2004)

Tina Fey szatirikus gimi-körképe bármikor megállja a helyét. Tulajdonképpen a 2000-es években ez volt a Spinédzserek és legalább akkora kultusza is lett. A történet tipikus a messzuről jött új lánnyal meg a nagyon gonosz menő csajokkal, de csak lehet szeretni. Kár Lindsay Lohanért, igazán kár.

 

Nyilván lehetne még folytatni a sort, de azt hiszem, hogy ezekből a filmekből pont lejön minden, ami ezt a műfajt jellemzi. Persze jöhetne még a Neveletlen hercegnő, a Buli az élet, a Eurotrip vagy akár a Donnie Darko is, de ha szeretnétek, folytassátok ti a sort kommentben!

A bejegyzés trackback címe:

https://charivari.blog.hu/api/trackback/id/tr957716764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ziggy stardust · http://fagyis.blog.hu 2015.08.19. 11:05:28

köszi, pont aktuálisak ezek, én meg egy nemzedékkel idősebb vagyok, így kimaradtak, viszont a lányomnál meg már jöhetnek, szóval örülök ezeknek a listáknak :)

Fruzs 2015.08.19. 11:17:17

Mi scusiii, de kimaradt: Eurotrip! ;)

szabo.kata 2015.08.19. 12:43:19

@Fruzs: mi szkúúúzi tökjogos :D

Sequoyah 2015.08.19. 19:46:38

En kettot akartam meg felhozni, de aztan csak emlitesre kerultek a vegen:
Buli az elet es a Eurotrip
Ok szvsz a topban erdemelnek helyet, nem a futottak meg kategoriaban.

dayan 2015.08.19. 19:49:12

Az ős tini vígjáték a Forró rágógumi sorozat volt....

Dr. Fred Edison 2015.08.19. 21:34:20

A Eurotrip bőven veri a legtöbbet ami itt szerepel, a másik kedvencem pedig a Könnyű nőcske Emma Stone-nal, ami elég hasonló a Bajos csajokhoz(huh, bárcsak ne lenne ennyire béna magyar címe), de egy kicsivel még annál is jobb.

humorpalanta 2015.08.19. 21:50:30

Ebből a Kegyetlen játékok, az Amerikai pite, a Cool túra, a Hé haver hol a kocsim, és a Szünet szüntess jó film.

Eurotúra, Buli az élet, ezeknek ott a helye. Én odatenném az Agyatlan ágyasokat is, szerintem nagyon jó. Jah és a Miss Márciust.

odamondó 2015.08.19. 22:17:35

Kegyetlen játékok azért adta rendesen...

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2015.08.19. 22:32:06

most, hogy beleszerettem emma stone-ba megnézem a könnyű nöcskét

pneumónia 2015.08.19. 22:53:46

@dayan: Ez így van, csak a vége fele már elment szoftporno irányba...

2015.08.20. 00:04:34

Tétova tinédzserek (The ghost world, 2001)
kultfilm, a maga módján remek, forgatókönyv-oscarra is jelölt
bár tény, ez legalább annyira szomorkás mint vicces

Le Orme 2 2015.08.20. 00:16:32

Sajnos csak hármat láttam ezek közül, az Amerikai pitét, a Cool túrát (ezek nagyon jók) és a Rómeó + Júliát (ez nem jó, mondhatni szar). Mellesleg az Amerikai pite 2 és 3 részei még jobbak az elsőnél, ami ritka egy sorozatnál.

kridli 2015.08.20. 01:11:57

Hát, én ennek a felsorolásnak kb a harmadát nézném meg ma is, egy másik harmada anno jó volt, de ma már rá nem tudnának venni, hogy újranézzem, a harmadik harmada pedig már akkor is gáz volt.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.08.20. 06:32:15

"Szívem érted rapes"

Na, ilyen címet csak a magyar idióta filmetfélrefordító hagyomány képes kihányni magából. A fordító helyett is szégyellem magamat.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2015.08.20. 09:32:59

@poháralátét:

Khm, hát ja. Én sem értem, hogy a Donnie Darkot hogy lehet tinifilmként értelmezni.

folosleges_hozzaszolas 2015.08.20. 09:35:22

donnie darko egy kultfilm, és semmi köze az itt felsoroltakhoz

Punxsutawney Mormota 2015.08.20. 09:58:33

Tuti dolog John Cusack-kal és Daphne Zunigával a főszerepben? Szerintem állat! És még Tim Robbins is játszott a filmben.

Macropus Rufus 2015.08.20. 10:32:45

Az meg van, hogy az Amerikai pite, pite kefelos reszenek 2 verzioja van? A vhs a mozi verziot tartalmazza a dvd meg az asztalon fekvost. (Moziban alva huzta meg pitet)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.08.20. 10:59:58

a 10 dolgot tényleg szeretem, de a többit egyáltalán nem.

Köldök_szösz 2015.08.20. 11:36:17

Ezek közül egyik sem volt számomra sosem vicces. Viszont amilyen bénák olyan kurvajó csajok vannak bennük.

evil demon satan devil 2015.08.20. 11:40:07

szeretem őket, azért a filmek többségében már nem igazán voltak tinik a tinik, legalábbis a cicik :)
és bizony kár lindsay lohan-ért, mert gyönyörű nő lehetne, de inkább szétizélte magát drogokkal...

sélli_ 2015.08.20. 11:45:38

Hu volt meg egy nagyon vices a Fired Up (2009) en romma rohogtem magma rajta. A Hajra csajok fiu verzioja. Vicces.

Es tudom hogy nem film, de MELROSE PLACE!!!!

Void Bunkoid 2015.08.20. 16:51:29

@sélli_: "Endru Sú - Bor Zoltán" :))))))

theus 2015.08.20. 17:15:00

" Venice Beach, mi?"

a helyszín Verona Beach

sélli_ 2015.08.20. 17:18:54

@Void Bunkoid: AZAZ :) :) :)
Special Guest Star: Heather Locklear

Rövid G. atya 2015.08.20. 18:25:05

Én titokban sem szeretem, mondhatni utálom a többséget.
Az Amerikai pite a kivétel, azon tényleg jókat röhögtem valahányszor megnéztem.
A Sikolyban semmi igazán jót nem láttam, leszámítva a Horrorra Akadva első részében kifigurázott hülyeségeket.
A többi felejtős.

banza 2015.08.20. 22:48:42

kéz-őrület megvan valakinek?

Void Bunkoid 2015.08.23. 13:51:05

@banza: óóóóbaszki, hogyne lenne, zseniális, főleg Jessica Alba :)

Void Bunkoid 2015.08.23. 13:55:42

amúgy szintén kimaradt a "meglógtam a ferrarival" című csodaalkotás mint alap-tinifilm. Igaz, a blogíró valószínűleg még nem élt akkor, de azé' 30 éve az is nagyon alapvetés volt, akárcsak a főszereplő következő filmje, a sírós-környezetvédős-cukimajmos Project X.

Rocko- 2015.08.30. 16:52:00

a Hajrá csajok!-ból a harmadik rész trailere került be, abban egy szem Kirsten Dunst sincs. :D

egy részét én ezeknek nem láttam.
most nézhetem meg miattad! :P

az megvan, hogy pár színész már em is él belőlük? :/

a Szüzet szüntessbe valami módon egy elképesztően zseniális zene került be, az az amikor nem az aktuális slágerekből válogatnak, hanem az adott filmre, adott jelenthez szerzenek zenét.
nagyon jó!
www.youtube.com/watch?v=5leJGSrP3r0

Rocko- 2015.08.30. 16:57:35

@Dr. Fred Edison: a Könnyű nőcske 2010, utána lévő hullám.
viszont zseniálisan referál a John Hughes életműre.

@Macropus Rufus: forrás?

@Void Bunkoid: ne személyeskedj, pláne ha nem ismered a bloggazdát.
a Ferris Bueller's Day Off pedig 1986, ami szembe megye a poszt (amihez olvasás UTÁN kommentálsz) második mondatával: " De miért is szeretjük évekkel később is a '90-es évek és a 2000-es évek elejének, ma már klasszikus gimis mozijait?"
süti beállítások módosítása