charivari

Ezeket a dalokat imádtuk nagyon 2005-ben

2015. augusztus 28. - szabo.kata

Azt hinné az ember 2005 nem is volt még olyan régen, de mégis csak eltelt 10 év azóta, hogy a Foo Fighters az lett, ami ma is, visszatért a NIN, Mariah Carey újra a csúcsra ért a slágerlistákon, Gwen Stefani szólóban is kipróbálta magát, a Sugababest istenítették a britek, feltűnt M.I.A. vagy éppen berobbant a köztudatba Rihanna és a Robyn. 2005 jó év volt a zenében, éppen ezért most egy válogatás keretében felidézem, mik mentek legtöbbet a házibulikban és mely slágereket hallgattuk gyakorlatilag unásig, vagy addig, hogy máig benne maradtak a fejünkben.

gwen-video.png

 

Gwen Stefani - Hollaback Girl

A Love Angel Music Babyről gyakorlatilag bármelyik kislemezt választhattam volna, hiszen Gwen első szólóalbuma nagyon működött. Mégis azt hiszem, ez volt a lemez leghangosabb dala.

 

Kanye West ft. Jamie Foxx - Gold Digger

Óriási tényleg, a fél világ ezt dúdolta, pedig egyszerű, mint a faék. Kanye West második lemeze, a Late Registration nyilván megkerülhetetlen, és lehet, hogy voltak rajta jobb zenék, de kit érdekel az most egy ilyen sláger mellett.

 

Rihanna - Pon de Replay

Ki gondolta volna még akkor, hogy az egykori barbadosi szépségkirálynőból gigasztár lesz napjainkra. Akkor még csak egy szexi kiscsaj volt piacos ruhákban, egy menő számmal és annyi. Persze volt benne lehetőség nem mondom, de a kutya se hitte volna, hogy ennyi.

 

The Pussycat Dolls ft. Busta Rhymes - Don't Cha

Kijött ez a szám, aztán mindenki olyan menő táncos akart lenni, mint a Pussycat Dolls összes tagja együtt. A bandából azóta Nicole Scherzinger maradt meg a köztudatban, de ettől még elkövették 2005 egyik leghíresebb dalát, aztán még pár évig gyártották a slágereket.

 

50 Cent ft. Olivia - Candy Shop

Fiftynek is bejött nagyon 2005, állandóan valahol a listák élén tanyáztak a számai, miközben ő hajtotta a nőket és filmes karrierről még csak álmodozott a tetoválásai mögött. Elég prosztó ez a szám, de ez is volt a lényege, ne várjon senki tanmesét. "Itt a remek alkalom, pöröghetsz a farkamon" ennyi csak a veleje.

 

The Black Eyed Peas - My Humps

A Monkey Businessről is lehetne bőven válogatni, de az én fejemben ez a dal maradt meg ebből az évből leginkább. A BEP szuperbefolyásos státuszba került végérvényesen 2005-ben, will.i.am pedig kezdett megőrülni, de még épp tökéletesen élhető volt, amit csinált.

 

Madonna - Hung Up

Madonna szépen tért újra vissza a Confessions on a Dance Floor című albummal. Uralkodott, mert akkoriban még képes volt olyat hozni, amit  többiek nem...még ha ehhez elő is kellett venni egy ABBA slágert.

 

t.A.Tu - All About US

A botrányos orosz lányduó második albuma is eléggé jól futott, hiszen tuti dalokat raktak nekik össze, a csajok pedig még mindig jól néztek ki.

 

Akon - Lonely

Akon akkoriban olyan lett, mint manapság Pitbull, mindenkinek volt vele egy idő után egy közös száma. Ez a dal viszont méltán pályázik 2005 legidegesítőbb dalának címére.

 

Mario - Let Me Love You

A srác tipikus egyslágeres előadó, akiről azóta nem sokat hallani, de ezzel a számmal tuti összekapart egy rakás pénzt és azóta is jól eléldegél belőle.

 

Snoop Dogg ft. Charlie Wilson & Justin Timberlake

Snoop hiperlaza dalát még egy 2004-es albumról húzták de, de simán sláger lett a következő évben. Bírom nagyon, el lehet rá pörögni ma is.

 

Jennifer Lopez - Get Right

J. Lo évről évre megbízhatóan szállítja a trendekhez tökéletesen passzoló slágereket, 2005-ben sem volt ez másként. A nő pedig az elmúlt 10 évben a világon semmit nem öregedett.

 

Ciara ft. Missy Elliott - 1, 2 Step

Ciara inkább táncban és testben erős, mint hangban, de ez Jennifer Lopezhez hasonlóan soha nem gátolta meg abban, hogy első helyig kússzon a slágerlistán. Pláne, ha Missy Elliott is ott van mellette.

 

Shakira - La Tortura

Az énekesnő 2005-ös spanyol nyelvű albuma egészen izgalmas volt holmi poplemezhez képest, bár nyilvánvalóan a szexi latin sláger lett belőle valami.

 

Sugababes - Push The Button

A Sugababes második, és szerintem legjobb felállása elég dögös brit popdalokat eredményezett, be is imádta őket Európa rendesen.

 

Bodyrockers - I Like The Way

Na ez tényleg a csapból is...Európában legalábbis mindenképp, így hazánkat is elérte. Nem rossz dal egyébként, de több nem is volt ebben a csapatban.

 

Daniel Powter - Bad Day

Szintén egy egyslágeres srác, akinek a dalát egyszerűen annyira sokat játszották, hogy még most is unom. Pedig azóta bevallom egyszer nem vettem újra elő.

 

Mariah Carey - We Belong Together

Mondtam, hogy Mariah Carey újra képes volt slágereket csinálni ebben az évben. Jó nyálasan romantikus slágereket. Ez volt a legnagyobb. Istenem, ez a sztorizós klip, mintha a 80-as években lennénk.

 

Kelly Clarkson - Because of You

És, ha már romantikus izéknél tartunk, akkor folytassuk is így, íme Kelly Clarkson tehetségkutatókon azóta is legtöbbet énekelt dala. Vicces, hogy ő meg az American Idolt nyerte meg, persze nem ezzel.

 

James Blunt - You're Beautiful

Ha Akon Lonelyja volt 2005 egyik legidegesítőbb slágere, akkor ez volt a másik. Ennyi, nem akarok róla többet beszélni.

 

Coldplay - Fix You

És igen, 2005 tanúja volt a Coldplay végleges elkurvulásának is, ez itt ennek az egyik tanúbizonysága. 

 

Backstreet Boys - Incomplete

A BSB elég menőn jött vissza a Never Gone albummal, megborostásodva és ráncosabb arccal hoztak egy tökéletes popdalt a népnek. 

 

Green Day - Boulevard of Broken Dreams

Érdekes dolog történ a Green Dayjel, hiszen az American Idiot című albumon voltak tökjó rockzenék is, meg ilyen fura popballadák. Persze a szélesebb közönség ezeket szerette nagyon.

 

Nine Inch Nails - Hand That Feeds

És most egy picit tovább evezve az erősebb vonalon itt a NIN 2005-ös szintén visszatérésnek is nevezhető újítása, amit sokan szerettek, sokan meg nem. De pont így volt jó.

 

Foo Fighters - Best of You

És a Foo himnusz, heló! Bizony, ez is 2005-ös és ettől lett a FF igazán óriási, arénákat megtöltő zenekar szerintem. Imádom mindörökké.

 

Weezer - Beverly Hills

Hugh Hefnernél klipet forgatni? Naná. Nyuszilányok és őrült partik, a Weezer matekszakkörös srácai nagyon örülhettek.

 

Franz Ferdinand - Do You Wanna

Nagyon szerettem ezt a klipet, meg a Franz Ferdinand játékosságát. Olyan friss és energikus számokat hoztak mindig. Lehetne ez megint így.

 

Arctic Monkeys - I Bet That You Look Good On The Dancefloor

Igen, egy nagy menetelés kezdete. És milyen fura 10 évvel később látni, hogy még mindig legalább ilyen lendülettel csinálják.

 

Oasis - The Importance of Being Idle

Az egyik kedvenc Oasis klipem az egyik kedvenc számomhoz. Tökéletes kombináció, nagyot szólt.

 

Gorillaz - Feel Good Inc.

A Demon Daysen is hemzsegtek a jó számok, de ezt máig mindenki tudja dúdolni, azt hiszem. Damon Albarn egy zseni. Ennyi.

 

Bloc Party - Banquet

2005 a Silent Alarm éve volt az Egyesül Királyságban az Arctic Monkeys berobbanása mellett. Kicsit finomabb, több köze van a pophoz, de éppen annyira elvont, hogy az angolok nagyon szeressék.

 

Chemical Brothers - Galvanize

Nekem ez volt az év legtáncolhatóbb dala. Bármikor hallgattam, jólesett és azonnal mentem volna bulizni. Hiába, csak tudnak valamit. 

 

Daft Punk - Technologic

A Human After All legerősebb dala, amihez egy rakat vicces videó is készült szerte az interneten anno. Igen, már akkor is mentek a videók az interneteken, őrület.

 

M.I.A. - Bucky Done Gone

Lehet, hogy kicsit kilóg a sorból, mert nem volt gigasláger, de mindenképp fontos megjegyezni, hiszen itt volt M.I.A., aki azért azóta elég fontos személyisége lett a zenének.

 

Basement Jaxx - Oh My Gosh

A Basement Jaxx mindig is az egyik szívem csücske volt. Ráadásul a dalaik mellett a klipjeik is mindig emlékezetesek. Ez éppen egy best of albumra jött ki, de pont elég is volt hozzá, hogy imádják az emberek.

 

Deep Dish - Say Hello

A Deep Dish akkoriban nagyon futott, a Flashdance után ezzel a dallal vették be nagyon sikeresen a klubokat, bár könnyed rádióslágernek is elmegy.

 

Robyn - With Every Hearbeat

Ez a fura szőkeség megalapozta hírnevét ezzel a dallal. Különleges volt, egyedi és persze nem ment ki az emberek füléből.

 

Depeche Mode - Precious

A Playing The Angel nem a DM legjobb albuma, de ettől még csak hallani rajta egy Precioust például, amit csilliószor játszottak mindenhol.

 

Röyksopp - What Else Is There

Az tuti, hogy akik imádják az ilyen zenét, milliószor meghallgatták ezt akkoriban, mert egyszerűen hallgattatja magát. A Röyksopp nagyon eltalálta. Olyan szép, hogy ezzel kell zárnom a sort.

 

Nyilván vannak, amik kimaradtak, ezek jöhetnek kommentben! Aki pedig szeretné egyben meghallgatni a teljes listát, alább megteheti!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://charivari.blog.hu/api/trackback/id/tr47739472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

moRtiZ 2015.08.29. 11:33:39

Jó sok munka lehetett összeollózgatni, és commentálni ezt az iszonyat sok videót. Szép munka.

Nekem a fenti listából a NiN az egyértelmű befutóm. Futottak meg Daft Punk. :)

Duke Silver 2015.08.29. 12:07:53

Így visszanézve kifejezetten erős év volt. FooFighters - Best of You pedig örök

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2015.08.29. 12:13:51

Hát, 4-5 számot, ha ismertem ezek közül. Igazából ez a lista csak arra jó, hogy megmutassa, hogy a popezene számomra nagyrészt mennyire értéktelen. Pedig vannak jó popszámok, csak a baj az, hogy rossz a hangszerelésük és olyanok "énekelnek" alatta, akiknek nincs semmi hangjuk.

Egy rakés YT-s művész cover és áthangszerelt előadása veri az eredetit...

A nép fia 2015.08.29. 12:30:57

Ebből a felét sem ismertem.

goodjohnwin 2015.08.29. 13:51:25

Szólhattatok volna, hogy a jó számok a poszt végén vannak, majdnem bezártam az oldalt a lista közepén, annyira fájt a fülem...

Rájöttem viszont, hogy ezek az időszakonként feltűnő párpasis gitárbandákat egyszerűen nem bírom megkülönböztetni egymástól. (konkrétan itt: Foo Fighters, Franz Ferdinand, Arctic Monkeys, Coldplay). Nem hallgathatatlanok, csak jellegtelenek számomra. Ha már gitár, akkor a Weezer humora kell az egyediséghez, de a legjobb, ha van benne gy kis elektronika.

verkli 2015.08.29. 14:54:50

@goodjohnwin:
hahaha, én is csak néztem, hogy mit találtak először a szemétdombon. De aztán előkerült pár hallgatható is.

Érdekes, amit írtál, ugyanígy vagyok vele, csereszabatos zenekarok. De, azért nincs veszve minden, Dave Grohl-nak (FF) például vannak jó dolgai is, pont ebből az időszakból:
www.youtube.com/watch?v=_lK4cX5xGiQ

Rocko- 2015.08.30. 16:33:24

jól van, a végefelé azért akadt pár ismerős is. :)
egy-két számot öregebbnek tippeltem volna.
süti beállítások módosítása