charivari

Ritka fotósorozat Marilyn Monroe gyerekkorából

2015. szeptember 06. - szabo.kata

Aki követi a blogot, annak eléggé nyilvánvaló lehet már, hogy nagyon kedvelem Marilyn Monroe-t és a hozzá kapcsolódó különleges fotókat, történeteket. Ez a mostani is egy izgalmas találat, hiszen a színésznő gyermekkorából nem sok kép maradt fenn, pláne nem olyan, amin felhőtlenül, családi körben látható.

mini-marilyn-3.jpg

 

Marilyn Monroe-nak finoman szólva nem volt egyszerű gyermekkora. Anyja mindig is mentálisan instabil volt, és már egyedül élt, amikor a kis Norma Jeant világra hozta 1926-ban. A baba ugyan a nő második férjének, Martin Mortensennek a nevét kapta, de Gladys már terhessége alatt sem élt vele, így nem igazán tudni, valóban ő volt-e Norma apja. Marilyn például világ életében úgy tudta, hogy egy Charles Gifford nevű férfi az édesapja. Mindenesetre amikor Gladys hivatalosan is elvált Mortensentől 1928-ban, első férjének a nevét vette fel, így lett végül ő Gladys Baker, a kislány pedig Norma Jean Baker.

A későbbi színésznő nem sokáig maradt anyjával, akinek egyre többször voltak problémái mind betegségéből kifolyólag, mind pénzügyileg. Így olyan 3-4 éves korától hétéves koráig nevelőszülőkkel élt. Ezután anyja megpróbálta újra magához venni, de olyan sokszor omlott össze, hogy a lány végül legjobb barátnőjéhez, Grace-hez került. Marilyn először két évig volt nála, de amikor Grace megházasodott, nevelőotthonba küldte, ezután pedig több nevelőszülőnél is megfordult. Végül újra visszakerült a nőhöz és férjéhez, aki viszont állítólag szexuálisan bántalmazta, így egyik nagynénjéhez, Olive-hoz küldték Kaliforniába. Itt Olive fia erőszakoskodott vele, ezért egy másik nagynéni, Ana Lower fogadta be. Itt rendben lett volna minden, de a nagynéni megbetegedett és vége szakadt az idillnek, Marilyn 16 évesen újra Grace-nél és kedves uránál találta magát. Amikor a házaspár tovább akart költözni, a lányt már nem akarták magukkal vinni, így az hozzáment akkori barátjához, Jim Doughertyhez, hogy többet ne kelljen nevelőotthonba mennie. 1946-ban váltak el, amikor a lány a 20th Century Fox szakembereinek tanácsára elkezdte használni a Marilyn Monroe nevet és lassan beindult a karrierje.

Az előbbiek alapján tehát érezhető, hogy egy olyan fotósorozat, amin a kis Marilyn, vagyis Norma felhőtlenül boldog és édesanyjával, baráti körben látható, bizony ritkaságnak mondható. Hiszen a színésznőnek nem volt túl sok ilyen pillanata kisgyerekként. Így ezek a képek, melyeken a tengerparton pihen Gladys barátaival, igen egyedülállóak. Persze a tejfölszőke baba ő, édesanyja pedig az első fotón látható hölgy,

mini-marilyn-8.jpg

mini-marilyn-4.jpg

mini-marilyn-6.jpg

mini-marilyn-7.jpg

mini-marilyn-9.jpg

Fotók: Getty, Sztori: Retronaut

A bejegyzés trackback címe:

https://charivari.blog.hu/api/trackback/id/tr597763698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása