charivari

Hova tegyek ennyi lemezt? - Tárolás stílusosan

2017. március 15. - szabo.kata

A bakelitgyűjteményem kezd egyre nagyobb méreteket ölteni, ezért elkezdtem stílusos tárolási ötletek után kutatni. Szerencsére van belőlük dögivel az olcsó és célszerű megoldásoktól kezdve a szuper exkluzívig. Édesanyámék anno hasonló cipőben jártak a '80-as években, ők személyreszabottan gyártattak pár erre kitalált polcot, ami szintén egy jó megoldás lehet, de IKEA bútorokat is könnyű meghekkelni. Mutatom, miket találtam.

vinyl-records.jpg

Az alapok

A lemezek tárolásához van pár olyan alapvető tipp, amit érdemes betartani már azelőtt, hogy speciális tárolóelemekben kezdenétek gondolkozni. Az egyik ilyen az, hogy külső és belső borítást is érdemes venni minden egyes darabnak. Vannak, melyek már így tudsz beszerezni, de a börzéken vásárolt daraboknál ez sokszor elmaradhat (főleg az olcsóbb tételeknél), amit pótolni kell. Ezzel a borítót is véded és a lemezt is. Előbbi az esztétikai élmény miatt fontos, utóbbi pedig a minőség megőrzése miatt. Hiába néznek ki jól, a régi lemezeknél sokszor már salátapapírrá vált belső borítóból vedd ki a korongot és tedd át új borításba, amiből a műanyag a legjobb, de új papír is lehet. Ezzel elkerülöd, hogy a szétmálló papír részecskéi befolyásolják a hangzást. Fontos még az is, hogy a lemezeket állítva helyezd el, ezzel teszed nekik a legjobbat, és időnként érdemes erre kitalált ecsettel, kefével letakarítani őket.

aphex-twin-cheetah-2016-best-vinyl-artwork_0002_dsc_3027-1024x667.jpg

Dobozok

Amikor még belátható mennyiségű lemezetek van és fontos a tároló mobilitása, akkor érdemes dobozokat vásárolni erre a célra. Itt lehet szó a legegyszerűbb műanyag gyümölcsös ládáról (ha méretben megfelel), de a sima fa láda vagy ikeás kartondoboz is tökéletes. Érdemes a bútorboltokban is szétnézni, választék van dögivel. De sok, külön erre a célra kitalált dizájnterméket is találni.

deeper-crates-1.jpg

Deeper

peaches.jpg

Peaches

platabox.png

Plantabox

Polcok és szekrények

Az IKEA Expedit polcos eleme volt a bakelitgyűjtők sztenderd tárolója, míg a cég ki nem vonta a forgalomból. Azonban a helyére érkező Kallax család ugyanolyan belső méretekkel rendelkezik, szóval pánikra nincsen ok, most is nagyon jól variálható és beszerezhető. Ha ennél kicsit rafináltabb megoldásokat kerestek, alakíthattok tárolót a Besta szekrényből vagy a Billy polcból is. Amikor pedig többet költenétek extra tárolókra, akkor csak szét kell nézni kicsit alaposabban internetországban és lesz választék bőven, alább hoztam is pár példát. Vagy ugye jöhet a megrendelős, egyénre szabott polckészítés, ahol már tényleg minden csak a fantázián múlik.

besta.png

Besta

kallay.jpg

Kallax

symbol.jpg

Symbol

boltz.jpg

Boltz

assembly-home-mid-century-vinyl-record-media-console.jpg

Assembly

Különleges bakelit tartók

Sokszor olyan bútordarabokból is lehet bakelittartó, melyekről elsőre eszünkbe sem jutna. Legyen az egy antik vas polcos elem, vagy egy régi klasszikus újságtartó, ha méretben rendben van és kényelmesen lehetnek benne a lemezek, adhattok neki új szerepet. De gyártanak is olyan tartókat, amik nem illenek a megszokott polcok és szekrények közé.

alexander-vinyl-storage-rack.jpg

Alexander

corner-store-vinyl-record-rack.jpg

Corner Store Rack

vinyl-record-storage-shelf.jpg

Urban Outfitters

Display

A bakelit egyik nagy értéke a borító, amit szeretünk nézegetni, ugyanakkor a gyűjtemény különlegesebb darabjait jó közszemlére is tenni, hogy lehessen velük büszkélkedni. Erre is vannak megoldások, akár szekrények formájában is (mintha egy lemezboltban lennél), illetve úgy is kiteheted a falra a lemezeket, mint egy képet. Utóbbira például az IKEA konyharészlegén is találni mini polcokat.

atocha-design-orange-stand-living.jpg

Atocha

now-playing-front-bjork-jeremy-porter-hi_0394-1-665x400.jpg

Now Playing

storage-shelf.png

TEEnyle

bild_6_mufu0r.jpg

Magic Display

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blogot a Facebookon, így nem maradsz le semmiről!

A bejegyzés trackback címe:

https://charivari.blog.hu/api/trackback/id/tr2012340713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

arsenal71 2017.03.16. 14:37:11

Mielőtt elhelyezzük a vinyl lemezeinket, érdemes a lemezjátszót a falra szerelni. Szárnyakat kap (hangra kel) a lemezjátszónk. Már a lemezeinknek is több hely marad.
süti beállítások módosítása